OUD BERICHT Op weg naar de Tour de France Deel 6: Wie heeft er al gewonnen en wie gaat mee doen om de winst in de Tour de France 2014?

OUD BERICHT HITAAR.123WEBSITE.NL

Op weg naar de Tour de France Deel 6: Wie heeft er al gewonnen en wie gaat mee doen om de winst in de Tour de France 2014?

Criterium du Dauphine

Samen met de Ronde van Zwitserland is het Criterium du Dauphine dé voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France. Het Criterium du Dauphine word ook wel gezien als een mini-Tour. Dit jaar werd deze wedstrijd verrassend gewonnen door de jonge Amerikaan Talansky van Garmin-Sharp, nadat hij de favorieten voor de eindzege, Froome en Contador, voorbleef. Wilco Kelderman maakte, net als in de Giro, een sterke indruk en we kunnen de komende jaren meer van hem verwachten. Hij start sowieso niet in de Tour dit jaar, maar wie weet gaat hij als kopman van start in de Vuelta en gaat hij in 2015, als de Tour in Utrecht start, wel naar de grootste wielerwedstrijd.

Wilco Kelderman maakte al meteen een goede indruk door een vijfde tijd in de openingstijdrit neer te zetten. De renner van Belkin, die al zevende werd in de Giro d’Italia, nestelde zich daarmee in de eerste etappe tussen de favorieten. Zijn teammaat Lars Boom werd in de 10,4 kilometer lange rit zesde. De winst in de openingsetappe met start en aankomst in Lyon ging naar Chris Froome, die elf seconden sneller was dan Kelderman en twaalf dan Boom. De kopman van Sky zette een tijd neer van 13 minuten en 13 seconden. Alberto Contador werd tweede op acht seconden.

Chris Froome won de daaropvolgende bergetappe door Alberto Contador in de sprint te verslaan. Wilco Kelderman eindigde daar knap als derde. Alberto Contador kon in de slotfase op de Col du Béal als enige in het wiel blijven van de Sky-renner, maar hij kon hem niet verslaan in een sprintje en moest wederom genoegen nemen met de tweede plek. Kelderman kwam op vier seconden als derde binnen, zes tellen voor Jurgen Van Den Broeck. Andrew Talansky was de nummer vijf op twaalf seconden, terwijl Vincenzo Nibali als zesde finishte op bijna een halve minuut.

De renners kregen in de eerste rit in lijn van de voorbereidingskoers op de Tour de France direct een lastige rit voorgeschoteld. Tussen Tarare en de Col du Béal (156 kilometer) lagen zes beklimmingen, waarbij de slotklim van de buitencategorie was. Na 34 kilometer namen vijf renners de benen: Alessandro De Marchi, Thomas Damuseau, Matthias Brändle, Kevin Reza en Alexis Gougeard. Op de ruim dertien kilometer lange Col du Béal, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.6%, werden de vluchters echter al snel ingelopen. Richie Porte, de belangrijkste knecht van Froome, moest al vroeg lossen, maar desondanks bepaalde Sky het tempo in de voorste groep.

Op zo’n vijf kilometer van de streep versnelde Froome zelf en kreeg Contador, Van den Broeck, Nibali en Kelderman met zich mee. De kopman van Belkin profiteerde vervolgens van een momentje dat de grote namen naar elkaar keken en nam een kleine voorsprong, maar Froome reed het gat weer dicht. Nibali had het zwaar, maar de Italiaan bleef aan het elastiek hangen. De Amerikaan Talansky kwam nog terug uit een achtervolgend groepje. Kelderman probeerde het op minder dan twee kilometer nog een keer, maar Froome liet niemand wegrijden. In de laatste honderden meters versnelde de Tour-winnaar zelf en Kelderman kon net niet volgen. Contador bleef wel in het wiel, maar kwam daar niet meer uit.

