Op weg naar de Tour de France 12 mei 2015 Giro d’Italia: Debutant Davide Formolo wint in chaotische heuveletappe, Aru en Contador denderen top tien binnen, Orica behoudt roze door Simon Clarke

Door Hidde Heikoop

Davide Formolo (Cannondale-Garmin) heeft de vierde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De jonge renner was de sterkste in een zeer boeiende etappe, waarin het peloton volop oorlog maakte. Simon Clarke (Orica-GreenEdge) is de nieuwe leider geworden, terwijl Contador, Aru en Porte de top tien binnen denderen.

Na opnieuw een etappe-winst voor Orica-GreenEdge gisteren, was de ploeg ook vandaag aanwezig in de kopgroep. Die was vandaag omvangrijk en bijna alle ploegen hadden één of meerdere renners mee. Onder meer Esteban Chaves, Pieter Weening en Simon Clarke van Orica-GreenEdge zaten erbij om het roze te verdedigen, meesteraanvaller Visconti van Movistar, meesterknecht van Contador: Kreuziger, Dario Cataldo van Astana en Konstantin Siutsou van Sky en Martijn Keizer van LottoNL-Jumbo. Edoardo Zardini van Bardiani was uit op de blauwe bergtrui van Kochetkov en de Rus probeerde nog aan te sluiten bij de enorme ontsnapping, maar bleef lang op een paar minuten hangen tussen het peloton en de kopgroep. Hij wist uiteindelijk nog aan te sluiten bij de 13 achtervolgers op de kopgroep bij onder andere Kreuziger en Chaves.

Martijn Keizer en nog een aantal andere renners vonden het niet snel genoeg gaan en sprongen weg bij de grote groep vluchters. Van de kopgroep die oorspronkelijk uit 30 renners bestond, bleven Montaguti (ALM), Zeits (AST), Moinard (BMC), Courteille (FDJ), Amador (MOV), Danielson (TCG), Haga (TGA), Keizer (TLJ), Pellizotti (AND), Visconti (MOV), Clarke (OGE), Monsalve (STH), Formolo (TCG), Colbrelli (BAR), Grmay (LAM) en Finetto (STH) over. Dario Cataldo van Astana ging in de achtervolging, gevolgd door de achtervolgers die maar niet werden ingelopen door het peloton. De voorsprong van de 16 leiders liep zelfs op tot 10 minuten en het peloton bleef lang treuzelen. Weening was inmiddels gelost uit de kopgroepen, terwijl Sky, Astana, Etixx-Quickstep en IAM Cycling de handen ineen sloegen om de voorsprong terug te brengen.

Giro 12 mei 4

Ondertussen werd Dario Cataldo door zijn Astana-ploegmaat Zeits bij de kopgroep gebracht. Monfort, Zardini, Stortoni, Malacarne, Atapuma, Szmyd, Chaves, Weening, Lagutin, Puccio, Siutsou, Kreuziger en Kochetkov organiseerden zich en probeerden bij de 17 leiders te komen en slaagden daar al snel in door veel kopwerk van Kreuziger en Monfort. Martijn Keizer botste ondertussen op toeschouwers en de wedstrijddokter en een Astana-ploegleider bekommerden zich gelijk om de jongen die geraakt werd. Montaguti en Pellizotti gingen weg en werden gevolgd door Visconti en Amador. De rest van de kopgroep brak weer in stukken uit elkaar, terwijl de voorsprong van de kopgroep nog 8 minuten bedroeg. De kopgroep van 30 man smolt echter al weer snel samen door opnieuw veel kopwerk van Kreuziger. Colbrelli van Bardiani sprong weg uit de kopgroep om wat centen te gaan verdienen bij de tussensprint, net als Moinard van BMC die bij de eerste tussensprint al wat had verdiend. Keizer en Amador konden aansluiten bij de vluchters Moinard en Colbrelli en de vier gelukszoekers pakten 10 seconden voorsprong. Colbrelli won de tussensprint, terwijl Montaguti, Puccio en Haga zich nog aansloten bij het groepje dat 20 seconden voorsprong had.

