Op weg naar de Tour de France 20 april 2015 Brabantse Pijl en Amstel Gold Race: Etixx-Quickstep en BMC doen goede zaken voor World Tour

on

Door Hidde Heikoop

Belgische BMC-renner Hermans wint Brabantse Pijl, Nibali verkent kasseienrit Tour de France en Kwiatkowski wint Amstel Gold Race na massa-sprint

Favorieten voor de 54ste editie van de semi-klassieker waren de Belg Philippe Gilbert van BMC, winnaar in 2011 en winnaar van de Brabantse Pijl 2014. Ook was de Australische sprinter Michael Matthews van Orica-GreenEdge een van de grote kanshebbers. Hij werd vorig jaar tweede achter Gilbert. Ook oud-winnaar Thomas Voeckler van Europcar en de Nederlandse renners Wilco Kelderman van LottoNL-Jumbo maakten kans op de winst van de Belgische eendagswedstrijd.

Brabantse Pijl Start

 

Na een aantal onvruchtbare ontsnappingen, probeerden Arnaud Gérard (Brétagne Seche Environment) en de Nederlander Marc de Maar (Roompot-Oranje Peloton) het en pakten op slag 18 seconden. Maar ook hen was het niet gegund, dus probeerden Teuns, Alaphilippe, Van der Sande en Cameron Meyer het, maar zij konden ook al niet lang vooruit blijven. Uiteindelijk kwam er een vruchtbare poging van de jonge Luxemburgse renner Alex Kirsch van de Deense Cult Energy-ploeg, waar de Noorse sprinter Alexander Kristoff ooit bij reed. Hij werd vergezeld door de ervaren Belgische renner Thomas de Gendt van Lotto Soudal en de Fransman Anthony Delaplace van de Franse, continentale ploeg Bretagne Seche Environment. Op 90 km voor de streep hadden de drie vluchters een voorsprong van 3 minuten en 30 seconden.

Voor de aftrap van de drie rondes van 23,4 km om de finish heen, hadden de drie vluchters nog maar 2 minuten voorsprong op het peloton, die de achtervolging hadden ingezet onder leiding van Trek Factory Racing en Orica-GreenEdge, de ploeg van Matthews. De jonge Luxemburger Alex Kirsch kon het tempo van klasbak Thomas de Gendt niet volhouden en moest zijn medevluchters laten gaan. In het peloton mengde BMC, de ploeg van Gilbert, zich inmiddels ook in de achtervolging op de kopgroep. Kirsch werd al snel weer opgepikt door het peloton. Op 50 km voor de streep hadden de twee vluchters nog maar een minuut van hun voorsprong over. In het peloton liet Giant-Alpecin zich vooraan zien, waar BMC en Orica-GreenEdge het tempo bepaalden. Na een korte vluchtpoging van Marc de Maar eerder in de wedstrijd, probeerde zijn Roompot-Oranje Peloton-ploeggenoot Reinier Honig bij De Gendt en Delaplace te komen, maar werd ook al weer snel opgeslokt door het peloton.

Brabantse Pijl Kopmannen

Op 40 km voor de streep werden Delaplace en De Gendt werden opgeslokt door het peloton. De Troyer opende de finale en kreeg Vervaeke, Tanner, Hermans, Matysjak mee. Van deze vijf bleven David Tanner van IAM Cycling en Ben Hermans van BMC over. Hermans kon zo een ideale springplank vormen voor zijn kopman Phillippe Gilbert. De twee vluchters hadden 27 km voor de streep 20 seconden gepakt op het peloton. Björn Leukemans van Wanty-Groupe Gobert sprong ondertussen weg uit het peloton, terwijl Orica-GreenEdge aan de kop van het peloton reed. Paul Voss van Bora-Argon sloot zich later aan bij de Belg en Vermote van Etixx-Quickstep en Silvain Didier van BMC schoven met hem mee.

Campanaerts van Topsport Vlaanderen en Devenyns van IAM Cycling sprongen weg en sloten zich aan bij de achtervolgers en Selvaggi, Felline, Haas en Pauwels kwamen er ook bij. Het peloton brak ondertussen in stukken, terwijl Vakoc, Canola van United HealthCare, Mike Terpstra (het broertje van) van Roompot en de Japanner Arashiro van Europcar zich aansloten bij de steeds kleiner wordende groep achtervolgers op Tanner en Hermans. Het peloton was inmiddels weer bij elkaar en slokte alsnog de groep achtervolgers op. Tanner en Hermans hadden ondertussen nog 36 seconden voorsprong over op 6 km voor de streep, maar door kopwerk van Etixx-Quickstep kwam het peloton steeds dichterbij. Ben Hermans loosde Tanner en Gilbert en Alaphilippe van Etixx-Quickstep sprongen weg uit het peloton en Matthews en Gallopin sloten snel aan bij de Belg en de Fransman. Hermans had nog steeds een kleine voorsprong op de rest vlakbij de finish en bleef tot ieders verbazing vooruit en won de Brabantse Pijl voor Matthews en ploeggenoot en favoriet Phillippe Gilbert. Tony Gallopin, Davide Rebbelin, Nathan Haas, Fabio Felline kwamen daarna over de streep en Maurits Lammertink van Roompot was de beste Nederlander op de achtste plaats.

