OUD BERICHT De Tour de France Deel 5: Boom wint de kasseienetappe, Froome moet opgeven na opnieuw een val, Nibali pakt tijd op Valverde en Contador en veel verschuivingen in het algemeen klassement

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 5: Boom wint de kasseienetappe, Froome moet opgeven na opnieuw een val, Nibali pakt tijd op Valverde en Contador en veel verschuivingen in het algemeen klassement

ARENBERG – Voor het eerst sinds 9 jaar was er vandaag weer een etappe voor Nederland. Lars Boom van Belkin was de snelste in de etappe met de kasseien die van het Belgische Ieper naar het Franse Arenberg ging. Jakob Fuglsang en geletrui Vincenzo Nibali van Astana waren de nummers twee en drie. Groene trui Sagan pakte als vierde nog punten, Cancellara steeg door zijn vijfde plaats vandaag in het algemeen klassement naar de vijfde plaats en Kwiatkowski deed ook goede zaken in het algemeen klassement. Westra eindigde vandaag op de achtste plaats en dus eindigden er vandaag twee Nederlanders in de top tien. De Tour-winnaar van vorig jaar viel vandaag weer en moest opgeven. Meesterknecht Porte en vervanger van Froome kwam door een aantal goede aanvallen de top tien binnen.

Het peloton in de Tour de France sloeg vandaag twee kasseistroken over in de kasseienrit, die in Ieper startte, 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog. De organisatie vond ze te gevaarlijk. Hevige regenval in de afgelopen paar dagen zorgde ervoor dat de stroken onder water lagen en daardoor werden de stenen te glad om veilig over heen te fietsen. Mons-en-Pévèle, bekend van Parijs-Roubaix, was één van die stroken. De overige zeven kasseistroken bleven in het parcours. De etappe werd maar drie kilometer ingekort, maar er bleven nog 13 km aan kasseienstroken over.

Aan het begin van de etappe probeerden Samuel Dumoulin van AG2R, Tony Martin van Omega Pharma-Quickstep, Mathew Hayman van Orica-GreenEdge, Lieuwe Westra van Astana, Janier Acevedo van Garmin-Sharp, Tony Gallopin van Lotto-Belisol, Simon Clarke van Orica-GreenEdge, Marcus Burghardt van BMC en Rein Taaramäe van Cofidis de eerste kopgroep te vormen, maar vanuit het peloton wilden nog meer mannen mee. Giovanni Visconti van Movistar en Brice Feillu van Bretagne-Seche-Environnement probeerden met zijn tweeën aan te sluiten, maar werden al snel weer door het peloton opgepikt.

Tony Gallopin van Lotto-Belisol was de best geklasseerde man in de kopgroep, want hij stond 2 seconden van Nibali op de twintigste plek in het algemeen klassement. Het zou dus zomaar kunnen dat er een Franse geletruidrager zou komen vandaag. In de kopgroep vielen Martin en Acevedo en kreeg Dumoulin een lekke band en de kopgroep verloor een halve minuut voorsprong. Met nog zes man in de kopgroep liep de voorsprong uiteindelijk toch weer op, terwijl Martin en Dumoulin met 30 seconden achterstand nog bij ze probeerde te komen. Acevedo zakte al terug in het peloton. Greg van Avermaet van BMC, vierde in het algemeen klassement, wilde Burghardt bij zich hebben in het peloton, dus liet de koploper zich terugzakken. Martin en Dumoulin konden weer aansluiten en de kopgroep ging met zeven man verder. Twintig kilometer voor de eerste kasseienstrook had de kopgroep een voorsprong van drie minuten.

Froome viel weer vandaag. Dit keer was de rechterkant van zijn lijf aan de beurt. Met de schaafwonden aan zijn rechterheup kon hij wel weer verder rijden, maar wel had hij meteen een minuut achterstand op het peloton. Drie ploegmaats van Froome lieten zich terugzakken om hun kopman weer naar voren te loodsen en dat lukte weer, net als gisteren. Later viel Russisch kampioen Aleksandr Porsev van Katoesja, die gisteren zo belangrijk was voor sprinter Kristoff, die tweede werd achter Kittel van Giant-Shimano.

