OUD BERICHT Op weg naar de Tour de France Deel 2 Amstel Gold Race: Philippe Gilbert wint, Kwiatkowski en Valverde komen tekort

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

Op weg naar de Tour de France Deel 2: Amstel Gold Race Phillippe Gilbert wint, Kwiatkowski en Valverde komen tekort

Door Hidde Heikoop

VILT – De Belg Phillippe Gilbert van BMC heeft voor de derde keer in zijn carriére de Amstel Gold Race gewonnen. Hij kwam in 2010 en 2011 ook al als eerste over de streep. Eerder deze week wist hij al de Brabantse Pijl te winnen. Daar kwam hij in 2011 ook als eerste over de streep.

Landgenoot Jelle Vanendert werd tweede, gevolgd door Simon Gerrans van Orica-GreenEdge. Alejandro Valverde van Movistar werd vierde en Bauke Mollema was de beste Nederlander. Hij werd zevende.

Aan het begin van de 49ste editie van de Amstel Gold Race ontstond er een kopgroep van 10 man, met de Nederlander Pim Ligthart van Lotto-Belisol, Christopher Riblon, de winnaar van de 18de Touretappe van 2013 en wereldkampioen onder de 23 jaar Matej Mohoric. Deze groep bleef vrij lang overeind, ze hadden op een gegeven moment zelfs een kwartier voorsprong, maar het peloton ging uiteindelijk wel rijden. Door het hard voorop rijden van de mannen van de Movistar-ploeg en de Zwitser Schär van BMC liep de voorsprong terug tot 5 minuten.

De kopgroep werd steeds kleiner en Ligthart moet uiteindelijk lossen. Het peloton slinkt tot 70 man. Mannen zoals Joaquim Rodriguez, Andy Schleck en Daniël Martin zijn dan al afgestapt. Voeckler gaat in de aanval en krijgt Pieter Weening van Orica-GreenEdge, Jakob Fuglsang van Astana, Van Avermaet van BMC, Zdenek Stybar van Omega Pharma-Quick Step en Tim Wellens van Lotto-Belisol met zich mee. Terwijl helemaal voorin nog Riblon van AG2R en Van Hecke van Topsport Vlaanderen over zijn, rijden de achtervolgers met onder andere Voeckler op 1 minuut.

De achtervolgers worden bijgehaald door het peloton. Van Avermaet en Fuglsang weten nog weg te rijden en ze komen bij Riblon en Van Hecke. Dit groepje houdt het niet lang vol, verschillende renners zoals Tom Dumoulin van Giant-Shimano en Daniel Moreno van Katoesja proberen nog weg te rijden, maar tevergeefs. Het peloton slokt alles op en Gilbert sprint weg uit het peloton. Hij laat Gerrans, Kwiatkowski en Valverde achter zich.

Deze grote wedstrijden zijn er nog te gaan voordat de Tour de France op 5 juli begint:

23/04 Waalse Pijl

27/04 Luik-Bastenaken-Luik

29/04 – 04/05 Ronde van Romandië

09/05 – 01/06 Giro d’ Italia

08/06 – 15/06 Criterium du Dauphiné

14/06 – 22/06 Ronde van Zwitserland

25/06 NK tijdrijden

29/06 NK op de weg

05-07 – 27/07 Ronde van Frankrijk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.