OUD BERICHT De Tour de France Deel 9: Tony Martin pakt etappe en bolletjestrui en Nibali moet gele trui afstaan aan Gallopin

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

De Tour de France Deel 9: Tony Martin pakt etappe en bolletjestrui en Nibali moet gele trui afstaan aan Gallopin

MULHOUSE – Tony Martin heeft de etappe van vandaag gewonnen. Hij sleept de tweede etappe voor Omega Pharma-Quickstep binnen. Cancellara werd vandaag tweede en Van Avermaet kwam als derde over de streep. Tom Dumoulin was vandaag de beste Nederlander op de vierde plaats en de andere Nederlandse vluchter Steven Kruijswijk werd zevende. Morgen zal er iemand anders de gele trui aantrekken. Tony Gallopin van Lotto-Belisol pakte tijd op Vincenzo Nibali en mag op Quatorze Julliet de gele trui aantrekken. Mollema viel uit de top tien van het algemeen klassement, want Machado en Rolland, die net als Gallopin voor het peloton uitreden, schoven op naar plaats 3 en plaats 8.

Vanaf het begin van de tweede Vogezen-etappe ging er een grote groep renners weg. Die groep, met Dumoulin en Ten Dam, werd al weer snel teruggepakt. Alessandro De Marchi van Cannondale en Tony Martin van Omega Pharma-Quickstep probeerden het met zijn tweeën en kregen een grote groep met achtervolgers achter zich aan. In de groep met 28 renners, met de Nederlanders Kruijswijk en Boom van Belkin en Dumoulin van Giant-Shimano, reed ook klassementsman Gallopin. De Franse renner van Lotto-Belisol stond op slechts 3 minuten van Nibali en er zou dus een nieuwe gele trui morgen.

De samenstelling van de groep achtervolgers: Tony Gallopin van Lotto-Belisol, Tiago Machado van Netapp-Endura, Rolland en Gautier van Europcar, Brice Feillu en Jean Marc Bideau van Bretagne-Seche-Environnement, Steven Kruijswijk en Lars Boom van Belkin, Tom Dumoulin van Giant-Shimano, Fabian Cancellara van Trek Factory Racing, Sebastian Chavanel van IAM Cycling, Greg van Avermaet en Amaël Moinard van BMC, José Joaquin Rojas van Movistar, Kevin Reza en Pierre Rolland en Alexander Pichot en Perrig Quemeneur van Europcar, Matthieu Ladagnous van FDJ, Rafael Valls van Lampre-Merida, Daniel Navarro en Nicholas Edet van Cofidis, Matteo Montaguti en Mikaël Cherel van AG2R, Simon Spilak en Joaquim Rodriguez van Katoesja, Sergio Paulinho van Tinkoff-Saxo, Christian Meier van Orica-GreenEdge en Kristjan Koren van Cannondale.

Chavanel, Reza, Koren en Boom moesten later lossen uit de groep achtervolgers en Rodriguez en Edet pakten nog wat bergpunten mee achter de twee koplopers Martin en De Marchi. De sprinters Renshaw, Kittel en Demare moesten al vroeg lossen uit het peloton en konden dus niet meedoen bij de tussensprint vlak voor de berg van de eerste categorie. Coquard, die goed staat in het puntenklassement, hield het nog lang vol, maar moest op de klim van de eerste categorie het peloton laten gaan. De Marchi gunde Martin de volle punten bij de tussensprint, nadat de Italiaan van Cannondale drie keer de volle buit kreeg voor het bergklassement. De twee voorin werkten goed samen en creërden met zijn tweeën een voorsprong van 2 minuten en 30 seconden op de grote achtervolgende groep. Kadri zou na zijn etappewinst van gisteren zeker zijn bergtrui verliezen, want hij was niet meegesprongen met de 30 koplopers.

De Franse radio maakte bekend dat Lars Boom van Belkin volgend jaar voor Sky gaat rijden. Belkin, de sponsor van een van de twee Nederlandse wielerformaties, zal gaan stoppen en meerdere renners zijn er niet zeker van of er een nieuwe sponsor komt en dus volgend jaar nog wel professioneel wielrenner zijn.

Martin demarreerde weg van De Marchi. De Duitser van Omega Pharma-Quickstep had een voorsprong van 30 seconden op zijn Italiaanse medekoploper van Cannondale en twee minuten op de grote groep achtervolgers. De grote groep achtervolgers reed op grote afstand van het peloton en het zag er niet zo rooskleurig uit voor Nibali. Tony Gallopin van Lotto-Belisol reed virtueel in het geel en de voorsprong werd 5 minuten, genoeg om de gele trui in Franse handen over te laten gaan. Cancellara moest lossen uit de groep van achtervolgers, terwijl het verschil met koploper Martin tot 3 minuten opliep. Een paar andere renners moesten ook lossen, waardoor er nog 19 achtervolgers achter Martin aanreden.

Rodriguez sprintte samen met Edet naar de top van de klim van de eerste categorie en pakten weer punten voor het bergklassement. De Marchi en Martin pakten ook veel punten. Het bergklassement werd flink opgeschud vandaag met de wereldkampioen tijdrijden Tony Martin in de bolletjestrui.

