OUD BERICHT De Tour de France Deel 10: Nibali wint de tweede Vogezen-etappe en neemt geel over van Gallopin en Contador net als Froome na een val uit de Tour

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 10: Nibali wint de tweede Vogezen-etappe en neemt geel over van Gallopin en Contador net als Froome na een val uit de Tour

LA PLANCHE DES BELLES FILLES – Vincenzo Nibali heeft de tweede Vogezen-etappe gewonnen. Nadat Rodriguez lang solo voorop reed, kon de tempobeul van Astana nog in de versnelling. Pinot eindigde als tweede en Alejandro Valverde werd derde. Mollema was vandaag de beste Nederlander op de twaalfde plaats. Alberto Contador moest net als Froome de strijd staken na een val. Het lijkt er dus op dat Nibali op weg is naar een Tour-overwinning. Gallopin kon niet meedoen in de strijd voorin en moest zijn gele trui weer afstaan aan Nibali.

Gisteren maakte de Franse radio bekend dat Lars Boom volgend jaar voor Sky gaat rijden. De Nederlandse renner ontkende zelf dat hij voor Sky gaat rijden, maar hij gaf wel aan dat hij met meerdere ploegen in gesprek is, omdat Belkin waarschijnlijk gaat stoppen volgend jaar. Ook Sky-baas Brailsford wilde niet spreken over transfers tijdens de Tour, maar zei wel dat Boom een goede renner is voor elk team en zeker voor de klassiekers. Maar wie weet dat na de Tour alsnog bekend word dat Boom de overstap naar Sky gemaakt heeft.

Wiggins heeft bijgetekend bij Sky, terwijl verwacht werd dat hij naar Orica-GreenEdge of Garmin-Sharp zou gaan. Dit zou komen omdat hij en Froome elkaar niet kunnen luchten of zien. Sir Bradley Wiggins gaf aan dat hij niet meer voor de winst in grote rondes zal gaan. Hij heeft ambities om Parijs-Roubaix te winnen en bij de Olympische Spelen in 2016 in Rio terug te keren naar de baan. Ook wil hij proberen het wereldduurrecord te verbeteren, net als de Zwitser Fabian Cancellara van Trek Factory Racing.

Van Tony Gallopin van Lotto-Belisol, de nieuwe geletruidrager sinds gisteren, werd niet verwacht dat hij vandaag het geel zou houden. Het echte gevecht tussen de klassementsrenners zou vandaag gaan uitbreken in een grote bergetappe met vier klimmen van de eerste categorie, twee klimmen van de tweede categorie en een klim van de derde categorie.

Lieuwe Westra van Astana ging in de aanval en moest vermoedelijk als springplank fungeren voor zijn kopman Nibali. Thomas Voeckler van Europcar, Giovanni Visconti van Movistar, Amaël Moinard van BMC, Markel Irizar van Trek Factory Racing, Arnaud Gerard van Bretagne-Seche-Environnement en Christophe Riblon van AG2R sprongen met hem mee. Groenetruidrager Peter Sagan van Cannondale, Joaquim Rodriguez van Katoesja en Jan Barta van Netapp-Endura probeerden bij deze zeven koplopers te komen. Sagan wilde punten pakken bij de tussensprint die na de eerste klim op het programma stond en Rodriguez heeft zijn zinnen gezet op de bergtrui, dus wilde wat punten sprokkelen. Vandaag waren er veel punten te verdienen voor de bergtrui en vooral de aankomst bergop was belangrijk voor het bergklassement. Jerome Pineau van IAM Cycling probeerde in zijn eentje bij de 3 achtervolgers en de 7 koplopers te komen, maar kon in zijn eentje niet de overstap maken.

Sagan, Rodriguez en Barta konden op de eerste klim wel aansluiten bij de vlucht van de dag. Pineau verloor steeds meer voorsprong en ging het niet in zijn eentje redden. Voeckler pakte 5 punten voor het bergklassement voor Rodriguez, die ook zijn zinnen had gezet op de bolletjestrui. Rodriguez pakte drie punten. Barta en Gerard moesten lossen in de afdaling, maar konden weer aansluiten. Sagan ging hard naar beneden en pakten de punten in de tussensprint. Uit het peloton reed een groepje met witte trui Kwiatkowski en bolletjestrui Martin van Omega Pharma-Quickstep, Wyss en Hollenstein van IAM Cycling en Taaramäe van Cofidis. Hollenstein moest al snel lossen.

