Op weg naar de Tour de France 16 mei 2015 Giro d’Italia: Intxausti wint regenachtige bergrit, Kruijswijk rijdt toprit en Contador behoudt roze

on

Door Hidde Heikoop

De eerste echte bergetappe van vandaag liet zien dat een aantal klassementsmannen een goed plan hadden. In het begin van de 184 kilometer tellende etappe ging er eerst nog een groepje met wat aanvallers weg, maar die werden al snel weer teruggehaald. Daarna kwam Contador even in de problemen, omdat hij in een tweede peloton terecht was gekomen, maar hij werd al snel weer teruggebracht door zijn ploegmaten. Daarna sprong er een aanzienlijke groep renners weg met klassementsambitie. Steven Kruijswijk van LottoNL-Jumbo, die nog niet eens zo ver weg staat in het algemeen klassement (op 9.54 van Contador). Hij kreeg Betancur van AG2R, Pellizotti van Androni, Finetto van Southeast, Danielson van Cannondale-Garmin, Zakarin van Katoesja (winnaar van de Ronde van Romandië een paar weken geleden), Niemiec van Lampre (Op 5.10 achterstand van Contador), Intxausti van Movistar, Reichenbach van IAM Cycling, Samoilav van CCC, Bongiorno van Bardiani en Vandewalle van Trek Factory Racing achter zich aan. Betancur en Pellizotti vonden het te langzaam gaan en gingen met z’n tweeën verder om bij Kruijswijk terecht te komen. Niemiec was ondertussen de virtuele leider, want het peloton met roze trui Contador volgde op 6 minuten van de groep achtervolgers op Kruijswijk.

Giro 16 mei 1

Contador voelde zich wel redelijk goed en pakte bij de tussensprint 2 bonificatieseconden. Kruijswijk lag op koers om de blauwe bergtrui over te nemen van Jan Polanc, de winnaar van de vijfde etappe van deze Giro. De Nederlander van LottoNL-Jumbo pakte 15 punten bij de bergdoorkomst. Betancur en Pellizotti voegden zich daarna bij Kruijswijk, gevolgd door virtuele leider Niemiec en de rest van de achtervolgers op een minuut.

Ook Vandewalle vond het tempo van de achtervolgers niet hard genoeg gaan en probeerde bij de drie koplopers te komen. Nippo-Vini Fantani kwam in het peloton ondertussen Tinkoff-Saxo helpen in de achtervolging op de koplopers. De achterstand bedroeg inmiddels al 8 minuten. Vandewalle voegde zich al snel bij Kruijswijk, Pellizotti en Betancur. Pellizotti moest lossen en werd al snel opgeraapt door de groep achtervolgers. Het lukte de groep achtervolgers maar niet om bij Vandewalle, Betancur en Kruijswijk te komen en de achterstand op de drie koplopers liep weer op. Astana gaf er ondertussen nog even een klap op in het peloton, waar Tinkoff-Saxo en Contador maar al te graag de roze trui wilden afstaan aan virtuele leider Przemyslaw Niemiec van Lampre-Merida. De mannen van Aru brachten de voorsprong terug naar 4 minuten en Niemiec kon dus geen roze trui gaan ophalen vandaag.

Giro 16 mei 2

Betancur demarreerde, maar blaasde zichzelf op en Kruijswijk sprong weg bij zijn twee mede-koplopers. Zakarin plaatste ondertussen een aanval bij de achtervolgers, maar kon niet wegkomen. Intxausti en Reichenbach probeerden het vervolgens na de Russissche winnaar van de Ronde van Romandië. Vandewalle was ondertussen Betancur kwijt en zo werd de strijd om de ritzege een België-Nederland-duel. Intxausti en Reichenbach raapten al snel Betancur op, terwijl het peloton nog maar 3 minuten achterstand had op Kruijswijk. Het peloton raapte Danielson, Betancur en Zakarin op, terwijl Intxausti en Reichenbach bij Vandewalle kwamen. Aru demarreerde met Landa, gevolgd door roze trui Contador, Uran en Porte. Landa spurte vooruit en de favorieten kregen weer gezelschap van het peloton. Kruijswijk moest lossen en Intxausti en Reichenbach waren nog 4 km van de streep verwijderd, gevolgd door Landa en het peloton. Intxausti reed keihard weg bij de Zwitser van IAM Cycling, met nog een minieme voorsprong van een minuutje op het peloton. Landa reed voorbij Vandewalle en Kruijswijk. De Belg en de Nederlander werden ook snel opgepikt door de klassementsmannen. Cunego van Nippo-Vini Fantani demarreerde uit het groepje favorieten, terwijl Landa Reichenbach oppikte. Aru demarreerde en pakte Cunego weer terug en kreeg Contador en Porte mee. Porte demarreerde en loste niemand, want Contador en Aru konden weer mee.

Giro 16 mei 6

Intxausti kwam als eerste over de streep, gevolgd door Landa en Reichenbach en Aru, Contador, Porte en Uran. In het algemeen klassement veranderde weinig, behalve dat Landa wat tijd pakte door zijn tweede plaats vandaag. Intxausti nam de blauwe bergtrui over van Polanc, die moest lossen aan het begin van de berg van de eerste categorie. Fabio Aru bleef de leider in het jongerenklassement en Elia Viviani mag de rode trui morgen weer aantrekken.

Uitslag rit

1 SPA Beñat Intxausti MOV 4u51’34”
2 SPA Mikel Landa AST +20″
3 ZWI Sébastien Reichenbach IAM +31″
4 ITA Fabio Aru AST +35″
5 SPA Alberto Contador TCS +35″
6 AUS Richie Porte SKY +35″
7 COL Rigoberto Urán EQS +35″
8 ITA Dario Cataldo AST +35″
9 ITA Damiano Cunego NIP +45″
10 ITA Damiano Caruso BMC +45″

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.