Iron Man (2008) Een MCU Terugblik MARVEL MAANDAG #15

on

 

Door Hidde Heikoop

Omdat er in de zomerperiode weinig tot geen nieuws is over de MCU en er nog geen nieuwe films en series uitkomen, dacht ik dat het wel een leuk idee zou zijn om een blik te werpen op de films waar het allemaal begon tot aan Guardians of the Galaxy, de meest recente film voor de tweede Avengers-film Age of Ultron (waar ik al eerder een bioscoop-review van heb gedaan in MARVEL MAANDAG #12: https://hitaar.wordpress.com/2015/05/04/avengers-age-of-ultron-bioscoop-review-nieuws-over-spiderman-en-iron-fist-marvel-maandag-12/) en Ant-Man Phase 2 van de MCU gaan afsluiten. Verwacht dan ook elke maandag hier in MARVEL MAANDAG een review en overzicht van een MCU-film en eventueel een One-Shot tot aan de release van Fox’s Fantastic Four-reboot en de volgende MCU-film Ant-Man in augustus.

'Iron_Man'_svg

Tony Stark (Robert Downey Jr., die bekend is van Chaplin, Kiss Kiss Bang Bang en Zodiac en naast Iron Man een voortreffelijke Sherlock Holmes neerzet in Sherlock Holmes (2009) en Sherlock Holmes: Game of Shadows (2011) geregisseerd door Guy Ritchie) was een technisch wonderkind dat op zijn zeventiende afstudeerde aan het MIT en vervolgens op zijn 21ste het bedrijf van zijn vader overnam. Het bedrijf ontwikkelt wapens. Het maakt van hem een zorgeloze multimiljonair en vrouwenverslinder. Aan sociale contacten heeft hij nooit veel gedaan. De drie mensen in zijn leven die hem nog het naast staan, zijn zakelijke contacten in de vorm van zijn personal assistent Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), zijn rechterhand bij Stark Industries Obadiah Stane (Jeff Bridges) die in Tony’s jeugd het bedrijf leidden, en zijn vriend binnen de Amerikaanse krijgsmacht luitenant-kolonel James ‘Rhodey’ Rhodes (Terrence Howard). Van de gevolgen van zijn wapenontwikkeling- en verkoop ligt Stark niet wakker. Hij denkt dat hij voornamelijk de veiligheid van de Verenigde Staten vergroot door te zorgen dat het zichzelf zo goed mogelijk kan weren, maar neemt nooit tijd om te kijken of dit allemaal wel zo is.

Stark heeft onlangs geholpen Stark Industries’ nieuwste wapen te ontwikkelen: de Jericho Missileclusterbom. Wanneer hij in een humvee stapt om het wapen in Afghanistan te demonstreren, wordt deze aangevallen door de terroristische groep Tien Ringen. Stark raakt hierbij zwaargewond wanneer een bom naast hem afgaat en een aantal scherven hiervan zich in zijn borst boren. Stark wordt door de Tien Ringen ontvoerd, daar ze willen dat hij een nieuwe versie van het wapen voor hen bouwt. Hij weigert in eerste instantie, maar stemt, na gemarteld te zijn, toch in. De Tien Ringen belooft hem in vrijheid te stellen als hun Jericho Missile af is, hoewel Stark weet dat dit een loze belofte is. Stark wordt bij het werk bijgestaan door een medegevangene, Dr. Ho Yinsen. Deze monteert een elektromagneet in Starks borst om de granaatscherven weg te houden bij zijn hart.

Terwijl Stark doet voorkomen alsof hij inderdaad een clusterbom maakt voor de terroristen, werken hij en Yinsen aan een speciaal harnas, aangedreven door een miniatuur arc-reactor (een fictieve krachtbron, gemaakt door Stark). Met Stark in het harnas ondernemen de twee een ontsnappingspoging. Yinsen komt hierbij om, maar Stark ontsnapt en doodt op zijn vlucht een aantal terroristen. Hij wordt later opgepikt door de luchtmacht.