 

Amstel Gold Race

Alejandro Valverde van Movistar, Vincenzo Nibali van Astana, Michael Matthews van Orica-GreenEdge en wereldkampioen op de weg Kwiatkowski van Etixx-Quickstep werden getipt als winnaar van de 50ste editie van de enige Nederlandse klassieker. Nibali verkende woensdag al het parcours van de kasseien-etappe van de Tour de France dit jaar en hij zal dit jaar een meesterknecht vinden in zijn ploeggenoot Lars Boom, die vorig jaar de kasseienrit kon winnen. Philippe Gilbert van BMC maakte een goede kans op de winst in de Amstel Gold Race na zijn goede wedstrijdvorm in de Brabantse Pijl. Hij probeerde zijn titel te verdedigen dit jaar, nadat hij vorig jaar als eerste op de Cauberg aankwam.

Amstel Gold Race 2

Laurens De Vreese (Astana), Jan Polanc (Lampre), Tim Roosen (LottoNL-Jumbo), Linus Gerdemann (Cult Energy Pro Cycling), Johann Van Zyl (MTN-Qhubeka) en Mike Terpstra (Team Roompot) namen al vroeg in de wedstrijd een voorsprong en konden dat uitbouwen tot 7 minuten voorsprong op het peloton. Mike Terpstra van Team Roompot was woensdag in de Brabantse Pijl al dichtbij een topklassering, maar werd opgeslokt door het peloton waarin favorieten Matthews en Gilbert een tikje sneller waren dan het broertje van Niki Terpstra.

BMC, Movistar en wildcard-ploeg Nippo leiden de achtervolging in het peloton. Op 110 km voor de streep was de voorsprong nog steeds 7 minuten. Lieuwe Westra van Astana kon het tempo van het peloton niet volgen en was bij het Drielandenpunt gevallen. In Parijs-Roubaix viel hij eerder ook al een paar keer en moest toch uiteindelijk de strijd opgeven met een geblesseerde knie.

Op 80 km voor de streep had de kopgroep nog een voorsprong van 5 minuten op het peloton toen ze Maastricht binnenreden. Op de Bemelenberg slonk die voorsprong al tot 4 minuten en bij de Loorberg was er nog maar 3 minuten van de voorsprong over. Uiteindelijk werd de kopgroep dan toch opgeslokt en sprongen Vincenzo Nibali van Astana, Tony Martin van Etixx-Quickstep en de Australiërs Tanner van IAM Cycling (ook lang in de kopgroep in de Brabantse Pijl) en Clarke van Orica-GreenEdge weg uit het peloton. Wilco Kelderman van LottoNL-Jumbo zat er aanvankelijk ook bij, maar miste een bocht, waardoor hij het weiland in reed.

Amstel Gold Race 5

Tanner loste en Martin en Nibali wilden niet voor elkaar op kop rijden en daarom ging Simon Clarke maar alleen verder, terwijl Nibali en Martin werden teruggepakt door het peloton en Clarke even later ook. Jakob Fuglsang en Greg Van Avermaet probeerden het even later ook, maar konden ook niet wegkomen. Op 5 km voor de streep sprong Gilbert weg, direct gevolgd door Matthews, Valverde en Kwiatkowski. Dat resulteerde in een massa-sprint, die werd gewonnen door de wereldkampioen op de weg Michael Kwiatkowski. Hij werd daarmee een van de drie wereldkampioenen die ook de Amstel Gold Race wist te winnen na het behalen van de regenboogtrui.

2015-04-19 21.40.33

Deze koersen komen er nog tot de Tour de France begint op 4 juli in Utrecht:

22 april Vlag van België Waalse Pijl
26 april Vlag van België Luik-Bastenaken-Luik
27 april–3 mei Vlag van Zwitserland Ronde van Romandië
8–31 mei Vlag van Italië Ronde van Italië
7–14 juni Vlag van Frankrijk Critérium du Dauphiné
13–21 juni Vlag van Zwitserland Ronde van Zwitserland
4–26 juli Vlag van Frankrijk Ronde van Frankrijk

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.