Op weg naar de Tour de France 12 april 2015 (1 van 2) Terugkijken op Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen: Niki Terpstra en Alexander Kristoff zijn sterk

Door Hidde Heikoop

Het aftellen naar de Tour de France is officieel begonnen. Vorig jaar berichtte ik al over verschillende koersen in de aanloop naar de Tour de France en dit jaar doe ik dat weer (die koersverslagen kan je teruglezen onder de categorie Sport in het uitklapmenu bovenaan). In deze eerste editie schrijf ik over Gent-Wevelgem, De Ronde van Vlaanderen en later vandaag verschijnt het verslag van Parijs-Roubaix 2015, waarin Niki Terpstra zijn titel verdedigt.

Cycling: 105th Milan - Sanremo 2014

Gent-Wevelgem: Op 29 maart werd Gent-Wevelgem verreden. In de keiharde wind en regen wist Luca Paolini van Katoesja (die met de enorme baard en al aardig op leeftijd in wielrenjaren) de Vlaamse klassieker te winnen. Onze landgenoot Niki Terpstra van Etixx-Quickstep wist Geraint Thomas van Sky, favoriet bij de bookmakers in de voorjaarsklassiekers, voor te blijven. De Brit werd eerder van de weg geblazen door harde wind en regen, maar werd uiteindelijk toch derde. Alexander Kristoff, de Noorse sprinter van Katoesja en ploeggenoot van Paolini, werd negende en was de dagen na Gent-Wevelgem oppermachtig in de etappekoers Driedaagse de Panne. Bekijk hier de samenvatting van Gent-Wevelgem 2015:

Ronde van Vlaanderen:

Ronde-van-Vlaanderen-Tour-des-Flandres-1417335628

Op 5 april werd de Ronde van Vlaanderen verreden. Het nieuwe Nederlandse wielerteam Team Roompot liet zich meteen zien door de Nederlander Dylan Groenewegen mee te sturen met de kopgroep van de dag. Hij won eerder in zijn carriere al de Ronde van Vlaanderen voor beloften. Zijn medevluchter uit de kopgroep, Brammeier van het Zuid-Afrikaanse team MTN won de tussensprint bij Sint-Eloois-Winkel, en verdiend hiermee traditioneel zijn gewicht in bier. Ter info: dat is 73 liter bier.

Bradley Wiggins van Sky had zijn plannen helemaal gericht op de klassiekers dit seizoen, maar kwam nog niet echt uit de verf. Hij viel uiteindelijk in Ronde van Vlaanderen en heeft alleen nog Parijs-Roubaix als klassieker staan. Daarna gaat hij weer terug naar het baanwielrennen.

Jesse Sergent van Trek Factory Racing kwam hard ten val door een auto van materiaalsponsor Shimano die niet aan het opletten was. Hij moest opgeven en werd behandeld in een ambulance. Later werd bekend dat hij zijn sleutelbeen gebroken had door deze domme actie. Hieronder kun je die stomme fout bekijken:

Het kopgroepje wat lang vooruit reed met een grote voorsprong werd ingelopen en het peloton werd uit elkaar getrokken door de kasseienstroken.

Andre Greipel, de Duitse sprinter van Lotto Soudal, probeerde alvast weg te rijden, maar het peloton kon hem al snel weer terugpakken. Later sprong hij weer weg, maar dit keer ging hij samen met Sylvain Chavanel van IAM Cycling achter Aleksej Lutsenko van Astana aan. Ze werden al gauw weer teruggepakt door een uitgedund peloton.

Lutsenko reed nog steeds vooruit en Oliviera van Lampre-Merida en Greg van Avermaet van BMC, de nummer twee van vorig jaar achter Cancellara, sloten zich bij hem aan. De drie aanvallers werden ook al snel weer ingerekend door het peloton. Een grote groep hierachter met onder andere Van Marcke van Lotto-Jumbo probeerde nog aan te sluiten. Die grote groep zakte steeds verder weg, maar Van Marcke probeerde helemaal in zijn eentje zonder ploeggenoten nog verder te rijden naar de voorste groep.

Niki Terpstra van Etixx-Quickstep en de Noorse sprinter Alexander Kristoff van Katoesja sprongen met grote snelheid weg uit de voorste groep en pakten al snel een halve minuut voorsprong.

Sep van Marcke reed helemaal in zijn eentje intussen op een minuut achterstand van de voorste groep en probeerde nog terug te komen, tevergeefs. Geraint Thomas van Sky en Zdynek Stybar van Etixx-Quickstep gingen achter Terpstra en Kristoff aan in de voorste groep.

Thomas en Stybar lieten zich weer terugzakken, Van Avermaet probeerde weg te rijden, maar Stybar pareerde de aanval van de Belg van BMC. Later gingen Van Avermaet en Peter Sagan van Tinkoff-Saxo in de achtervolging. Een klein groepje daarachter met Boom van Astana en Degenkolb van Giant-Alpecin bleef nog over.

Van Avermaet en Sagan kwamen steeds dichterbij op 1 km van de streep en Sagan moest uiteindelijk lossen. Terpstra en Kristoff sprinten naar de finish en Kristoff wint de sprint (won vorig jaar al Milaan-San Remo en deze week al de etappekoers Driedaagse de Panne). De Noorse sprinter wist na een grote valpartij de Scheldeprijs een paar dagen later ook te winnen.

Ronde van Vlaanderen 2Ronde van Vlaanderen

De top tien van de 99ste editie van de Ronde van Vlaanderen zag er zo uit (met twee Nederlanders in de top tien!!):

1 Vlag van Noorwegen Alexander Kristoff Vlag van Rusland Katjoesja 6u26’38”
2 Vlag van Nederland Niki Terpstra Vlag van België Quick-Step z.t.
3 Vlag van België Greg Van Avermaet Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team +7″
4 Vlag van Slowakije Peter Sagan Vlag van Italië Cannondale +17″
5 Vlag van België Tiesj Benoot Vlag van België Lotto Soudal +35″
6 Vlag van Nederland Lars Boom Vlag van Kazachstan Astana +35″
7 Vlag van Duitsland John Degenkolb Vlag van Duitsland Team Giant-Alpecin +48″
8 Vlag van België Jürgen Roelandts Vlag van België Lotto Soudal +48″
9 Vlag van Tsjechië Zdeněk Štybar Vlag van België Quick-Step +48″
10 Vlag van Zwitserland Martin Elmiger Vlag van Zwitserland IAM Cycling +48″

Bekijk hieronder de spannende finish van de Ronde van Vlaanderen:

Later vandaag kun je in de eerste editie van Op weg naar de Tour de France het verslag van Parijs-Roubaix 2015 lezen, waarin Niki Terpsta zijn titel verdedigt.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.