OUD BERICHT De Tour de France Deel 4: Marcel Kittel wint zijn derde etappe, Andy Schleck stapt af en Froome en Mollema komen ten val

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 4: Marcel Kittel wint zijn derde etappe, Andy Schleck stapt af en Froome en Mollema komen ten val

LILLE – Marcel Kittel was weer de sterkste in een sprintetappe. Dit keer viel zijn sprinttrein uit elkaar, omdat Veelers materiaalpech kreeg. Kittel kon toch nog profiteren van de laatste man van de sprinttrein van Kristoff, Porsev, de Russisch kampioen en ging de Noorse sprinter Kristoff van Katoesja voorbij. De Franse sprinter van FDJ, Demare, werd derde. Sagan, Coquard en Greipel eindigden daarachter en Renshaw, de tweede sprinter van Omega Pharma-Quickstep, kon ook nog meesprinten, nadat zijn trein vroeg op kop ging rijden. Danny Van Poppel was weer de beste Nederlander, dit keer op de achtste plaats. Voeckler ging samen met Mate op avontuur en reed later nog alleen verder, maar kon niet in zijn eentje voor het peloton uitblijven.

Voor de eerste etappe van deze Tour op Franse bodem van start ging, werd bekend dat Andy Schleck van Trek Factory Racing zijn Tour na een val in de vorige etappe vroegtijdig moest beëindigen. De Tour-winnaar van 2010 (op papier, bij Alberto Contador werd een vorm van doping geconstateerd en de zege werd hem afgenomen) kwam in botsing met een toeschouwer en was te gehavend om nog door te gaan:

Very disappointed to let you know that i will not be able to start. My knee is too damaged from the crash. This is a huge blow for me.

— Andy Schleck (@andy_schleck) 08-07-2014, 13:15:51

Eerder moesten Mark Cavendish van Omega Pharma-Quickstep, vanwege een val nadat hij een kopstoot uitdeelde aan Simon Gerrans, en Sacha Modolo van Lampre-Merida, die de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland won dit jaar, al opgeven.

Vanaf het begin van deze etappe van Le Touquet-Paris-Plage naar Lille gingen Thomas Voeckler van Europcar en Luis Angel Mate van Cofidis weg bij het peloton. Zij hadden al snel een voorsprong van 3 minuten. Voeckler gunde Mate het puntje voor de bergtrui op de top van de Côte de Campagnette van de vierde categorie. Mates ploegmaat Lemoine werd daardoor ook vandaag niet bedreigd in het bergklassement voor de bolletjestrui. Mate kreeg problemen met zijn fiets, waardoor het even leek alsof Voeckler alleen verder moest en de Fransman kwam dan ook als eerste over de streep bij de tussensprint, waar de sprintersploegen zich roerden.

Vandaag zorgde de Giant-Shimano-ploeg er wel voor dat ze de voorsprong op de kopgroep klein hielden voor een massasprint. Ze zetten Cheng Li voorop aan het peloton, waar Lars Bak en Bart de Clercq van Lotto-Belisol de voorsprong van de kopgroep klein hielden. Gisteren was het toch vooral ook te danken aan de Lotto-Belisol-ploeg die de achtervolging op tijd inzette, dat er een massasprint op gang werd gebracht en dat Kittel weer als eerste over de streep kwam. Andre Greipel, de sprinter van Lotto-Belisol kwam er helaas helemaal niet aan te pas gisteren. De andere grote sprinter, Sagan, werd gisteren tweede.

De strijd om de sprintetappes ligt nu ook veel meer open door het wegvallen van Cavendish, maar het lijkt erop dat Marcel Kittel van Giant-Shimano (al 2 etappe-zeges tot nu toe) de meerdere is van grote sprinters als Greipel, waarvan de sprinttrein nog geen sterke indruk maakte, en Sagan, terwijl hij vaak niet eens een sprinttrein kan vormen met zijn andere ploeggenoten bij Cannondale. Renshaw werd gisteren goed gebracht door de Omega Pharma-Quickstep-trein, die bij afwezigheid van Cavendish naar de derde plaats sprintte.