Kwiatkowski stond zesde in het algemeen klassement en de andere klassemenstmannen lieten hem rijden. Westra versnelde, om de achtervolgers niet bij de kopgroep te laten komen en Sagan, Gerard, Irizar, Barta en Riblon moesten lossen door het tempo. Rodriguez, Visconti, Westra, Voeckler en Moinard gingen verder klimmen. Riblon en Barta konden op karakter nog terugkomen in de klim en dus bleven er zeven mannen in de kopgroep over. Het verschil met de vier achtervolgers werd kleiner en dus moest Westra weer versnellen om Kwiatkowski niet te dichtbij te laten komen en Nibali tijd te laten verliezen. Sagan en Irizar sloten aan bij Kwiatkowski, Martin, Wyss en Taaramäe en kwamen weer dichterbij en konden aansluiten bij de zeven koplopers.

Rodriguez sprintte omhoog en was nu wel als eerste boven, pakte 10 punten en reed virtueel in de bolletjestrui. Voeckler kwam als tweede boven en haalde ook wat punten. Ondertussen moest Ted King van Cannondale de strijd helemaal achter het peloton staken. Hij reed nog lang voor de bezemwagen uit, maar moest toch opgeven.

De zes achtervolgers sloten aan bij de zeven koplopers en Kwiatkowski reed nu virtueel in het geel. De nummer drie van het algemeen klassement, Tiaga Machado van Netapp-Endura, kwam ten val in het peloton. Hij maakte gisteren een sprong in het klassement, omdat hij lang vooruit reed in de grote groep achtervolgers. Hij kwam zo hard ten val dat het leek alsof hij op moest geven, maar hij stapte toch weer op. Contador van Tinkoff-Saxo kwam ook ten val en het kostte veel tijd om de Spanjaard weer op te lappen. Hij reed meteen al op vier minuten achterstand en het duurde lang voordat zijn ploeggenoten hem kwamen helpen.

Sagan en Irizar moesten lossen uit de kopgroep die nog uit elf renners bestond met de bolletjestrui Tony Martin en Kwiatkowski in de witte trui en virtueel in het geel. Contador kwam bij de groep sprinters die op achterstand reed en liep een beetje in op het peloton. Voeckler en Rodriguez gingen weer de sprint aan om de bergpunten. De Spanjaard van Katoesja pakte weer 10 punten en kwam op 32 punten in het bergklassement. Voeckler kwam weer als tweede over de streep. Westra liet zich terugzakken om zijn kopman Nibali te gaan helpen op de kop van het peloton. Kwiatkowski, die samen met Westra in de kopgroep reed, moest teruggepakt worden en Contador moest nog meer tijd gaan verliezen. Dat laatste was niet meer nodig, want Contador moest uiteindelijk toch opgeven. Irizar en even verder ook Westra en Barta werden ingelopen door het peloton. In het peloton nam Lotto-Belisol het kopwerk over van Astana. Rodriguez pakte weer punten in het bergklassement en Voeckler nam nu genoegen met de tweede plaats, in plaats van er keihard achteraan te fietsen.

Het peloton, met Astana en Lotto-Belisol, reed volop in de achtervolging en Kwiatkowski was zijn virtuele gele trui kwijt. Tony Martin was de enige renner die op kop reed in de kopgroep. Het was moeilijk voor hem om hard te rijden, nadat hij gisteren de hele etappe voorop reed en de etappe won. Ook Movistar ging op kop van het peloton rijden en de voorsprong, die genoeg was om Kwiatkowski virtueel in het geel te krijgen, liep terug naar drie minuten. Rodriguez kwam weer als eerste over de streep bij de volgende klim en werd wederom gevolgd door Voeckler. Martin moest na 70 km voorop te hebben gereden lossen en Kwiatkowski ging nu op kop rijden. Ook Wyss, Taaramäe en Riblon moesten lossen. De kopgroep bestond toen nog uit Voeckler, Moinard, Rodriguez, Kwiatkowski en Visconti. Zonder Pantzerwagen Martin was de voorsprong nog maar twee minuten. Rodriguez en Kwiatkowski bleven als sterkste over voorin, terwijl achterin het peloton Gallopin, Rolland en Talansky in moeilijkheden komen. Rodriguez demarreerde en Kwiatkowski kon niet echt volgen. Moinard kwam hem gezelschap houden. Later kwamen Visconti, Kwiatkowski, Moinard weer bij Rodriguez.

