Op weg naar de Tour de France 19 mei 2015 Giro d’Italia: Nicola Boem wint en pakt rode trui, Porte verliest tijd in algemeen klassement door lekke band

Door Hidde Heikoop

Vandaag was er een echte vlakke etappe, nadat de renners een dag rust hebben gehad van alle hectiek van de Giro. Opmerkelijk genoeg lagen de tussensprints van vandaag vlak na elkaar voor de finish, dus de sprinters en aanvallers konden vlak achter elkaar wat punten pakken. De kopgroep bestond vandaag uit Alessandro Malaguti (Nippo-Vini Fantini), Alan Marangoni (Cannondale-Garmin), Nicola Boem (Bardiani), Oscar Gatto (Androni) en Matteo Busato (Southeast). Boem, Malaguti en Marangoni waren donderdag en vrijdag ook al mee in een ontsnapping.

Bij de eerste tussensprint kwam in de kopgroep Oscar Gatto als eerste over de streep. In het peloton werd niet gesprint voor punten, maar Lotto-Soudal met Greipel bevond zich al voor in het peloton om een goede positie te krijgen in de eventuele massasprint voor de tweede etappewinst van de Gorilla. Trek voor Nizzolo en Giant-Alpecin voor Mezgec gingen zich ook bemoeien vooraan om hun sprinters op een goede positie af te zetten en om de voorsprong van de kopgroep terug te brengen.

Giro 19 mei 1

De tweede tussensprint verliep exact hetzelfde als de eerste – Gatto als eerste over de streep en geen sprint in het peloton – en de kopgroep had nog 2 minuten voorsprong over. De 5 Italianen vooraan werkten echter subliem samen en reden kop over kop een ploegentijdrit. Gatto kreeg op een slecht moment mechanische pech en zo werd de samenwerking van de vijf vluchters gebroken. Gatto liet zich terugzakken in het peloton, terwijl de voorsprong van de vier overgebleven renners nog teveel was om een massasprint te krijgen. Op 10 km voor de streep was de voorsprong nog anderhalve minuut. Alleen Lotto-Soudal probeerde de vier Italianen nog te pakken voor de finish, terwijl de andere sprintersploegen geen enkel mannetje liet meedraaien aan de voorkant van het peloton. Porte reed ondertussen op achterstand door een lekke band en het leek erop alsof hij tijd ging verliezen. Het leek erop dat er geen massasprint ging komen vandaag tussen de grote sprinters, maar een echte kans voor de aanvallers in een echte sprintetappe. Marangoni zag zijn kans en sprong weg bij zijn medevluchters, maar Boem haalde hem nog in en wint een Giro-etappe voor wildcard-ploeg Bardiani. Porte verloor 47 seconden in het algemeen klassement door domme pech, want Aru en Contador kwamen op 18 seconden van Boem over de streep, terwijl de Australiër van Sky met een paar ploeggenoten in een groepje achter het verwarde peloton, dat de massasprint-kans uit handen gaf, binnenkwam op 1.05 van de winnaar van Bardiani. Nicola Boem nam door punten te pakken bij de tussensprint onderweg en de etappewinst van vandaag de rode trui over van Elia Viviani.

Uitslag rit

1 ITA Nicola Boem BAR 4u26’16”
2 ITA Matteo Busato STH +0″
3 ITA Alessandro Malaguti NIP +2″
4 ITA Alan Marangoni TCG +4″
5 ITA Giacomo Nizzolo TFR +18″
6 ITA Sacha Modolo LAM +18″
7 DUI André Greipel LTS +18″
8 SLO Luka Mezgec TGA +18″
9 ITA Nicola Ruffoni BAR +18″
10 ITA Davide Appollonio AND +18″
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.