Bij de tussensprint voor punten in het puntenklassement voor de groene trui was het Sagan die punten pakte om zijn voorsprong uit te bouwen. De nummer drie in het puntenklassement, Coquard van Europcar, pakte ook nog punten en steeg naar de tweede plaats, omdat Kittel niet meedeed in de tussensprint. Lotto-Belisol en Cannondale (Greipel en Sagan) gingen ineens hard rijden aan de kop van het peloton, omdat ze dachten dat Kittel op achterstand reed. Het peloton werd op 62 kilometer voor de streep in tweeën getrokken en de voorsprong van Voeckler en Mate begon ook te slinken, want er waren nog maar 30 seconden over van de voorsprong, die oorspronkelijk 3 minuten bedroeg. In de groep achter het peloton reden onder andere Kwiatkowski van Omega Pharma-Quickstep, de nummer 20 van het algemeen klassement, en al zijn ploegmaten. Voorin het peloton gingen de mannen van Garmin-Sharp voor hun kopman Talansky op kop rijden. Talansky stond op nummer 21 en probeerde nog meer uit te lopen op de Pool van Omega Pharma-Quickstep.

Koploper Mate had materiaalpech en kon niet meer aansluiten bij het tempo van Voeckler. De Spanjaard van Cofidis was even later al in het peloton te vinden. Voeckler kon alleen verder en liep in zijn eentje uit op het peloton. Toen de Omega Pharma-Quickstep-ploeg weer terugkeerde in het peloton, vielen Niki Terpstra en Jan Bakelants. Terpstra reed daardoor een tijdje op achterstand, maar kon weer snel terugkeren in het peloton.

Voeckler pakte in zijn vlucht nog een puntje mee voor het bergklassement op de Mont Noir. Lotto-Belisol ging weer vroeg op kop van het peloton rijden om een massasprint uit te lokken en nodigde andere ploegen uit om mee op kop te rijden en later gingen onder andere Movistar en Orica-GreenEdge mee op kop rijden en slonk de voorsprong van Thomas Voeckler. Op een rotonde kwamen Lotto-Belisol-renners Henderson, Bak en De Clercq ten val en dit was weer de zoveelste tegenslag voor de sprinttrein van Greipel. Henderson moest na schade aan zijn arm en knie opgeven in de Tour de France.

De enige vluchter, Thomas Voeckler, werd op 16 kilometer voor de streep gepakt door het peloton. Saxo-Tinkoff, Garmin-Sharp, Orica-GreenEdge, maar ook Belkin meldden zich voorin. Ze wilden hun kopmannen tot drie kilometer voor de streep beschermen tegen tijdsverlies. Sagan reed op achterstand en was zijn Cannondale-ploegmaat Ted King kwijt. De Omega Pharma-Quickstep-trein ging in het wiel van Saxo-Tinkoff zitten wachten, terwijl Giant-Shimano en de gehavende Lotto-Belisol-trein achter de grote drukte af gingen wachten tot er een massasprint kwam. Terwijl de mannen van Renshaw (Omega Pharma-Quickstep) hun sprinttrein op kop zetten, kwam Sagan terug in het peloton en ging de Giant-Shimano-trein in het wiel van Omega Pharma-Quickstep zitten. De nummer twee van het puntenklassement, Coquard, zat ook nog met een mannetje voorin, net als Kristoff van Katoesja. De Giant-Shimano-trein viel uit elkaar en Kittel kon profiteren van de leadout-man van Kristoff, kon nog net voorbij Kristoff komen en het scheelde dit keer maar een half wiel.

Froome en Mollema

De twee klassementsmannen Froome van Sky en Mollema van Belkin vielen allebei in het begin van de etappe. Froome werd aangetikt door Jens Keukeleire van Orica-GreenEdge en Mollema kwam ten val, omdat Izagirre van Movistar achter zich keek naar de val van Froome en er iets afbrak van zijn stuur. Froome, de overtuigende Tourwinnaar van vorig jaar, heeft tot nu toe nog niet echt een goed seizoen. Hij was ziek in de Ronde van Romandië en achteraf werd bekend dat hij met behulp van een puffer, die normaal gesproken voor astma zijn, van een verkoudheid af was geholpen.

