OUD BERICHT De Tour de France Deel 6: Greipel wint eindelijk in de sprint en Kittel kan zijn trein niet in stelling brengen

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 6: Greipel wint eindelijk in de sprint en Kittel kan zijn trein niet in stelling brengen

REIMS – Andre Greipel van Lotto-Belisol heeft eindelijk zijn eerste etappe in deze Tour gewonnen. De andere grote Duitse sprinter was deze keer wel de sterkste in de sprint. Nadat hij een aantal keer dichtbij was dit jaar, lukte het hem om Kristoff van Katoesja en Dumoulin van AG2R voor te blijven, terwijl Kittel er niet meer met zijn trein aan te pas kwam.

De kopgroep van vandaag ontstond vlak na het startsein met Jérôme Pineau van IAM Cycling, Tom Leezer van Belkin, Luis Angel Maté van Cofidis en Arnaud Gérard van Bretagne-Seche-Environnement. Het peloton, dat zonder Richeze van Lampre-Merida van start ging en nog 192 renners telde, gaf het kwartet de ruimte van 3 minuten en 40 seconden.

Maté kwam als eerste boven op de Côte de Coucy-le-Château-Auffrique, en sprokkelde een punt mee in het bergklassement. Zijn ploegmaat Lemoine had de bergtrui om zijn schouders en daar werd geen verandering aan gebracht vandaag.

In het peloton vielen de Franse kampioen en sprinter Demare van FDJ en Van Summeren en Bauer van Garmin. Xabier Zandio van Sky viel ook en bleef lang op de weg zitten. Hij zat al in het verband en het zag er niet goed uit voor de Spaanse renner in Britse dienst. Hij moest, net als zijn kopman Froome, opgeven na de val. Ook Egor Silin van Katoesja moest opgeven.

Bij de tussensprint was de kopgroep nog vooruit en dus werd in het peloton gesprint voor de vijfde plaats. De trein van Cannondale ging op kop voor groene trui Sagan. Renshaw pakte deze punten en Sagan bleef zijn concurrenten voor, terwijl hij gehavend aan zijn beide armen, linkerschouder en heup was. Coquard, de derde in het puntenklassement voor de groene trui, kwam er niet aan te pas vandaag. Jesus Hernandez van Tinkoff-Saxo, een belangrijke knecht van Contador, kwam hard ten val en moest opgeven. Het peloton maakte ondertussen, onder leiding van Omega Pharma-Quickstep, de voorsprong van de kopgroep kleiner. De sprinters Demare, Coquard en Sagan, reden een tijdje in een groep achter het peloton, maar konden weer snel terugkomen. In de kopgroep kwam Mate weer als eerste boven, op de Côte de Roucy. Zijn ploegmaat Lemoine had nog steeds de bergtrui.

In de harde wind gingen Belkin en Tinkoff-Saxo van voren zitten om hun kopmannen Mollema en Contador veilig te houden van valpartijen en tijdsverlies in het algemeen klassement. De sprintersploegen Giant-Shimano en Omega Pharma-Quickstep gingen op kop rijden, de kopgroep werd ingelopen en door de wind ontstonden er waaiers in het peloton. Leezer en Gérard werden ingelopen en Pineau en Maté gingen met zijn tweeën verder. Maté demarreerde weg van zijn mede-koploper om het rode rugnummer te behalen vandaag. Hij werd uiteindelijk nog teruggepakt door het peloton met Giant-Shimano en Omega Pharma-Quickstep voorop.

Het peloton dunde uit door de wind en de klassementsmannen zaten nu wel met zijn allen bij elkaar, net als alle sprinters. Kittel, de winnaar van 3 etappes, zat helemaal achterin het peloton en kon niet meer naar voren komen met zijn trein. De jonge Nederlandse sprinter Van Poppel van Trek reed lek en kon niet meer in de top tien eindigen vandaag. Kwiatkowski van Omega Pharma-Quickstep probeerde in zijn eentje weg te rijden, maar dat lukte niet meer. Greipel kon hem voorbij en achter hem kwamen Renshaw en Kristoff over de streep.

Etappe-uitslag

1 A. Greipel Lotto 4:11:39

2 A. Kristoff Katyusha +0

3 S. Dumoulin AG2R +0

4 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step +0

5 P. Sagan Cannondale +0

6 R. Feillu Bretagne +0

7 T. Veelers Giant +0

8 B. Coquard Europcar +0

9 S. Vanmarcke Belkin +0

10 Sy. Chavanel IAM Cycling +0

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 24:38:25

2 J. Fuglsang Astana +2

3 P. Sagan Cannondale +44

4 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +50

5 F. Cancellara Trek +1:17

6 J. Van den Broeck Lotto +1:45

7 T. Gallopin Lotto +1:45

8 R. Porte Team Sky +1:54

9 A. Talansky Garmin +2:05

10 A. Valverde Movistar +2:11

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 195

2 M. Kittel Giant 135

3 B. Coquard Europcar 121

4 A. Kristoff Katyusha 82

5 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 61

6 V. Nibali Astana 53

7 A. Greipel Lotto 46

8 A. Démare FDJ.fr 44

9 G. Van Avermaet BMC Racing 42

10 R. Navardauskas Garmin 42

Bergklassement

1 C. Lemoine Cofidis 6

2 B. Kadri AG2R 5

3 J. Voigt Trek 4

4 N. Edet Cofidis 4

5 L. Maté Cofidis 3

6 T. Voeckler Europcar 3

7 P. Rolland Europcar 2

8 T. Slagter Garmin 2

9 P. Quémeneur Europcar 2

10 D. De la Cruz NetApp 2

Jongerenklassement

1 P. Sagan Cannondale 20:27:30

2 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +6

3 R. Bardet AG2R +1:27

4 T. Pinot FDJ.fr +1:41

5 T. Dumoulin Giant +1:41

6 M. Trentin O.Ph.-Q-Step +11:15

7 Je. Herrada Movistar +14:33

8 N. Oliveira Lampre +17:38

9 J. Izagirre Movistar +18:01

10 R. Molard Cofidis +21:22

Ploegenklassement

1 Astana 61:21:26

2 Belkin +4:18

3 BMC Racing +6:05

4 Team Sky +6:17

5 Trek +7:22

6 Cannondale +9:03

7 Katyusha +9:26

8 Orica +9:32

9 Garmin +10:00

10 NetApp +10:36

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.