De Duitser Nikias Arndt won de derde etappe. De coureur van de Nederlandse ploeg Giant-Shimano was de snelste in de massasprint, na een rit over 194 kilometer tussen Ambert en Le Teil. Hij klopte de Belg Kris Boeckmans. De Brit Chris Froome bleef leider in het klassement en Wilco Kelderman bleef derde. De renner van Belkin startte daarna in de witte trui als leider van het jongerenklassement.

Ook in de vierde etappe was er nog niets aan de hand voor Froome. Joeri Trofimov won deze etappe. De 30-jarige renner van Katoesja was de sterkste van een groep vluchters. Hij plaatste zijn beslissende aanval op de Col de Manse, een col van de tweede categorie die vlak voor de aankomst moest worden beklommen. Aan het begin van de afdaling richting Gap had Trofimov een geruststellende voorsprong van twintig seconden. Gustav Larsson eindigde als tweede. De renner van IAM Cycling bleef Ligthart net voor. Lars-Petter Nordhaug van Belkin werd vierde.

Wilco Kelderman deed goede zaken in de vijfde etappe. De 23-jarige renner van Belkin eindigde achter Simon Spilak van Katoesja als tweede en pakte daardoor kostbare bonificatieseconden. Hij ontsnapte in de slotfase samen met Adam Yates uit de groep der favorieten. De Nederlander finishte drie seconden voor onder anderen leider Chris Froome en Alberto Contador. In het klassement stond Kelderman toen samen met Contador op de tweede plek, op twaalf seconden van Froome. Ritwinnaar Spilak was de sterkste van een omvangrijke kopgroep die al vroeg ontstond. Katoesja had de etappe hiervoor ook al succes in de Franse rittenkoers. Toen triomfeerde Joeri Trofimov.

Lieuwe Westra greep de etappe daarna net naast de ritzege. De renner van Astana verloor in een sprint van de Belg Jan Bakelants. Westra ging heel vroeg aan, maar hij liet zich aftroeven door Bakelants, die zijn eerste overwinning boekte in dit seizoen. De Nederlander en de Belg maakten deel uit van een kopgroep die al vroeg ontstond in de 178,5 kilometer lange etappe tussen Grenoble en Poisy. Pim Ligthart en Bram Tankink waren ook meegesprongen. Zij eindigden respectievelijk als vierde en achtste. Chris Froome behield zijn leiderstrui. De renner van Team Sky kwam in de slotfase wel ten val. Hij kon snel weer aansluiten omdat de renners in het peloton de benen stilhielden. Wilco Kelderman deelde nog steeds de tweede plaats met Alberto Contador.

Westra wist na zijn zoveelste vlucht de zevende etappe wel te winnen. Westra reed op de slotklim lang achter de Russen Joeri Trofimov en Egor Silin aan, maar in de laatste tweehonderd meter haalde de Nederlander de Katjoesja-renners in en reed hij naar de zege. De 31-jarige Fries was vrijdag nog tweede geworden in de zesde rit.

Op ruim anderhalve minuut van de winnaar kwam Contador na een aanval in de laatste twee kilometer als vierde over de streep. De Spanjaard pakte twintig seconden op klassementsleider Froome, die zevende werd, en mocht daardoor in de slotetappe de gele trui overnemen van Froome. Wilco Kelderman zakte van de derde naar de vierde plaats in het klassement door een twaalfde plaats op een kleine minuut van Contador. De kopman van Belkin zag Andrew Talansky van Garmin-Sharp voorbij rijden en de Nederlander had nu een achterstand van 59 seconden op het geel.

Talansky schoof op naar de derde plaats en bleef in de laatste etappe de grote favorieten voor de eindzege van de Dauphine verrassend voor. De Amerikaan van Garmin-Sharp reed in de slotrit weg bij alle favorieten en ging Alberto Contador voorbij in het algemeen klassement en schreef voor het eerst in zijn nog prille carriére het Criterium du Dauphine op zijn naam. Mikel Nieve won deze laatste etappe van de Franse rittenkoers. Wilco Kelderman eindigde als zevende en behield zijn vierde plaats in het algemeen klassement en won het jongerenklassement (de witte trui). Chris Froome kon het tempo van de favorieten bij lange na niet volgen en finishte op grote achterstand. Dit kwam mede door zijn val twee etappes terug. Achter Talansky legde Contador beslag op de tweede plaats in het klassement, voor de Belg Jurgen Van den Broeck. Ook hij zat in de slotrit naar Courchevel in de ontsnapping die tot het einde standhield.

