Op weg naar de Tour de France 4 mei 2015 Ronde van Romandië: Onbekende Russische renner Zakarin wint en Tour-favorieten zijn nog niet echt in vorm

Door Hidde Heikoop

Vorige week werd de Ronde van Romandië in Zwitserland verreden. Het staat bekend als de voorbereidingskoers voor de Tour de France, samen met de Ronde van Zwitserland en Criterium de Dauphine later dit jaar. De Tour-favorieten Nairo Quintana, Christopher Froome en Vincenzo Nibali gingen van start, terwijl Alberto Contador voor de tweede keer de Giro d’Italia in zijn carriere gaat proberen te winnen als voorbereiding voor de Tour de France dit jaar.

Team Sky won de ploegentijdrit op de openingsdag van de Ronde van Romandië. De Britse formatie van Chris Froome, die de afgelopen twee edities van de Zwitserse koers won, was net iets sneller dan Orica-GreenEdge. De Australische ploeg met de Nederlander Jens Mouris had lang de beste tijd, maar Sky dook daar ruim zes tienden onder. Geraint Thomas draagt woensdag de eerste leiderstrui. Katoesja werd derde in de rit over ruim 19 kilometer tussen het Zwitserse Vallée de Joux en Juraparc. Etixx-QuickStep eindigde als vierde voor het Astana van Vincenzo Nibali en Lieuwe Westra.

Lotto-Jumbo zette met onder anderen Robert Gesink en Laurens ten Dam de veertiende tijd neer op 55 seconden van winnaar Sky. Stef Clement werd met IAM Cycling achtste en Boy van Poppel reed naar plek twaalf met Trek. Nairo Quintana, belangrijke kandidaat voor de eindzege in de Tour dit jaar, gaf bij Movistar meteen 40 seconden toe op Froome, die 17 seconden voor staat op Nibali.

De eerste rit in lijn in Romandië werd gewonnen door de Zwitserse renner Michael Albasini (Orica-GreenEdge). De Zwitser hield Alaphilippe (Etixx-Quick Step), die in de voorjaarsklassiekers al in goede vorm was, af in de sprint. Albasini mocht ook meteen de leiderstrui om zijn schouders hangen. De renners kregen vier beklimmingen voorgeschoteld. Twee renners zagen dat helemaal zitten en trokken van bij de start in de aanval. Maxim Belkov en Jonathan Fumeaux fietsten een maximale voorsprong van 6’50” bij elkaar.

Op de laatste klim van de dag ging het kaarsje bij hen uit. Het belangrijkste wapenfeit op die Col de la Vue des Alpes was de mechanische pech van Geraint Thomas. De leider in het algemene klassement na de winst van zijn ploeg in de ploegentijdrit reed lek en zou de kop van de koers niet meer terugzien. Vooraan probeerden een paar renners tevergeefs weg te rijden tijdens de beklimming, onder hen ook Bart De Clercq (Lotto-Soudal). In de afdaling sloeg Taaramäe dan toch een kloofje, maar dat was buiten Tony Martin gerekend. De Duitse sneltrein reed naar de Est toe en rolde de rode loper uit voor Julian Alaphilippe. Die moest echter zijn meerdere erkennen in Michael Albasini. De Zwitser was te sterk in de sprint. Dankzij de bonificaties is de renner van Orica-GreenEdge, die gisteren nog 63 honderdsten tekortkwam in de ploegentijdrit, ook de nieuwe leider.

De Zwitser van Orica-GreenEdge was ook in de derde etappe in de leiderstrui veel te sterk voor Julian Alaphilippe en Damiano Caruso in de sprint. Albasini verstevigde door de tien bonificatieseconden zijn leidende positie in het algemeen klassement van de Zwitserse World Tour-koers. Zijn teamgenoot Ivan Santaromita stond toen tweede voor titelverdediger Chris Froome. Beiden staan twintig seconden achter.