De Cannondale-ploeg ging voor de eerste kasseienstrook van voren rijden om Sagan goed af te zetten bij de tussensprint, die na de eerste kasseienstrook volgde. Ook staat Sagan tweede in het algemeen klassement, op 2 seconden van Nibali, en hij kan vandaag dus proberen om de gele trui af te pakken van de Italiaan van Astana. Démare (val), Voeckler en Rodríguez kwamen in een groep achter het peloton terecht. Ook Kristoff (fietswissel) en Greipel (val) moesten lossen uit het peloton. Minard van AG2R viel in het peloton en veel renners weten hem maar net te ontwijken. Kittel, die al 3 etappes won, gleed over de gladde weg heen. Klassementsmannen Mollema van Belkin en Contador van Tinkoff-Saxo gingen met hun ploeggenoten van voren zitten, net als hardrijder Cancellara van Trek en wereldkampioen Rui Costa van Lampre-Merida. De kopgroep had nog steeds een voorsprong van drie minuten.

Kiryienka van Sky en Van Poppel van Trek vielen en ook klassementsmannen Valverde van Movistar en Van Garderen van BMC gleden over de weg. Dit was nog voordat de kasseien überhaupt begonnen waren. Froome viel voor de tweede keer en moest opgeven. In de vijfde etappe van deze Tour was dus al bekend dat er een nieuwe winnaar zal komen dit jaar. Het peloton ging in een select groepje de eerste kasseienstrook over. Mollema, Nibali, Contador, Cancellara en Sagan zaten in die voorste groep. Valverde met zijn hele Movistar-ploeg en Van Garderen van BMC met zijn ploeggenoten reden op achterstand, maar konden weer aansluiten. De kopgroep van zeven man had nu een voorsprong van anderhalve minuut. Sagan pakte nog wat puntjes voor het puntenklassement voor de groene trui, achter de kopgroep van zeven man die niet gingen sprinten voor de punten.

Contador kon na de kasseien niet meer bij het peloton blijven. Taaramäe moest lossen op de kasseien en de kopgroep bestond nu uit zes man. Lotto-Belisol ging op kop van het peloton rijden om hun kopman Jurgen van der Broeck tijd te laten winnen op concurrenten Contador en Mollema. In het peloton probeerden Boom en Van Marcke van Belkin aan te vallen, nadat klassementsmannen Jurgen van der Broeck van Lotto-Belisol en Andrew Talansky van Garmin-Sharp vielen. Sagan probeerde bij de twee ploeggenoten te komen, terwijl geletruidrager Nibali op achterstand reed en bijna viel in een bocht. In de groep achter hem reden Contador, Mollema en Rui Costa in een groep.

In de kopgroep liet Lieuwe Westra zich terugzakken in het peloton om zijn kopman Nibali te helpen en Samuel Dumoulin zakte terug na een val. De achtervolgers Van Marcke en Boom kwamen steeds dichter bij de kopgroep die nog maar uit vier man bestond. De groep met Nibali, Renshaw, Cancellara en Sagan kwam weer bij Van Marcke en Boom. De kopgroep werd snel opgeslokt door het werk van Lieuwe Westra voor geletruidrager Nibali. Er ontstond een kopgroep met gele trui Nibali, groene trui Sagan, Cancellara, Kwiatkowski van Omega Pharma-Quickstep met 3 ploeggenoten en bolletjestrui Lemoine. Daartussen reed klassementsman Andrew Talansky met Nederlands kampioen Langeveld, Van Summeren en Bauer van Garmin-Sharp. Daarachter reed de groep met klassementsmannen Valverde van Movistar en ploeggenoten, Contador van Tinkoff-Saxo met ploeggenoten, Mollema van Belkin met ploeggenoten en Van Garderen/Van Avermaet van BMC met ploeggenoten.

Van Marcke reed lek en moest lossen uit de groep van de gele trui en Boom ging vaak van voren rijden, maar moest zijn tempo minderen, omdat zijn kopman Mollema op achterstand van de gele trui reed. Thomas en Porte van Sky, die hun kopman Froome verloren vandaag, probeerden uit de groep-Contador-Valverde-Mollema weg te rijden en bij Talansky aan te sluiten. Nibali, Westra en Fuglsang reden weg bij de rest en Boom kon nog aansluiten. Groene trui Sagan, Cancellara, bolletjestrui Lemoine en Albasini van Orica-GreenEdge volgden daarachter. In de groep-Talansky sloten Thomas en Porte aan, op 2 minuten van de gele, groene en bolletjestrui.

