OUD BERICHT De Tour de France Deel 14: Majka wint de tweede Alpenetappe, Kristoff verslaat voor de tweede keer deze Tour zijn concurrenten, Mollema houdt stand en Ten Dam komt top tien binnen

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 14: Majka wint de tweede Alpenetappe, Kristoff verslaat voor de tweede keer deze Tour zijn concurrenten, Mollema houdt stand en Ten Dam komt top tien binnen

Rafal Majka won zaterdag de veertiende rit in de Tour gewonnen. De Pool van Tinkoff-Saxo liet op de twaalf kilometer slotklim de Risoul z’n medevluchters achter zich en bleef net uit de greep van de klassementsrenners. De 177 kilometer lange etappe, met daarin drie Alpencols, kwam pas op gang op laatste helling, kort nadat de zestiende van de zeventien vroege vluchters, onder wie Steven Kruijswijk en Albert Timmer, waren ingerekend. Majka had nog reserve en profiteerde van het uitblijven van aanvallen op geletruidrager Vincenzo Nibali. Die gaf zelf gas op drie kilometer van de meet en boekte opnieuw tijdwinst op de concurrentie. Zijn versnelling kwam echter net te laat voor een vierde ritzege. Laurens ten Dam finishte als achtste op een dikke minuut van de winnaar, Bauke Mollema volgde als zestiende op 2.40.

Rond het middaguur begon het peloton in Grenoble aan de veertiende etappe, 177 kilometer lang, met drie pittige Alpencols en een finish op de Risoul na een twaalf kilometer lange klim. Al vroeg in de koers ontstond een zeventien man sterke kopgroep, met onder anderen Steven Kruijswijk (Belkin) en Albert Timmer (Giant). Het Nederlandse duo bereikte samen met Joaqium Rodríguez, Peter Sagan, Mikel Nieve, Christophe Riblon, Geraint Thomas, Rein Taaramäe, Jesus Herrada, Simon Yates, Rafal Majka, Nicolas Edet, José Serpa, Amaël Moinard, Alessandro De Marchi, Cyril Gautier en Nicolas Roche de top van de Lautaret (95 kilometer van de meet) met een voorsprong van 5.15 op het peloton, waarin de Astana’s van geletruidrager Vincenzo Nibali het tempo bepaalde.

Op weg naar de voet van de Izoard – een klim van negentien kilometer en een gemiddelde stijging van 6% – werd die marge al gehalveerd. Op de flanken van de tweede Alpencol van de dag, met de top op 44 kilometer van de finish, waren Sagan en Timmer de eerste afhakers voorin. Voor Nibali verliep het allemaal op rolletjes. De Italiaan was op de flanken van de Izoard omgeven door ploeggenoten en de concurrentie hield zich al die tijd gedeisd. Nibali en het peloton bereikten de top van de Izoard drie minuten na de tot elf renners afgeslankte kopgroep met Kruijswijk, Majka en Rodriguez, die als eerste het dak van de Tour bereikte en weer punten pakte voor zijn bergtrui. In de afdaling van de Izoard reden zes man weg uit het peloton. De groep, met Bauke Mollema, Nibali, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang, Romain Bardet en Jean-Christophe Péraud pakte een halve minuut op Tejay van Garderen, Jurgen Van den Broeck, Thibaut Pinot en Rui Costa, maar die sloten rap weer aan.

Op de slotklim werd de een na de andere vroege vluchter ingehaald door een circa veertig renners tellend peloton. De Pool Majka hield echter stand, reed weg bij de anderen en profiteerde van het uitblijven van aanvallen op het geel. Klassementsleider Nibali versnelde, net als vrijdag in de eerste Alpenrit, op drie kilometer van de finish en alleen Péraud kon hem volgen. Hij kwam nog dicht bij de Poolse koploper, die een eerder dag tweede was geworden achter Nibali. Een vierde ritzege zat er echter niet in voor de Italiaan. Laurens ten Dam werd knap achtste en rukte in het algemeen klassement op van de twaalfde naar de negende plaats. Bauke Mollema verloor veel tijd, maar behield de zevende plaats in de algemene rangschikking.

