OUD BERICHT De Tour de France Deel 2: Vincenzo Nibali pakt de tweede etappe en geel, Cavendish stapt niet meer op en Sagan voert het punten- en jongerenklassement aan

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 2: Vincenzo Nibali pakt de tweede etappe en geel, Cavendish stapt niet meer op en Sagan voert het punten- en jongerenklassement aan

SHEFFIELD – Vincenzo Nibali heeft de tweede etappe gewonnen in de Tour de France. De Italiaanse klassementsrenner sprong met grote snelheid op twee kilometer voor de streep in Sheffield weg uit een uitgedunde voorste groep en kwam solo aan. Nibali kwam met een voorsprong van twee seconden op zijn achtervolgers over de streep en nam ook de gele trui over van Marcel Kittel. De winnaar van de eerste etappe werd zestig kilometer voor de streep gelost en kwam op grote achterstand binnen.

Vincenzo Nibali is de eerste regerende Italiaanse kampioen die een Touretappe wint sinds 1999, in alle drie de grote rondes de leiderstrui heeft gedragen en in de drie grote rondes een etappe heeft gewonnen. De 29-jarige Nibali droeg eerder al negentien dagen de roze trui in de Giro d’Italia, die hij in 2013 won, en droeg in totaal twintig dagen de rode trui in de Ronde van Spanje. De meesterdaler van Astana was in 2010 eindwinnaar van de Vuelta. Hij won al vier etappes in de Giro, één in de Vuelta en nu zijn eerste Tour-etappe, nadat hij vaak dichtbij was geweest in eerdere edities.

Peter Sagan van Cannondale leek deze etappe de beste papieren te hebben voor de ritzege, maar de Slowaak zat zonder ploeggenoten in de finale en moest genoegen nemen met de vierde plek. Greg Van Avermaet van BMC was de nummer twee in de daguitslag, voor Michal Kwiatkowski van Omega Pharma-Quickstep.

Bauke Mollema hield stand in de achtervolgende groep en was de beste Nederlander op de achtste plaats. Favorieten als Alberto Contador en Chris Froome lieten zich in de finale van de heuvelrit al zien, maar er waren na afloop geen grote verschillen in het klassement. Mollema staat nu zesde op twee tellen van Nibali.

Laurens ten Dam zat in een tweede groepje dat op zestien tellen van de winnaar arriveerde. De Belkin-renner werd vergezeld door onder anderen Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Chris Horner, Frank Schleck en Mathias Frank.

De 197 renners, Mark Cavendish stapte uiteindelijk nog af wegens een schouderblessure die hij opliep na zijn kopstoot tegen Gerrans, kregen in de tweede etappe direct een lastige etappe voor de kiezen. De etappe van York naar Sheffield werd vooraf ook wel een mini-Luik-Bastenaken-Luik genoemd, net als de vijfde etappe op de kasseien een mini-Parijs-Roubaix word genoemd. In die etappe, die woensdag word verreden heeft Niki Terpstra, de winnaar van Parijs-Roubaix dit jaar, een vrijere rol door de opgave van Mark Cavendish. Hij kan dus gaan voor een tweede overwinning in een wielerwedstrijd over kasseien.

De rit over 201 kilometer tussen York en Sheffield, de tweede etappe in de 101ste editie van de Tour de France, bestond maar liefst uit negen geclassificeerde klimmetjes. De top van de laatste, de korte steile Côte de Jenkin Road, lag op vijf kilometer van de finish.

Al snel na de start maakten zes renners zich los van het peloton: de Fransen Blel Kadri, Perrig Quémeneur, Armindo Fonseca en Cyril Lemoine, David De la Cruz uit Spanje en de Amerikaan Matthew Busche. De Belg Bart De Clercq reed in zijn eentje nog naar de koplopers toe. Het zevental kreeg niet meer dan vier minuten voorsprong van het peloton, waar veel ploegen kansen zagen op een ritzege met het lastige parcours.

