Op weg naar de Tour de France 21 mei 2015 Giro d’Italia: Gilbert wint eindelijk zijn etappe in de Giro, Contador neemt wat voorsprong op Aru in algemeen klassement

on

Door Hidde Heikoop

Patrick Gretsch (AG2R), Davide Appollonio (Androni), Enrico Barbin (Bardiani), Kenny Elissonde (FDJ) en Nick van der Lijke (LottoNL-Jumbo) sprongen vrij laat in de etappe weg, omdat Sky en Lampre de koers controleerden. Ze kregen maar maximaal twee minuten voorsprong en werden ingelopen. Enrico Barbin en Nick van der Lijke wonnen beiden de tussensprint, maar konden niet ontkomen aan het tempo van het peloton (zie foto hieronder) Door het gladde wegdek gingen Betancur en Atapuma onderuit in een bocht. Beide Colombianen konden meteen weer verder en voor Betancur was het de tweede valpartij in deze Giro. Zilioli van Androni wakkerde weer een vluchtpoging aan en Geschke van Giant-Alpecin sprong uit zijn wiel weg om bergpunten op te rapen.

Giro 21 mei 1Giro 21 mei 2

Louis Vervaeke (foto hierboven) van Lotto-Soudal nam vervolgens de kop van de race over in een sublieme solo en kreeg aanstichter van de nieuwe aanval Zilioli achter zich aan. De Italiaan werd al snel weer ingelopen door het peloton en Vervaeke moest even later ook zijn solo staken. Benat Intxausti sprong vervolgens weg om wat bergpunten op te rapen en zijn leiding in het bergklassement voor de blauwe trui te versterken. Hij liet zich vervolgens terugzakken in het peloton, waar de Nederlander Stef Clement van IAM Cycling en Australiër Simon Gerrans van Orica-GreenEdge keihard onderuit. Beide renners konden echter al weer snel verder met de etappe. Kruijswijk probeerde vervolgens weer weg te springen, maar kon niet vooruit blijven en probeerde zich hand te haven in de groep favorieten, samen met onder andere Hesjedal waarmee hij al een paar keer in de ontsnapping zat. Pellizotti probeerde weg te springen uit het peloton en kwam op 10 seconden voorsprong. Tanel Kangert van Astana sprong vervolgens weg op 7 km van de streep om bij de Italiaan aan te sluiten en wellicht als springplank te dienen voor Aru, die bonificatieseconden bij de streep zou kunnen pakken en het roze van Contador in zicht had.

Kangert sloot aan bij Pellizotti en achter hen probeerden Gilbert van BMC en Izaguirre van Movistar om bij de twee koplopers te komen. Ze konden echter niet bij de twee vluchters komen en zakten terug naar de groep favorieten. Kangert en Pellizotti werden ingelopen door het peloton, waar Aru teruggezakt was en Contador nog voorin reed. Gilbert kon nog net met een grote versnelling wegspringen bij de rest en wint eindelijk een etappe in de Giro dit jaar. Roze trui Contador liep wat uit door zijn tweede plaats achter Gilbert en hij heeft nu 17 seconden voorsprong op Aru van Astana in het algemeen klassement. Kruijswijk finishte ook vlak bij de groep favorieten en was dus ook de beste Nederlander vandaag.

Uitslag etappe:

Giro 21 mei 5

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.