Op weg naar de Tour de France 11 mei 2015 (1 van 2) Giro d’Italia: Orica-GreenEdge doet het goed in Italië en LottoNL-Jumbo was dichtbij ritzege

Door Hidde Heikoop

Pieter Weening heeft zaterdag met Orica-GreenEdge de ploegentijdrit gewonnen, waarmee de 98e editie van de Giro d’Italia van start is gegaan. De 34-jarige Simon Gerrans kwam namens de Australische ploeg als eerste over de finish en is daardoor de eerste drager van de roze trui. Weening is de nummer vier van het algemeen klassement. Orica-GreenEdge kwam na een rit over 17,6 kilometer van San Lorenzo al Mare naar San Remo na 19.26 minuten over de finish en was daarmee zeven tellen sneller dan Tinkoff-Saxo. Het is al het tweede jaar op rij dat Orica-GreenEdge de openingstijdrit in de Giro wint. Vorig jaar was de ploeg de snelste in Belfast, waarna de Canadees Svein Tuft als eerste het roze aan mocht trekken. Weening deed ook toen mee bij de Australiërs en won later de negende etappe. De 34-jarige Fries kwam zaterdag in San Remo als vierde over de finish en bezet daardoor ook de vierde plek in het algemeen klassement.

2015-05-10 11.44.032015-05-10 21.32.47

Alberto Contador, topfavoriet voor de eindzege, deelde met de tweede plaats van Tinkoff-Saxo meteen een tik uit aan de concurrentie. De Spanjaard had zes seconden voorsprong op Fabio Aru, de Italiaanse kopman van Astana, dat derde werd. De Colombiaan Rigoberto Uran eindigde met Etixx-QuickStep als vierde en moest al twaalf seconden goedmaken op Contador. Richie Porte stelde met Team Sky teleur met een negende plek. De Australiër had twintig seconden achterstand op Contador. Lotto-Jumbo, dat door het late wegvallen van George Bennett maar met acht man startte, klokte de dertiende tijd. Kopman Steven Kruijswijk en zijn teamgenoten gaven 36 seconden toe op Orica. Stef Clement eindigde met IAM Cycling op plek zes met een achterstand van 25 seconden. Boy van Poppel eindigde op bijna een halve minuut als elfde met Trek. Giant-Alpecin werd op 0.49 zeventiende met Tom Stamsnijder in de gelederen. Tom-Jelte Slagter reed met Cannondale-Garmin naar plek negentien op 53 seconden.

Uitslag 1e etappe Giro 2015

1. Orica GreenEdge
2. Tinkoff Saxo + 0.07
3. Astana + 0.13
4. Etixx Quickstep + 0.19
5. Movistar + 0.21
6. IAM Cycling + 0.25
7. BMC Racing Team z.t.
8. FDJ.fr + 0.28
9. Team Sky + 0.27
10. Team Katusha z.t.
11. Trek Factory Racing + 0.29
12. Lotto Soudal z.t.
13. LottoNL Jumbo + 0.36
14. Bardiani CSF + 0.37
15. CCC Sprandi Polkowice + 0.45
16. AG2R La Mondiale + 0.48
17. Giant-Alpecin + 0.49
18. Southeast + 0.52
19. Cannondale-Garmin + 0.53
20. Nippo-Vini Fantini + 0.57
21. Lampre Merida + 0.59
22. Androni + 1.03

Algemeen klassement na etappe 1
1. Simon Gerrans (Aus)
2. Michael Matthews (Aus) z.t.
3. Michael Hepburn (Aus) z.t.
4. Pieter Weening (Ned) z.t.
5. Simon Clarke (Aus) z.t.
6. Esteban Chaves (Col) z.t.
7. Manuele Boaro (Ita) + 0.07
8. Roman Kreuziger (Tsj) z.t.
9. Michael Rogers (Aus) z.t.
10. Alberto Contador (Spa) z.t.

