OUD BERICHT Op weg naar de Tour de France Deel 1 Parijs-Roubaix: Niki Terpstra wint Parijs-Roubaix na demarrage

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

Op weg naar de Tour de France Deel 1 Parijs-Roubaix: Niki Terpstra wint Parijs-Roubaix na demarrage

Door Hidde Heikoop

ROUBAIX – Niki Terpstra van Omega Pharma-Quick Step heeft Parijs-Roubaix gewonnen. De laatste Nederlander die Parijs-Roubaix won was Servais Knaven in 2001. Na een demarrage van 5 kilometer reed Terpstra solo over de streep. Hij liet John Degenkolb van Giant-Shimano en de winnaar van Parijs Roubaix in 2013 Fabian Cancellara achter zich. Ook Sagan en Wiggins konden het tempo van Terpstra niet aan en kwamen als vijfde en negende over de streep. De beste Nederlander na Terpstra was Sebastian Langeveld van de Garmin-ploeg.

Het duurde vrij lang voordat er echte demarrages werden gemaakt. Er ontstond een kopgroep van 8 man, maar die speelde geen grote rol van betekenis. Een van de favorieten, Fabian Cancellara, was gevallen en deed er lang over om uiteindelijk toch nog uiteindelijk naar de voorste groep te komen. Boonen demarreerde op 60 km van de streep en kreeg al gauw een paar man mee. Boonen was zo’n beetje de enige die voorop reed in deze kopgroep en irriteerde zich daar ook aan. Sagan kon helemaal vanuit achteraan het peloton nog solo wegrijden, maar die werd ook uiteindelijk nog gepakt door de kopgroep met onder meer de Nederlanders Boom en Tankink. Tankink moest uiteindelijk lossen uit de kopgroep en Boom viel. Er ontstond uit 2 groepjes van 6 man een groep met Wiggins, Cancellara, Langeveld, Boonen, Degenkolb en Terpstra. Terpstra reed uit die groep op 5 km van de streep weg en kon uiteindelijk als eerste over de streep gaan.

Terpstra eindigde vorig jaar als derde in Parijs-Roubaix en Cancellara won die editie. Nu was Terpstra te sterk voor Cancellara die eerder in de koers ten val kwam.

Terpstra is de zesde Nederlander die Parijs-Roubaix wint. Peter Post (1964), Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983) en Servais Knaven (2001) wonnen de klassieker voor hem. Terpstra in een interview met de NOS: “Gigantisch dit. Echt te gek. Ik weet niet of dit de mooiste zege van mijn leven is, dat is nog wat vroeg, maar in elk geval de mooiste van mijn carrière.”

Deze grote wedstrijden zijn er nog te gaan voordat de Tour de France op 5 juli begint:

20/04 Amstel Gold Race

23/04 Waalse Pijl

27/04 Luik-Bastenaken-Luik

29/04 – 04/05 Ronde van Romandië

09/05 – 01/06 Giro d’ Italia

08/06 – 15/06 Criterium du Dauphiné

14/06 – 22/06 Ronde van Zwitserland

25/06 NK tijdrijden

29/06 NK op de weg

05-07 – 27/07 Ronde van Frankrijk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.