De etappe van ruim 173 kilometer tussen Moutier en Porrentruy werd gekleurd door onder anderen Brian Bulgaç. De Nederlandse renner van Lotto-Jumbo maakte samen met Cheng Ji (Giant-Alpecin) en Kristof Vandewalle (Trek) deel uit van de kopgroep, al bleef Vandewalle langer over. In de laatste 30 kilometer probeerden veel renners aan te vallen onder wie Tourwinnaar Vincenzo Nibali en Girowinnaar Nairo Quintana, maar niemand slaagde erin om echt weg te komen. De sprintersploegen hielden het tempo in het laatste gedeelte zo hoog dat er geen aanvallen meer mogelijk waren. Alaphilippe kon vervolgens het werk van QuickStep niet afmaken en zag lijdzaam toe hoe Albasini na zijn drie ritzeges van vorig jaar zijn vijfde dagsucces behaalde in eigen land. Stef Clement was op de 28e plaats de beste Nederlander van de dag en is dat ook in het klassement met plek 24 op 44 seconden van Albasini. Robert Gesink werd donderdag 33e en stond toen 37e in het klassement.
Stefan Küng van BMC won op vrijdag de vierde etappe. De 21-jarige Zwitser ontsnapte ruim twintig kilometer voor de finish van zijn medevluchters en kwam solo aan in Fribourg. De Belg Jan Bakelants (AG2R) moest genoegen nemen met de tweede plaats, de Nederlander Bert-Jan Lindeman van Lotto-Jumbo werd derde. Hun achterstand op de winnaar was bijna veertig seconden. De Duitser Tony Martin en de Belg Gianni Meersman completeerden de top vijf in de 170 kilometer lange rit. De leiderstrui van Michael Albasini, die al twee etappes won, kwam niet in gevaar. De Zwitser van Orica-GreenEdge had nog altijd twintig seconden voorsprong op ploeggenoot Ivan Santaromita en titelverdediger Chris Froome.
Küng ontsnapte samen met Bakelants, Lindeman, Pavel Kotsjetkov, Anton Vorobjev en Lieuwe Westra kort na de start uit het peloton. Westra en Vorobjev konden het tempo niet volgen en moesten onderweg lossen. Kosjetskov ging in de kletsnatte finale onderuit. Toen Küng 25 kilometer voor de meet zelf aanzette, bleven ook de anderen het antwoord schuldig.
Thibaut Pinot won zaterdag de koninginnenrit in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Fransman van FDJ – tiende plaats Tour de France 2010 en derde plaats Tour de France vorig jaar – kwam in de regen solo over de finish na een klim naar het skioord Champex-Lac. De Rus Ilnoer Zakarin eindigde als tweede op zeven seconden en nam daarmee de leiding in het algemeen klassement over van Orica-renner Michael Albasini. Twintig seconden achter Pinot kwam een groepje met vijf renners binnen, onder wie favoriet Chris Froome. Beste Nederlander was Robert Gesink van Lotto-Jumbo, die als elfde finishte op ruim een minuut achterstand. Zakarin kon ook de eindzege pakken in de Zwitserse rittenkoers. Hij verdedigde in de laatste etappe, een tijdrit in Lausanne, een voorsprong van zes seconden op nummer twee Pinot en veertien seconden op nummer drie Froome.
In de koninginnenrit van zaterdag over 162 kilometer gingen de Rus Maksim Belkov en de Fransman Bryan Nauleau al vroeg in de aanval. Maar zelfs een voorsprong van tien minuten was niet genoeg om weg te blijven in de etappe met liefst vier cols. Het uitgedunde peloton pakte Belkov en Nauleau ruim voor de meet terug, waarna de favorieten zich van voren lieten zien. Pinot en Zakarin wisten weg te komen bij onder anderen Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran, Rafal Majka en Froome. Pinot bleek uiteindelijk dus de sterkste twee en de leiderstrui ging naar nummer twee Zakarin.
 2015-05-03 17.56.51
Ilnur Zakarin van Katoesja won uiteindelijk verrassend de Ronde van Romandië. De 25-jarige Rus verdedigde zijn leiderstrui met succes in de afsluitende tijdrit van 17 kilometer rond Lausanne. Zakarin eindigde knap als derde in de door Tony Martin gewonnen chronorace, verreden onder regenachtige omstandigheden. De Rus gaf slechts dertien seconden toe op de dagwinnaar en had zelfs een serieuze kans op de ritzege gemaakt als hij halverwege de tijdrit niet was getroffen door een materiaalprobleem; zijn ketting ging eraf. “Het was gevaarlijk vanwege de regen. Het is lang geleden dat ik een tijdrit gewonnen heb. Ik ben blij”, reageerde Martin, die op 20 februari zijn laatste race tegen de klok won, in de Ronde van Algarve.

Beste Nederlander in de slottijdrit was Stef Clement (IAM Cycling). Hij was 26 seconden trager dan de winnaar en goed voor een achtste plek. Simon Spilak, een ploeggenoot van Zakarin, werd tweede in het klassement op zeventien seconden. Chris Froome completeerde het podium op 35 seconden. De renner van Team Sky stelde teleur in de tijdrit met de dertiende plaats.

Vincenzo Nibali besloot de World Tour-wedstrijd als tiende en Robert Gesink eindigde als vijftiende in zijn eerste rittenkoers sinds ruim twee maanden. In de tijdrit finishte Gesink als 21e, op precies een minuut van Martin. De renner van Lotto-Jumbo deed het beter dan Nairo Quintana (22e) en Nibali (24e). Voor Zakarin is de Ronde van Romandië verreweg de belangrijkste overwinning in z’n loopbaan. De Rus, bezig aan zijn eerste seizoen in de World Tour, zegevierde in 2014 onder meer in de GP Sotsji en Ronde van Azerbeidzjan.

Deze rondes komen er nog aan voordat de Tour de France van start gaat in Utrecht:

8–31 mei Vlag van Italië Ronde van Italië
7–14 juni Vlag van Frankrijk Critérium du Dauphiné
13–21 juni Vlag van Zwitserland Ronde van Zwitserland
4–26 juli Vlag van Frankrijk Ronde van Frankrijk
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.