Ronde van Zwitserland

Op de dag dat Talansky verrassend het Criterium du Dauphine won, ging de Ronde van Zwitserland van start. Ook hier waren de Nederlanders goed vertegenwoordigd. Mollema werd uiteindelijk derde in het eindklassement, achter Rui Costa die de Ronde van Zwitserland voor de derde keer won en Mathias Frank, de Zwitser van IAM Cycling. Tom Dumoulin werd in de openingstijdrit knap tweede achter wereldkampioen tijdrijden, Tony Martin. Hij bleef zelfs een van de beste tijdrijders van de wereld, Fabian Cancellara, voor.

De Nederlander van Giant-Shimano, die een week voor de start van deze Tour de France Nederlands kampioen tijdrijden werd, eindigde maar zes seconden achter de wereldkampioen tijdrijden Tony Martin. De Duitser van Omega Pharma-QuickStep won met de tijd van 13.48. De Australiër Rohan Dennis van Garmin-Sharp werd derde op dertien seconden van Martin en Zwitser Fabian Cancellara van Trek eindigde als vierde op zestien seconden. Bauke Mollema deed goede zaken in het klassement. Hij werd zevende op 22 seconden en pakte meteen al tijdwinst op concurrenten Bradley Wiggins en wereldkampioen Rui Costa.

De Australiër Cameron Meyer van Orica-GreenEdge won de tweede etappe. Hij was na 181 kilometer de snelste van een groep van drie, die na een zware bergrit het peloton veertien seconden voorbleef. De Ier Philip Deignan eindigde in Sarnen als tweede, Larry Warbasse uit de Verenigde Staten was derde. De sprint van het peloton werd gewonnen door de Slowaak Peter Sagan. De Duitser Tony Martin behield de leiding in het klassement. Hij won zaterdag de openingstijdrit. Tom Dumoulin bleef tweede in het klassement. Met Bauke Mollema (vijfde) en Tom-Jelte Slagter (zesde) stonden er nog twee Nederlanders in de top van het klassement.

Peter Sagan won in de derde etappe. De Slowaak was met gemak de sterkste in de sprint die licht bergop ging, zijn specialiteit. Michael Albasini leek eerst op de winst af te stevenen in de rit van Sarnen naar Heiden over 203 kilometer, maar Sagan snelde hem in de laatste bocht eenvoudig voorbij. Bauke Mollema sprintte ook vooraan mee, maar kwam niet verder dan de vierde plaats. Sergio Henao reed naar plek drie. Tony Martin behield zijn leiderstrui. Tom Dumoulin blijft tweede op zes seconden en Mollema steeg naar de vierde plek op zeventien seconden, terwijl Tom-Jelte Slagter vijfde stond op 23 seconden.

Fränk Schleck ging niet meer van start in de derde etappe. De Luxemburger kwam zondag tijdens een afdaling ten val. Hij stapte wel weer op de fiets, finishte ook, maar later bleek de routinier een hersenschudding te hebben opgelopen.

