Daredevil E7 t/m E13 Review: Flashbacks en Opbouw van Seizoen 2, Doctor Strange in Iron Fist MARVEL MAANDAG #11

on

2015-04-15 19.04.082015-04-22 21.11.46

2015-04-10 10.18.57Daredevil Matt Murdock

Door Hidde Heikoop

Vorige week reviewde ik al de eerste zes episodes van de nieuwe hitserie van Netflix en Marvel genaamd Daredevil. In de laatste zeven episodes van het eerste seizoen (Vorige week werd bekend dat Daredevil een tweede seizoen gaat krijgen in 2016, naast de eerste seizoenen van AKA Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist) zien we veel flashbacks en worden vijanden en nieuwe karakters geïntroduceerd en geteased die we in het tweede seizoen terug zullen zien.

In episode 7 ‘Stick’, proberen Ben Urich, Foggy en Karen nog steeds uit te vinden wat Union Allied, Wilson Fisk en Daredevil/The Devil of Hell’s Kitchen allemaal inhouden, terwijl wij en onze hoofdpersoon Matt Murdock/Daredevil dat natuurlijk allang weten. Iedereen in Hell’s Kitchen, ook Foggy, denken dat de bommen die zoveel mensen gedood en verwond hebben een plan waren van de man in het masker aka The Devil of Hell’s Kitchen. Matt pleit voor zichzelf en zegt dat iedereen een eerlijk proces verdient, wat diegene ook gedaan heeft. Karen is niet overtuigd van de slechtheid van de Devil en gaat verder met haar onderzoek naar Union Allied. De relatie van Matt en Claire lijkt voorbij te zijn, na alles wat er gebeurd is in de vorige afleveringen. Deze episode gaan voor het eerst in de Marvel Cinematic Universe naar Azië, namelijk Japan. Hier maken we kennis met de persoon die Matt heeft geleerd hoe te overleven als je slechtziend bent en hoe je vecht als een ‘ninja’. Hij volgt het spoor van Black Sky, een mysterieus ding of persoon. Stick, de held/anti-held, moet naar New York om erachter te komen waar het mysterieuze ding zich bevindt en word herenigd met zijn protége Matt Murdock. Daredevil vindt Leland Owsley (Dezelfde acteur die de gevangenisdirecteur in Shawshank Redemption speelde), de financiële man van Wilson Fisk/Union Allied. Owsley sprak daarvoor met Nobu, de Japanse man die ook een bondgenoot is van Fisk, en ze hebben het een over een mysterieuze lading die moet binnenkomen in de haven (aka Black Sky). Matt probeert Owsley te dwingen om informatie af te staan over Fisk, maar word gestundgund doordat hij afgeleid word door een geluid. Owsley vlucht en Stick laat zich zien aan Daredevil.

Daredevil-Leland-Owlsley

In mijn vorige artikel heb ik het nog niet gehad over hoe Matt’s vader aan zijn einde gekomen is. Hij werd omgekocht door een paar zakenmannen om opzettelijk te verliezen in een bokswedstrijd tegen de jonge, opkomende bokser Carl Creel (aka Absorbing Man uit de eerste helft van seizoen 2 van Agents of SHIELD, een leuke en belangrijke verbinding tussen de twee tv-series in het alsmaar uitdijende Marvel Cinematic Universe). Jack Murdock bedenkt een plan om zijn eer als bokser te behouden en zijn kind van een redelijk goede toekomst te verzekeren. Hij laat een vriend geld inzetten op winst voor Jack Murdock, het gewonnen geld bij te schrijven op de rekening van Matt Murdock en is van plan om te winnen en zo snel mogelijk te vluchten voor zijn leven. Het geld komt op de rekening terecht, maar Jack word geliquideerd en Matt vind hem en rouwt om zijn gestorven vader.