Scarponi nam een bocht in de afdaling verkeerd en reed het publiek in, maar kon wel weer terugkomen in het peloton. Nibali kon hem maar net ontwijken en ook gele trui Gallopin en Slagter kwamen maar net goed weg. Kwiatkowski demarreerde weg uit de kopgroep, terwijl Visconti een foutje maakte in de achtervolging van de jonge Pool. Rodriguez kon wel weer bij de witte trui aansluiten en demarreerde weer weg. Nibali opende de aanval en reed Visconti en Kwiatkowski voorbij. Porte, Van Garderen, Peraud, Pinot, Bardet en Valverde gingen in de achtervolging, met daarachter Mollema, Schleck en Navarro. Rodriguez werd voorbijgereden door tempobeul Nibali en de Italiaan van Astana pakte de gele trui weer terug en de etappe. Thibaut Pinot werd tweede en Alejandro Valverde derde. Kwiatkowski zakte er helemaal door en ging van de virtuele gele trui naar tijdsverlies in het algemeen klassement.

Etappe-uitslag

1 V. Nibali Astana 4:27:26

2 T. Pinot FDJ.fr +15

3 A. Valverde Movistar +20

4 J. Péraud AG2R +20

5 R. Bardet AG2R +22

6 T. van Garderen BMC Racing +22

7 R. Porte Team Sky +25

8 L. König NetApp +50

9 Joa. Rodríguez Katyusha +52

10 M. Nieve Team Sky +54

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 42:33:38

2 R. Porte Team Sky +2:23

3 A. Valverde Movistar +2:47

4 R. Bardet AG2R +3:01

5 T. Gallopin Lotto +3:12

6 T. Pinot FDJ.fr +3:47

7 T. van Garderen BMC Racing +3:56

8 J. Péraud AG2R +3:57

9 R. Costa Lampre +3:58

10 B. Mollema Belkin +4:08

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 287

2 B. Coquard Europcar 156

3 M. Kittel Giant 146

4 A. Kristoff Katyusha 117

5 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 101

6 A. Greipel Lotto 98

7 G. Van Avermaet BMC Racing 87

8 T. Martin O.Ph.-Q-Step 76

9 V. Nibali Astana 75

10 B. Kadri AG2R 63

Bergklassement

1 Joa. Rodríguez Katyusha 51

2 T. Voeckler Europcar 34

3 T. Martin O.Ph.-Q-Step 26

4 B. Kadri AG2R 17

5 A. De Marchi Cannondale 17

6 Gio. Visconti Movistar 12

7 N. Edet Cofidis 12

8 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step 11

9 A. Moinard BMC Racing 10

10 C. Lemoine Cofidis 6

Jongerenklassement

1 R. Bardet AG2R 42:36:39

2 T. Pinot FDJ.fr +46

3 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +1:38

4 S. Dumoulin AG2R +12:18

5 T. Slagter Garmin +37:31

6 J. Izagirre Movistar +51:42

7 B. King Garmin +1:03:08

Ploegenklassement

  1. AG2R LA MONDIALE 127h 48′ 28”
  2. ASTANA PRO TEAM 03′ 19”
  3. BELKIN PRO CYCLING 04′ 25”
  4. TEAM SKY 04′ 56”
  5. BMC RACING TEAM 20′ 38”
  6. MOVISTAR TEAM 22′ 27”
  7. LAMPRE – MERIDA 24′ 04”
  8. TEAM EUROPCAR 27′ 47”
  9. OMEGA PHARMA-QUICK STEP 29′ 58”
  10. TEAM KATUSHA 34′ 04”
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.