De Noor Alexander Kristoff won de vijftiende etappe van de Tour de France en zijn tweede ritzege deze Tour. De renner van Katjoesja achterhaalde met de andere sprinters in de laatste meters vroege vluchter Jack Bauer, die met Martin Elmiger de hele dag op kop had gereden. Vincenzo Nibali bleef na de rit van Tallard naar Nîmes over 222 kilometer vanzelfsprekend in het bezit van de gele trui. In de top van het algemeen klassement vonden geen verschuivingen plaats.

Het nog 171 renners tellende peloton begon kort na het middaguur in Tallard aan de vijftiende etappe in de Tour. De 222 kilometer lange rit was er een zonder obstakels op papier, maar wel met de dreiging van waaiervorming rond de Rhône-vallei. Bauer en Elmiger sprongen bij de start weg en de klassementsrenners hadden er vrede mee. Dat gold echter niet voor de sprintersploegen, die in actie kwamen toen de marge richting negen minuten opliep.

Met Giant (met Marcel Kittel als sprinttroef), Katjoesja (Alexander Kristoff) en Lotto (André Greipel) aan het stuur van het peloton werd de marge van het duo beheersbaar gehouden. Bij het eerste het beste waaiertje moest bergtruidrager Joaquim Rodriguez het peloton al laten gaan. Vooraf was storm aangekondigd rond Cavaillon – 65 kilometer voor de meet – en enkele ploegen anticipeerden daarop met versnellingen in de hoop het pak in waaiers uiteen te trekken. Toen de storm niet meer bleek te zijn dan een flinke regenbui, daalde het tempo weer in de voorste gelederen.

Elmiger en Bauer bleven daardoor langer op kop rijden en werd het ineens heel spannend. Pas op vijftig meter van de streep, na een vlucht van 219 kilometer, werd het koppel door de karavaan ingelopen. Van het voortrazende peloton bleek Kristoff de snelste. De Noor, eerder ook al winnaar van de twaalfde etappe, bleef Heinrich Haussler en Peter Sagan voor. Bauer werd nog tiende.

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 66:49:37

2 A. Valverde Movistar +4:37

3 R. Bardet AG2R +4:50

4 T. Pinot FDJ.fr +5:06

5 T. van Garderen BMC Racing +5:49

6 J. Péraud AG2R +6:08

7 B. Mollema Belkin +8:33

8 L. König NetApp +9:32

9 L. ten Dam Belkin +10:01

10 P. Rolland Europcar +10:48

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 402

2 B. Coquard Europcar 226

3 A. Kristoff Katyusha 217

4 M. Kittel Giant 177

5 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 153

6 A. Greipel Lotto 143

7 V. Nibali Astana 134

8 G. Van Avermaet BMC Racing 115

9 T. Gallopin Lotto 87

10 S. Dumoulin AG2R 86

Bergklassement

1 Joa. Rodríguez Katyusha 88

2 R. Majka Tinkoff – Saxo 88

3 V. Nibali Astana 86

4 T. Pinot FDJ.fr 49

5 A. Valverde Movistar 40

6 A. De Marchi Cannondale 38

7 T. Voeckler Europcar 34

8 L. König NetApp 32

9 J. Péraud AG2R 29

10 T. Martin O.Ph.-Q-Step 26

Jongerenklassement

1 R. Bardet AG2R 66:54:27

2 T. Pinot FDJ.fr +16

3 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +14:34

4 T. Dumoulin Giant +47:46

5 J. Izagirre Movistar +1:23:21

6 P. Sagan Cannondale +1:36:13

7 B. King Garmin +1:45:29

8 R. Majka Tinkoff – Saxo +1:46:23

9 R. Molard Cofidis +1:49:22

10 T. Slagter Garmin +1:54:15

Ploegenklassement

1 AG2R 200:46:47

2 Belkin +12:42

3 Team Sky +38:32

4 Astana +46:10

5 Movistar +47:44

6 BMC Racing +51:01

7 Trek +1:15:07

8 Europcar +1:15:51

9 Lampre +1:22:13

10 Omega Pharma – Quick-Step +1:31:56

NOOT VAN DE REDACTEUR: Wegens mijn vakantie in Frankrijk ben ik gestopt bij etappe 15. Vincenzo Nibali werd uiteindelijk eindwinnaar van de Tour de France 2014.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.