OUD BERICHT De Tour de France Deel 12: Kristoff wint eindelijk een keer van andere sprinters en Mollema stijgt weer in het algemeen klassement

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 12: Kristoff wint eindelijk een keer van andere sprinters en Mollema stijgt weer in het algemeen klassement

SAINT-ETIENNE – Alexander Kristoff van Katoesja heeft de etappe van vandaag gewonnen. Hij wist deze keer wel als eerste over de streep te komen. Sagan van Cannondale werd weer tweede en Frans kampioen en sprinter Demare werd derde vandaag. Mollema schoof weer een plaats in het algemeen klassement op, ten koste van Gallopin die vandaag een mindere dag had.

Andrew Talansky heeft door blessures toch besloten om af te stappen vandaag. Gisteren leek het erop dat hij zou opgeven, maar hij ging toch nog door en kwam op 32 minuten achterstand binnen. Zijn ploeggenoot Sebastian Langeveld zat vandaag in de ontsnapping. Gisteren probeerde de andere Nederlander van Garmin-Sharp, Tom Jelte-Slagter, om te ontsnappen uit het peloton en het leek erop dat het ging lukken. De hele ploeg ging voorop rijden als een soort trein en zette Slagter af bij een klim, maar Slagter had niet de goede benen en zakte door het peloton.

Sebastian Langeveld kreeg Gregory Rast van Trek Factory Racing, Simon Clarke van Orica-GreenEdge, Florian Vachon van Bretagne-Seche-Environnement en David De La Cruz Melgarejo van Netapp-Endura met zich mee in de ontsnapping van vandaag. Bij de tussensprint, die al vroeg in de etappe was gelegd, verdiende Vachon een flinke stuiver voor zijn team Brétagne. Rast en Clarke legden er beslag op plaatsen twee en drie en in het peloton pakte Kittel nog 10 punten, voor Coquard, Renshaw, Greipel en Sagan.

Giant-Shimano had plannen met Degenkolb vandaag. Gisteren werd hij tweede, achter de Fransman Gallopin en kwam hij, ondanks zijn blessure, goed de klimmetjes over. Ook vandaag waren er weer een aantal klimmetjes en was het dus een echte etappe voor de Duitse sprinter die ook in de klim goed mee kan. De “breakaway killer” Cheng Ji moest ervoor zorgen dat de voorsprong met de kopgroep steeds kleiner en kleiner werd vandaag. Ji is de eerste Chinees ooit in de Tour de France en staat laatste in het algemeen klassement, maar heeft al belangrijk kopwerk verricht voor Kittel in de vlakke etappes en nu moest hij zijn ploeggenoot John Degenkolb naar de etappezege brengen.

De La Cruz kwam als eerste boven op de Col de Brouilly en pakte 1 puntje in het bergklassement. De voorsprong op het peloton was daar nog maar zo’n drie minuten, terwijl het gat vijf minuten bedroeg. Langeveld had het zo warm dat hij ijsblokjes in zijn rood-wit-blauwe tricot ging doen. Het was een logische actie, want 31 graden is een heel verschil met de regen en kou van vorige week. De La Cruz nam een bocht verkeerd en nam Langeveld mee in zijn val. De Spanjaard van Netapp-Endura viel keihard op zijn schouder en bleef lang op het hete asfalt liggen. Langeveld kwam goed weg en reed op 40 seconden van de andere drie koplopers, maar hij kon met een andere fiets weer aansluiten bij de vlucht van de dag. De La Cruz moest opgeven met een sleutelbeenbreuk.

In het peloton kreeg Giant-Shimano steun van Europcar. Zij hadden Coquard nog in de gelederen die aardig mee kan als het op sprinten aankomt. Hij staat tweede in het puntenklassement en heeft vaak met Kittel, Sagan, Greipel en Renshaw meegesprint. Vachon en Rast konden het tempo in de kopgroep niet meer bijbenen en moesten lossen. Quemeneur en Gautier van Europcar gingen met zijn tweeën weg en de voorsprong van Langeveld en Clarke was nog maar twee minuten.

Renshaw en Kittel moesten lossen, terwijl Giant-Shimano de koplopers probeerde terug te pakken voor Degenkolb. Clarke reed weg bij Langeveld toen de Nederlander van Garmin-Sharp aan het drinken was. Quemeneur en Gautier reden voorbij Langeveld, die geparkeerd stond en niet meer mee kon komen met de twee Fransen. Ze kwamen met nog een minuut voorsprong bij Clarke, maar Giant-Shimano en de andere sprintersploegen lieten de vluchters niet begaan. Greipel, Chavanel en Van Marcke vielen in de hectische finale. Kristoff was eindelijk succesvol met zijn trein. Sagan werd weer tweede en Demare eindigde als derde. Degenkolb kwam ten vroeg op kop en werd voorbijgestreefd door de Noorse sprinter van Katoesja.

Etappe-uitslag

1 A. Kristoff Katyusha 4:32:11

2 P. Sagan Cannondale +0

3 A. Démare FDJ.fr +0

4 M. Albasini Orica +0

5 R. Navardauskas Garmin +0

6 M. Trentin O.Ph.-Q-Step +0

7 D. Bennati Tinkoff – Saxo +0

8 B. Coquard Europcar +0

9 D. Oss BMC Racing +0

10 S. Dumoulin AG2R +0

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 51:31:34

2 R. Porte Team Sky +2:23

3 A. Valverde Movistar +2:47

4 R. Bardet AG2R +3:01

5 T. Pinot FDJ.fr +3:47

6 T. van Garderen BMC Racing +3:56

7 J. Péraud AG2R +3:57

8 B. Mollema Belkin +4:08

9 J. Van den Broeck Lotto +4:18

10 J. Fuglsang Astana +4:31

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 341

2 B. Coquard Europcar 189

3 A. Kristoff Katyusha 172

4 M. Kittel Giant 167

5 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 118

6 A. Greipel Lotto 117

7 G. Van Avermaet BMC Racing 100

8 M. Trentin O.Ph.-Q-Step 96

9 V. Nibali Astana 95

10 T. Gallopin Lotto 87

Bergklassement

1 Joa. Rodríguez Katyusha 51

2 T. Voeckler Europcar 34

3 T. Martin O.Ph.-Q-Step 26

4 V. Nibali Astana 20

5 A. De Marchi Cannondale 18

6 B. Kadri AG2R 17

7 T. Pinot FDJ.fr 16

8 A. Valverde Movistar 12

9 Gio. Visconti Movistar 12

10 N. Edet Cofidis 12

Jongerenklassement

1 R. Bardet AG2R 51:34:35

2 T. Pinot FDJ.fr +46

3 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +1:38

4 T. Dumoulin Giant +14:16

5 P. Sagan Cannondale +38:07

6 T. Slagter Garmin +56:09

7 J. Izagirre Movistar +1:00:28

8 M. Trentin O.Ph.-Q-Step +1:05:27

9 R. Molard Cofidis +1:18:53

10 S. Reichenbach IAM Cycling +1:20:00

Ploegenklassement

1 AG2R 154:42:16

2 Astana +3:19

3 Belkin +4:25

4 Team Sky +4:56

5 BMC Racing +21:20

6 Movistar +23:19

7 Europcar +29:23

8 Lampre +29:40

9 Omega Pharma – Quick-Step +30:07

10 Trek +43:31

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.