Thibaut Pinot probeerde weg te rijden uit het peloton om tijd te pakken op zijn directe concurrenten in het algemeen klassement, maar werd weer ingerekend door het peloton. Rolland, Machado en Gallopin gingen wel stijgen in het algemeen klassement, want zij waren meegesprongen met de groep achtervolgers. Gallopin, de virtuele gele trui, ging in de versnelling om er zeker van te zijn dat hij genoeg marge had op Nibali en morgen op Quatorze Julliet, de Franse feestdag, de gele trui mocht aantrekken. Cherel, een andere Fransman van AG2R, sloot aan bij de nieuwe gele trui, achter hardrijder Martin, die de ritzege, het rode rugnummer en de bolletjestrui ging pakken vandaag.

Egoitz Garcia van Cofidis was de enige opgever vandaag. De Spanjaard die rijdt voor de Franse ploeg reed zelfs nog achter de groep met sprinters achter het peloton en zag het niet meer zitten om morgen te starten. Aan de start van de bergetappe morgen verschijnen er 183 renners. Daarna volgt een rustdag.

Gallopin en Cherel zakten weer terug in de groep met achtervolgers. Cancellara, die eerder loste, kon weer terugkomen in de groep met 19 achtervolgers. Tony Martin won de tweede etappe voor Omega Pharma-Quickstep. Cancellara van Trek Factory Racing kwam na hem over de streep en Van Avermaet werd derde. Tom Dumoulin was vandaag de beste Nederlander op de vierde plaats en Steven Kruijswijk eindigde als zevende.

Tony Gallopin van Lotto-Belisol nam de gele trui over van Nibali, die naar de tweede plaats verschoof. Machado steeg naar de derde plaats en Rolland naar de achtste plaats. Zij reden allebei in de groep met achtervolgers en pakten tijd op Nibali.

In het puntenklassement, met Sagan als leider, waren geen grote verschuivingen vandaag. Kittel en Coquard deden niet mee met de tussensprint en er ontstond geen massasprint, dus Sagan zit stevig in het groene zadel voorlopig. Martin nam vandaag de bergtrui over Blel Kadri, die gisteren de etappe won. De Marchi heeft 17 punten, maar 1 puntje verschil van Marin en kan misschien morgen nog punten pakken en de bergtrui alsnog aantrekken.

Etappe-uitslag

1 T. Martin O.Ph.-Q-Step 4:09:34

2 F. Cancellara Trek +2:45

3 G. Van Avermaet BMC Racing +2:45

4 T. Dumoulin Giant +2:45

5 M. Montaguti AG2R +2:45

6 J. Rojas Movistar +2:45

7 S. Kruijswijk Belkin +2:45

8 M. Chérel AG2R +2:45

9 B. Feillu Bretagne +2:45

10 T. Machado NetApp +2:45

Algemeen Klassement

1 T. Gallopin Lotto 38:04:38

2 V. Nibali Astana +1:34

3 T. Machado NetApp +2:40

4 J. Fuglsang Astana +3:18

5 R. Porte Team Sky +3:32

6 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step +4:00

7 A. Valverde Movistar +4:01

8 P. Rolland Europcar +4:07

9 A. Contador Tinkoff – Saxo +4:08

10 R. Bardet AG2R +4:13

Puntenklassement

1 P. Sagan Cannondale 267

2 B. Coquard Europcar 156

3 M. Kittel Giant 146

4 A. Kristoff Katyusha 117

5 M. Renshaw O.Ph.-Q-Step 101

6 A. Greipel Lotto 98

7 V. Nibali Astana 75

8 G. Van Avermaet BMC Racing 65

9 B. Kadri AG2R 63

10 T. Gallopin Lotto 57

Bergklassement

1 T. Martin O.Ph.-Q-Step 18

2 B. Kadri AG2R 17

3 A. De Marchi Cannondale 17

4 N. Edet Cofidis 12

5 Joa. Rodríguez Katyusha 11

6 T. Voeckler Europcar 8

7 C. Lemoine Cofidis 6

8 Sy. Chavanel IAM Cycling 6

9 S. Yates Orica 5

10 J. Voigt Trek 4

Jongerenklassement

1 M. Kwiatkowski O.Ph.-Q-Step 33:51:18

2 R. Bardet AG2R +13

3 T. Pinot FDJ.fr +1:06

4 T. Dumoulin Giant +9:09

5 P. Sagan Cannondale +15:51

6 T. Slagter Garmin +27:54

7 M. Trentin O.Ph.-Q-Step +28:09

8 S. Yates Orica +31:09

9 Je. Herrada Movistar +36:21

10 J. Izagirre Movistar +41:40

Ploegenklassement

1 Astana 101:30:53

2 Belkin +5:23

3 Team Sky +5:31

4 AG2R +10:55

5 Omega Pharma – Quick-Step +17:17

6 Tinkoff – Saxo +20:04

7 BMC Racing +20:47

8 Movistar +25:06

9 Lampre +25:09

10 Trek +25:12

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.