Gianni Meersman moest als tweede Belg van Etixx-Quickstep opgeven nadat hij gisteren gevallen was. Rigoberto Uran, de Colombiaanse kopman van de Belgische formatie is zo dus al twee ploegmaten kwijt en dat ziet er niet goed uit voor zijn klassement. Vooraan in de wedstrijd sloten Monfort, Zardini en Formolo zich aan bij Moinard, Zeits, Puccio, Colbrelli en Amador die opnieuw weggesprongen waren bij Kreuziger en co. Het peloton werd ondertussen uit elkaar getrokken door Astana, waarvan roze trui Matthews het grootste slachtoffer was. De groep klassementsrenners die nog overbleef van het peloton bestond nog maar uit zo’n 20 man, met onder andere Jurgen Van Den Broeck, Alberto Contador met knecht Rogers, Porte met twee knechten, Uran zonder!!! knechten en Fabio Aru die zijn Astana-mannen op kop liet rijden. Porte was daar aanvankelijk ook bij, maar moest al snel lossen. Colbrelli moest ondertussen lossen uit het kopgroepje met Monfort. Onder andere Kreuziger, Clarke, Chaves en Visconti gingen in de achtervolging op de zes koplopers en sloten aan, waardoor de kopgroep uit 15 man ging bestaan. Zardini, Montaguti en Pelizotti reden op achterstand van de 15 koplopers. Zij werden gevolgd door het kleine groepje favorieten met klassementsmannen Contador, Porte, Aru en Uran op 6 minuten achterstand. Roze trui Matthews en metgezel en winnaar van de tweede etappe Elia Viviani reden ondertussen op 11 minuten achterstand.

Giro 12 mei 6

Monfort, Zeits, Colbrelli, Moinard, Amador, Formolo, Puccio, Atapuma, Chaves, Monsalve, Visconti, Clarke, Sivtsov, Cataldo en Kreuziger reden dus nog steeds vooraan, terwijl Martijn Keizer allang ergens gelost was en ineens niet meer in beeld verscheen nadat hij op een toeschouwer geklapt was. Moinard reed per ongeluk van het parcours af en belandde op een parkeerplaats, terwijl Aru en co op vier minuten steeds dichterbij kwamen. Pellizotti kreeg last van krampen door te weinig te drinken in de hectische koers. Zeits was ondertussen teruggeroepen uit de kopgroep om Aru en zijn Astana-locomotief nog wat kracht te geven die doorbeukten tot de voorsprong van de 14 overgebleven renners nog maar anderhalve minuut bedroeg. Davide Formolo sprong weg uit de kopgroep, terwijl zijn kopman Hesjedal (winnaar van de Giro 2012) steeds meer tijd verloor op Aru en co.

Visconti en Moinard gingen in de achtervolging op Formolo, terwijl Aru en zijn trein nog maar 1 minuut achterstand hadden op Formolo van Cannondale. Contador was ondertussen zijn knecht Rogers kwijt en was net als Uran alleen tegen Astana onder leiding van Aru. Kruiswijk reed nog achter Hesjedal en verloor dus veel tijd op de rest van de kopmannen. Aru, Contador en Porte sprongen weg en Van Der Broeck kon heel sterk mee. Zij raapten al snel de rest van de kopgroep op en alleen Formolo was nog over vooraan met nog 10 km te gaan, terwijl Visconti en Moinard er nog tussen reden. Van Der Broeck en Monfort konden de favorieten niet goed volgen en ook Uran moest Porte, Contador en Aru laten gaan. Clarke, die de roze trui nog kon overnemen van Matthews, kon weer aansluiten bij Aru en Contador en de overgebleven kopgroep-renners. Formolo moest nog maar een kilometer en wint gelijk een etappe in zijn eerste Giro ooit en dit is ook gelijk zijn eerste profzege. Clarke dacht dat hij de etappe won en stak zijn armen in de lucht, maar mag de roze trui overnemen van Matthews. Contador, Porte en Aru denderen de top tien binnen achter Clarke en Chaves van Orica-GreenEdge. De vijf renners uit de kopgroep die vandaag ook het klassement binnenkomen zijn Visconti, Moinard, Kreuziger, Cataldo en de winnaar van vandaag Davide Formolo.

Etappe-uitslag

1 D. Formolo Cannondale 3:47:59
2 S. Clarke Orica +22
3 Y. Monsalve Southeast +22
4 Gio. Visconti Movistar +22
5 E. Chaves Orica +22
6 F. Aru Astana +22
7 A. Moinard BMC Racing +22
8 D. Cataldo Astana +22
9 A. Contador Tinkoff – Saxo +22
10 R. Porte Team Sky +22
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.