In episode 7 loopt deze flashback door naar Matt die in een weeshuis is beland (en dit is weer een mooie verbinding tussen Agents of SHIELD en Daredevil, want Skye – inmiddels Daisy Johnson aka Quake – zat in hetzelfde weeshuis). Matt ligt te draaien op zijn bed door alle geluiden en indrukken die te veel voor hem zijn. De nonnen schakelen Stick in (een mede-slechtziende, die al eerder andere kinderen en mensen heeft geholpen om van de overgevoeligheid na slechtziend te zijn geworden, af te komen) om Matt te helpen. Stick leert Matt dat hij de wereld hard aan moet pakken en zich moet voorbereiden op een oorlog die eraan zit te komen (in het heden natuurlijk). Stick blijft Matt trainen tot Matt ‘te gehecht’ raakt volgens Stick en de man verdwijnt.

Daredevil-Stick

Ben Urich legt aan Karen uit dat misschien helemaal niet toevallig is dat Daredevil er was om Karen te redden van de crimineel. Hij kan ook alleen opgedoken zijn om de crimineel af te tuigen. Urich maakt een goed punt, want ze weten natuurlijk niet waarom Daredevil dit doet en of hij niet gewoon iemand is met een agressie-probleem. Matt is woedend dat Stick hem achter heeft gelaten 20 jaar geleden en dat ineens terug is om hem te bekritiseren en zijn daden als Daredevil af te keuren. Ze vechten het uit en Matt weet zich los te rukken uit een wurggreep van zijn vroegere leermeester. Stick legt uit waarom hij ineens terug is en dat is om de Yakuza-bende van Nobu en wat Black Sky is uit te roeien, samen met Matt. Matt doet mee, maar alleen als Stick niemand vermoord. Stick is het daar mee eens, maar vind het wel zwak dat Matt zijn stad wil veranderen maar daarbij geen bloed wil laten vloeien. Daredevil en Stick begeven zich naar de haven, waar de Black Sky net uitgeladen word. Black Sky blijkt een jongen te zijn en Stick moet en zal hem doden, ondanks zijn afspraak met Matt. Matt houdt de pijl tegen van Stick en Stick ontsnapt. Matt en Stick ontmoeten elkaar weer in zijn appartement en Stick onthult dat hij nog tijd had om Black Sky toch te vermoorden. Ze vechten het weer uit, maar Matt weet zijn meester te verslaan en dwingt hem uit zijn stad te verdwijnen. Stick geeft toe en zegt:  “It was nice catching up. You can keep the sticks. You’re going to need them.” De episode eindigt met Stick die praat met een mysterieuze man over Matt die klaar moet staan als de deuren opengaan. Een redelijk vaag einde, maar we zullen Stick en de mysterieuze man ongetwijfeld terugzien in seizoen 2.

Episode 8 ‘Shadows in the Glass’ is de aflevering waarin we te weten komen waarom Wilson Fisk zo is zoals hij is, de vijand en vernietiger van Hell’s Kitchen. Matt komt er eindelijk achter dat Foggy en Matt samen met Ben Urich onderzoek doen naar Union Allied aka Wilson Fisk en de Devil of Hell’s Kitchen en kompanen en gaat zijn collega’s en vrienden helpen bij het onderzoek naar zichzelf en zijn aartsvijand Wilson Fisk. Ondertussen gaat het niet lekker bij Union Allied in de persoon van Nobu. Hij geeft de schuld van de dood van de waardevolle Black Sky aan Fisk en eist betere beveiliging van zijn haven. Nobu vertrouwt hem niet. In een flashback zien we hoe Wilson Fisk opgegroeid is in het Hell’s Kitchen van de jaren 60 met een agressieve vader die alles over heeft voor een plek in de gemeenteraad en een moeder die constant geestelijk en fysiek door haar man. In het heden laat Wesley aan Fisk weten dat de corrupte agent Blake wakker is geworden uit zijn coma en uitgeschakeld moet worden voordat hij gaat praten. De twee schakelen de andere corrupte agent en jeugdvriend van Blake in, Hoffman, om hem een dodelijk spuitje te geven. Hij weigert eerst, maar word overtuigd door de hoeveelheid geld en een dodelijk dreigement. Matt is net te laat om Blake te redden en informatie te verkrijgen van de corrupte agent. Hoffman schuift de schuld van de dood van Blake op de Devil van Hell’s Kitchen, maar Leland Owsley begint zich af te vragen of Fisk de grip niet aan het verliezen is. Ondertussen laat Madame Gao, de vrouw die zorgt voor de drugsdistributie, aan Fisk weten dat ze het allemaal niet zo vertrouwt en dreigt dat ze ook met Owsley en Nobu direct kan werken zonder Fisk. Fisk word boos en moet gekalmeerd worden door Vanessa, zijn vriendin.

