OUD BERICHT Op weg naar de Tour de France Deel 5.17 Giro d’Italia: Rogers wint zijn tweede etappe en Quintana is zeker van zijn eerste zege in een grote ronde

on

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

Op weg naar de Tour de France Deel 5.17: Giro d’Italia: Rogers wint zijn tweede etappe en Quintana is zeker van zijn eerste zege in een grote ronde

MONTE-ZONCOLAN – Michael Rogers heeft zijn tweede etappe in deze Giro gewonnen. De 34-jarige renner kwam als eerste boven op de Monte Zocolan. Pellizotti en Bongiorno kwamen achter hem boven. Uran en Quintana kwamen vlak na elkaar over de streep en zijn zeker van hun eerste en tweede plaats. Poels was de beste Nederlander op de twintigste plaats en Kelderman haalde Evans in en staat nu zevende.

Na 15 kilometer koersen ontstond er een kopgroep van 19 man: Monfort (Lotto-Belisol), Serry (OP-QS), Domont (AG2R), Jackson Rodriguez en Pellizotti (Androni), Bongiorno (Bardiani), Tjallingii (Belkin), Bookwalter (BMC), Cattaneo (Lampre), Monsalve (Neri Sottoli), Arashiro (Europcar), Belkov (Katoesja), Cataldo (Sky), Roche en Rogers (Tinkoff), Hondo en Zoidl (Trek) Geschke en Preidler (Giant-Shimano). Zij hadden toen ruim 3 minuten voorsprong op het peloton.

Maarten Tjallingii van Belkin, die in het begin van deze Giro een tijdje de blauwe bergtrui om zijn schouders had, was vandaag aanwezig in de kopgroep. Hij sprintte 8 punten bij elkaar bij de tussensprint en liet Domont van AG2R en Bookwalter van BMC achter zich. Later moest hij echter lossen uit de grote kopgroep.

Met nog 63 km te gaan reden Cataldo van Sky en Monsalve van Neri-Sottoli weg bij hun mede-vluchters. Zij kregen Belkov van Katoesja en Bookwalter van BMC achter zich aan en zij wisten zich bij het tweetal te voegen. Uit het peloton reden Quémeneur van Europcar, Zardini van Bardiani, Wellens van Lotto-Belisol en Chalapud van Team Colombia weg en zij kwamen op 2 minuten achterstand van de groep van 15 achtervolgers en 2 minuten en 30 seconden op de 4 man in de kopgroep.

Cataldo, Monsalve, Belkov en Bookwalter konden niet lang weg blijven en in de korte afdaling was de groep van 19 weer compleet. Ondertussen hadden Quémeneur, Zardini, Wellens en Chalapud een voorsprong van een minuut op het peloton. Zardini en Quémeneur konden het tempo al snel niet meer bijbenen en Wellens en Chalapud gingen met zijn tweeën proberen om bij de grote kopgroep te komen. Cataldo kwam als eerste boven op de top van de Passo del Pura en enkele renners moesten lossen uit de kopgroep van 19 man, waaronder Tjallingii van Belkin.

Het peloton liet de voorsprong steeds meer oplopen. De achterstand was op een gegeven moment 6 minuten. Zardini, Quémeneur, Wellens en Chalapud kwamen weer bij elkaar en uit het peloton reed Pantano weg, met 6 minuten achterstand op de kopgroep. Op 43 km voor de streep was hij nog de enige achtervolger, want de 4 achtervolgers konden aansluiten bij de mannen voorin.

Pozzovivo van AG2R en Majka van Tinkoff-Saxo (respectievelijk vijfde en zesde in het algemeen klassement) en Sicard van Europcar probeerden weg te rijden uit het peloton en sloegen een gaatje van 10 seconden en konden hun voorsprong nog meer uitbouwen. Daarvoor had Rolland al geprobeerd om weg te rijden en wat seconden in het algemeen klassement te winnen. De twee klassementsrenners en mede-vluchter Sicard konden alleen niet lang vooruit blijven.

Vooraan probeerden Bookwalter en Monsalve weer weg te rijden uit de grote kopgroep en zij sloegen al gauw een gat van 10 seconden. Zij bleven ook weer niet lang vooruit en de kopgroep van 22 man kon beginnen aan de enorme klim van de Monte Zocolan met een voorsprong van 7 minuten en 30 seconden. Wellens, Serry, Zardini en Cattaneo moesten lossen op deze klim. Er bleven nog maar drie man over vooraan. Bongiorno en Rogers bleven lang vooruit, gevolgd door Pellizotti. Bongiorno kwam op een achterstand door een stommiteit van een supporter en Rogers kon alleen verder. Pellizotti kwam bij Bongiorno en samen gingen ze de achtervolging inzetten op Rogers. Rogers kon de twee Italianen voorblijven en won zijn tweede etappe in deze Giro.

In het peloton reed de gehele top tien van het algemeen klassement vooraan en het werd wachten op een grote aanval van een klassementsrenner. Kiserlovski, de nummer tien, probeerde wel weg te komen, maar kon het niet volhouden. Evans had het moeilijk en ook Kelderman had het moeilijk om aan te klampen. Kelderman had maar 4 seconden nodig om Evans voorbij te streven in het klassement. Majka, Pozzovivo, Aru en Rolland moesten een gaatje laten en Poels, Uran en Quintana gingen met zijn drieën verder. Later in de etappe kreeg Uran nog een ploeggenoot bij zich, want Serry was teruggevallen uit de groep van 22. Poels had zich helemaal leeggereden voor zijn kopman Uran en moest lossen. Uran en Quintana bleven met zijn tweeën over en daarachter kwamen Aru, Rolland, Pozzovivo en Majka over de streep. Kelderman kwam eerder over de streep dan Evans en staat nu zevende.

De strijd om de bergtrui was al beslist. Onderweg lagen er 78 punten voor het oprapen en morgen 3 punten. Arredondo van Trek had 85 punten meer dan Quintana en kon dus niet meer uit de blauwe trui gereden worden. Cataldo pakte vandaag 46 punten en haalde Quintana in, maar Arredondo had nog een te grote voorsprong.

Hieronder de etappe-uitslag, het algemeen klassement en het bergklassement:

Etappe-uitslag

1 M. Rogers Tinkoff – Saxo 4:41:55

2 F. Pellizotti Androni Giocatt. +38

3 F. Bongiorno Bardiani Valvole +49

4 N. Roche Tinkoff – Saxo +1:35

5 B. Bookwalter BMC Racing +1:37

6 R. Chalapud Colombia +1:46

7 G. Preidler Giant +1:52

8 M. Monfort Lotto +2:12

9 D. Cataldo Team Sky +2:24

10 S. Geschke Giant +2:37

Algemeen Klassement

1 N. Quintana Movistar 83:50:25

2 R. Urán O.Ph.-Q-Step +3:07

3 F. Aru Astana +4:04

4 P. Rolland Europcar +5:46

5 D. Pozzovivo AG2R +6:41

6 R. Majka Tinkoff – Saxo +7:13

7 W. Kelderman Belkin +11:09

8 C. Evans BMC Racing +12:00

9 R. Hesjedal Garmin +13:35

10 R. Kišerlovski Trek +15:49

Bergklassement

1 J. Arredondo Trek 173

2 D. Cataldo Team Sky 132

3 N. Quintana Movistar 88

4 T. Wellens Lotto 79

5 R. Chalapud Colombia 73

6 Y. Monsalve Neri Sottoli 59

7 F. Aru Astana 57

8 F. Pellizotti Androni Giocatt. 51

9 P. Rolland Europcar 46

10 J. Pantano Colombia 43

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.