Aangezien puffers op de dopinglijst staan, leidde dat tot controverse in de media. Er werd na de Ronde van Romandië een uitzondering gemaakt voor Froome door de UCI en de Brit werd niet gestraft voor doping na zijn winst in de Ronde van Romandië. Ook kwam de renner ten val in de Dauphine, nadat hij het grootste deel van de wedstrijd in het geel had gereden. De winst in de Dauphine ging uiteindelijk naar Andrew Talansky van Garmin-Sharp, die Contador op de laatste dag uit het geel kon rijden.

Froome en Mollema werkten samen om terug bij het peloton te komen, maar de ploeg van gele trui Nibali, Astana, gingen met z’n allen op kop rijden om Nibali tijd te laten winnen op de nummer 5 en 6 van het algemeen klassement. Mollema en Froome konden al weer snel terugkomen en verloren geen tijd door toedoen van deze actie. Froome werd behandeld aan zijn heup en zijn pols door de Tour-arts, vlak achter het peloton. Met de schade bleek het uiteindelijk toch mee te vallen, maar het zal toch wat moeilijker worden voor hem in de etappe over de kasseien in België morgen. Met al die blessures zal het niet makkelijk zijn om demarrages van concurrenten in het algemeen klassement te pareren. Met Mollema was er nog minder aan de hand, hij moest alleen van fiets wisselen en hield geen blessures over aan de ongelukkige val.

Gisteren verloren een aantal klassementsmannen al tijd. Op de kletsnatte wegen in Londen verloren Fränk Schleck van Trek Factory Racing, Pierre Rolland van Europcar, Daniel Navarro van Cofidis en Leopold König van NetApp-Endura alle vier 1’05”. In de aankomende etappes zouden ze zomaar nog terug kunnen komen, want de verschillen zijn nog klein.

Etappe-uitslag

1 M. Kittel Giant 3:36:39

2 A. Kristoff Katyusha +0

3 A. Démare FDJ.fr +0

4 P. Sagan Cannondale +0

5 B. Coquard Europcar +0

6 A. Greipel Lotto +0

7 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step +0

8 D. van Poppel Trek +0

9 D. Cimolai Lampre +0

10 D. Oss BMC Racing +0

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 17:07:52

2 P. Sagan Cannondale +2

3 M. Albasini Orica +2

4 G. Van Avermaet BMC Racing +2

5 A. Contador Tinkoff – Saxo +2

6 A. Valverde Movistar +2

7 C. Froome Team Sky +2

8 J. Van den Broeck Lotto +2

9 B. Mollema Belkin +2

10 J. Fuglsang Astana +2

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 158

2 M. Kittel Giant 135

3 B. Coquard Europcar 121

4 A. Kristoff Katyusha 82

5 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 48

6 A. Démare FDJ.fr 44

7 G. Van Avermaet BMC Racing 42

8 R. Navardauskas Garmin 38

9 M. Albasini Orica 37

10 A. Greipel Lotto 37

Bergklassement

1 C. Lemoine Cofidis 6

2 B. Kadri AG2R 5

3 J. Voigt Trek 4

4 N. Edet Cofidis 4

5 T. Voeckler Europcar 3

6 P. Rolland Europcar 2

6 P. Quémeneur Europcar 2

6 T. Slagter Garmin 2

9 D. De la Cruz NetApp 2

10 C. Froome Team Sky 1

Jongerenklassement

1 P. Sagan Cannondale 13:31:15

2 R. Bardet AG2R +0

3 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +0

4 T. Pinot FDJ.fr +14

5 T. Dumoulin Giant +14

6 R. Molard Cofidis +33

7 S. Reichenbach IAM Cycling +1:19

8 A. Delaplace Bretagne +1:43

9 Je. Herrada Movistar +1:43

10 T. Slagter Garmin +2:48

Ploegenklassement

1 Team Sky 40:33:45

2 Astana +12

3 BMC Racing +14

4 NetApp +47

5 Trek +47

6 IAM Cycling +1:01

7 Katyusha +1:20

8 Belkin +1:31

9 Lampre +1:31

10 Cannondale +1:42

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.