OUD BERICHT De Tour de France Deel 7: Trentin wint in hectische finale en twee Nederlanders moeten opgeven

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 7: Trentin wint in hectische finale en twee Nederlanders moeten opgeven

NANCY – Matteo Trentin van Omega Pharma-Quickstep heeft de etappe van Epernay naar Nancy gewonnen. Hij kwam samen met Sagan van Cannondale over de streep, maar had net een heel klein beetje voorsprong en op de fotofinish kwam Trentin als winnaar uit de bus. Gallopin van Lotto-Belisol werd derde, gevolgd door de beste Nederlander van vandaag, Tom Dumoulin op de vierde plaats. Gerrans tikte het wiel van Talansky aan en de Amerikaanse Garmin-renner viel, maar verloor geen tijd in het algemeen klassement. De Cannondale-ploeg reed de hele dag voorop, maar de knechten van Sagan moesten lossen op de eerste klim en Sagan kwam net aan tekort om te winnen vandaag. De kopgroep was lang vooruit vandaag, maar voor de finale met twee klimmetjes werden de laatste twee koplopers gepakt.

De Zwitserse kampioen Martin Elmiger en Bartosz Huzarski reden na acht kilometer weg bij het peloton. De twee renners kregen al snel gezelschap van vier andere vluchters. Daarmee was de vlucht van de dag weg. Alexandre Pichot van Europcar, Matthew Busche van Trek Factory Racing, Nicholas Edet van Cofidis, Zwitsers kampioen Martin Elmiger van IAM Cycling, Bartosz Huzarski van Netapp-Endura en Anthony Delaplace van Bretagne Seche Environnement kregen een minuut voorsprong van het peloton, die al snel opliep naar vier minuten. De zes koplopers hadden een lange etappe van 234 kilometer voor de boeg.

Stef Clement van Belkin viel in deze etappe en moest opgeven. Hij werd meteen naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Belkin meldde later op Twitter dat Clement duizelig was en geraakt werd aan de elleboog. Clement was op zijn hoofd terecht gekomen en hij had aan zijn heup en knie. Bij de medische scan werden gelukkig geen ernstige breuken of blessures ontdekt. De Nederlandse ploeg is daarmee het zevende team dat een renner kwijt is geraakt in deze Tour. Bauke Mollema moet nu vooral rekenen op de hulp van Ten Dam en Kruijswijk in de bergen. De enige Nederlandse sprinter, Danny van Poppel van Trek Factory Racing, moest ook opgeven. Hij reed al drie dagen met kniepijn rond. De Nederlanders in de Tour zullen het met twee sterke renners minder moeten doen.

Trek Factory Racing is het derde team dat al twee renners kwijt is in de eerste week. Andy Schleck moest opgeven na een val en in deze etappe raakten ze hun sprinter kwijt. Sky verloor de Tour-winnaar van 2013 en kopman Christopher Froome en knecht Xabier Zandio kwijt en Lampre-Merida verloren Sacha Modolo, de winnaar van de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland, en de Argentijnse renner Max Richeze.

De voorsprong van de zes koplopers van vandaag werd klein gehouden door de voltallige Cannondale-ploeg van Sagan. Zij wilden ervoor zorgen dat Sagan de tussensprint en de ritzege zou winnen. Het tempo in het peloton was hoog, waardoor een aantal renners achterin moesten lossen, maar in de beschutting zonder wind wel weer konden terugkomen. De vluchters verloren door het tempo in het peloton tijd en hielden 1’21” over.

Vlak voor de tussensprint had de kopgroep nog maar 1 minuut voorsprong over. Elmiger pakte de 20 punten voor het puntenklassement, maar er werd niet echt gesprint in de kopgroep. Coquard, Renshaw en Sagan pakte de laatste punten in het peloton. Na de tussensprint was het voor de Cannondale-ploeg niet echt meer nodig om met de hele ploeg op kop te rijden.

Edet van Cofidis demarreerde weg uit de kopgroep, maar werd al snel weer teruggepakt door zijn mede-koplopers. Ze hadden nog steeds maar een minuut voorsprong. Elmiger en Huzarski gingen later met zijn tweeën weg, toen de kopgroep nog maar 30 seconden voorsprong had. Edet probeerde mee te gaan, maar het lukte hem niet om alleen naar de twee renners toe te rijden. Pichot, Busche, Edet en Delaplace werden teruggepakt door het peloton. Elmiger en Huzarski, de eerste twee aanvallers, bleven als enige vooraan over met een voorsprong van 1 minuut en 20 seconden.