Mark Cavendish won de vierde etappe. De Brit van Omega Pharma-Quickstep was in de straten van Ossingen de beste in de massasprint. Hij had op de streep een fietslengte voorsprong op de Spanjaard Juan José Lobato. Peter Sagan, die zegevierde in de derde etappe, nam het initiatief in de spurt, maar moest genoegen nemen met de derde plaats. Sacha Modolo en Alexander Kristoff maakten de top vijf vol. Danny van Poppel was de beste Nederlander in de daguitslag op de zesde plek. Tony Martin behield de leiderstrui. Tom Dumoulin was nog steeds de nummer twee op zes seconden. Sagan ging naar de derde plaats in het klassement, voor Bauke Mollema (vierde) en Tom-Jelte Slagter (vijfde). De vierde rit over 160 kilometer tussen Heiden en Ossingen was relatief vlak. Onderweg kwamen de renners alleen twee klimmetjes van de vierde categorie tegen. De kopgroep werd al voor de streep gepakt en hierdoor reed de grote groep af op de onvermijdelijke massasprint, waarin Cavendish zich in de laatste tweehonderd duidelijk de sterkste toonde.

Jelle Vanendert moest de strijd staken. De Belg van Lotto-Belisol kwam ten val en stapte af met met kneuzingen aan zijn linkerknie en elleboog. Bradley Wiggins ging met zo’n 26 kilometer te gaan ook nog tegen de vlakte, maar de Tourwinnaar van 2012 kon zijn weg nog vervolgen. De Brit van Team Sky kwam als gevolg van zijn val bijna 12 minuten later over de finish dan Cavendish en staakte na de etappe alsnog de strijd.

Sacha Modolo won de vijfde etappe. De Italiaan van Lampre-Merida was de sterkste in de massasprint. De renner klopte in de eindsprint van de 184 kilometer lange rit van Ossingen naar Büren an der Aare de Slowaak Peter Sagan. De Duitser John Degenkolb werd derde, Danny van Poppel eindigde weer als zesde in een massa-sprint.

De eindsprint werd ontsierd door een massale valpartij, waarbij onder anderen Mark Cavendish, dinsdag winnaar van de vierde etappe, betrokken was. Modolo kreeg niets mee van die chaos en passeerde Sagan buitenom in de laatste bocht op 150 meter van de eindstreep. De Duitser Tony Martin bleef leider in het algemeen klassement. Hij behield een voorsprong van zes seconden op Tom Dumoulin. Bauke Mollema (vierde) en Tom-Jelte Slagter (vijfde) stonden er ook nog steeds goed voor.

De kopgroepen in de zesde etappe hielden niet lang stand. Onmiddellijk uit de start trekken Lloyd Mondory, Laurent Didier, Simon Clarke, Benjamin King, Jacopo Guarnieri en Daniel Teklehaimanot ten aanval, maar erg ver draagt de vlucht niet. Ook een volgende vluchtpoging wordt geneutraliseerd. Wladimir Isaichev, Michael Albasini, Jacopo Guarnieri, Jacobus Venter en Jonathan Fumeaux waren de volgende renners die het erop wagen. Hun voorsprong groeit snel tot meer dan 3 minuten. Met nog 42 kilometer te rijden werden de vluchters op de Cols des Rangiers opgeveegd. Albasini probeerde het nog, maar is er een paar kilometer later ook aan.

Warren Barguil probeerde in de afdaling weg te komen. Vlak voor de top van het slotklimmetje ging Matthias Frank in de aanval en kreeg Thibaut Pinot mee. Maar Peter Sagan reed het gat met gemak dicht en de rest van het peloton sloot aan. In de afdaling plaatst Sagan direct een aanval en op het vlakke slotdeel voegde Burghardt zich bij hem, en met nog 2 kilometer te gaan volgt de rest van het uitgedunde peloton. Tony Martin maakte vaart op kop en daardoor viel er in de laatste kilometers een gaatje. Matteo Trentin kwam uit het wiel van zijn ploegmaat en sprint van kop af naar de zege. Sagan zat achter het gaatje en kan daardoor niet echt meesprinten om de dagwinst.

Tom Dumoulin werd in de tweede tijdrit weer tweede, achter Tony Martin van Omega Pharma – Quickstep. De Limburger van Giant-Shimano behield daarmee de tweede plaats in het algemeen klassement. Regerend wereldkampioen tijdrijden, Tony Martin, verstevigde in de zevende etappe zijn koppositie. Dumoulin kwam 22 seconden te kort om de etappe op zijn naam te schrijven. In het klassement bedraagt zijn achterstand 28 seconden op Martin. Bauke Mollema en Tom Jelte Slagter gaven zo’n twee minuten tijd prijs op Martin en vielen uit de top tien van het klassement.

