OUD BERICHT Op weg naar de Tour de France Deel 3 Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik: Gerrans wint Luik-Bastenaken-Luik en Valverde wordt tweede na winst Waalse Pijl eerder deze week

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

Op weg naar de Tour de France Deel 3 Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik: Gerrans wint Luik-Bastenaken-Luik en Valverde wordt tweede na winst Waalse Pijl eerder deze week

Door Hidde Heikoop

Simon Gerrans van Orica-GreenEdge heeft de 100ste editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Vooral door het aantrekken van de sprint door Pieter Weening liet Gerrans Valverde van Movistar en Kwiatkowski van Omega Pharma-Quickstep achter zich. Tom Jelte-Slagter werd zesde en was daarmee de beste Nederlander. De winnaar van vorig jaar, Daniel Martin, kwam in de laatste kilometer ten val en speelde geen rol in de laatste sprint.

De Zwitser Pirmin Lang van IAM Cycling (die ook lang in de kopgroep reed in de Amstel Gold Race), de Duitser Michel Koch van Cannondale, de Zuid-Afrikaan Jacobus Venter van MTN, de Italiaan Matteo Bono van Lampre, de Belg Pieter Jacobs van Topsport Vlaanderen waren vanaf het begin weg. De Nederlander Marco Minnaard van de Wanty-ploeg zat er ook lang bij, maar moest 95 km van de streep lossen. Koch en Lang moesten lossen op de Redoute. Ze begonnen met een voorsprong van 15 minuten, maar op 89 km was het verschil tussen de vijf koplopers en het peloton teruggelopen naar 7 minuut 30 op de top van de Wanne en die voorsprong liep steeds verder terug. Op 60 km was de voorsprong nog maar 3 minuten.

Vooral Europcar en Tinkoff-Saxo reden voor in het peloton om het gat met de kopgroep te verkleinen. Vooral Rogers van Tinkoff-Saxo verzette veel werk aan kop van het peloton. Hij kreeg deze week te horen dat hij weer aan wedstrijden mag deelnemen. De 34-jarige renner testte in oktober positief op clenbuterol, maar heeft de UCI en het WADA ervan kunnen overtuigen dat het niet zijn schuld was.

Bono en Venter hadden op 41 km nog zo’n 2 minuten voorsprong. Jacobs reed daar, samen met Lang, achter op 30 seconden. Jacobs en Lang werden even later ingerekend door het peloton. Venter kon het tempo niet meer bijhouden en Bono reed alleen verder met nog een minuut voorsprong. Howes van Garmin kon wegspringen uit het peloton, terwijl de enige koploper Bono nog 40 seconden had. Vanendert en Raughies konden bij Howes aansluiten, terwijl daarachter Pieter Weening probeerde weg te rijden. Bono werd uiteindelijk op 20 km van de streep ingerekend en er was alleen nog een peloton over. Pozzovivo van AG2R en Arredondo van Trek konden daarna weer wegrijden, gevolgd door Samuel Sanchez van BMC. Sanchez werd al gauw weer ingelopen. Het peloton, met onder andere Valverde, Mollema en Gilbert, was nog zo’n 50 man groot en Pozzovivo en Arredondo werden ook weer bijgehaald op 10 km van de streep. De twee Italianen Caruso en Pozzovivo probeerden het ook nog met z’n tweeën, maar kregen maar 10 seconden voorsprong. Daniel Martin, de winnaar van vorig jaar, probeerde ze bij te halen, maar kwam op de laatste kilometer ten val en kon niet meedoen om de winst.

Roman Kreuziger van Tinkoff-Saxo en Jan Bakelants van Omega Pharma-Quickstep kwamen ten val. Zij konden allebei nog terugkomen in het peloton. Joaquim Rodriguez moest het peloton laten gaan op de Stockeu. De renner van Katoesja was niet hersteld van de valpartijen in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl en moest de strijd staken. Andy Schleck reed lang achterin het peloton en moest ook de strijd staken, nadat hij op een paaltje crashte op een paaltje in de Amstel Gold Race. Ook wereldkampioen Rui Costa kwam ten val en moest de strijd staken. De Colombiaan Betancur moest al vroeg in de koers opgeven.

Waalse Pijl

Alejandro Valverde won woensdag de Waalse Pijl. De Spaanse wielrenner van de Movistar-ploeg was bergop de eerste op de finish op de Muur van Huy. Valverde won de Waalse Pijl voor het laatst in 2006 en dit is de eerste grote klassieker die hij wint na zijn dopingschorsing die van 2010 tot 2012 duurde. Valverde ontkent nog steeds dat hij ooit doping gebruikt heeft. Daniel Martin van Garmin-Sharp werd tweede en Michael Kwiatkowski van Omega Pharma-Quickstep kwam daarna over de streep, gevolgd door Bauke Mollema van Belkin en Tom-Jelte Slagter van Garmin-Sharp. Valverde liet hiermee landgenoot Daniel Moreno van Katoesja, de winnaar van de Waalse Pijl in 2013, achter zich. Moreno eindigde deze keer op de negende plaats.

Deze grote wedstrijden zijn er nog te gaan voordat de Tour de France op 5 juli begint:

29/04 – 04/05 Ronde van Romandië

09/05 – 01/06 Giro d’ Italia

08/06 – 15/06 Criterium du Dauphiné

14/06 – 22/06 Ronde van Zwitserland

25/06 NK tijdrijden

29/06 NK op de weg

05-07 – 27/07 Ronde van Frankrijk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.