3737459-0468070323-iron-Obadiah_StaneObadiah_Stane_(Earth-101001)

Terug in de Verenigde Staten maakt Stark op een persconferentie bekend dat Stark Industries stopt met de productie van wapens. Hij heeft nu gezien in wiens handen deze allemaal belanden en wil dit niet meer laten gebeuren. Stane neemt geen genoegen met Starks voornemen en vertelt hem dat zijn beslissing niet is goedgekeurd door de raad van bestuur. Stark besluit zich een tijdje terug te trekken uit de publiciteit en ondertussen werkt hij in het geheim verder aan een nieuwe versie van het harnas waarmee hij ontsnapte in Afghanistan. Hij verbetert het door onder meer het aantal gadgets te vergroten, het een stuk kleiner en praktischer te maken en bestand tegen extreme kou. Al snel ontdekt hij dat Stane in het geheim Stark Industries-wapens verkoopt aan terroristen en wij als kijkers zien dat de oude familievriend achter Tony’s ontvoering door de Tien Ringen zat. Beseffend wat Stark Industries al die tijd in stand hield, gebruikt Tony zijn harnas om Iron Man te worden. Hij vliegt naar Afghanistan, waar hij Yinsens oude dorp redt van de Tien Ringen en dit trekt de aandacht van zowel het Amerikaanse leger als van Starks vriend Rhodes.

Na zijn eerste daad als superheld laat Stark zijn assistent Pepper uitzoeken waar Stark Industries nog meer wapens verkocht heeft, zodat hij deze kan vernietigen voor ze op plek van bestemming aankomen. Pepper ontdekt tijdens haar onderzoek dat Stane oorspronkelijk de Tien Ringen had ingehuurd om Stark te ontvoeren en uit de weg te ruimen. Ze ontdekt tevens dat hij het originele Iron Man-pak dat Tony in Afghanistan had gebouwd heeft gestolen om een pak voor zichzelf te maken (en zodoende de superschurk Iron Monger te worden).

11014_original0c3323648eac3a87d85a4890f5176ab8

In de climax van de film komt het tot een confrontatie tussen Iron Man en Iron Monger. Iron Monger gaat ten onder wanneer Stark Potts opdraagt ervoor te zorgen dat de reactor (naar een idee van zijn Tony’s vader Howard Stark) in zijn bedrijf zichzelf opblaast, terwijl Iron Monger boven op het gebouw staat. Daarna maakt Stark publiekelijk bekend dat hij Iron Man is tijdens een persconferentie.

Iron Man blijft een film die ik maar blijf terugkijken, omdat met de combinatie van de juiste muziek (AC/DC!!!!) en de leuke humor de film je het niet moeilijk maakt om hem weer opnieuw te kijken en te juichen bij het hieronder volgende moment.

After-Credits Scene

Na de aftiteling bevat de film een extra scène, waarin Nick Fury (Samuel L. Jackson) Stark uitnodigt voor een gesprek over het Avengers Initiative. Dit is een verwijzing naar The Avengers, waarvan Stark/Iron Man in de originele stripreeks een van de grondleggers is. Marvel staat nu bekend om de after-credits scenes die ze bijna bij elke film hebben toegevoegd tot nu toe en iedere fan die weet dat de after-credits scene bestaat blijft zitten bij de aftiteling.

Nerdy Notes:

– Marvel Comics’ Stan Lee heeft (zoals in elke Marvel-verfilming, eerder hiervoor al in de Xmen-trilogie en de Spiderman-trilogie) een cameo-rolletje. In Iron Man is hij enkele seconden in beeld als de man die door Stark wordt aangezien voor Playboy-baas Hugh Hefner.

– In de originele stripreeks uit de jaren zestig werd Tony Stark tijdens de Vietnamoorlog Iron Man.

– Wanneer Potts er voor het eerst bij is wanneer Stark het Iron Man-harnas uittrekt, is op een werkbank het schild van Captain America te zien (met wie Stark in de stripreeks samen tot de The Avengers behoort).

– De climax van de film komt grotendeels overeen met die uit Iron Man deel #200 uit 1986.

– Wanneer Rhodes een zilveren harnas ziet dat lijkt op dat van Stark in de werkplaats ziet staan, twijfelt hij even en zegt dan Next time maybe. Rhodes is in de originele stripreeks War Machine en we zien Don Cheadle als vervanging van Terrence Howard de rol van Rhodes als War Machine oppakken in Iron Man 2 in 2010.

Schema Een MCU Terugblik:

1 juni 2015: IRON MAN V

8 juni 2015: THE INCREDIBLE HULK + THE CONSULTANT

15 juni 2015: IRON MAN 2

22 juni 2015: Funny Thing Thor’s Hammer + THOR

29 juni 2015: CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER + AGENT CARTER ONESHOT

6 juli 2015: AVENGERS + ITEM 47

13 juli 2015: IRON MAN 3 + ALL HAIL THE KING

20 juli 2015: THOR: THE DARK WORLD

27 juli 2015: CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER

3 augustus 2015: GUARDIANS OF THE GALAXY

10 augustus 2015: Ant-Man-Review/Fantastic Four-Review

17 augustus 2015: Fantastic Four-Review/Ant-Man-Review

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.