OUD BERICHT De Tour de France Deel 13: Nibali wint zijn derde etappe, Valverde stijgt naar tweede plaats en Mollema naar zevende plaats, renners houden minuut stilte en Nederlanders met rouwbanden aan de start van eerste Alpenetappe

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 13: Nibali wint zijn derde etappe, Valverde stijgt naar tweede plaats en Mollema naar zevende plaats, renners houden minuut stilte en Nederlanders met rouwbanden aan de start van eerste Alpenetappe

CHAMROUSSE – Vincenzo Nibali van Astana heeft zijn derde etappe in deze Tour de France gewonnen. Majka van Tinkoff-Saxo, die zesde werd in de Giro dit jaar, werd tweede en Leopold König van Netapp-Endura werd derde. Hij komt de top tien binnen, samen met Rui Costa. Ten Dam was vandaag goed in vorm en staat nu op de elfde plaats. Valverde steeg naar de tweede plaats door het lossen van Porte en Mollema steeg hierdoor naar de zevende plaats.

Bij de start van de eerste Alpenetappe in Saint-Étienne werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de crash van MH17 in Oekraïne. De Nederlandse Belkin-ploeg reed vandaag met rouwbanden om, als teken van medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp MH17 in Oekraïne. De coureurs van Giant-Shimano droegen een zwart strikje op het shirt en veel renners betuigden via Twitter hun medeleven.

De ontsnapping van vandaag bestond uit negen renners: Jan Bakelants van Omega Pharma-Quickstep, Rudy Molard van Cofidis, Alessandro De Marchi van Cannondale, Daniel Oss van BMC, Giovanni Visconti van Movistar, Brice Feillu van Bretagne-Seche-Environnement, Blel Kadri van AG2R, Kristjan Durasek van Lampre-Merida en Bartosz Huzarski van Netapp-Endura. Er ontstond eerder al een andere kopgroep met Tom Dumoulin van Giant-Shimano, alleen reed hij helaas lek en kon niet meegaan met de ontsnapping. Kittel en Van Den Broeck waren betrokken bij een valpartij.

Katoesja had plannen voor bolletjestrui Rodriguez vandaag. Er was namelijk een aankomst bergop waar maar liefst 50 bergpunten te verdienen waren voor de etappewinnaar van vandaag. Oudgediende Paolini met de baard en Russisch kampioen Alexander Porsev zetten de achtervolging in op de kopgroep. Daniel Navarro van Cofidis reed op achterstand in de bevoorrading en moest opgeven. De nummer negen van vorig jaar had maagproblemen en het was helemaal triest voor de renner, omdat de Spanjaard van Cofidis vandaag jarig was. Ook Acevedo van Garmin-Sharp moest opgeven in de bevoorrading en bij hem kwam dat ook door ziekte. Arthur Vichot van FDJ moest al eerder opgeven in de etappe. Hij had last van bronchitis, net als Rui Costa van Lampre-Merida, maar die rijdt wel gewoon nog door, ondanks zijn tijdsverlies en het wegzakken uit de top tien.

Met nog 2 minuten voorsprong op het peloton onder leiding van Katoesja, sprong Daniel Oss van BMC weg van zijn medekoplopers, maar de rest kwam al snel weer terug. Ook Europcar, voor Pierre Rolland die goed bergop kan, ging meehelpen om de kopgroep terug te pakken. Oss probeerde weer weg te rijden bij zijn medekoplopers en kreeg dit keer Durasek met zich mee. Bakelants en Kadri stoomden voorbij de twee renners, Oss en Durasek konden niet mee en moesten lossen. Brice Feillu, Huzarski en Visconti losten daarna. Achterin het peloton moesten Sagan, Coquard, Renshaw en Greipel lossen. Ook Tom Dumoulin, Voeckler en Slagter konden niet volgen.

Vooraan reden nu Bakelants, Kadri en De Marchi. De Italiaan van Cannondale kon aansluiten bij de twee koplopers en ging zelfs alleen verder. Achter Bakelants en Kadri gingen Cedric Pineau van IAM Cycling en Luis Angel Mate van Cofidis afzonderlijk van elkaar in de aanval. Mate reed langs Kadri, die Bakelants zag vertrekken en niet kon volgen. De Marchi had een voorsprong van drie minuten op het peloton. Bakelants reed daar achter, gevolgd door Mate en Pineau op anderhalveminuut.

