OUD BERICHT De Tour de France Deel 8: Blel Kadri wint en pakt de bolletjestrui, Contador en Valverde winnen en Talansky en Van Der Broeck verliezen tijd

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 8: Blel Kadri wint en pakt de bolletjestrui, Contador en Valverde winnen en Talansky en Van Der Broeck verliezen tijd

LA MAUSELAINE – Blel Kadri van AG2R heeft de eerste Vogezen-etappe gewonnen en neemt de bolletjestrui van Lemoine over. Contador kwam als tweede over de streep, gevolgd door gele trui Nibali. In deze etappe ontstond er voor het eerst een kopgroep die een grote voorsprong kreeg, maar alleen de Fransman van AG2R kon vooruitblijven. Mollema was vandaag de beste Nederlander op de elfde plaats.

Vandaag ging er weer een Nederlandse renner in de aanval. Niki Terpstra van Omega Pharma-Quickstep ging samen met zijn oud-ploeggenoot Sylvain Chavanel, die nu voor IAM Cycling rijdt, in de aanval en kregen Blel Kadri van AG2R, Adrien Petit van Cofidis en Simon Yates van Orica-GreenEdge met zich mee. Ze hadden al snel een redelijke grote voorsprong in de eerste Vogezenrit van deze Tour. Het peloton liet voor het eerst in deze Tour de kopgroep echt vooruit rijden in plaats van een ontsnapping die net voor de streep wordt teruggepakt en de finish die op een massasprint uitdraaide. Dit keer kreeg de kopgroep maar liefst 11 minuten voorsprong van het peloton.

Voor de start werd bekend dat de kopman van IAM Cycling, Mathias Frank, niet meer van start ging. De nummer twee van de Ronde van Zwitserland dit jaar moest afstappen na een val 800 meter voor de finish gisteren. Hij liep, net als Atapuma van BMC die viel en Van Garderen op achterstand bracht, een dijbeenbreuk op en kon niet meer fietsen. Bart de Clercq had te veel last van zijn enkel, die hij bezeerde bij een val in de vierde rit. Ook Jurgen van den Broeck was dus zijn belangrijkste knecht kwijt, net als Mollema die Stef Clement gisteren verloor.

Het was in ieder geval zeker dat Lemoine niet lang meer in de bolletjestrui zou rijden. Blel Kadri, die in de kopgroep zat, stond maar één puntje achter op de Cofidis-renner en kon vandaag de bergtrui om zijn schouders krijgen. Terpstra pakte de volle punten bij de tussensprint en het peloton kon strijden om plek 6. Coquard pakte weer de punten, voor Kittel en Sagan. Kittel sprintte voor het eerst mee in de tussensprint voor het puntenklassement.

Ook vandaag ging het weer regenen en was het dus uitkijken geblazen voor val- en glijpartijen. De klassementsmannen wilden op de eerste klim goed van voren zitten. Belkin, Tinkoff-Saxo, Astana en Katoesja zetten hun mannen voorop. De voorsprong, die 11 minuten bedroeg, liep meteen terug naar 6 minuten. Chavanel demarreerde en werd gevolgd door Kadri. Yates vertrok later ook, maar kon niet bij de twee koplopers komen. In het peloton werden Sagan, Kittel en Greipel eraf gereden. Kadri ging in zijn eentje verder om de bolletjestrui én de etappe te winnen.

Kwiatkowski van Omega Pharma-Quickstep, de nummer vier van het algemeen klassement en drager van de witte trui voor Sagan, moest lossen op de eerste klim. Hij kon later weer terugkomen en bleef in de top tien van het algemeen klassement staan. Sagan, die naast leider in het puntenklassement ook leider in het jongerenklassement was, werd eerder al gelost en dus mag de Pool morgen in de witte trui starten, nu wel als eerste in het klassement voor de witte trui.

Kadri, gevolgd door Chavanel, had een voorsprong van vier minuten op het peloton. Gallopin, de nummer zes van het algemeen klassement, moest lossen. Fuglsang, Rolland en Ten Dam moesten ook het peloton laten gaan. De Tinkoff-Saxo-ploeg van Contador probeerde klassementsmannen op achterstand te krijgen. Kangert van Astana reed bijna een toeschouwer omver, omdat hij de bocht niet goed nam en Talansky van Garmin schoof bijna onder een camper. Gisteren viel hij ook al. Jurgen van den Broeck van Lotto-Belisol moest lossen.

Blel Kadri mocht de bolletjestrui aantrekken en won eindelijk een Tour-etappe, nadat hij vaak in de aanval zat in vorige edities. Contador en Valverde schoven wat op in het klassement, net als Mollema. Hij staat nu negende in het algemeen klassement en hij won tijd op Talansky, die op achterstand binnen kwamen.

Etappe-uitslag

1 B. Kadri AG2R 3:49:28

2 A. Contador Tinkoff – Saxo +2:17

3 V. Nibali Astana +2:20

4 R. Porte Team Sky +2:24

5 T. Pinot FDJ.fr +2:28

6 J. Péraud AG2R +2:28

7 A. Valverde Movistar +2:36

8 T. van Garderen BMC Racing +2:40

9 R. Bardet AG2R +2:48

10 Sy. Chavanel IAM Cycling +2:54

Algemeen Klassement

1 V. Nibali Astana 33:48:52

2 J. Fuglsang Astana +1:44

3 R. Porte Team Sky +1:58

4 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +2:26

5 A. Valverde Movistar +2:27

6 A. Contador Tinkoff – Saxo +2:34

7 R. Bardet AG2R +2:39

8 R. Costa Lampre +2:52

9 B. Mollema Belkin +3:02

10 J. Van den Broeck Lotto +3:02

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 267

2 B. Coquard Europcar 156

3 M. Kittel Giant 146

4 A. Kristoff Katyusha 117

5 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 101

6 A. Greipel Lotto 98

7 G. Van Avermaet BMC Racing 60

8 T. Gallopin Lotto 56

9 S. Dumoulin AG2R 55

10 M. Trentin O.Ph.-Q-Step 54

Bergklassement

1 B. Kadri AG2R 17

2 C. Lemoine Cofidis 6

3 Sy. Chavanel IAM Cycling 6

4 S. Yates Orica 5

5 J. Voigt Trek 4

6 N. Edet Cofidis 4

7 L. Maté Cofidis 3

8 T. Voeckler Europcar 3

9 P. Rolland Europcar 2

10 T. Slagter Garmin 2

Jongerenklassement

1 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step 33:51:18

2 R. Bardet AG2R +13

3 T. Pinot FDJ.fr +1:06

4 T. Dumoulin Giant +9:09

5 P. Sagan Cannondale +15:51

6 T. Slagter Garmin +27:54

7 M. Trentin O.Ph.-Q-Step +28:09

8 S. Yates Orica +31:09

9 Je. Herrada Movistar +36:21

10 J. Izagirre Movistar +41:40

Ploegenklassement

1 Astana 101:30:53

2 Belkin +5:23

3 Team Sky +5:31

4 AG2R +10:55

5 Omega Pharma – Quick-Step +17:17

6 Tinkoff – Saxo +20:04

7 BMC Racing +20:47

8 Movistar +25:06

9 Lampre +25:09

10 Trek +25:12

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.