Op weg naar de Tour de France 26 mei 2015 Giro d’Italia: Landa wint eerste koninginnenrit, Aru zakt naar derde plaats en Kruijswijk dendert top tien binnen

on

Door Hidde Heikoop

De kopgroep in de koninginnenrit vandaag bestond uit Pellizotti (Androni), Zardini (Bardiani), Bookwalter (BMC), Mihaylov (CCC), De La Cruz (Etixx-Quickstep), Niemiec (Lampre), Armée (Lotto-Soudal), Fernández (Movistar), Clarke (Orica-GreenEdge), Hesjedal (Cannondale-Garmin) en Felline (Trek Factory Racing). Elia Viviani en de rest van de overgebleven sprinters moesten 4 km in de etappe al lossen uit het peloton. Aan het begin van de Aprica, een klim van de derde categorie, sprong Hesjedal weg bij zijn medevluchters. In de afdaling sloeg Trofimov van Katoesja samen met Zakarin en Lagutin een gat met roze trui Contador, die een lekke band kreeg. De Rus wilde zo goed mogelijk van voren zitten bij de klim van de Passo del Mortirolo, een berg van de eerste categorie.

Contador reed ook op 40 seconden achterstand van Aru en Astana probeerde de Spanjaard in de roze trui nog meer achterstand aan te smeren door kop over kop door te rijden. Trofimov en co waren ondertussen al supersnel aangesloten bij de achtervolgers op Hesjedal. Ook Contador zette zijn hele ploeg in om kop over kop Aru en Astana weer bij te halen. Aru en zijn mannen sloten zich al snel aan bij medecomplotter Trofimov en co. Door de acties van de Russische en Kazachstaanse ploegen werden de achtervolgers teruggepakt en werd Hesjedal ook al snel bijgehaald door Astana en Katoesja. Contador had geen ploegmakkers meer over, maar Uran, Atapuma en Intxausti konden nog wel aanhaken in het wiel van de Spanjaard. Contador vond het echter niet hard genoeg gaan en hij danste in zijn eentje naar boven. De Belgische klassementsrenners Monfort en Van Der Broeck moesten een gaatje laten op de klim, terwijl Kruijswijk goed omhoog ging met Aru en Landa en Trofimov in de kopgroep. Trofimov moest er toch af en in zijn wiel rondden Hesjedal en König de bochten van de enorme klim. Contador reed nog steeds op 40 seconden achterstand van Aru, Landa en Kruijswijk en haakte aan bij landgenoot Igor Anton van Movistar, maar leek moeite te hebben met de klim. König, Caruso, Geniez en Amador werden al snel ingehaald door de Spanjaard, terwijl Aru ook niet echt sterk omhoog ging in tegenstelling tot Kruijswijk die geweldig omhoogreed. Contador zag de drie koplopers rijden en kreeg nieuwe krachten om Aru terug te halen. Kruijswijk liet Aru en Landa achter zich en ging opnieuw op pad voor een ritzege.

Giro 26 mei 1

Contador sprong keihard weg bij Aru en Landa en de witte trui kon niet volgen. Landa sloot zich aan bij Contador en samen gingen ze in de achtervolging op Kruijswijk. Hesjedal reed vlak achter Aru en Trofimov, die toch weer terugkwam in de kop van de wedstrijd. Kruijswijk kreeg gezelschap van Contador en Landa in zijn zoektocht naar de ritzege. Trofimov liet Aru achter zich, terwijl Hesjedal zich aansloot bij de witte trui. Aru kon niet hard omhoog en Hesjedal sprong weg en sloot zich al gauw aan bij Trofimov in de achtervolging op Contador, Landa en Kruijswijk. Aru kreeg gezelschap van Amador, maar de Costa Ricaan reed weg bij de Italiaan die zijn achterstand op Contador nog verder zag oplopen. Kruijswijk kwam als eerste boven op de Passo di Moltirolo, gevolgd door Contador, Landa, Trofimov, Hesjedal, Amador en Aru. Trofimov reed weg bij Hesjedal en bouwde 25 seconden voorsprong op tegen de Canadese winnaar van de Giro in 2012. Kruijswijk kwam door als eerste boven te komen op Moltirolo dichtbij Intxausti in het bergklassement voor de blauwe trui. Hij had nog maar 3 puntjes nodig om de blauwe trui over te nemen van de Spanjaard van Movistar. Amador sprong weg bij Aru, omdat de Italiaan problemen had met zijn ketting en de Costa Ricaan sloot zich aan bij Hesjedal in de achtervolging op Trofimov en Contador, Landa en Kruijswijk. De twee achtervolgers op Trofimov sloten al snel aan bij de Rus. Ze reden op 1 minuut achterstand van de drie leiders, gevolgd door Aru op 1.39. Landa demarreerde weg bij zijn mede-koplopers en Contador en Kruijswijk konden het wiel van de Spanjaard niet houden. Landa wint zijn tweede etappe in deze Giro en reed zijn kopman Aru van de tweede plaats af. Amador zakte naar de vierde plaats en Kruijswijk (!!!!) steeg naar de achtste plaats door als tweede over de streep te komen vandaag. De Nederlandse renner van LottoNL-Jumbo nam de blauwe bergtrui over van Intxausti die niet mee kon klimmen om de bergpunten.

Giro 26 mei 3

Uitslag rit

1 SPA Mikel Landa AST 5u02’51”
2 NED Steven Kruijswijk TLJ +38″
3 SPA Alberto Contador TCS +38″
4 RUS Joeri Trofimov KAT +2’03”
5 CRI Andrey Amador MOV +2’03”
6 CAN Ryder Hesjedal TCG +2’10”
7 ITA Fabio Aru AST +2’51”
8 ITA Damiano Caruso BMC +3’16”
9 TSJ Leopold König SKY +3’19”
10 COL Carlos Betancur ALM +3’19”

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Knappe prestatie van Kruijswijk, nu die trui nog behouden!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.