Op weg naar de Tour de France 1 juni 2015: Contador wint de Giro, Steven Kruijswijk zevende in algemeen klassement en Astana met 2 man op podium

Door Hidde Heikoop

Contador overheersde de Giro vanaf de dag dat Orica-GreenEdge de roze trui vrijgaf, met de uitzondering van de dag dat Aru de trui even overnam. Fabio Aru werd uiteindelijk nog tweede na zijn twee etappe-winsten vrijdag en zaterdag.

Fabio Aru won vrijdag de negentiende etappe. De Italiaan was na 236 kilometer de sterkste in Cervinia en Alberto Contador behield eenvoudig de leiding in het algemeen klassement. Aru ging op de slotklim achter de ontsnapte Ryder Hesjedal aan. Hij passeerde de Canadees op zes kilometer van de finish en reed solo naar de ritwinst. De coureur van Astana klom door zijn zege naar de tweede plaats in de stand. Zijn achterstand op Contador bedraagde nog altijd 4.37 minuten. De Spanjaard eindigde op ruim een minuut als zesde in een groepje met onder meer Steven Kruijswijk en Mikel Landa.

Kruijswijk zakte naar de negende plaats in het algemeen klassement. Hesjedal finishte als tweede in de negentiende etappe en passeerde de Nederlander. Kruijswijk verloor ook zijn bergtrui aan Giovanni Visconti. De achterstand van de Nederlander bedraagt zestien punten.

De negentiende etappe was zeer zwaar. De liefst 236 kilometer lange rit begon nog vlak, maar in de laatste 80 kilometer lagen liefst drie bergen van de eerste categorie. Nick van der Lijke van Lotto-Jumbo maakte aanvankelijk deel uit van een kopgroep. Hij kreeg na de eerste klim nog even gezelschap van zijn ploegmaat Kruijswijk die samen met Beñat Intxausti streed om de punten voor de bergtrui. Het drietal werd snel ingerekend door het peloton. Vooraan reed Visconti weg bij zijn medevluchters en hij passeerde als eerste de top van de Col Saint-Pantaleon en nam zo de leiding in het bergklassement.

Tijdens de laatste beklimming van de dag werd de Italiaan al snel ingelopen door het uitgedunde peloton. Met nog een kleine tien kilometer te gaan gooide Landa als eerste de knuppel in het hoenderhok. Zijn aanval werd gepareerd door Hesjedal die al snel gezelschap kreeg van Aru. De renner van Astana demarreerde nogmaals en liet de Canadees achter zich. De Italiaan reed solo naar de ritwinst. Het betekende al de vierde zege voor Astana in deze Giro.

Fabio Aru won zaterdag ook etappe 20 en dit betekende de tweede ritzege op rij voor de Italiaan van Astana. De Italiaan reed in de slotkilometers van de voorlaatste etappe weg bij zijn medevluchters. Steven Kruijswijk eindigde als vijfde en steeg twee plekken in het klassement. Alberto Contador eindigde op 2.25 minuten achterstand van Aru als zesde, maar zijn voorsprong in het algemeen klassement was groot genoeg om de leiding te behouden. De eindzege in de Giro kan de Spanjaard daardoor vrijwel zeker niet meer ontgaan. Zijn voorsprong op Aru bedraagt nu nog iets meer dan 2 minuten. Zondag wordt de Giro afgesloten met een vlakke rit van Turijn naar Milaan. Kruijswijk reed opnieuw een goede etappe en finishte als vijfde. Hij steeg daardoor twee plaatsen in het klassement en bezet nu de zevende plek. De kopman van Lotto-Jumbo passeerde Damiano Caruso en Joeri Trofimov. Kruiswijk greep wel naast de bergtrui. Hij kwam als zesde over de top van de Colle delle Finestre en behaalde niet genoeg punten om Giovanni Visconti te achterhalen. Kruijswijk reed drie dagen in de bergtui.

Vooraan werden Landa en Aru ingelopen door de groep met Kruijswijk, zodat er zes renners gingen strijden om de dagzege. Zakarin haakte al snel af en toen Aru demarreerde kon niemand meer volgen. De Italiaan boekte zo zijn tweede ritzege op rij en verstevigde zijn tweede plek in het algemeen klassement. Achter Aru werd de canadees Ryder Hesjedal tweede, de Colombiaan Rigoberto Uran eindigde als derde.

Alberto Contador wist zijn positie als klassementsleider in de roze trui te handhaven en won gisteren de 98e editie van de Ronde van Italië. De slotrit werd verrassend geen massasprint en gewonnen door de Belg Iljo Keisse, die samen met Luke Durbridge het peloton acht seconden voor bleef. Op het podium wordt Contador vergezeld door de Astana-renners Fabio Aru (op 2.02 minuten) en Mikel Landa (op 3.14 minuten). Steven Kruijswijk legde beslag op de zevende plaats en werd bovendien derde in het bergklassement. De eindzege in dat bergklassement ging naar de Italiaan Giovanni Visconti. De puntentrui werd gewonnen door diens landgenoot Giacomo Nizzolo. Contador won eerder al in 2008 de Ronde van Italië. Zijn eindzege van 2011 moest hij in februari 2012 inleveren nadat hij met terugwerkende kracht werd geschorst voor een positieve dopingtest tijdens de Tour de France van 2010.

Traditiegetrouw legde het peloton het eerste gedeelte van de slotrit af in een wandeltempo. Pas bij aankomst in Milaan, waar zeven rondes van vijf kilometer werden afgelegd, vonden de eerste demarrages plaats. Op dertig kilometer van de streep vertrok Keisse uit de grote groep en hij kreeg erkend tijdrijder Durbridge met zich mee. Het duo pakte maximaal 38 seconden en bleef uit de greep van de sprintersploegen. Keisse was in de sprint gemakkelijk te sterk voor zijn Australische metgezel. Moreno Hofland was de beste Nederlander in de laatste etappe op een achtste plaats.
Wielrennen
Al in de vijfde etappe veroverde Contador de leiding in het algemeen klassement. Aan het eind van de tweede week moest hij het roze tricot na een valpartij afstaan aan Aru, maar dankzij een sterk optreden in de individuele tijdrit heroverde Contador de eerste plaats.Ondanks een inzinking in de zware bergrit van zaterdag hield de kopman van Tinkoff-Saxo stand. Contador neemt in juli ook deel aan de Tour de France in een poging om als eerste renner sinds Marco Pantani (Contador’s grote held) in 1998 zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk in één jaar te winnen. Ook Kruijswijk, die een geweldige Giro reed, hoopt geselecteerd te worden om de tweede Grote Ronde van het jaar te rijden.
De traditionele voorbereidingkoersen Criterium du Dauphine en de Ronde van Zwitserland zijn nog de enige koersen die nog over zijn dit jaar voordat de Ronde van Frankrijk zal starten met een proloog in Utrecht.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.