The Incredible Hulk en The Consultant (2008 + 2011) Een MCU Terugblik MARVEL MAANDAG #16

Door Hidde Heikoop

Welkom bij deel 2 in de reeks MCU-terugblikken die ik de komende maanden ga doen. Dit keer bespreek ik The Incredible Hulk (de tweede solo-film van het personage, maar dit keer is het een Marvel Studios-productie met de hulp van Universal, die de eerste Hulk-film maakte die geregisseerd werd door Ang Lee en het is een reboot die geen gebeurtenissen uit Hulk (2003) overneemt) en de Marvel One-Shot The Consultant. The Consultant is een korte film die bij de release van de eerste Thor-film in 2011 werd gemaakt en speelt zich direct na de gebeurtenissen in The Incredible Hulk af en is rondom de after-credits-scene gebouwd.

The Incredible Hulk begint met een onconventionele opening. In de begincredits waar alle medewerkers en producers worden opgenoemd, word namelijk al begonnen met het opbouwen van het hele plot van de film. Wetenschapper Bruce Banner en zijn vriendin en collega Betty Ross werken aan een vaccin en krijgen daarbij hulp van Betty’s vader Generaal Thaddeus Ross. Die manipuleert de twee wetenschappers om een nieuw supersoldatenserum te maken voor de ontwikkeling van een supersoldaat ala Steve Rogers in de Tweede Wereldoorlog. Bruce Banner test de formule zelf uit, maar het gaat vreselijk mis, waardoor Bruce in een monster veranderd: Hulk. Betty raakt daarbij gewond en beland in het ziekenhuis en haar vader is woest. Bruce probeert haar te bezoeken, maar word tegengehouden door de furieuze vader. Dan begint de film echt en zien we Bruce die zich verbergt in Brazilië. Hij probeert zijn gevaarlijke Hulk-uitbarstingen in bedwang te houden door ademhalingsoefeningen en werkt bij een frisdrank-fabriek. De baas roept hem bij zich, omdat er weer eens iets kapot is. Bruce haalt zijn vinger open en zijn gemuteerde bloed beland in een frisdrankflesje.

Generaal Ross hoort van een incident waarin een burger het flesje met het gemuteerde bloed heeft gekregen. Hierdoor komt Ross weer op het spoor van Banner en hij stuurt er een team soldaten op af, waaronder de Rus Emil Blonsky. Bruce probeert ondertussen een geneesmiddel te vinden om weer normaal te worden en krijgt daarbij hulp van de mysterieuze Mr. Blue via een chat-programma. Die stuurt hem een bijzondere plant die zou moeten werken bij het maken van een geneesmiddel. Bruce gebruikt de hele plant en het lijkt te werken (Banner ziet dat door een microscoop), maar het bloed muteert weer en hij is weer terug bij af. Mr. Blue overtuigd hem ervan om hem een bloedsample op te sturen, zodat hij op zoek kan gaan naar een geneesmiddel. Emil Blonsky en zijn team vinden Banner en na een groots gevecht in de frisdrankfabriek ontsnapt Banner/De Hulk en komt terecht in Guatemala. Vanuit hier keert hij terug naar de Verenigde Staten, alwaar hij van zijn oude vriend Stanley een baantje krijgt als bezorger voor diens pizzeria. Ondertussen zet Banner het onderzoek voort.

468px-Ross1

Blonsky keert terug en rapporteert zijn nederlaag aan Ross. Ross vertelt Blonsky meer over het ongeluk dat de Hulk heeft gemaakt tot wat hij is, en vertelt dat ze bezig zijn onderzoek te doen naar dit verschijnsel. Blonsky, die zowel wraak als macht wil, biedt zich aan als proefpersoon. Hij krijgt een kleine dosis van een nieuwe versie van het supersoldaten-serum toegediend dat hem net als de Hulk bovenmenselijke vaardigheden moet geven. Ondertussen wordt Hulk getraceerd in de Culver Universiteit, met als gevolg een groot gevecht tussen het Amerikaanse leger en de Hulk. Vol met woede lokt Blonsky Hulk naar een open plek. Blonsky wordt door de Hulk verslagen en raakt zwaargewond.

Banner vlucht met zijn vriendin Betty later opnieuw naar Culver University, alwaar hij “Mr. Blue” ontmoet: Samuel Sterns. Sterns heeft mogelijk een tegengif voor Banner’s transformaties, alleen kan dit tegengif momenteel maar 1 enkele transformatie stoppen in plaats van Banner geheel te genezen. Ondanks het risico dat het mengsel hem fataal kan worden wil Banner het toch uittesten. Met behulp van een elektrische schok activeert Sterns Banner’s transformatie, maar maakt deze meteen weer ongedaan met het tegengif. Banners vreugde over zijn genezing verdwijnt wanneer hij hoort dat Sterns een bloedmonster van Banner bezit, en hiermee de mens naar “de volgende stap in de evolutie” wil leiden. Banner vreest dat het geheim van de Hulk in verkeerde handen zal vallen, en beslist dat de bloedmonsters vernietigd moeten worden. Voor hij iets kan doen wordt hij overmeesterd door het leger. Hij wordt samen met de Generaal en Betty in een helikopter gezet om hem te verplaatsen.