Rojas, Knees, Minard, Wyss, Rast, Brown en De Vreese wilden de rest van het peloton voorblijven in de achtste etappe. Ze gaan er van tussen na 10 kilometer en hebben na 55 kilometer een voorsprong van 4’30″. Dan krijgen ze bezoek. Na een lange achtervolging sluit de Pool Mateusz Taciak aan. Het achttal bouwt verder aan een maximale voorsprong van 7’18″, bereikt na 122 kilometer.

In de vallei naar de voet van de slotklim werd er overtuigend aan de voorsprong geknabbeld door het peloton. Met nog 22 kilometer voor de wielen is er nog 3’39″ van over en gaandeweg de eerste klim krimpt het gat verder. Bovenop rest er nog 1’25″. Rojas, Wyss, De Vreese, Brown en Knees zetten koers naar Verbier, hun medevluchters zijn gezien.

Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam maakten vaart op kop van het peloton en een voor een werden vluchters opgeveegd. Door het tempo moeten veel renners lossen, maar Dumoulin en Martin hielden nog stand in het uitdunnende peloton. Uiteindelijk redt Dumoulin het toch niet. Maar hij beperkt de schade en komt samen met Cadel Evans als veertiende over de streep, op 0’23″ van Martin.

Formolo en Chaves openden de aanval en in de laatste 2 kilometer volgde Mollema hun voorbeeld. Hij krijgt Kreuziger mee en het tweetal achterhaalt Formolo. Maar het lukt ze niet meer om Chaves van Orica-GreenEdge bij te halen. Kreuziger werd tweede en Mollema volgde op de derde plaats. Tony Martin pakte tijd op Dumoulin en Mollema kroop dichterbij en stond nu weer vijfde op 1’41″ van Martin en 0’36″ van Rui Costa van Lampre-Merida op de derde plaats.

Belkin (Mollema) en I Am Cycling (Frank) hadden een plan in de laatste etappe en hadden in de eerste kopgroep springplanken geïnstalleerd, om later naartoe te kunnen rijden en iemand te hebben bij een eventuele vlucht later in de etappe. Op de tweede klim van de dag ontstond een omvangrijke kopgroep bestaande uit Sep Vanmarcke en Stef Clement (Belkin), Marcel Wyss en Johan Tschopp (IAM Cycling), Ruben Plaza, Aliaksandr Kuchynski, Christian Knees, Silvan Dillier, Manuele Boaro, Andre Cardoso, Jérémy Roy, Sander Armee, Andy Schleck, Steve Morabito, Oliver Zaugg, Georg Preidler en Arnold Jeannesson. Zij hadden een voorsprong van 1’45″ op het peloton.

Zodra de vluchters de 1e categorie bestijging naar Eischoll opdraaien moet Kuchynski zijn kompanen direct laten gaan en ook Knees moet passen. Maar het echte spektakel vond erachter plaats als Mollema, Rui Costa en Frank in de aanval gaan. Tony Martin kan niet volgen, net zo min als Dumoulin. Maar de Duitser weet het gaatje beperkt te houden, een seconde of tien. Dat veranderde als de ploegmaten van Mollema en Frank zich uit de kopgroep laten terugzakken. Zo ontstond een sterk gezelschap en direct groeide de achterstand van Martin en Dumoulin.

Zowel Mollema als Frank hadden nu hulp van twee teamgenoten. Costa profiteerde dankbaar van het werk van Belkin en I Am Cycling en reed al snel virtueel in de gele trui. Martin had geen teamgenoten om zich heen, maar kon profiteren van de steun die Dumoulin nog had van Barguil en Preidler. De Giant-coureurs knabbelden in aanloop naar de slotklim een halve minuut van de achterstand af. Die was aan de voet van de klim 2 minuten en in de eerste kilometers slonk de voorsprong. Maar toch lukt het Mollema, Frank en Rui Costa om vooruit te blijven.