13. Fabio Aru (Ita) + 0.13
27. Rigoberto Uran (Col) + 0.19
57. Richie Porte (Aus) + 0.27
75. Jurgen Van den Broeck (Bel) + 0.27
86. Steven Kruijswijk (Ned) + 0.36

De tweede etappe van de Giro leek gisteren een prooi voor de sprinters te worden. De rit over 177 kilometer tussen Albenga en Genoa bevatte twee beklimmingen. Moreno Hofland was dichtbij de ritzege, maar werd net geklopt door de sprinter Elia Viviani van Sky, die vorig jaar goed was in de Giro. Het verschil tussen Viviani en Hofland was maar een banddikte. De 23-jarige Nederlander werd in 2014 al eens derde in een rit in de Ronde van Spanje. Op enkele fietslengtes van de top twee eindigde André Greipel als derde. Giant-Alpecin-sprinter Luka Mezgec legde beslag op de vierde plaats, voor de 41-jarige Alessandro Petacchi.

De 177 kilometer lange rit was vlak en verliep volgens een klassiek scenario. Een kopgroep reed urenlang aan de leiding, zonder serieus uitzicht te krijgen op succes doordat de ploegen van de spurters aanstuurden op een massasprint.

 

Tot de vluchters behoorde Bert-Jan Lindeman van LottoNL-Jumbo. De Nederlander kreeg de Pool Lukasz Owsian (CCC), de Albaniër Eugert Zhupa (Southeast) en de Italianen Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini) en Marco Frapporti (Androni-Sidermec) met zich mee. De maximale voorsprong liep snel op tot om en nabij de tien minuten, maar slonk net zo snel toen het peloton eenmaal de jacht opende. Op zo’n vijftien kilometer van de aankomst was de samensmelting een feit. Lindeman hield wél een bonus over aan zijn vlucht. De Nederlander werd leider in het bergklassement door als eerste op de top te arriveren van de enige heuvel van de dag. Hij mag vandaag de blauwe bergtrui aantrekken. Demarrages in de laatste kilometers bleven uit doordat Tinkoff-Saxo en de ploegen van de spurters het tempo hoog hielden. In de slotfase raakten diverse coureurs betrokken bij een valpartij. Onder anderen Sylvain Chavanel, Heinrich Haussler en Jurgen Van den Broeck gingen onderuit. Hetzelfde gold voor Domenico Pozzovivo, die als outsider voor het podium iets meer dan een minuut verloor. Pieter Serry, een belangrijke knecht van podiumkandidaat Rigoberto Uran, moest de strijd staken na een pijnlijke valpartij.

Uitslag 2e etappe Giro 2015

1. Elia Viviani (Ita)
2. Moreno Hofland (Ned) z.t.
3. André Greipel (Dui) z.t.
4. Luka Mezgec (Slo) z.t.
5. Alessandro Petacchi (Ita) z.t.
6. Giacomo Nizzolo (Ita) z.t.
7. Michael Matthews (Aus) z.t.
8. Davide Applonio (Ita) z.t.
9. Daniele Colli (Ita) z.t.
10. Paolo Tiralongo (Ita) z.t.

12. Fabio Aru (Ita) z.t.
16. Rigoberto Uran (Col) z.t.
22. Richie Porte (Aus) z.t.
24. Alberto Contador (Spa) z.t.
28. Steven Kruijswijk (Ned) z.t.
34. Jurgen Van den Broeck (Bel) z.t.
99. Domenico Pozzovivo (Ita) + 1.09

Klassement na 2e etappe
1. Michael Matthews (Aus)
2. Simon Gerrans (Aus) z.t.
3. Simon Clarke (Aus) z.t.
4. Esteban Chaves (Col) z.t.
5. Roman Kreuziger (Tsj) + 0.07
6. Alberto Contador (Spa) z.t.
7. Michael Rogers (Aus) z.t.
8. Manuele Boaro (Ita) z.t.
9. Ivan Rovny (Rus) z.t.
10. Paolo Tiralongo (Ita) z.t.

11. Fabio Aru (Ita) + 0.13
19. Rigoberto Uran (Col) + 0.19
37. Richie Porte (Aus) + 0.27
48. Jurgen Van den Broeck (Bel) + 0.29
52. Steven Kruijswijk (Ned) + 0.36

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.