Op weg naar de Tour de France 25 mei 2015 Giro d’Italia: Contador lijkt de Giro te gaan winnen, Kruijswijk rijdt twee ijzersterke etappes en kan nog top tien halen

on

Door Hidde Heikoop

Door een sterke tijdrit en goede vorm in de bergrit van zondag, zit Contador weer stevig in het zadel om de Giro te gaan winnen. Sprinters Tom Boonen, Michael Matthews en André Greipel gingen zaterdag voorafgaand aan de tijdrit niet meer van start in de veertiende etappe van de Giro, een individuele tijdrit over een kleine zestig kilometer van Treviso naar Valdobbiadene. Matthews en Greipel wonnen beiden een rit in de voorafgaande etappes en Boonen reed voor het eerst in zijn lange carriére de Giro, maar kon geen rol van betekenis spelen in de sprintetappes.

Alberto Contador veroverde zaterdag in de 59,4 kilometer lange individuele tijdrit de roze leiderstrui op Fabio Aru, nadat de jonge Italiaan vrijdag net wat eerder over de streep kwam en zijn achterstand wegwerkte. De 32-jarige Spanjaard van Tinkoff-Saxo boekte een winst van twee minuten en 47 seconden op de 24-jarige Italiaan. Aru, die het leiderstricot vrijdag veroverde doordat Contador was betrokken bij een valpartij, verloor vooral in het tweede gedeelte van de tijdrit veel tijd. De ritzege was een prooi voor Vasil Kiryienka van Sky. De 33-jarige Wit-Rus van Team Sky had de wind in de rug en de klassementsrenners, die in de slotfase pas op het parcours kwamen, reden het eerste gedeelte van de tijdrit juist met de wind tegen. Toch eindigde Contador in het dagklassement nog als derde, op veertien seconden van Kiryienka. Luis Leon Sanchez van Astana werd tweede, op twaalf seconden.

WielrennenSpanjaard had er niet op gerekend minuten te pakken op rivalen in GiroGiro 23 mei 1

Giro 23 mei 3
Giro 23 mei 2Giro 23 mei 4
Zondag verdedigde Contador zijn roze trui in een lastige bergrit. De aankomst lag na de slotklim in Madonna di Campiglio, een col van eerste categorie. Op het parcours van de 165 kilometer lange vijftiende etappe liggen ook nog een berg van de eerste en van de tweede categorie. Contador had een voorsprong van 2.28 minuten op Aru en 3.36 minuten op de Costa Ricaan Andrey Amador. Stef Clement moest zondag alsnog afstappen in de vijftiende etappe van de Ronde van Italië. De Brabander, die in de tijdrit nog veertiende werd, kwam donderdag hard ten val tijdens de afdaling van de Crosara en liep daarbij verwondingen aan heup en elleboog op.

Mikel Landa van Astana was zondag de sterkste in de grote bergrit. De Spanjaard van Astana bleef Joeri Trofimov van Katoesja voor in de lastige etappe met aankomst in Madonna di Campiglio, de legendarische aankomst waar Marco Pantani ooit won. De 25-jarige Landa profiteerde in de laatste kilometer van het feit dat witte trui Fabio Aru en rozetruidrager Alberto Contador vooral naar elkaar keken. Deze vier renners waren in de slotfase weggereden uit het flink uitgedunde peloton. Contador passeerde als derde de streep, voor Aru. De 32-jarige Spanjaard liep dankzij bonificatieseconden verder uit in het klassement. Steven Kruijswijk kon op de ruim vijftien kilometer lange slotklim heel lang mee met de favorieten en gaf uiteindelijk slechts 36 seconden toe op Landa. De renner van Lotto-Jumbo legde beslag op de vijfde plaats.

Rigoberto Uran en Richie Porte, die voor de start van de Giro hoopten op een podiumplaats, moesten al op de een na laatste beklimming lossen en kregen nog meer achterstand aangesmeerd. Sowieso verloren veel renners terrein door het tempo van Tinkoff-Saxo en vooral Astana. Kruijswijk hield de favorieten als een van de weinigen wél bij en begon in de groep van Contador (met maar liefst vijf renners van Astana) aan de slotklim. Op dat moment was de kopgroep – met onder anderen Giovanni Visconti – al ingelopen. Dankzij zijn sterke optreden verruilde Kruijswijk de 21e voor de veertiende plaats in het algemeen klassement. Zijn achterstand op plek tien bedraagt nog maar 1.39.

Rozetruidrager desondanks tevreden over verloop vijftiende Giro-rit
Op weg naar Madonna di Campiglio reden de renners van Astana voorop, totdat Contador op drie kilometer van de aankomst demarreerde. Alleen Trofimov, Landa en Aru konden volgen. In de laatste kilometer achterhaalde Landa de ontsnapte Trofimov. De Ronde van Italië was vandaag toe aan een rustdag. Morgen volgt opnieuw een zeer zware bergetappe met onder meer de beklimming van de Mortirolo. In het klassement heeft Contador een voorsprong van 2.35 minuten op Aru. Andrey Amador uit Costa Rica staat derde op 4.19 minuten en Landa bezet op 4.46 minuten de vierde plaats. Porte beleefde een teleurstellende Giro en stapte uiteindelijk toch af om zich voor te bereiden op de Tour de France waar hij waarschijnlijk in dienst zal rijden voor Christopher Froome.

Algemeen Klassement

1 A. Contador Tinkoff – Saxo 60:01:34
2 F. Aru Astana +2:35
3 A. Amador Movistar +4:19
4 M. Landa Astana +4:46
5 L. König Team Sky +6:36
6 Y. Trofimov Katoesja +6:58
7 D. Caruso BMC Racing +7:10
8 M. Monfort Lotto +8:20
9 Gio. Visconti Movistar +9:53
10 A. Geniez FDJ +10:03
11 J. Van den Broeck Lotto +10:05
12 R. Kreuziger Tinkoff – Saxo +10:31
13 R. Hesjedal Cannondale-Garmin +11:17
14 S. Kruijswijk LottoNL +11:42
15 R. Urán Etixx-Quick-Step +12:15
16 J. Izagirre Movistar +14:10
17 D. Cunego Nippo +15:48
18 A. Moinard BMC Racing +16:07
19 M. Nieve Team Sky +16:33
20 T. Kangert Astana +17:01

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.