Op de eerste vier klimmetjes mochten de vluchters nog strijden om de punten voor de bolletjestrui van Jens Voigt, die zijn bergtrui niet kon verdedigen vandaag. Lemoine kwam drie keer als eerste boven en start maandag in de trui voor de beste klimmer. Op de Côte de Holme Moss van de tweede categorie op zestig kilometer van de streep streek het peloton al neer op de kopgroep. Op deze berg moest geletruidrager Kittel lossen en na een fietswissel verloor hij twee minuten en kwam uiteindelijk op grote achterstand binnen. Uit de kopgroep kon alleen Kadri nog verder en vooraan het peloton gingen Thomas Voeckler, Nicolas Edet, Tony Martin, Marcus Burghardt en Cyril Gautier op zoek naar de eenzame vluchter, maar ze konden de 27-jarige renner van AG2R niet bijhalen.

De klassementsploegen bleven heel hard rijden in het peloton om de kopmannen in goede positie te houden en op de Côte de Midhopestones, op 35 kilometer van Sheffield, moesten de vijf achtervolgers en Kadri hun vlucht staken. Kittel had daar al een achterstand van ruim vijf minuten en het was dus zeker dat er een kans was op het geel voor de klassementsmannen vandaag.

Tom-Jelte Slagter nestelde zich op de col van derde categorie op kop voor zijn kopman Andrew Talansky en de Nederlander trok het peloton zo uit elkaar dat er maar zo’n twintig renners overbleven in de voorste groep. Mollema was als een van de laatsten mee. Het tempo zakte daarna enigszins, waardoor een achtervolgende groep weer kon aansluiten. Op achttien kilometer van de streep gingen de Fransen Pierre Rolland en Jean Christophe Peraud op zoek naar de ritzege. Rolland probeerde het vervolgens nog even in zijn eentje, omdat Peraud niet voluit wilde gaan, maar de Cannondale-ploeg van Sagan pakte hem nog voor de laatste klim terug.

Contador demarreerde op de Côte de Jenkin Road twee keer, maar Nibali en Froome zaten direct in het wiel van de Spanjaard. Ook de Britse titelverdediger probeerde het nog even, maar hij kwam niet weg. Sagan leek zo in een zetel te zitten voor deze etappe, maar Nibali koos uit de rug van Froome het juiste moment en reed keihard weg bij de andere renners, die hem pas bij de finish weer zagen, waar hij het geel om zijn schouders kreeg.

Etappe-uitslag

1 V. Nibali Astana 5:08:36

2 G. Van Avermaet BMC Racing +2

3 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +2

4 P. Sagan Cannondale +2

5 T. Gallopin Lotto +2

6 M. Albasini Orica +2

7 A. Talansky Garmin +2

8 B. Mollema Belkin +2

9 T. van Garderen BMC Racing +2

10 R. Bardet AG2R +2

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 9:52:43

2 P. Sagan Cannondale +2

3 G. Van Avermaet BMC Racing +2

4 M. Albasini Orica +2

5 C. Froome Team Sky +2

6 B. Mollema Belkin +2

7 J. Van den Broeck Lotto +2

8 A. Contador Tinkoff – Saxo +2

9 T. van Garderen BMC Racing +2

10 J. Fuglsang Astana +2

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 69

2 B. Coquard Europcar 47

3 M. Kittel Giant 45

4 G. Van Avermaet BMC Racing 31

5 V. Nibali Astana 30

6 R. Navardauskas Garmin 30

7 M. Albasini Orica 27

8 A. Kristoff Katyusha 25

9 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step 22

10 M. Rogers Tinkoff – Saxo 22

Bergklassement

1 C. Lemoine Cofidis 6

2 B. Kadri AG2R 5

3 J. Voigt Trek 4

4 N. Edet Cofidis 4

5 P. Rolland Europcar 2

6 T. Slagter Garmin 2

7 P. Quémeneur Europcar 2

8 T. Voeckler Europcar 2

9 D. De la Cruz NetApp 2

10 C. Froome Team Sky 1

Jongerenklassement

1 P. Sagan Cannondale 9:52:45

2 R. Bardet AG2R +0

3 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +0

4 T. Pinot FDJ.fr +14

5 T. Dumoulin Giant +14

6 S. Reichenbach IAM Cycling +14

7 R. Molard Cofidis +33

8 A. Delaplace Bretagne +1:43

9 T. Slagter Garmin +1:43

10 Je. Herrada Movistar +1:43

Ploegenklassement

1 Team Sky 29:38:15

2 Astana +12

3 BMC Racing +14

4 NetApp +47

5 Trek +47

6 Cannondale +47

7 IAM Cycling +1:01

8 Katyusha +1:20

9 Belkin +1:31

10 Lampre +1:31

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.