OUD BERICHT De Tour de France Deel 11: Gallopin wint de etappe en Sagan komt weer tekort, Mollema schuift plaats op ten koste van Rui Costa

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 11: Gallopin wint de etappe en Sagan komt weer tekort, Mollema schuift plaats op ten koste van Rui Costa

OYONNAX – Tony Gallopin van Lotto-Belisol heeft de etappe van Besancon naar Oyonnax gewonnen. Hij reed weg bij Sagan, Kwiatkowski en Rogers en kon lang genoeg vooruitblijven. Degenkolb van Giant-Shimano, die als een van de weinige sprinters nog in de voorste groep zat, kwam als tweede over de streep en Trentin van Omega Pharma-Quickstep werd derde. Rui Costa van Lampre-Merida moest lossen uit de voorste groep en hierdoor kon Mollema weer een plaats opschuiven. Ook Jurgen van den Broeck kwam hierdoor weer de top tien binnen. Mollema was ook de beste Nederlander vandaag op de veertiende plaats.

Cancellara ging vandaag niet meer van start na de rustdag. Samen met zijn teammanager besloot de Zwitser van Trek Factory Racing om zich terug te trekken uit de Tour om zich voor te bereiden op het wereldkampioenschappen in Spanje van eind september. Verder werd bekend dat Bauke Mollema waarschijnlijk naar Trek gaat verkassen volgend jaar. Net als Lars Boom, die in verband werd gebracht met Sky, wilde de Nederlandse klassementsrenner van de Belkin-ploeg, die nog geen nieuwe sponsor heeft gevonden, niet bevestigen dat hij naar een andere ploeg gaat volgend jaar.

In de etappe naar Oyonnax probeerde groene trui Sagan te ontsnappen uit het peloton, na de korte en onsuccesvolle ontsnapping van Jérémy Roy van FDJ, Gregory Rast van Trek, Jérôme Pineau van IAM Cycling en Dries Devenyns van Giant-Shimano, maar het peloton liet nog geen vluchters wegrijden. Zwitsers kampioen Martin Elmiger van IAM Cycling lukte het wel om weg te komen en kreeg Cyril Lemoine van Cofidis en Anthony Delaplace van Bretagne-Seche-Environnement met zich mee.

Het peloton liet de renners van de kleine ploegen aanvankelijk begaan, maar Orica-GreenEdge, de Australische ploeg die geen klassementsambities heeft en voor een ritzege wilde gaan vandaag, ging samen met Cannondale, die Sagan bij de tussensprint weer zijn punten op wilden laten rapen, op kop van het peloton rijden. De drie vluchters bouwden een voorsprong van zes minuten op, maar die werd al snel 4 minuten en 30 seconden door het kopwerk van de twee ploegen. Ook de ploeg van geletruidrager Nibali, Astana, ging meedoen om de kopgroep terug te pakken.

In de kopgroep ging Lemoine als eerste over de streep bij de tussensprint voor het puntenklassement. Groene trui Sagan ging dit keer niet sprinten om de punten bij de tussensprint voor de groene trui, die al stevig om zijn schouders zat door de voorsprong van 100 punten. Greipel, Kittel, Kristoff, Coquard en Renshaw gingen wel al sprintend naar de streep en pakten punten voor het puntenklassement. Sagan pakte toch nog vijf punten achter het sprintgeweld van zijn concurrenten.

Talansky van Garmin-Sharp, die voor een top tien zou gaan deze Tour, moest lossen uit het peloton en had geen ploeggenoten om zich heen. Hij kwam al twee keer ten val in de eerste Tourweek en heeft zijn goede vorm van de Dauphine niet gevonden. Hij reed op een gegeven moment op 5 minuten achter het peloton en die achterstand liep nog verder op. Hierdoor kunnen Nederlands kampioen Sebastian Langeveld en Tom Jelte Slagter wel voor eigen kansen gaan in de rest van deze Tour.

Het peloton reed hard door en de voorsprong van Elmiger, Lemoine en Delaplace liep terug naar drie minuten. Garmin-Sharp, zonder kopman Talansky die op achterstand reed, ging ook op kop van het peloton rijden voor Tom Jelte-Slagter. De sprinters Kittel, Demare en Renshaw moesten lossen door deze machtsovername vooraan. De voorsprong van de kopgroep liep terug naar twee minuten, terwijl Delaplace moest lossen. Talansky reed nog steeds achter het peloton en het leek er even op dat hij de strijd zou staken, maar hij reed toch nog door. Zijn ploegmaat Slagter ging samen met Jan Bakelants in de aanval en Lemoine moest lossen bij Elmiger. Achter Bakelants en Slagter reden Feillu, Taaramäe en Roche weg bij het peloton.

