Op weg naar de Tour de France 13 mei 2015 Giro d’Italia: Sloveen Polanc wint heuveletappe vóór Chavanel, Contador neemt roze over van Clarke en Orica-GreenEdge

on

Door Hidde Heikoop

De vlucht van vandaag bestond uit vedette en meesteraanvaller Sylvain Chavanel (IAM), Silvain Dillier (BMC), Axel Domont (AG2R), Jan Polanc (Lampre-Merida) en Serghei Tvetcov (Androni). Alessandro Malaguti (Nippo-Vini Fantini) was aanvankelijk ook meegesprongen, maar kon het tempo niet bijhouden waardoor hij tussen het peloton en de kopgroep bleef hangen. De achterstand van het peloton op de kopgroep van 5 bedroeg al snel 10 minuten.

Malaguti zag dat zijn eenzame achtervolging zinloos was, dus hij pakte alvast wat drinkbussen om zijn ploegmaten te bevoorraden als hij eenmaal teruggepakt zou worden door het peloton. Even later werd hij opgepikt door het peloton onder leiding van de ploeg van de roze trui, Orica-GreenEdge. Tvetcov won de tussensprint en nam even later een bocht verkeerd. Later in de etappe pakte hij weer de tussensprint. Tinkoff-Saxo offerden zich op om de achtervolging te beginnen op de 5 leiders en brachten de voorsprong terug tot 6 minuten aan het begin van de slotklim.

Giro 13 mei 5

Chavanel en Dillier sprongen weg, gevolgd door Polanc en Domont en Tvetcov kon niet meespringen, waardoor er nog maar 4 renners vooraan overbleven met nog maar 4 minuten voorsprong. Chavanel demarreerde weer, maar iedereen kon weer volgen. Domont probeerde het vervolgens, maar blaasde zich meteen op, waardoor hij niet meer aan kon klampen bij de drie overgebleven renners vooraan. Silvain Dillier demarreerde nu en sloeg een gat, maar Chavanel en Polanc konden al snel weer terugkomen. Het peloton werd ondertussen nerveuzer en nerveuzer en reed rijen breed met Orica, Astana, Tinkoff-Saxo vooraan. Polanc sloeg ondertussen een flink gat van 20 seconden, terwijl Dillier en Chavanel hem even niet bij konden benen. Chavanel gooide Dillier overboord en ging met een grote versnelling achter de jonge Sloveen van Lampre-Merida aan.

Giro 13 mei 6

Stefano Pirazzi van Bardiani sprong weg uit het peloton  en kreeg Landa van Astana – de springplank van Aru – met zich mee. Die aanval werd echter gepareerd door kopwerk van Tinkoff-Saxo in het peloton. Pirazzi probeerde het opnieuw en werd al snel weer opgeslokt door het peloton, samen met ex-vluchter Tvetcov. Roze trui Simon Clarke moest 5 km voor de streep lossen, terwijl Contador keihard wegreed. Aru en Porte konden hem snel volgen. De Grote Drie pikten nog meer vluchters op, terwijl Porte even versnelde. Aru versnelde vervolgens en kreeg steun van ploegmaat Landa, die uit het peloton naar voren gestuurd was. Polanc hield ondertussen nog stand vooraan en reed over de streep met een minieme voorsprong op het groepje favorieten. De Sloveen kon stand houden en zo won er weer een jonge renner een Giro-etappe, net als Formolo gisteren. Contador nam de roze trui over, na vier dagen Orica-renners in de Maglia Rosa. Fabio Aru van Astana staat nu op de tweede plaats in het algemeen klassement op 2 seconden van de Spanjaard van Tinkoff-Saxo, gevolgd door Richie Porte van Sky op 20 seconden. Kruijswijk en Van Der Broeck kwamen vlak bij elkaar over de finish op 2 á 3 minuten van Polanc.

Uitslag rit

1 SLO Jan Polanc LAM 4u09’18”
2 FRA Sylvain Chavanel IAM +1’31”
3 ITA Fabio Aru AST +1’31”
4 SPA Alberto Contador TCS +1’31”
5 AUS Richie Porte SKY +1’31”
6 SPA Mikel Landa AST +1’44”
7 ITA Dario Cataldo AST +1’53”
8 RUS Joeri Trofimov KAT +1’53”
9 ITA Damiano Caruso BMC +1’53”
10 COL Darwin Atapuma BMC +1’53”

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.