Op weg naar de Tour de France 17 mei 2015 Giro d’Italia: Tiralongo wint bergrit, Kruijswijk tweede en Slagter zevende, Contador houdt stand en Uran verliest wat tijd

Door Hidde Heikoop

Kruijswijk van LottoNL-Jumbo, Slagter en Hesjedal van Cannondale-Garmin, Betancur van AG2R, Colbrelli van Androni, Moinard van BMC (19de in algemeen klassement), Herrada van Movistar, Geschke van Giant-Alpecin, Belkov van Katoesja, Tiralongo van Astana en Elissonde van FDJ sprongen weg uit het peloton nadat een heus kopgroeppeloton was ontstaan en teruggepakt. Daarvoor wilde Chavanel wegrijden, maar die werd ook al snel teruggepakt. Een groep van 13 renners, die ook al Slagter en Kruijswijk bevatte, werd ook teruggepakt en lang was er geen ruimte voor een nieuwe ontsnapping totdat de 11 koplopers opnieuw ruimte kregen.

Paulinho van Tinkoff-Saxo probeerde weg te springen, maar werd snel teruggepakt door een ontketend Astana. Hesjedal pakte wat bonificatieseconden en een premie voor zijn ploeg Cannondale-Garmin. Astana stuurde Cataldo vooruit, die niet ver op achterstand staat in het algemeen klassement (maar 30 seconden), maar die werd weer teruggepakt door Tinkoff-Saxo. Een kat en muis-spel tussen Contador en Aru ontstond. Colbrelli, die vandaag jarig was, moest lossen uit de nieuwe kopgroep, terwijl de wedstrijd even geneutraliseerd werd omdat er een motor bijna het ravijn inschoot. Geschke pakte alle bergpunten vandaag, dus nam de Duitser van Giant-Alpecin de blauwe bergtrui over van Benat Intxausti. Slagter demarreerde en werd onmiddellijk gevolgd door Belkov en Geschke, terwijl het peloton klaar was met het kat en muisspel van Astana en Tinkoff-Saxo en de ontsnapping liet begaan. Zo kon Slagter uitlopen tot 1 minuut voorsprong en de rest van de koplopers kregen 4 minuten. Geschke kon het tempo van de Rus niet volgen, dus bleef alleen Belkov over om bij Slagter te komen. Slagter was ondertussen bij de tussensprint aangekomen en pakte opnieuw een premie voor Cannondale nadat Hesjedal de tussensprint gewonnen had.

Giro 17 mei 1

Ondertussen was de voorsprong van de 11 leiders zo hoog opgelopen dat Amael Moinard van BMC kans had op de roze trui. Hij had een achterstand van 4.45 op Contador en had met een voorsprong van 6 minuten vandaag al snel kans om Contador van de troon te stoten of een goede zaak te doen in het algemeen klassement door wat tijd te winnen op bijvoorbeeld Aru en zijn knechten Cataldo en Landa en Porte en zijn knecht König en de andere mannen van de top-10. Belkov moest ondertussen zijn eenzame achtervolging op Slagter opgeven en sloot zich weer aan bij Moinard, Hesjedal, Kruijswijk, Tiralongo, Betancur, Elissonde, Herrada en Geschke. Herrada en Tiralongo sprongen vervolgens weg en pakten al snel 10 seconden, maar konden toch niet wegkomen bij de rest. Hesjedal pareerde vervolgens alle aanvallen die de rest van de renners probeerden. Het peloton had de voorsprong van Slagter en achtervolgers inmiddels teruggebracht tot 3.30. Door een versnelling van Kreuziger werd het peloton uit elkaar getrokken en slonk de voorsprong nog meer. Aru demarreerde uit het wiel van Contador en Kreuziger en kreeg Porte, Landa en Contador mee. Uran kon deze keer niet mee met de Grote Drie. Tiralongo kon wegspringen bij de achtervolgers en kon met een keihard tempo dichtbij Slagter komen en sloot aan. Kruijswijk demarreerde weg uit de achtervolgers, terwijl Contador en co niet ver weg waren.

De achtervolgers bleven toch bij elkaar, terwijl er bonje was in de groep-Contador. Slagter kon niet meer verder, terwijl Hesjedal al veel kopwerk verrichtte en die waarschijnlijk al wist dat Slagter niet meer kon. Tiralongo had nog wat jus in de benen over en Astana was zo goed bezig in de finale met 3 man. Kruijswijk pakte Slagter en ging alleen verder om bij Tiralongo te komen. Uran lag op 50 seconden achterstand van de Grote Drie en Landa, terwijl Kruijswijk weer dichtbij een ritzege was, maar Tiralongo was sterker en won zijn derde Giro-rit in zijn carriere. Kruijswijk word tweede en Slagter kwam nog voor Contador en co binnen. Contador verloor maar een secondje door de sprint van Aru en Uran verloor tijd door als 28ste in de derde groep te finishen. Geschke is de nieuwe bergkoning en mag de blauwe bergtrui aantrekken over twee dagen.

Uitslag rit

1 ITA Paolo Tiralongo AST 5u50’31”
2 NED Steven Kruijswijk TLJ +20″
3 DUI Simon Geschke TGA +23″
4 FRA Amaël Moinard BMC +23″
5 SPA Jesús Herrada MOV +23″
6 COL Carlos Betancur ALM +23″
7 NED Tom-Jelte Slagter TCG +23″
8 FRA Kenny Elissonde FDJ +23″
9 CAN Ryder Hesjedal TCG +27″
10 ITA Fabio Aru AST +56″
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.