468px-Ross4347012-129507-betty-ross

Ondertussen is Blonsky dankzij het serum snel genezen van zijn verwondingen, maar door zijn nederlaag wil hij nog meer kracht. Hij overtuigt Sterns ervan om hem bloot te stellen aan een dosis gammastraling, ondanks de waarschuwing dat de straling gecombineerd met het al eerder ingenomen serum catastrofale bijwerkingen kan hebben. De straling muteert Blonsky tot een monsterlijk wezen: de Abomination. Na de transformatie slaat hij Sterns bewusteloos. Door de ravage die Blonsky in het lab aanricht lekt er wat bloed van de Hulk op een open wond in Sterns hoofd, waardoor zijn brein lichtjes muteert. (Sterns zal waarschijnlijk in een eventuele opvolger van de film of in een andere MCU-film hierdoor de Leader worden, zoals in het originele stripverhaal).

MovieAbomination

Blonsky ontsnapt uit het lab en gaat tekeer in Harlem om de Hulk naar zich toe te lokken. Banner beseft dat hij de enige is die Blonsky kan stoppen en overtuigt generaal Ross om hem vrij te laten. Banner verandert weer in de Hulk en koerst af op een frontale botsing met Blonsky. Uiteindelijk verslaat hij Blonsky door hem te wurgen met een ketting. Daarna gaat hij ervandoor, achtervolgd door het leger. 31 dagen later bevindt Banner zich in Bella Coola, British Columbia. Hij heeft zich voorgenomen niet langer te proberen zijn transformaties te onderdrukken, maar ze in plaats daarvan op commando op te roepen in de hoop ze zo te leren beheersen.

The Consultant en After Credits Scene

De Marvel One-Shot The Consultant komt direct na de gebeurtenissen in The Incredible Hulk en begint met een gesprek tussen SHIELD-agenten Jasper Sitwell en Phil Coulson (eerder al te zien in Iron Man). Ze praten over ”The Initiative” en de World Security Council wil Abomination toevoegen aan het team, maar dan moet hij wel eerst vrijgelaten worden door Generaal Ross. Coulson en Sitwell zien dat niet zitten en besluiten om iemand te sturen die Ross zo irriteert dat hij Abomination niet vrijlaat. Dan volgt er een scene, de zogenaamde after-credits scene die aan het einde van The Incredible Hulk werd getoond, met Tony Stark en Generaal Ross. Stark irriteert Ross zo dat hij ervoor zorgt dat Abomination niet vrijgelaten word.

Ik vind The Incredible Hulk en The Consultant zeer goede toevoegingen aan het begin van het Marvel Cinematic Universe. Hoewel de gebeurtenissen in The Incredible Hulk niet echt meer een rol spelen in de rest van de films en iemand anders de rol van Bruce Banner/Hulk speelt (Mark Ruffalo speelt vanaf The Avengers Bruce Banner/Hulk), is het een goede film en The Consultant die erachter geplakt kan worden in de tijdlijn zien we veel referenties naar ”The Initiative”, oftewel The Avengers. Pas geleden werd bekend dat Generaal Thunderbolt Ross in Captain America: Civil War een rol gaat spelen in het conflict tussen Iron Man/Tony Stark en Captain America/Steve Rogers. Zo krijgen we na 8 jaar toch weer wat verbindingen met The Incredible Hulk in de MCU.

4234837218_b57b9115f6

Nerdy Notes:

  • Zoals in veel Marvel films heeft Stan Lee een cameo in deze film. Hij speelt de man die per ongeluk het flesje frisdrank waar een druppel van Banner’s bloed in is gevallen leegdrinkt.
  • De rol van Banner’s vriend Stanley wordt vertolkt door Paul Soles, de acteur die de stem van de Hulk deed in de animatiefilmpjes van The Marvel Superheroes.
  • Lou Ferrigno, de acteur die in de televisieserie The Incredible Hulk de rol van de Hulk speelde, heeft een cameo in deze film als een bewaker.
  • In de film wil de Bruce Banner zelfmoord plegen. Maar op dat moment verandert hij in de Hulk en maakt al het ijs kapot. In het ijs verschijnt een lichaam (Captain America). Het is echter maar één seconde. (Deze scene zat aanvankelijk in de film, maar werd er later toch uitgehaald. Het lichaam van Captain America in het ijs zien we pas weer aan het einde van Captain America: The First Avenger.)

Schema Een MCU Terugblik:

1 juni 2015: IRON MAN V

8 juni 2015: THE INCREDIBLE HULK + THE CONSULTANT V

15 juni 2015: IRON MAN 2

22 juni 2015: Funny Thing Thor’s Hammer + THOR

29 juni 2015: CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER + AGENT CARTER ONESHOT

6 juli 2015: AVENGERS + ITEM 47

13 juli 2015: IRON MAN 3 + ALL HAIL THE KING

20 juli 2015: THOR: THE DARK WORLD

27 juli 2015: CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER

3 augustus 2015: GUARDIANS OF THE GALAXY

10 augustus 2015: Ant-Man-Review/Fantastic Four-Review

17 augustus 2015: Fantastic Four-Review/Ant-Man-Review

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.