Westra moest na lang kopwerk voor gele trui Nibali lossen en Boom, Nibali en Fuglsang bleven over vooraan. Boom viel aan en Nibali en Fuglsang konden nog volgen op de kasseienstrook, maar later konden ze het tempo van de Nederlandse Belkin-renner niet meer goed bijbenen. Uit de groep-Talansky reden Porte en Thomas al weer weg om tijd te winnen in het klassement, terwijl Talansky ze alleen terug probeerde te pakken. Dat lukte niet en na 9 jaar was er eindelijk weer een etappe die door een Nederlander gewonnen werd.

In het algemeen klassement staat Astana nu 1 en 2. Nibali pakte vandaag 2 minuten op Valverde en nog meer op Contador en Mollema. Fuglsang was vandaag belangrijk voor Nibali en staat nu op 2 seconden van zijn eigen ploeggenoot in het geel. Westra reed lang in de kopgroep en kwam lang mee met zijn ploeggenoten. Hij steeg niet in het klassement, maar kreeg wel het rode rugnummer uitgereikt vandaag. Sagan is de derde op 44 seconden, nadat hij lang in de tweede kopgroep reed en naar de vierde plaats sprintte. Kwiatkowski van Omega Pharma-Quickstep staat nu vierde, nadat hij lang met Martin, Trentin en Renshaw bij de gele trui zat. Ook Cancellara van Trek reed in de tweede kopgroep, achter de gele trui, Fuglsang en Nibali en stijgt naar de vijfde plaats, terwijl zijn kopman Fränk Schleck veel tijd verloor. Van Den Broeck steeg, ondanks een val, naar de zesde plaats en Gallopin, die vandaag in de kopgroep zat, steeg van de twintigste naar de zevende plaats. Richie Porte, die zijn kopman Froome zag opgeven, steeg na een paar goede aanvallen naar de achtste plaats en Andrew Talansky, die in een groepje achter de gele trui reed en de Dauphine verrassend won dit jaar, steeg naar de negende plaats. Valverde maakt de top tien compleet. Hij staat op 2 minuten en 11 seconden van Nibali.

Etappe-uitslag

1 L. Boom Belkin 3:18:35

2 J. Fuglsang Astana +19

3 V. Nibali Astana +19

4 P. Sagan Cannondale +1:01

5 F. Cancellara Trek +1:01

6 J. Keukeleire Orica +1:01

7 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +1:07

8 L. Westra Astana +1:09

9 M. Trentin O.Ph.-Q-Step +1:21

10 C. Lemoine Cofidis +1:45

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 20:26:46

2 J. Fuglsang Astana +2

3 P. Sagan Cannondale +44

4 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +50

5 F. Cancellara Trek +1:17

6 J. Van den Broeck Lotto +1:45

7 T. Gallopin Lotto +1:45

8 R. Porte Team Sky +1:54

9 A. Talansky Garmin +2:05

10 A. Valverde Movistar +2:11

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 185

2 M. Kittel Giant 135

3 B. Coquard Europcar 121

4 A. Kristoff Katyusha 82

5 V. Nibali Astana 53

6 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 50

7 A. Démare FDJ.fr 44

8 G. Van Avermaet BMC Racing 42

9 R. Navardauskas Garmin 42

10 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step 40

Bergklassement

1 C. Lemoine Cofidis 6

2 B. Kadri AG2R 5

3 J. Voigt Trek 4

4 N. Edet Cofidis 4

5 T. Voeckler Europcar 3

6 P. Rolland Europcar 2

7 P. Quémeneur Europcar 2

8 T. Slagter Garmin 2

9 D. De la Cruz NetApp 2

10 L. Maté Cofidis 1

Jongerenklassement

1 P. Sagan Cannondale 13:31:15

2 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +0

3 T. Pinot FDJ.fr +14

4 R. Bardet AG2R +0

5 T. Dumoulin Giant +14

6 R. Molard Cofidis +33

7 S. Reichenbach IAM Cycling +1:19

8 A. Delaplace Bretagne +1:43

9 Je. Herrada Movistar +1:43

10 T. Slagter Garmin +2:48

Ploegenklassement

1 Team Sky 40:33:45

2 Astana +12

3 BMC Racing +14

4 NetApp +47

5 Trek +47

6 IAM Cycling +1:01

7 Katyusha +1:20

8 Belkin +1:31

9 Lampre +1:31

10 Cannondale +1:42

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.