Op weg naar de Tour de France 26 april 2015 (2 van 2) Luik-Bastenaken-Luik: Valverde pakt ook La Doyenne, Gerrans valt twee keer en stapt af, Weening beste Nederlander

Door Hidde Heikoop

De favorieten voor de 101ste editie van Luik-Bastenaken-Luik waren Simon Gerrans van Orica-GreenEdge, de winnaar van vorig jaar. Ook Alejandro Valverde, winnaar van de Waalse Pijl deze week, Philippe Gilbert, Joaquim Rodriguez en Michael Kwiatkowski, winnaar van de Amstel Gold Race dit jaar, waren kopmannen die getipt werden als afmaker voor de finale van de laatste voorjaarsklassieker in 2015.

Na 35 kilometer koersen reden er 8 renners aan de kop van de koers. Montaguti van AG2R, Ulissi van Lampre, Vergaerde van Topsport Vlaanderen-Baloise, Chevrier van IAM Cycling, Minnaard van Wanty Groupe Gobert (vorig jaar ook al in Luik-Bastenaken-Luik in de kopgroep), Turgis van Cofidis, Benedetti van Bora Argon en Quaade (met de krulsnor) van Cult Energy. Zij pakten al snel een grote voorsprong op het peloton.

Luik Bastenaken Luik 1

De winnaar van de Brabantse Pijl, Ben Hermans van BMC, moest afstappen nadat hij ziek was geworden deze week en toch startte vandaag. Philippe Gilbert, die viel in de Waalse Pijl, had zo een meesterknecht minder in deze wedstrijd. Door kopwerk van Lotto-Soudal en Europcar in het peloton werd de voorsprong, die tot 8 minuten kon oplopen in het begin van de vlucht, teruggebracht tot 3 minuten. Op de Côte de Wanne moesten Vergaerde, Chevrier & Quaade lossen, terwijl het peloton op 44 seconden reed van de rest van de kopgroep. Het peloton, onder leiding van de ploegen van Nibali en Valverde, slokte de drie gelosten al snel op.

Nibali en Valverde stuurden hun pionnen vooruit in de vorm van Grivko en Izagirre en de twee renners van Movistar en Astana sloten zich snel aan bij de 5 overgebleven renners uit de kopgroep. Het peloton brak ondertussen in twee stukken met zes nieuwe renners in de kopgroep: Tanel Kangert en Michele Scarponi van Astana, Esteban Chaves van Orica-GreenEdge, Manuele Boare van Tinkoff-Saxo en Julian Arredondo van Trek. De rest van de renners uit de kopgroep en Grivko en Izagirre werden opgeslokt door het peloton dat op 30 seconden achterstand reed. Tim Wellens, die in de Waalse Pijl deze week dichtbij de overwinning was, moest lossen en probeerde samen met ploeggenoot bij Lotto-Soudal Sander Armee om terug te komen in het peloton.

Luik Bastenaken Luik 3

Arredondo en Boare konden het tempo niet bijbenen en kwamen op 38 seconden achterstand, terwijl het peloton op een minuutje achterstand reed op de 3 renners in de kopgroep. Arredondo en Boare werden al snel opgeslokt door het peloton, waar Tim Wellens weer terug was gekeerd na een tijdje op achterstand gereden te hebben. Een tijdje later vielen een heleboel renners in het peloton met onder andere Gerrans, de winnaar van vorig jaar, en ook Daniel Martin, Nairo Quintana, Tom Jelte Slagter, Alaphilippe, Arashiro en Nicolas Roche vielen hard. Gerrans kon nog doorfietsen, maar viel weer keihard op het asfalt en moest de strijd opgeven, net zoals Arashiro en Roche.

Scarponi en Chaves bleven nog over, terwijl het peloton Kangert opslokte. Kanstantin Siutsou van Sky sprong weg uit het peloton en pakte meteen 5 seconden voorsprong. Op 23 km voor de finish werden Scarponi, Chaves en de net weggesprongen Siutsou opgeslokt door het peloton. Roman Kreuziger en Giampaolo Caruso (knecht van Rodriguez) probeerden weg te rijden en pakten 20 seconden, terwijl Fuglsang van Astana de aanval opende voor zijn kopman Nibali. Daniel Moreno van Katoesja, Giovanni Visconti van Movistar, Julian Alaphilippe van Etixx-Quickstep en Romain Bardet reden achter de Deen van Astana aan, die inmiddels bij Kreuziger en Caruso was aangesloten. De 4 achtervolgers werden al snel weer ingerekend.

Luik Bastenaken Luik 4

Onder leiding van Stybar van Etixx-Quickstep werd de voorsprong van de drie koplopers teruggeschroefd tot 15 seconden. De drie werden uiteindelijk opgeslokt, terwijl het peloton in stukken brak. Kwiatkowski en Nibali konden de kop van het peloton niet volgen, terwijl Romain Bardet en Giampaolo Caruso probeerden weg te rijden van het op een lint getrokken pelotonnetje van 12 man, waar Valverde en Rodriguez wel stand kon houden. Kwiatkowski reed met een klein groepje op achterstand van de 12 leiders en ook Nibali probeerde het nog en slaagde erin om bij Valverde en Rodriguez te komen. Daniel Moreno slaagde erin om een gat te slaan tussen de weifelende favorieten. Valverde en Rodriguez pokerden hun weg naar Moreno, maar werden opgepikt door de rest van het groepje van 12. Alejandro Valverde wint de massa-sprint van Alaphilippe en Rodriguez. De Spanjaard van Movistar won La Doyenne voor de derde keer in zijn carriére. Pieter Weening werd de beste Nederlander, terwijl Dumoulin van Giant-Alpecin, Bauke Mollema van Trek en Wilco Kelderman samen met Philippe Gilbert kort volgden op het groepje van 12 dat om de winst streed.

Deze koersen komen er nog voordat de Tour de France 2015 in Utrecht van start gaat:

28 april–3 mei Vlag van Zwitserland Ronde van Romandië
8–31 mei Vlag van Italië Ronde van Italië
7–14 juni Vlag van Frankrijk Critérium du Dauphiné
13–21 juni Vlag van Zwitserland Ronde van Zwitserland
4–26 juli Vlag van Frankrijk Ronde van Frankrijk

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.