Op weg naar de Tour de France 12 april 2015 (2 van 2) Parijs-Roubaix: Degenkolb wint en Boom eerste Nederlander op de vierde plaats

on

Door Hidde Heikoop

Degenkolb wint, Boom als vierde over de streep, Wiggins neemt afscheid van het wegwielrennen en Terpstra is op de achtste plek de beste Nederlander in het UCI-puntenklassement.

De renners legden 253 kilometer af in de voorjaarsklassieker van Compiègne naar Roubaix. Het parcours voerde het peloton over bijna 53 kilometer aan kasseistroken. De koers ging om 10.30 uur van start. Vorig jaar ging de zege naar Niki Terpstra.

In de aanloop naar de 113de editie van de Hel van het Noorden werd er vooral op gewezen dat Bradley Wiggins zijn laatse wedstrijd op de weg gaat rijden met Parijs-Roubaix. Hij was dan ook favoriet voor deze editie.

Parijs Roubaix 2

Lieuwe Westra van Astana leek even deel uit te maken van de eerste kopgroep van vier, maar het kwartet kreeg geen ruimte van het peloton. Even later maakten negen vluchters zich ondanks het hoge tempo wel los van het peloton. De Bie (Lotto-Soudal), Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Rast (Trek), Gougeard (AG2R), Périchon (Brétagne), Blythe (Orica), Matzka (Bora) en Saramotins (IAM) pakten een voorsprong van bijna twee minuten.

Parijs Roubaix

Stijn Devolder kwam vroeg in de koers ten val op de kasseien en werd naar het ziekenhuis vervoerd. Hij was een van de favorieten van deze editie van Parijs-Roubaix. Later in de koers kwam Lieuwe Westra ook ten val, maar hij kon wel verder.

Etixx-Quickstep, Lotto-Jumbo en Sky controleerden het tempo van het peloton en de voorsprong van de kopgroep liep terug naar 6 minuten en 30 seconden op weg naar het beruchte Bos van Waller. De renners reden over het parcours van de Touretappe die Lars Boom vorig jaar won. Hij kwam vorige week in de Ronde van Vlaanderen als zesde over de streep.

Parijs Roubaix 4Parijs Roubaix 5

Lieuwe Westra kwam weer terecht in een valpartij. De Let Smukulis van Katoesja die eerder met Westra ten val kwam, moest later toch opgeven. Saramotins van IAM sprintte weg bij de kopgroep en pakte een goede voorsprong, maar kon toch weer opgepikt worden in het peloton. Het peloton raasde ondertussen door het Bos van Waller. De Nieuw-Zeelander Shane Archbold van Bora-Argon klapte op de kasseien, terwijl het grote peloton verder reed.

Sean De Bie (eerder Europees kampioen bij de beloften) moest lossen uit de kopgroep door materiaalpech, terwijl de 8 achtergebleven renners nog 5 minuten voorsprong op het peloton hadden. Wiggins reed ondertussen op het kleine achterstand van dat peloton, maar werd al weer naar voren gereden door een ploegmaat. Midden in het peloton gingen opeens de slagbomen dicht en verschillende renners klapten ertegen aan. Veel renners reden tegen de regels in nog net op tijd over het spoor voordat de TGV erover heen moest. De rest van het peloton legden de koers stil om de groep die moest wachten bij het spoor terug te laten komen. De organisatie moest volgens de regels de renners die doorreden nadat de slagbomen dicht gingen uit koers halen. Een hele klus, want er waren best wat waaghalzen die zich niets aantrokken van de slagbomen.

Geraint Thomas (won eerder dit seizoen de E3-prijs) maakte een stuurfout en viel voor de zoveelste keer dit seizoen. Zijn eigen ploeg Sky reed voor in het peloton en wachtte niet echt op hun renner.

Andre Greipel van Lotto-Soudal probeerde met zijn sprintersbenen weer weg te komen, terwijl zijn ploeggenoot Sean De Bie terugkwam in het peloton na zijn kopgroep-avontuur. Etixx-Quickstep probeerde ondertussen om Thomas op achterstand te rijden. Ook Lotto-Jumbo zat nog goed voorin.

Op het vlakke stuk stond veel wind en er werden waaiers gevormd. Terpstra, Stybar en de hele Etixx-Quickstep-ploeg samen met Sagan, Boom en Degenkolb reden weg, terwijl bijna de hele Sky-ploeg met Wiggins en Thomas en Nederlands kampioen Langeveld van Cannondale op achterstand werd gereden. De kopgroep had nog een voorsprong van 2 minuten en 30 seconden op een ontketend peloton.