daredevil-fisk-shadows

In een flashback zien we dan eindelijk de origin story van Wilson Fisk aka Kingpin. Wilson stopt een jongen die de verkiezingsposter van zijn vader Bill aan het bekladden is en Bill leert Wilson dat je mensen moet straffen als ze iets verkeerd doen en dwingt Wilson om de jongen in elkaar te trappen. De volgende dag dwingt zijn vader om Wilson om naar de muur te blijven kijken (die schrikbarend veel lijkt op het schilderij wat Wilson in de galerie van Vanessa heeft gekocht) tot hij terug is van zijn gesprek met schuldeiser en lokaal crimineel Rigoletto. Wilson’s moeder is bezorgd over de uitkomst. Vader en moeder krijgen ruzie met elkaar en Bill slaat haar net zo lang tot Wilson het niet meer aankan en zijn vader vermoord door zijn hersens in te slaan met een hamer. Zijn moeder vraagt aan Wilson om de zaag te halen en overhandigt hem de boordspelden (aka Kingpins) van Bill. Ze zagen het lichaam in stukken en dumpen het. De politie denkt dat Bill is vermoord door zijn schulden bij Rigoletto en dus verdenkt niemand Wilson en zijn moeder. Fisk wil Hell’s Kitchen veranderen door mensen als Rigoletto kapot te maken en de criminaliteit te reduceren tot een normale hoeveelheid onder zijn leiding.

In het heden geeft Daredevil de naam Wilson Fisk als laatste puzzelstuk in het onderzoek van Ben Urich en Urich is blij dat ze nu eindelijk verder kunnen. Maar dan presenteert Wilson Fisk zich in het openbaar als de redder en weldoener van Hell’s Kitchen. Ben Urich is er niet meer van overtuigd dat hij nog mag schrijven over Wilson Fisk in Daily Planet als de man achter de vernietiging en chaos als hij zich nu presenteert als weldoener en redder.

Daredevil Nobu

In episode 9 ‘Speak of the Devil’ vecht Daredevil met de rode ninja Nobu van The Hand-groep (de vijand van de goede ninja’s van de Chaste-groep, waar Stick bijhoort en de mysterieuze man, waarschijnlijk Stone, de rechterhand van Stick bij Chaste in de Daredevil-comics) en geeft Foggy zichzelf de schuld van de dood van Mrs. Cardenas, die vermoord is door junks (ingehuurd door Fisk en Wesley om de rechtszaak die Foggy, Karen en Matt tegen de pandjesbaas op te laten houden). Daredevil ontmoet Nobu en de Rode Ninja en de Zwarte Ninja hebben een episch gevecht waarbij Daredevil flink gewond raakt, maar Nobu let niet op en verbrand en lijkt te overlijden. Kingpin betreedt de arena en geeft nog wat extra klappen op de al gewonde Daredevil en Matt springt door een raam en beland in de rivier. Hij komt bij zijn appartement en treft Foggy aan, die zich realiseert dat hij al die tijd bedrogen is.

Episode 10 ‘Nelson v. Murdock’ is vooral een verbaal gevecht tussen Matt en Foggy (die furieus is over alle keren dat Matt heeft gelogen: Matt is niet helemaal blind, is de Devil of Hell’s Kitchen, speelt een dubbelrol in het onderzoek naar Wilson Fisk en heeft het al die tijd geweten of Foggy of iemand anders loog) en een flashback naar de studententijd van Matt en Foggy. Foggy moet liegen tegen Karen over wat er met Matt gebeurd is en laat Matt beloven dat hij alles verteld aan hem vanaf nu. Ben Urich bezoekt zijn zieke vrouw (die al die tijd in het ziekenhuis gelegen heeft als Ben bezig was met het onderzoek) en moet haar binnenkort naar een hospice gaan brengen als laatste rustplaats. Ben besluit om alles wat hij heeft over Fisk aan Karen te geven en te stoppen met het onderzoek.