Met nog een kilometer of zes te gaan rijdt Frank weg uit de groep. Mollema en Costa reageren goed, maar als Frank nog eens gaat en Costa er wéér een versnelling overheen gooit, moet Mollema passen. Ook Frank kan het niet bolwerken. Mollema en Frank weten met zijn tweeën nog dichtbij wereldkampioen op de weg Rui Costa te komen. De Portugees wint de slotrit én het eindklassement van de Ronde van Zwitserland voor de derde keer op rij. In de laatste paar honderd meter weet Mollema Frank nog af te schudden en wordt tweede in de slotrit. Het is helaas niet genoeg om de Zwitser te passeren in het algemeen klassement. Mollema wordt knap derde in de Ronde van Zwitserland 2014 en Tom Dumoulin eindigt als vijfde. Twee Nederlanders in de top-5 van de Ronde van Zwitserland. Dat belooft wat voor de Tour de France die vandaag begint. Laten we eens gaan kijken wie de 22 ploegen van dit jaar als kopman gekozen hebben en wie er kans maakt op de gele trui voor het eindklassement en de groene trui voor het puntenklassement in de sprint.

Orica-GreenEdge (Australië): Hier is de Australiër Simon Gerrans de kopman. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en de Tour Down Under en Australisch kampioen op de weg heeft een goede sprint in de benen en kan zomaar een etappe winnen. Hij won vorig jaar de derde etappe in de Tour de France en mocht bij de vierde etappe, de ploegentijdrit, door winst van zijn ploeg de gele trui aantrekken. Hij wist de trui één etappe vast te houden en moest hem daarna afstaan aan zijn ploeggenoot Daryl Impey. Vlak voor de Tour werd bekend dat er een vorm van doping is aangetroffen bij Daryl Impey, de Zuid-Afrikaanse renner.

Team Sky (Groot-Britannië): Hier is de Brit Christopher Froome de kopman. Van de winnaar van de Tour de France in 2013 en meesterknecht van Tour-winnaar Bradley Wiggins in 2012, word verwacht dat hij dit jaar ook weer als eerste op het podium komt. Froome won de Ronde van Romandië dit jaar en stond lang op winst in de Dauphine, maar kon door een val niet voor de winst gaan. Voor Froome is het te hopen dat hij op tijd hersteld is van die val, want hij heeft veel concurrenten die tegen hem gaan strijden dit jaar.

Tinkoff-Saxo (Rusland): Hier is de Spanjaard Alberto Contador de kopman. Dit is de belangrijkste concurrent van Froome. Contador won in 2009 de Tour de France en won aanvankelijk in 2010 ook de Tour, maar later werd bekend dat er clenbuterol, een vorm van doping, bij hem was aangetroffen en de zege ging naar Andy Schleck, die de jaren daarna niet echt een goede indruk maakte. Wellicht zijn ze allebei niet helemaal zuiver aan de zege gekomen. Met Rafal Majka heeft Contador een meesterknecht. Hij werd dit jaar als zesde in het eindklassement van de Giro en heeft bewezen goed mee te kunnen met klimmers als Uran en Quintana, die dit jaar niet meedoen met de Tour.

Belkin Pro Cycling (Nederland): Hier is de Nederlander Bauke Mollema de kopman. Hij werd al zesde in de Tour vorig jaar en kon meekomen met Froome en Quintana in de klim. Dit jaar werd hij derde in de Ronde van Noorwegen en derde in de Ronde van Zwitserland, nadat hij in 2013 al tweede was geworden achter Rui Costa, die dit jaar ook weer de Ronde van Zwitserland won. Met meesterknecht Ten Dam, die vorig jaar 13de werd in de Tour en lang in de top-tien bleef staan, kan hij zeker weer meedoen om een plaats in de top tien en misschien wel een podiumplaats dit jaar.

