Hoe media niet goed omgaan met objectiviteit en neutraliteit bij gevoelige onderwerpen COLUMN

Door Sebastiaan Fransen & Hidde Heikoop

Media leggen vaak niet goed uit hoe iets precies zit. Zo circuleerde er vorig jaar een foto rond van een separatist in Oekraïne die het MH17-rampgebied bewaakte en die een knuffel van een jong slachtoffer oppakte en het leek erop alsof hij er nog mee pronkte ook. Die foto wekte veel woede op, maar een tijdje later zagen we dezelfde man in een andere context in een NOS-reportage waar we hem opnieuw de knuffel zagen oppakken en hij was later met zijn gedachten bij de slachtoffers en sloeg een kruisje. Nu kan dat natuurlijk niet gemeend zijn van deze man, maar het is niet iemand die loopt te pronken met een knuffel alsof het een oorlogstrofee is, zoals het lijkt op onderstaande foto als je hem niet in de juiste context ziet en met de juiste achtergrondinformatie.

MH17

De media letten dus niet goed op bij gevoelige berichten of onderwerpen die leven onder de bevolking en pushen verhalen die zij belangrijk vinden. Natuurlijk is dat hun goed recht, want tenslotte bepalen ze zelf wat ze publiceren of niet, maar het is toch storend en veranderd onnodig standpunten en meningen van mensen die alleen mainstream-media lezen of ernaar kijken en niet zelf onderzoeken hoe het echt zit. In het buitenland spelen media vaak beter om met de standpunten van verschillende partijen en laten ze ook de andere kant zien. Al zijn er natuurlijk altijd nog Fox News en CNN die verhalen zo weten te verdraaien dat iemand in diskrediet word gebracht, terwijl hij hele zinnige dingen zei over het buitenlandbeleid van de VS:

De BBC daarentegen is wel goed in het maken van een objectieve waarneming en belicht beide kanten van het verhaal. Zo sprak BBC News met een man die opgegroeid is met IS-kalief Abu Bakr al-Baghdadi en hij vertelt hoe Baghdadi zo geradicaliseerd is en hij heeft nu, als consulent voor de Iraakse regering, de usb-sticks ontcijferd die bemachtigd werden bij een aanval op IS die precies lieten zien hoe IS in elkaar zit (hint: VS heeft met de inval in Irak en het al dan niet onterecht arresteren van Baghdadi toen hij nog bij het Iraakse leger zat, indirect een nog veel groter probleem gecreërd):

In Nederlandse kranten staat bijna alleen maar wat de jihadisten gedaan hebben zodat we ze gaan haten (wat we natuurlijk ook doen na alle onthoofdingsvideo’s die op internet verschenen en hoe ze de yezidi’s hebben afgeslacht, maar we moeten wel beide kanten van het verhaal laten zien en niet alleen van onze kant). Ze kunnen beter gewoon goed beide kanten van het verhaal belichten en objectief en neutraal blijven, in plaats van angst te willen zaaien. Wat de media soms wel goed doen in ons land, is onderzoeken waarom en hoe jongeren hier in Nederland radicaliseren en zich ook bij de jihad willen aansluiten, net als veel andere strijders uit bijvoorbeeld de Russische republiek Tsjetsjenië, maar ook gewone burgers uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk sluiten zich aan bij IS.

a%20-%20vice%20news_0

VICE News is een goed voorbeeld van een medium dat alle kanten van het onderwerp onderzoekt en uitgebreid behandeld en in de juiste context plaatst. Zij zijn met een camera-ploeg met gevaar voor eigen leven naar oorlogsgebied gegaan en hebben  documentaires gemaakt over de IS-kant van het conflict, de sji-itische milities die tegen de soennitische IS vecht, de peshmerga’s (Koerdische militie) die IS tegenhouden en het Iraakse leger dat onder voet word gelopen door jihadisten en de mensen die tussen de twee kanten zitten en er slachtoffer van worden. De documentaires kun je hieronder bekijken:

The Islamic State-documentaire over IS-strijders en Al Baghdadi:

The Battle of Iraq: Shia Militias vs The Islamic State:

Fighting Back Against ISIS:

Under Siege from IS in Ramadi:

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Sebastiaan schreef:

    Zeker waar, propaganda bestaat niet alleen in Rusland en China, maar ook in Nederland, alleen hier pakken ze het nog sluwer aan zodat bijna niemand het door heeft dat ze gemanipuleerd worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.