daredevil-nelson-murdock

(Een leuke easteregg kun je zien in het kantoor van Ben Urich: Voorpagina’s van de vernietiging van de wijk Harlem uit soort van MCU-film The Incredible Hulk en van de Chitauri-invasie uit The Avengers) Karen vind de moeder van Fisk (als haar jongere zelf te zien in de flashbacks in episode 8) in een hospice en lokt Ben Urich onder valse voorwenselingen mee. Fisk’s moeder onthult dat zij en haar zoon achter de dood van haar man zitten en Karen zegt tegen Ben dat hier toch zeker wel een verhaal in zit om FIsk van zijn voetstuk te laten vallen. Foggy vraagt ondertussen aan Matt hoe het zit met de moord op Mrs. Cardenas en of Matt ook mensen dood. Voor Matt was er eerst een regel: niet doden, maar na de moord van Mrs. Cardenas realiseerde hij zich dat hij niet zonder bloedvergieten kan om Fisk te stoppen. In een andere flashback zien we Foggy’s en Mat’s tijd bij Landman and Zack, het grote advocatenkantoor wat alleen maar aan geld denkt. Ze zijn bezig met een zaak voor cliënt Roxxon Oil (eerder al te zien in de mini-serie Agent Carter en het moederbedrijf van Cybertek uit Agents of SHIELD in seizoen 1. Cybertek is het bedrijf achter de technologie van Project Centipede en Deathlok.) Roxxon wil een doodzieke man die geheimen van het bedrijf naar een derde heef gelekt financieel uitkleden en Matt en Foggy besluiten om een eigen advocatenkantoor op te richten en niet meer dit soort misselijke praktijken toe te laten.

In het heden houdt Fisk een fundraiser met de bobo’s en rijke mensen uit Hell’s Kitchen. Leland Owsley brengt de zorgen van Madame Gao over de relatie van Fisk en Vanessa en de afleiding van de missie die dat met zich meebrengt. Vanessa en andere mensen op het feest drinken champagne, maar iemand heeft vergif in de drank gedaan waardoor een paar mensen in kritieke toestand naar het ziekenhuis worden gebracht, waaronder Vanessa. Wilson Fisk wordt gek van de onmacht die hij heeft over de situatie.

daredevil-ben-urich-

In episode 11 ‘The Path of the Righteous’ komt Wesley erachter dat Karen Page en Ben Urich Fisk’s moeder hebben gevonden, scheiden Matt en Foggy’s wegen zich en Karen weet niet meer wat ze moet. Ben confronteert Karen over de manier waaop hij weer in het onderzoek betrokken is en Page begeeft zich weer naar huis. Daar word ze gekidnapt door Wesley en dreigt hij alles wat haar lief is van haar af te nemen als e idereen er niet van overtuigd dat Fisk een goede man is en de held van Hell’s Kitchen. Wesley word afgeleid door een telfoontje van Fisk waar hij uithangt en Karen pakt Wesley’s pistool en schiet Fisk’s handlanger dood. Matt krijgt hulp van Claire, die belooft hem te helpen bij het oplappen van zijn lichaam, maar dat doet ze alleen als ze vrienden blijven en niet meer dan dat. Ook zegt ze dat Matt nou eindelijk is een keer armor nodig heeft bij het bevechten van Fisk en zijn handlangers. Matt herinnert zich dat Fisk pakken heeft die hem beschermen d.m.v. kevlar en armor-platen in de stof. Hij bezoekt Fisk’s kleermaker, Melvin Potter (de latere held/schurk Gladiator) en die zegt dat hij alleen voor Fisk werkt om de liefde van zijn leven te beschermen. Matt belooft bescherming voor Potter’s vriendin in ruil voor een pak voor de Daredevil. Foggy hernieuwt zijn relatie met zijn ex-liefde en ex-college bij Landman And Zack om te onthullen dat hij Fisk (en Landman And Zack erbij) kapot wil maken en dat hij haar hulp nodig heeft. Ben presenteert zijn onderzoek aan zijn hoofdredacteur, maar word beschuldigd van dommigheid en Ben beschuldigd vervolgens zijn baas van corruptie en op Fisk’s hand zijn (wat ook echt zo is). Ben word ontslagen bij de Daily Planet.