Garmin-Sharp (Verenigde Staten): Hier is de Amerikaan Andrew Talansky de kopman. Hij schreef dit jaar voor het eerst in zijn carriére het Criterium du Dauphine op zijn naam en bleef de grote favorieten Froome en Contador voor in het eindklassement. Hij kan zeker meedoen om een plek in de top tien, wat hem vorig jaar in de Tour ook al lukte. Met de Nederlandse meesterknechten Tom Jelte Slagter en Sebastian Langeveld, die Nederlands kampioen op de weg is geworden, gaat hij een poging doen.

FDJ.fr (Frankrijk): Hier is de Fransman Arnaud Demare de kopman. Hij zal voornamelijk mee gaan sprinten in de sprintetappes, maar Francaise des Jeux heeft ook Thibaut Pinot, die in 2012 tiende werd in de Tour, die mee kan doen om de winst in een etappe en wellicht ook goed in het klassement kan eindigen.

Europcar (Frankrijk): Hier is de Fransman Pierre Rolland de kopman. Hij werd in 2011 tiende en in 2012 achtste in het eindklassement van de Tour. Dit jaar werd hij vierde in de Giro en gaat in de Tour ook meedoen voor een plaats in de top tien. Europcar heeft ook nog Thomas Voeckler, die in 2011 vierde werd in het eindklassement en lang in de gele trui reed. In 2012 won hij de bergtrui in de Tour.

IAM Cycling (Zwitserland): Deze ploeg kreeg een wildcard voor de Tour de France. Hier is de Zwitser Mathias Frank de kopman. Hij werd dit jaar tweede in de Ronde van Zwitserland en gaat wellicht in de aanval in de bergen. Oudgediende Sylvain Chavanel brengt de ervaring mee in deze ploeg. Hij won in 2008 een etappe in de Tour en in 2010 twee etappes in de Tour. Ook hij is een echte aanvaller en is goed in tijdrijden. Hij is dit jaar voor de zesde keer Frans kampioen tijdrijden geworden en werd met zijn oude ploeg Omega Pharma-Quickstep wereldkampioen tijdrijden in 2013. Hij zal zeker proberen om een rit te winnen.

Movistar (Spanje): Hier is de Spanjaard Alejandro Valverde de kopman. Hij eindigde al drie keer in de top tien in de Tour de France en won, voor zijn dopingschorsing in 2010, de Vuelta. Hij won in 2012 ook een etappe in de Tour de France. Hij won dit jaar de Waalse Pijl en werd tweede in Luik-Bastenaken-Luik. Hij zal proberen om op het podium te eindigen of in de top tien als hij in mindere vorm is.

Astana Pro Cycling (Kazachstan): Hier is de Italiaan Vincenzo Nibali de kopman. Hij heeft dit jaar alles op de Tour ingezet en ging zelfs niet van start in de Giro, die hij vorig jaar won. Hij werd dit jaar Italiaans kampioen op de weg. Nibali gaat ook voor een plek op het podium of de top tien als hij in mindere doen is. Hij heeft goede knechten meegenomen dit jaar. Michele Scarponi won in 2011 de Giro en zit vaak mee in ontsnappingen in de Tour en ook Jakob Fuglsang is een goede knecht, hij werd in 2013 7de in de Tour en kan ook mee in ontsnappingen. Lieuwe Westra won dit jaar een etappe in de Dauphine en is een goede tijdrijder en aanvaller.

Outsiders voor de top tien zijn Rui Costa van Lampre-Merida, Tejay van Garderen van BMC en Jurgen van den Broeck van Lotto-Belisol. De grote sprinters zijn dit jaar Peter Sagan, Marcel Kittel, John Degenkolb en Mark Cavendish. Zij strijden vandaag om de gele trui, die behaald kan worden in de massasprint in Harrogate in Engeland. Mark Cavendish is gebrand om te winnen vandaag, omdat hij uit de streek komt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.