Kristoff en Van Avermaet reden met een tweede waaier achter de Etixx-Quickstep-waaier aan en konden al snel aansluiten, terwijl twee groepjes met Wiggins en Demare en Thomas en Langeveld nog steeds op achterstand reden. Het peloton groeide weer aan tot zo’n 70 renners, terwijl Greipel en ploeggenoot Debusschere een speldenprik uitdeelden en koploper Perichon terugkwam uit de kopgroep, die nog maar 2 minuten voorsprong had. Wynants, Bozic, Broeckx en Vandenbergh probeerden weg te springen en het peloton werd uit elkaar getrokken op de kasseien. Sagan deelde een speldenprik uit en Wynants, Bozic, Broeckx en Vandenbergh werden weer teruggepakt. De Nederlander Van Poppel van Trek probeerde met een aantal andere renners weg te komen, maar werd ook weer teruggehaald.

Parijs Roubaix 3

De kopgroep werd uit elkaar getrokken op de vijfsterren-kasseienstrook. Stijn Vandenbergh van Etixx-Quickstep werd vooruitgestuurd door zijn ploeg. Wiggins sprint tot ieders verbazing weg uit het peloton en krijgt Stybar, Debusschere en Vandenbergh van Etixx-Quickstep bij zich, terwijl de kopgroep nog maar 30 seconden voorsprong over had. Wiggins hield zijn stunt niet vol en zakte terug in het peloton. Van Avermaet deelde een speldenprik uit, terwijl Boom hem terugpakte en de kopgroep ingelopen werd. Terpstra, Degenkolb, Stybar, Boom, Sagan, Van Marcke en Van Avermaet reden keihard over de kasseien. Van Marcke sprintte met grote snelheid weg en de kopgroep en de groep met Terpstra, Boom en Van Marcke smolt samen.

Van Marcke zakte door materiaalpech terug naar zijn ploeggenoten in het peloton en probeerde nog bij de favorietengroep en de overige renners van de kopgroep te komen. Een dejavu voor Van Marcke, want in de Ronde van Vlaanderen gebeurde precies hetzelfde. Roelandts van Lotto-Soudal demarreerde, terwijl Boom en Terpstra vooral naar elkaar zaten te kijken in de achtervolgende groep met Sagan, Degenkolb en Van Marcke die met behulp van zijn ploeggenoten weer terug kon komen.

Parijs Roubaix 7

Terwijl Roelandts met enorme snelheid zijn voorsprong vergrootte naar 20 seconden, werd de groep met favorieten weer groter. Terpstra, Van Marcke, Degenkolb en Boom zetten de achtervolging in op de Belg van Lotto-Soudal. Terpstra aarzelt of hij op kop wil, terwijl Boom uit zijn wiel wegrijdt. Van Avermaet van BMC en Lampaert van Etixx-Quickstep sprinten als een Belgische trein weg, terwijl De Backer en Degenkolb van Giant-Alpecin in de achtervolging gaan. Degenkolb ging alleen verder in de achtervolging op de Belgische trein. Ondertussen zat Terpstra achterin de groep achtervolgers samen met Wiggins.

Degenkolb oogde fris en sloot al snel aan bij Lampaert en Van Avermaet. Boom, Keukeleire, Elmiger en Stybar gingen in de achtervolging met nog 5 km te gaan. Stybar reed op volle snelheid naar zijn ploeggenoot Lampaert, terwijl Boom, Elmiger en Keukeleire achter de vier renners aanzaten op de baan. Degenkolb wint de Hel van het Noorden nadat zijn landgenoot Fischer dat in 1896 voor het laatst deed en evenaart Sean Kelly door in 1 jaar Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix te winnen. Van Avermaet werd tweede, Stybar werd derde en Boom reed als eerste Nederlander als vierde over de streep. Kristoff eindigde na zijn succesvolle week met De Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs nu als tiende in Parijs-Roubaix.

De wielerkalender tot aan de Ronde van Frankrijk ziet er nu als volgt uit:

12 april Vlag van Frankrijk Parijs-Roubaix X
19 april Vlag van Nederland Amstel Gold Race
22 april Vlag van België Waalse Pijl
26 april Vlag van België Luik-Bastenaken-Luik
27 april–3 mei Vlag van Zwitserland Ronde van Romandië
8–31 mei Vlag van Italië Ronde van Italië
7–14 juni Vlag van Frankrijk Critérium du Dauphiné
13–21 juni Vlag van Zwitserland Ronde van Zwitserland
4–26 juli Vlag van Frankrijk Ronde van Frankrijk

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.