Op weg naar de Tour de France 20 mei 2015 Giro d’Italia: Zakarin wint regenachtige heuveletappe, Porte krijgt tijdstraf door sportiviteit van landgenoot Clarke en Uran valt en verliest geen tijd

on

Door Hidde Heikoop

Gisteren liep Porte een kleine achterstand op door een lekke band en kwam op 1.09 te staan van roze trui Contador. Later werd bekend dat Porte geholpen werd met het verwisselen van zijn band door landgenoot Clarke van Orica-GreenEdge (zie foto linksonder). Uit deze actie valt ook te concluderen dat de andere renners van Sky hun kopman niet goed hebben geholpen als ze niet eens met hun eigen kopman van fiets hebben gewisseld. Ik vind het een sportief gebaar van Clarke en zeker iets wat ik zou aanmoedigen, maar het blijkt dat dit niet toegestaan is in het reglement van de organisatie en Porte en Clarke kregen 2 minuten tijdstraf. De bandverwisselactie was niet te zien tijdens de uitzending, maar ook Matthews hielp Porte door de Sky-renners die wel hun kopman bijstonden te helpen bij de achtervolging op het peloton. Hier deed de organisatie niets mee, terwijl het vol in beeld was.

Porte is zo goed als zeker kansloos om de roze trui te pakken bij de individuele tijdrit zaterdag, want Contador en Aru zijn ontzettend goede tijdrijders en nu hij op 3 minuten is gezet door de organisatie kan hij dat niet meer zo snel goed maken. We hebben nu dus 3 Astana-renners (Aru, Landa en Cataldo) onder Contador in het algemeen klassement. De roze trui zelf kon zich voorstellen hoe de situatie met Porte en Clarke is ontstaan: ”Ik vind het jammer voor Porte. Op zulke hectische momenten wil je enkel het tijdsverlies beperken, je denkt dan niet altijd aan het reglement.” Clarke had spijt van zijn actie en wat dat voor Porte heeft betekend: ”Feeling sad for @richie_porte. Tried to help a friend as most would. I’m sorry about the outcome of all this!”

“Het is frustrerend, maar het heeft weinig zin om er over te klagen”, zei Porte woensdag op de website van Team Sky. “Het was een technische fout, hoewel het op dat moment echt het laatste was waar ik aan dacht. Ik moet het accepteren, we kijken nu weer vooruit als team. Niemand hoeft eraan te twijfelen hoe graag ik deze koers alsnog wil winnen. Er zijn nog twee weken te gaan en tot nu toe is het een geweldige Giro. Er is nog een aantal zware etappes te rijden. Deze straf motiveert mij en de ploeg juist alleen maar om te proberen tijd terug te pakken.”

UCI-commissaris Philippe Mariën concludeerde dat de organisatie toch goed gehandeld had: ”De feiten zijn wat ze zijn. Dit is op het hoogste niveau, de renners zouden het reglement moeten kennen. Die regel bestaat al lang om koersvervalsing te voorkomen en geldt voor alle renners.”

Giro 20 mei 2Giro 20 mei 1

De heuveletappe van vandaag bevatte in het begin al gelijk een tussensprint en die werd gewonnen door Giacomo Nizzolo van Trek. Elia Viviani van Sky en rode trui Nicola Boem van Bardiani (zie foto rechtsboven) behaalden ook wat punten voor het sprintklassement. Na een aantal heuvels loste een grote groep renners uit het peloton, waaronder rode trui Boem.

Intxausti kwam als eerste boven op de eerste heuvel van vandaag, gevolgd door Kruijswijk van LottoNL-Jumbo, Ronde van Romandië-winnaar Zakarin van Katoesja en Diego Rosa van Astana. Zij vormden de eerste kopgroep van vandaag. Betancur en Montaguti van AG2R, Pellizotti van Androni, Hesjedal van Cannondale-Garmin, Rutkiewiecz van CCC en ploeggenoot van Intxausti bij Movistar, Fernandez sloten zich aan bij de vier vluchters en zo kon de voorsprong van de 10 renners oplopen tot 3 minuten. Betancur pakte bij de tweede heuvel de punten voor Intxausti en Kruijswijk. Hij bevond zich eerder bij de dokter, omdat hij gevallen was in de regen. BMC leidde de achtervolging op de tien renners in het peloton. Rosa kwam als eerste over de streep bij de tussensprint, terwijl het peloton in tweeën brak door een tempoversnelling van BMC en Tinkoff-Saxo. De tweede groep met Astana en Sky konden het tempo toch volgen en het peloton was weer bijna bij elkaar. Door de tempoversnelling liep de voorsprong echter wel razendsnel terug en een groep renners, waaronder blauwe bergtrui Geschke, lag op een minuut achterstand van het peloton en een derde peloton reed op 3 minuten achterstand van roze trui Contador.

Kruijswijk leek het tempo van zijn medevluchters niet te kunnen volgen in de klim, maar kon op het vlakke weer terugkomen. Montaguti, Fernandez en Rutkiewiecz moesten echter wel lossen en kwamen al snel in het eerste peloton terecht. Blauwe berg trui Geschke bevond zich weer in dat eerste peloton. Rode trui Boem bevond zich met 60 renners in een tweede peloton en sprinter Viviani bevond zich in het derde peloton met zo’n 40 renners. Stefan Küng van BMC, die eerder in de etappe al wat kopwerk verrichtte voor Gilbert, sprong weg uit het peloton en de winnaar van de vierde etappe van de Ronde van Romandië van dit jaar probeerde bij de koplopers te komen net voor de renners aan de twee rondes van 15 km zouden beginnen. Orica-GreenEdge leidde nu de jacht op de koplopers die nog maar anderhalve minuut over hadden. Küng en achtervolgers Montaguti en Rutkiewiecz werden opgeslokt door het peloton onder leiding van de Australische ploeg.

Giro 20 mei 3

Zakarin spurtte weg om de bergpunten op te halen en ging zelfs alleen verder. De gretige Kruijswijk ging vervolgens alleen in de achtervolging op de Rus, maar Hesjedal haalde hem terug. Ondertussen gleed Uran van Etixx-Quickstep keihard onderuit aan het begin van de laatste ronde, maar hij leek geen last te hebben van zijn onfortuinlijke val en kon makkelijk in zijn eentje terugkomen bij het peloton. Zakarin was ondertussen aangekomen bij de laatste beklimming van vandaag en had nog 8 km te gaan in zijn eenzame vlucht. Contador demarreerde uit het peloton, terwijl Aru niet mee kon komen. Zijn ploeggenoot Cataldo kon wel aanhaken, maar Aru en de rest van het peloton sloten al snel weer aan bij de roze trui. De voorsprong van de achtervolgers op Zakarin was nog maar heel klein en een CCC-renner en Gilbert van BMC sprongen weg uit het peloton. Zakarin kwam als eerste over de streep op het circuit, gevolgd door Betancur en Pellizotti. Benat Intxausti nam vandaag de blauwe bergtrui over van Simon Geschke en na de verschuiving van Porte gisteren veranderde er vandaag niets in het algemeen klassement.

Uitslag rit

1 RUS Ilnur Zakarin KAT 3u55’08”
2 COL Carlos Betancur ALM +53″
3 ITA Franco Pellizotti AND +53″
4 SPA Beñat Intxausti MOV +53″
5 ITA Diego Rosa AST +53″
6 NED Steven Kruijswijk TLJ +53″
7 CAN Ryder Hesjedal TCG +53″
8 POL Maciej Paterski CCC +58″
9 BEL Philippe Gilbert BMC +58″
10 SPA Juan José Lobato MOV +1’02”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.