Iron Man 2 (2010): Een MCU Terugblik MARVEL MAANDAG #17

Door Hidde Heikoop

Sinds hij bekendgemaakt heeft Iron Man te zijn, is Tony Stark populairder dan ooit. Hij wordt echter gewantrouwd door het Amerikaanse leger daar hij blijft weigeren zijn Iron Man-harnas aan hen te geven omdat het volgens hem geen wapen maar een geavanceerde prothese is. Justin Hammer (Sam Rockwell), een rivaal van Stark, krijgt opdracht het pak na te maken, maar slaagt hier niet in.

Justin_HammerJustin-Hammer-justin-hammer-12932559-1485-2061

Tony organiseert net als zijn vader in 1978 een tentoonstelling genaamd Stark Expo, waarbij wetenschappers van over de wereld bijeen zullen komen. Ondertussen blijkt dat het palladium wat Tony gebruikt om zijn pak en zijn hartmagneet van stroom te voorzien hem langzaam vergiftigt. Hij kan echter geen goed alternatief vinden en zal spoedig sterven. Dit maakt dat Tony steeds roekelozer wordt. Zo neemt hij deel aan de race op het Circuit de Monaco. Hier wordt hij aangevallen door de Rus Ivan Vanko, die de familie Stark haat om haar verleden als munitie- en wapenfabrikant en voor het feit dat zijn vader, een voormalig zakenpartner van Tony’s vader, door hen is ontslagen en zo in diepe armoede belandde. Hij maakt gebruik van een eigen soort harnas gelijk aan dat van Tony, alleen heeft dit harnas elektriciteitsdraden waar Vanko bijvoorbeeld auto’s doormidden kan snijden en Stark’s harnas kapotmaken. Tony kan hem verslaan, en Vanko wordt gearresteerd. Hammer laat Vanko echter uit de gevangenis bevrijden zodat hij hem kan helpen Iron Mans harnas na te maken. Vanko ontwerpt voor Hammer een reeks androïden met dezelfde krachten als Iron Man. Wanneer Stark tijdens een feestje dronken wordt en zo een gevaar vormt voor iedereen in zijn omgeving, is zijn vriend, luitenant James Rhodes, gedwongen in te grijpen. Hij moet hiervoor noodgedwongen het iets verouderde Iron Man mark II harnas stelen. Na de dronken Iron Man te hebben verslagen, brengt Rhodes het pak naar het leger. Deze haalt Hammer erbij om het pak te verbeteren met een reeks wapens. Het resultaat is War Machine.

Iron-Man-2

Tony wordt bezocht door Nick Fury en Natasha Romanoff van S.H.I.E.L.D.. Hij geeft Tony een videoboodschap van zijn vader uit 1978. Door deze boodschap ontdekt Tony dat de opzet van de Stark Expo uit 1978 eigenlijk een blauwdruk is van een nog onbekend element dat als niet-giftige vervanger van palladium kan dienen. Hij maakt dit element en voorkomt zo zijn dood door palladium-vergiftiging.

Avengers-war-machine-don-cheadleBlack-Widow-Iron-Man-2--960x1080

Op de Stark Expo demonstreert Hammer zijn androïden, geleid door Rhodes in het War Machine-pak. Vanko kraakt echter de software van de androïden en zet ze aan tot het aanvallen van Iron Man en iedereen op de Expo. Ook het War Machine-pak wordt door hem overgenomen. Romanoff slaagt erin de controle over het War Machine-pak terug te geven aan Rhodes, waarna Iron Man en Rhodes de androïden verslaan. Vervolgens bevechten ze Vanko, die voor zichzelf ook een nieuw harnas heeft ontworpen. Vanko wordt verslagen en sterft wanneer zijn harnas ontploft. Hammer wordt gearresteerd. Rhodes besluit het pak te houden en zelf ook een superheld te worden. Ondertussen krijgt Tony van Nick Fury plannen te zien voor “The Avengers Initiative”.

After Credits Scene

Na de credits komt er nog een scene waarin S.H.I.E.L.D. agent Coulson (Clark Gregg) de ontdekking van een grote hamer op de bodem van een krater in een woestijn in New Mexico aanschouwt. Dit verbindt Iron Man 2 met Thor, de volgende film in de MCU.

Nerdy Notes:

  • Samuel L. Jackson is ook te zien als Nick Fury in Iron Man, Captain America: The First Avenger, The Avengers en Captain America: The Winter Soldier en toekomstige MCU-films. In Iron Man 2 heeft hij voor het eerst een grotere rol na zijn verschijning aan het eind van Iron Man.
  • In de film wordt voor het eerst vermelding gemaakt van plannen tot het vormen van de Avengers. De film over dit team verscheen in 2012.
  • In een bonusscène na de aftiteling wordt melding gemaakt over een gevonden hamer, die mogelijk toebehoort aan Thor. Dit is een referentie naar de film Thor uit 2011.
  • Een prototype van het schild van Captain America wordt door Tony Stark gebruikt om zijn creatie te balanceren.

Schema Een MCU Terugblik:

1 juni 2015: IRON MAN V 8 juni 2015: THE INCREDIBLE HULK + THE CONSULTANT V 15 juni 2015: IRON MAN 2 V 22 juni 2015: Funny Thing Thor’s Hammer + THOR 29 juni 2015: CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER + AGENT CARTER ONESHOT 6 juli 2015: AVENGERS + ITEM 47 13 juli 2015: IRON MAN 3 + ALL HAIL THE KING 20 juli 2015: THOR: THE DARK WORLD 27 juli 2015: CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER 3 augustus 2015: GUARDIANS OF THE GALAXY 10 augustus 2015: Ant-Man-Review/Fantastic Four-Review 17 augustus 2015: Fantastic Four-Review/Ant-Man-Review

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.