In de eerste klim moesten de Cannondale-renners Viviani, King en Marino lossen. Ook Delaplace, die lang in de kopgroep zat, kon niet meer mee in de finale. De Duitse sprinters Kittel en Degenkolb van Giant-Shimano en Greipel van Lotto-Belisol moesten lossen. Elmiger en Huzarski werden aan de voet van de eerste klim teruggepakt. Voeckler demarreerde uit het peloton, maar Orica-GreenEdge, onder leiding van Albasini en Gerrans, lieten hem niet wegrijden. Van Garderen van BMC kwam ten val door een fout van zijn eigen ploeggenoot en reed op achterstand van de rest van de klassementsmannen in het peloton, terwijl zijn ploeggenoot Atapuma door de val moest opgeven. Mollema kon Van Garderen, de Amerikaan met Nederlandse roots, nog maar net ontwijken. De Nederlander van Belkin ging op de voorste rij van het peloton rijden, terwijl Gautier van Europcar probeerde weg te rijden.

Van Avermaet en Sagan probeerden weg te rijden, terwijl de klassementsmannen het gat probeerden dicht te rijden. Vlak achter de groep met de potentiële winnaars viel Jurgen van den Broeck en in de sprint tikte Gerrans het wiel van Talansky aan, waardoor de winnaar van de Dauphine ten val kwam. Sagan en Trentin gingen met zijn tweeën over de streep, maar op de finsh werd duidelijk dat Trentin de etappe had gewonnen. Dumoulin kwam als vierde over de finish en werd beste Nederlander vandaag.

Etappe-uitslag

1 M. Trentin O.Ph.-Q-Step 5:18:39

2 P. Sagan Cannondale +0

3 T. Gallopin Lotto +0

4 T. Dumoulin Giant +0

5 S. Gerrans Orica +0

6 D. Oss BMC Racing +0

7 C. Gautier Europcar +0

8 Sy. Chavanel IAM Cycling +0

9 S. Vanmarcke Belkin +0

10 G. Van Avermaet BMC Racing +0

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 29:57:04

2 J. Fuglsang Astana +2

3 P. Sagan Cannondale +44

4 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +50

5 T. Gallopin Lotto +1:45

6 R. Porte Team Sky +1:54

7 A. Talansky Garmin +1:56

8 A. Valverde Movistar +2:11

9 R. Bardet AG2R +2:11

10 R. Costa Lampre +2:11

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 259

2 B. Coquard Europcar 146

3 M. Kittel Giant 137

4 A. Kristoff Katyusha 117

5 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 95

6 A. Greipel Lotto 91

7 G. Van Avermaet BMC Racing 60

8 T. Gallopin Lotto 56

9 S. Dumoulin AG2R 55

10 M. Trentin O.Ph.-Q-Step 54

Bergklassement

1 C. Lemoine Cofidis 6

2 B. Kadri AG2R 5

3 J. Voigt Trek 4

4 N. Edet Cofidis 4

5 L. Maté Cofidis 3

6 T. Voeckler Europcar 3

7 T. Slagter Garmin 2

8 P. Rolland Europcar 2

9 P. Quémeneur Europcar 2

10 D. De la Cruz NetApp 2

Jongerenklassement

1 P. Sagan Cannondale 24:39:09

2 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +6

3 R. Bardet AG2R +1:27

4 T. Dumoulin Giant +1:41

5 T. Pinot FDJ.fr +2:40

6 M. Trentin O.Ph.-Q-Step +11:39

7 N. Oliveira Lampre +18:37

8 Je. Herrada Movistar +18:46

9 J. Izagirre Movistar +22:52

10 B. Coquard Europcar +24:50

Ploegenklassement

1 Astana 73:56:23

2 Belkin +4:18

3 BMC Racing +6:05

4 Team Sky +6:17

5 Trek +7:22

6 Cannondale +9:03

7 Katyusha +9:26

8 Garmin +10:15

9 Orica +10:31

10 NetApp +10:36

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.