Op weg naar de Tour de France 22 mei 2015 Giro d’Italia: Modolo wint en Aru nieuwe leider, Contador verliest roze trui door chaos na valpartij, Gerrans en Küng stappen af door valpartij van gisteren

Door Hidde Heikoop

Simon Gerrans hield vandaag de Ronde van Italië voor gezien. De 35-jarige coureur van Orica-GreenEdge stapte niet meer op de fiets voor de dertiende etappe, nadat hij donderdag in de afdaling hard ten val was gekomen in de rit naar Vicenza. De Australiër droeg aan het begin van de Giro één dag de roze leiderstrui, nadat hij met Orica-GreenEdge de ploegentijdrit had gewonnen. Hij miste al een groot deel van het voorseizoen vanwege een sleutelbeenbreuk en een elleboogfractuur. Stefan Küng viel in diezelfde afdaling en liep daarbij een gebroken rugwervel op en hij moest door deze pijnlijke blessure ook de strijd staken. Stef Clement van IAM Cycling kwam ook ten val in die afdaling, maar stapte vandaag wel op zijn fiets voor de dertiende etappe die geheel vlak is.

Giro 22 mei 3Giro 22 mei 2

Vandaag werd er een kopgroep van 3 gevormd, bestaande uit Marco Frapporti (Androni), Jerome Pineau (IAM Cycling) en Rick Zabel (BMC). Rick Zabel (foto rechtsboven) – zoon van de beroemde Duitse sprinter Erik Zabel (foto linksboven), die 12 etappes won in de Tour de France en 4 keer Milaan-San Remo won – was bij de eerste tussensprint van de dag net te laat om als eerste over de streep te komen. Hij moest zijn meerdere erkennen in Frapporti. Bij de tweede tussensprint was de Duitser van BMC wel de snelste. Rode trui Nicola Boem kwam daar als vierde over de streep en bouwde zijn voorsprong op Elia Viviani van Sky in het puntenklassement voor de rode trui uit. Op 50 km voor de streep had het kopgroeptrio nog maar een minuutje over van de voorsprong over en een massa-sprint leek onafwendbaar.

Giro 22 mei 1Giro 22 mei 4

Fabio Aru en Alberto Contador leken veel lol te hebben in het peloton vandaag, maar Aru verloor gisteren wel 10 seconden op de Spanjaard van Tinkoff-Saxo. Het bleek dat hij niet genoeg gegeten had voor de finale, waardoor hij een klein gaatje moest laten. Op 18 km voor de streep bedankten de drie vluchters elkaar en ze werden ingelopen door Tinkoff-Saxo en Sky, die het tempo van het peloton voor hun rekening namen. Trek voor Nizzolo en Orica-GreenEdge voor Matthews vormden alvast hun sprinttreinen en ook Giant-Alpecin voor Mezgec brachten hun renners in stelling. Door een opstootje tussen sprintploegen reed een renner tegen het achterwiel van een LottoNL-Jumbo-renner aan en die nam een hele lading Astana-renners mee en ook roze trui Contador.

Giro 22 mei 5

Porte ondervond ook hinder door de chaos die de val veroorzaakte en kwam weer op achterstand binnen. Lampre-Merida voor Modolo zetten hun trein op kop en Hofland en Viviani zaten ook goed voorin. Modolo en zijn sprinttrein waren superieur en Sacha Modolo wint voor Nizzolo van Trek. Hofland werd de beste Nederlander op de zevende plaats. Viviani nam de rode trui over van Boem door zijn derde plaats vandaag.

Aru zat uiteindelijk nog goed voorin en eindigde als 18de op 4 seconden van Modolo. Contador kwam op 40 seconden over de streep en Aru nam zo dus heel verrassend de roze trui over van de Spanjaard door de valpartij net voor de laatste 3 km. In het nieuwe algemeen klassement staat Fabio Aru op de eerste plaats, Contador op 19 seconden van de gelukkige Italiaan, Landa op 1.14, Kreuziger op 1.38 en Cataldo op 1.49. Van der Broeck verhuisde naar van de zestiende de naar de elfde plaats vandaag door de chaos voor de laatste 3 km en Porte zakte naar de zestiende plaats. De tijdrit van morgen belooft een spannende strijd te worden om de roze trui. Contador zal gebrand zijn om de roze trui terug te pakken en Aru wil de tijdrit van zijn leven rijden en zijn concurrenten op achterstand zetten. Porte zal normaal gesproken ook een goede tijdrit willen rijden en kijken hoeveel tijd hij wellicht terug kan winnen.

Uitslag etappe en de nieuwe leider in het algemeen klassement: Fabio Aru!

Giro 22 mei 7Giro 22 mei 8

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.