daredevil-karen-page-300x200

In episode 12 ‘The Ones We Leave Behind’ volgt Matt Madame Gao’s koerier naar een drugspakhuis waar allerlei blinden drugs moeten inpakken. Matt vecht met de drugskoeriers en er breekt een brand uit. Matt redt de blinden uit het pand. Madame Gao ontmoet Owsley en ze praten over hun mislukte vergifting van Vanessa en laat hem weten dat ze klaar is met Hell’s Kitchen en ze verlaat het pact met Owlsey en Fisk. Fisk is opgelucht als hij hoort dat Vanessa er boven opkomt, maar is furieus als hij hoort dat Wesley dood is. Hij vindt Wesley’s telefoon en luistert de voicemail af, waarin Fisk’s moeder uitlegt wie er bij haar zijn geweest (Ben en Karen). Karen drinkt een heleboel alcohol om haar nachtmerries over de moord die ze pleegde weg te laten gaan. Fisk vind Ben Urich die probeert via internet zijn verhaal op te schrijven, maar is net te laat met uploaden, want Fisk knijpt zijn keel dicht en vermoord hem zo.

daredevil-red-suit-300x204

Episode 13 ‘Daredevil’ staat in teken van de begrafenis van Ben Urich en het ultieme gevecht tussen Daredevil en Kingpin. Foggy, Matt en Karen besluiten om weer te gaan samenwerken na de dood van Ben. Ze willen wraak op Wilson Fisk. Foggy en Matt besluiten dat Daredevil met de wet in het achterhoofd moet gaan werken, in plaats van op eigen houtje. Fisk confronteert Owsley met het feit dat er geld mist en Owsley legt uit dat hij weggaat met de helft van het geld en dat hij en Gao achter de vergiftiging van Vanessa zaten. Hij heeft ook al die tijd Detective Hoffman, de corrupte agent, achtergehouden als onderpand voor zijn eventuele vertrek. Fisk ontploft en vermoord Owsley en zet iedereen die hij nog heeft in om Hoffman te vinden. Matt en Foggy vinden hem als eerste en Hoffman legt een verklaring af. Fisk word gearresteerd, maar weet te ontsnappen, omdat hij veel agenten van de lokale politie en de FBI in zijn macht heeft. Daredevil in zijn nieuwe en klassieke rode kostuum uit de comics, confronteert Fisk met zijn daden en weet hem te verslaan. Matt overhandigt Kingpin aan een van de weinige eerlijke agenten en Fisk belandt achter de tralies. Vanessa weet te ontkomen en Daredevil word in de kranten geëerd voor het neerhalen van de Kingpin.

De eerstvolgende keer dat we op Netflix karakters van Marvel gaan zien, is in AKA Jessica Jones. Die serie word waarschijnlijk eind van dit jaar gereleased. Daredevil Seizoen 2 (Kingpin keert waarschijnlijk wel terug, Chaste en The Hand, Madame Gao en waarschijnlijk verschijnen Elektra, love-interest en vijand van Daredevil en Bullseye, grote vijand van Daredevil, vertelt Karen dat ze Wesley heeft vermoord en misschien zien we ook wel een cameo van iemand de films – Black Widow – of maakt Punisher voor het eerst zijn opwachting in de MCU) verschijnt in 2016 samen met de nieuwe series Luke Cage, Iron Fist en The Defenders-miniserie. Ook zijn er geruchten dat Doctor Strange een cameo heeft in de Iron Fist-serie. The Defenders als een team zijn al bevestigd om te verschijnen in de Infinity War-films in 2018 en 2019.

Daredevil Kingpin Daredevil Karen Page Daredevil Foggy Nelson Daredevil Claire Temple

 

 

 

 

Advertenties

208 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.