Op weg naar de Tour de France 26 april 2015 (1 van 2): Waalse Pijl opnieuw gewonnen door Valverde en Nederlandse succes in de Waalse Pijl voor vrouwen

on

Door Hidde Heikoop

Alejandro Valverde heeft woensdag ook de 79e editie van de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De titelverdediger was de sterkste op de traditionele aankomst op de steile Muur van Hoei. De pas 22-jarige Fransman Julian Alaphilippe sprintte naar de tweede plaats, voor de Zwitser Michael Albasini en oud-winnaars Joaquim Rodriguez en Daniel Moreno. Het was de derde zege voor Valverde in Waalse semiklassieker, na 2006 en 2014. De bijna 35-jarige renner van Movistar is de eerste coureur sinds Moreno Argentin (1990 en 1991) die de Waalse Pijl twee jaar op rij wint. Ook mag Valverde zich nu samen met Argentin, Marcel Kint, Eddy Merckx en Davide Rebellin (nog steeds actief in de sprints en vaak dit voorjaar te zien in de finales) recordhouder noemen met drie zeges.

Tom-Jelte Slagter van Cannondale was de beste Nederlander op de negende plek, terwijl Wilco Kelderman van LottoNL-Jumbo als tiende eindigde. Bauke Mollema van Trek kwam op 19 seconden als negentiende over de streep. Robert Gesink kon prima mee in zijn eerste koers sinds half februari en werd 25e. Laurens ten Dam haalde bij zijn rentree de finish als 101ste, op ruim zeven minuten van de winnaar.

Waalse Pijl 2

Zeven renners namen al snel een voorsprong op het peloton. De Nederlanders Reinier Honig (Roompot) en Mike Teunissen (Lotto-Jumbo) werden vergezeld door klasbak Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen-Baloise), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Daniele Ratto (UnitedHealthcare) en Brice Feillu (Bretagne-Séché). Thomas de Gendt was eerder in de Brabantse Pijl de motor van de kopgroep en was dat nu weer. Ook Reinier Honig was dichtbij in de Brabantse Pijl, maar moest ook dit keer lossen, samen met de andere Nederlander in de kopgroep Mike Teunissen.

Favoriet Phillippe Gilbert kwam ten val in het nerveuze peloton en het was lang niet zeker of hij vandaag kon starten in Luik-Bastenaken-Luik. Ook Daniel Martin, in 2013 winnaar in Luik, was op dat moment al tegen de vlakte gegaan en later raakten ook onder meer het Sky-duo Wout Poels en Lars Petter Nordhaug, Jelle Vanendert en Samuel Sanchez betrokken bij een valpartij. In de finale ging bovendien oud-Tourwinnaar Chris Froome tegen het asfalt.

Aan de kop van de koers hielden De Gendt, Ratto en Baugnies het ’t langst vol, maar ook zij moesten vrij snel lossen nadat Giovanni Visconti en Luis Leon Sanchez (oud-renner van de Rabobank en Belkin-ploeg die nu rijdt voor Astana met Lieuwe Westra en Lars Boom) vanuit het peloton de oversteek naar de koplopers hadden gemaakt.

Tourwinnaar Vincenzo Nibali greep de Côte de Cherave, de nieuwe klim op zes kilometer van de streep, aan voor een aanval, maar die werd gecounterd door Tim Wellens, die vorig jaar grote indruk maakte in de Giro met aanvallen en een goede wedstrijdvorm. De 23-jarige Belg van Lotto-Soudal had aan de voet van de derde en laatste beklimming van de Muur van Hoei ruim tien seconden voorsprong op zijn achtervolgers, maar hij werd al snel ingerekend. De favorieten reden vervolgens samen de Muur van Hoei op. Valverde zette op zo’n honderd meter van de streep aan en niemand kon op tegen de versnelling van de Spanjaard.

Waalse Pijl 3

Ondertussen werd de Waalse Pijl voor vrouwen gewonnen door Anna van der Breggen van Rabobank-Liv. Ze kwam alleen over de streep en noemde het haar grootste overwinning tot nu toe. Eerder in het voorjaar won zij al de Omloop het Nieuwsblad en werd ze derde in de Ronde van Vlaanderen. Van der Breggen brak vorig jaar september in de vorm van haar leven haar bekken in de ploegentijdrit op het WK en Marianne Vos, die zich dit jaar richt op het veldrijden, noemde haar zelfs als favoriet destijds voor de wereldtitel.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.