Op weg naar de Tour de France 14 mei 2015 Giro d’Italia: Greipel wint in massa-sprint, grote valpartij veroorzaakt door toeschouwer en roze trui Contador duidelijk gehavend bij val

on

Door Hidde Heikoop

Na een aantal hectische etappes waar de jonkies etappe-winsten behaalden en de favorieten voor de eindzege zich lieten zien, was het vandaag een uitermate rustige etappe. De vijf vluchters van de dag waren bijna vanaf het begin van deze 183 kilometer tellende etappe weg. De voorsprong van Marek Rutkiewizc van CCC, Alessandro Malaguti en Eduard-Michael Grosu van Nippo-Vini Fantini , Alan Marangoni van Cannondale-Garmin en Marco Bandiera van Androni bleef rond de 4 minuten liggen. Malaguti probeerde gisteren ook al bij de ontsnapping te zitten, maar kon het tempo niet bijhouden. Het was vandaag vooral een dag voor de sprinters met onder andere Matthews van Orica-GreenEdge, Greipel van Lotto Soudal, Viviani van Sky, Moreno Hofland van LottoNL-Jumbo, Nizzolo van Trek Factory Racing, Mezgec van Giant-Alpecin en Modolo van Lampre-Merida als grote kanshebbers. Elia Viviani sprokkelde vandaag wat puntjes voor het puntenklassement en verstevigde zo zijn positie in het klassement voor de rode sprinterstrui. Roze trui Contador was vandaag veelvuldig in beeld, samen met zijn Tinkoff-Saxo-ploegmaten die al vaak in deze Giro op kop rijden.

Giro 14 mei 3Giro 14 mei 1

Op 20 km voor de streep liep de voorsprong van de vijf vluchters terug tot 2 minuten en de sprintersploegen begaven zich al naar voren. Op een gegeven moment werd het peloton op een lint getrokken door Tinkoff-Saxo, omdat er een fiks windje stond. Lotto-Soudal – voor de Duitse sprinter Andre Greipel – nam de kop van het peloton al gauw weer over, omdat het toch wel meeviel met de wind. De vlucht van de dag werd ingerekend en de sprinters maakten zich op voor een massa-sprint. Andre Greipel zat in een zetel door de sprinttrein van Lotto-Soudal, maar er was een grote valpartij bij de finish met onder andere roze trui Contador, een Astana-renner die over de kop ging en Colli van Nippo-Vini Fantani-renner die door een telelens van een toeschouwer viel en gewond raakte. Net als in de Tour maken een val van een klassementsrenner in de laatse drie km niets uit voor het algemeen klassement en veranderde er vandaag dus niets in het roze klassement. Contador was duidelijk gehavend bij de roze trui-ceremonie en kon zelfs de roze trui niet aantrekken.

Uitslag rit

1 DUI André Greipel LTS 4u19’42”
2 ITA Matteo Pelucchi IAM +0″
3 ITA Sacha Modolo LAM +0″
4 ITA Manuel Belletti STH +0″
5 ITA Giacomo Nizzolo TFR +0″
6 ITA Alessandro Petacchi STH +0″
7 ITA Elia Viviani SKY +0″
8 SLO Luka Mezgec TGA +0″
9 ITA Nicola Ruffoni BAR +0″
10 ITA Davide Appollonio AND +0″
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.