De Marchi pakte 10 punten op de klim van de eerste categorie. Rodriguez pakte in het peloton nog wat punten achter Bakelants, Mate en Pineau. Bakelants wisselde op de top snel van fiets en zette de achtervolging in op De Marchi. Fuglsang ging keihard onderuit achterin het peloton en probeerde bij zijn kopman Nibali aan te sluiten, die het peloton vroeg om te wachten. Mate en Pineau werden bijgehaald door het peloton, terwijl De Marchi als eerste bij de tussensprint arriveerde. Het was Bakelants nog steeds niet gelukt om bij hem te komen. Door de tempoversnelling van Movistar werd het peloton nog meer uitgedund. Kwiatkowski en Voeckler moesten lossen en ook bolletjestrui Rodriguez kon het tempo niet aan.

Bakelants werd bijgehaald en De Marchi had nog maar een voorsprong van een minuut en werd al snel bijgehaald door het groepje klassementsmannen. Richie Porte, de nummer twee van het algemeen klassement, moest lossen en Nibali keek verbaasd achterom. Ook Rolland en Rui Costa moesten de klassementsmannen laten gaan. König, Majka en Ten Dam reden weg bij het kleine groepje. Valverde, Nibali en Pinot gingen ook in de aanval en kwamen Ten Dam al snel tegen. Nibali reed keihard weg bij Pinot en Valverde en kwam meteen bij König en Majka. Van Garderen, Bardet, Ten Dam probeerden bij Valverde en Pinot te komen. Nibali was al zijn concurrenten te slim af en won zijn derde etappe in deze Tour. Majka werd tweede, gevolgd door König. Valverde steeg door het lossen van Porte naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Ten Dam was de beste Nederlander vandaag en Mollema steeg naar de zevende plaats in het algemeen klassement.

Etappe-uitslag

1 V. Nibali Astana 5:12:29

2 R. Majka Tinkoff – Saxo +10

3 L. König NetApp +11

4 A. Valverde Movistar +50

5 T. Pinot FDJ.fr +53

6 T. van Garderen BMC Racing +1:23

7 R. Bardet AG2R +1:23

8 L. ten Dam Belkin +1:36

9 J. Péraud AG2R +2:09

10 F. Schleck Trek +2:09

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 56:44:03

2 A. Valverde Movistar +3:37

3 R. Bardet AG2R +4:24

4 T. Pinot FDJ.fr +4:40

5 T. van Garderen BMC Racing +5:19

6 J. Péraud AG2R +6:06

7 B. Mollema Belkin +6:17

8 J. Van den Broeck Lotto +6:27

9 R. Costa Lampre +8:35

10 L. König NetApp +8:36

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 341

2 B. Coquard Europcar 191

3 A. Kristoff Katyusha 172

4 M. Kittel Giant 167

5 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 118

6 V. Nibali Astana 117

7 A. Greipel Lotto 117

8 G. Van Avermaet BMC Racing 115

9 T. Gallopin Lotto 87

10 J. Rojas Movistar 81

Bergklassement

1 V. Nibali Astana 70

2 Joa. Rodríguez Katyusha 53

3 T. Pinot FDJ.fr 41

4 A. Valverde Movistar 40

5 R. Majka Tinkoff – Saxo 40

6 T. Voeckler Europcar 34

7 L. König NetApp 32

8 A. De Marchi Cannondale 28

9 T. Martin O.Ph.-Q-Step 26

10 T. van Garderen BMC Racing 22

Jongerenklassement

1 R. Bardet AG2R 51:34:35

2 T. Pinot FDJ.fr +46

3 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +1:38

4 T. Dumoulin Giant +14:16

5 P. Sagan Cannondale +38:07

6 T. Slagter Garmin +56:09

7 J. Izagirre Movistar +1:00:28

8 M. Trentin O.Ph.-Q-Step +1:05:57

9 R. Molard Cofidis +1:18:53

10 S. Reichenbach IAM Cycling +1:20:00

Ploegenklassement

1 AG2R 154:42:16

2 Astana +3:19

3 Belkin +4:25

4 Team Sky +4:56

5 BMC Racing +21:20

6 Movistar +23:19

7 Europcar +29:23

8 Lampre +29:40

9 Omega Pharma – Quick-Step +30:07

10 Trek +43:31

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.