Alleen Roche kon aansluiten bij Bakelants en Slagter en Lemoine sloot ook aan bij het groepje achtervolgers. Nicholas Roche van Tinkoff-Saxo, Tom Jelte-Slagter van Garmin-Sharp, Cyril Lemoine van Cofidis en Jan Bakelants van Omega Pharma-Quickstep gingen in de achtervolging op Elmiger. Roche en Bakelants versnelden en Slagter moest alleen achter de twee renners aan. Slagter kon niet meer zo hard, werd weer door het peloton opgepikt en loste zelfs nog uit het peloton. De voorsprong van de koploper en de achtervolgers was nog maar 30 seconden en het leek er niet op dat ze lang vooruit zouden blijven. Herrada Lopez van Movistar en Gautier van Europcar probeerden nog bij Roche, Bakelants en Elmiger te komen, die nu met zijn drieën de kopgroep vormden. Elmiger pakte twee punten in het bergklassement en Roche één. De drager van de bolletjestrui Rodriguez, die met 51 punten een riante voorsprong kent, zat comfortabel in het peloton. Herrada Lopez en Gautier sloten aan bij Elmiger, Bakelants en Roche en de kopgroep telde nu vijf man vooraan op 35 km voor de streep. De Cannondale-ploeg bleef op kop van het peloton tempo maken en de voorsprong van de kopgroep bleef rond de 30 seconden, terwijl Elmiger weer een puntje pakte in het bergklassement.

Talansky reed inmiddels op 20 minuten achterstand en moest van de ploegleiding verder blijven rijden, terwijl hij een tijdje langs de kant zat en het op leek te geven. Orica-GreenEdge en Cannondale reden op kop van het peloton en Roche demarreerde weg van zijn medekoplopers, maar Bakelants, Gautier en Herrada Lopez konden met de Ier van Tinkoff-Saxo mee. Elmiger moest na zijn lange vlucht lossen en zakte door het peloton heen, terwijl Roche weer wegreed bij zijn medevluchters, die even later werden teruggepakt door het peloton. Roche hield stand met een hele kleine voorsprong, maar werd ingehaald door de mannen van Omega Pharma-Quickstep die wat van plan waren. Er ontstond een groepje met Sagan, Nibali, Kwiatkowski, Trentin, Valverde en Van Avermaet. Rui Costa, de nummer negen van het algemeen klassement, moest lossen. Mollema zat toch ook nog goed mee in het groepje, samen met Ten Dam en Tankink. Gallopin, de nummer vijf van het algemeen klassement, demarreerde en kreeg een beetje voorsprong. Sagan probeerde weg te komen, nadat De Marchi voor hem op kop gereden had. Gallopin ging weer alleen verder, terwijl Kwiatkowski, Rogers en Sagan naar elkaar gingen zitten kijken naar elkaar. Gallopin bleef vooruit en won de etappe, voor Degenkolb en Trentin.

Etappe-uitslag

1 T. Gallopin Lotto 4:25:45

2 J. Degenkolb Giant +0

3 M. Trentin O.Ph.-Q-Step +0

4 D. Bennati Tinkoff – Saxo +0

5 S. Gerrans Orica +0

6 J. Rojas Movistar +0

7 G. Van Avermaet BMC Racing +0

8 S. Dumoulin AG2R +0

9 P. Sagan Cannondale +0

10 K. Reza Europcar +0

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 46:59:23

2 R. Porte Team Sky +2:23

3 A. Valverde Movistar +2:47

4 R. Bardet AG2R +3:01

5 T. Gallopin Lotto +3:12

6 T. Pinot FDJ.fr +3:47

7 T. van Garderen BMC Racing +3:56

8 J. Péraud AG2R +3:57

9 B. Mollema Belkin +4:08

10 J. Van den Broeck Lotto +4:18

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 292

2 B. Coquard Europcar 164

3 M. Kittel Giant 157

4 A. Kristoff Katyusha 127

5 A. Greipel Lotto 111

6 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 110

7 V. Nibali Astana 95

8 G. Van Avermaet BMC Racing 87

9 T. Martin O.Ph.-Q-Step 76

10 B. Kadri AG2R 63

Bergklassement

1 Joa. Rodríguez Katyusha 51

2 T. Voeckler Europcar 34

3 T. Martin O.Ph.-Q-Step 26

4 V. Nibali Astana 20

5 A. De Marchi Cannondale 18

6 B. Kadri AG2R 17

7 T. Pinot FDJ.fr 16

8 A. Valverde Movistar 12

9 Gio. Visconti Movistar 12

10 N. Edet Cofidis 12

Jongerenklassement

1 R. Bardet AG2R 42:36:39

2 T. Pinot FDJ.fr +46

3 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +1:38

4 S. Dumoulin AG2R +12:18

5 T. Slagter Garmin +37:31

6 J. Izagirre Movistar +51:42

7 B. King Garmin +1:03:08

Ploegenklassement

  1. AG2R LA MONDIALE 127h 48′ 28”
  2. ASTANA PRO TEAM 03′ 19”
  3. BELKIN PRO CYCLING 04′ 25”
  4. TEAM SKY 04′ 56”
  5. BMC RACING TEAM 20′ 38”
  6. MOVISTAR TEAM 22′ 27”
  7. LAMPRE – MERIDA 24′ 04”
  8. TEAM EUROPCAR 27′ 47”
  9. OMEGA PHARMA-QUICK STEP 29′ 58”
  10. TEAM KATUSHA 34′ 04”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.