Arrow Seizoen 1 Episode 1 t/m 3 Review: Batman Castaway DC DONDERDAG #1

Door Hidde Heikoop

In hetzelfde jaar dat Batman The Dark Knight Rises uitkwam verscheen de eerste DC-serie (in Nederland op Veronica te zien en de eerste twee seizoenen staan op Netflix) na het enorme succes van de Superman-serie Smallville die voor 10 jaar achter elkaar op televisie te zien was (Smallville eindigde in 2011 na 10 seizoenen). De serie gaat over Oliver Queen en zijn geheime superheldenidentiteit Green Arrow (in de serie The Vigilante, The Hood, The Arrow genoemd) en is gebaseerd op het Green Arrow-personage uit verschillende DC Comics over de vele jaren sinds het karakter voor het eerst verscheen in 1941. Het karakter is een soort Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en is duidelijk geïnspireerd door Batman, met zijn eigen Arrow-cave en zoon zijn van rijke ouders. Oliver is een typische zoon van een rijke familie die doet wat hij wil en veel met de politie in aanraking komt.

Zijn familie bestaat uit moeder Moira Queen, vader Robert Queen en zusje Thea Queen (die de bijnaam Speedy heeft en later in de serie ook Oliver’s sidekick zal worden) en Oliver’s vriendin Laurel Lance (de burgeridentiteit van Black Canary, sidekick en love-interest van Green Arrow), dochter van rechercheur Quentyn Lance. Olivers beste vriend is Tommy Merlyn, ook een rijkeluiszoon. In 2007 gaan Robert en zijn zoon Oliver (die stiekem Laurel’s zusje Sara meeneemt als zijn date) op een boottrip, maar ze komen in een grote storm terecht en het schip vergaat. Sara word meegesleurd door de wilde zee en Robert, Oliver en Roberts collega weten in een reddingsboot de storm en schipbreuk te overleven. Er is echter niet genoeg voedsel aan boord en Robert besluit dat zijn zoon moet overleven en schiet zijn collega neer met een pistool en pleegt zelfmoord. Oliver spoelt aan op een onbewoond eiland en word vijf jaar later pas weer gevonden en keert terug naar huis waar alles niet meer is zoals het was:

OliverTheaArrow_Ep09_Moira_and_Walter

Episode 1 Pilot: Billionaire playboy Oliver Queen, missing and presumed dead after a shipwreck that claimed the life of his father, is discovered alive after five years on a remote Pacific island. He is welcomed home to Starling City by his mother Moira, his stepfather en former colleague Walter Steele, younger sister Thea, and best friend Tommy, but they sense he has changed. Oliver hides the truth about the man he has become, and tries to reconcile with his former girlfriend, Laurel, whom he cheated on with her sister Sara (who died in the shipwreck). While reconnecting with those closest to him, by night Oliver secretly masquerades as a hooded vigilante archer, attempting to fulfill his dying father’s entreaty: to right the wrongs of his family, fight the ills of society, and restore Starling City to its former glory. Oliver’s first task is to take down corrupt millionaire Adam Hunt, who has scammed millions from various people in Starling City. Laurel’s father, police detective Quentin Lance, becomes determined to arrest the vigilante. Meanwhile, it is revealed Oliver’s mother has an agenda at odds with her son, having orchestrated a kidnapping to determine what his father told him after the shipwreck.

De eerste episode en de pilot laten meteen zien hoe complex en vet deze serie is. Je hebt een getraumatiseerde schipbreukeling die vijf jaar alleen op een onbewoond eiland heeft gezeten die terugkeert naar zijn familie en merkt dat alle verhoudingen anders liggen na vijf jaar op het eiland. Oliver voert zijn vaders laatste wens uit door de fouten die zijn vader maakte recht te zetten en de corrupte en foute mensen in Starling City uit te roeien door een vigilante te worden. Daarnaast moet hij zijn leven als rijkeluiszoon voortzetten, voorkomen dat mensen achter zijn geheime vigilante-identiteit komen en word hij geconfronteerd met zijn furieuze ex-vriendin en officier van justitie Laurel die haar zus verloren heeft door zijn roekeloze actie.

oliver-queen-stephen-amell-and-john-diggle-david-ramsey-116396

De actie in deze aflevering is zeer goed en kan zich zeker meten met The Dark Knight Trilogy, waar deze serie absoluut door geïnspireerd is als het op actie en grimmigheid aankomt. Deze aflevering biedt ook de nodige humor met bodyguard Diggle die een Afghanistan-oorlogsveteraan is die aan Oliver word toegewezen, nadat Oliver en Tommy werden ontvoerd door gemaskerde mannen en Oliver telkens kwijtraakt. Aan het eind van de aflevering komen we erachter dat Olivers moeder Moira achter de ontvoering zat en erachter wilde komen wat Robert Queen haar zoon had verteld. Ik snap waarom het netwerk (Amerikaanse kabelzender CW) na de pilot voor een heel seizoen is gegaan, want het is echt heel tof gedaan en de pilot beloofde zeker al veel goede verhaallijnen en plottwisten voor een goede televisie-serie naast de populaire series voor een jong publiek die de CW al had: The Vampire Diaries en Supernatural.

Arrow-Season-1-Episode-2-3Arrow-stephen-amell-34314989-1920-1080

Episode 2 Honor Thy Father: Laurel brings a civil suit against millionaire Martin Somers, who is also one of Oliver’s targets, for taking part in drug trades with the Chinese Triad that ultimately led to the death of a young woman’s father. As the hooded vigilante, Oliver threatens Somers to make him confess to the murder as penance for all of the wrongs he has done to the city. Instead, Somers contacts the Triad, who send the assassin China White to kill Laurel. Oliver saves Laurel from China; he later obtains Somers’ confession and gives an audio recording of it to Detective Lance. Meanwhile, Oliver’s mother and Walter push Oliver to take a position at the company. Oliver stymies their efforts by using the opening of the company’s new applied sciences division to publicly opt out of the position, knowing that he cannot simultaneously honor his father’s request to fight for the city and be the man his mother wants him to be. A flashback to Oliver’s time on the island shows him being attacked by an unknown hooded figure wielding a bow and Arrow.

In de tweede aflevering gaan Laurel en Oliver (zonder dat ze het van elkaar weten) achter dezelfde corrupte en foute zakenman Martin Somers aan. Oliver als de vigilante The Hood en Laurel als DA (officier van justitie/advocaat). Laurel komt goed op voor de dochter van Nocentini, een oud-werknemer van Somers die vermoord is door de zakenpartners van zijn baas, de Triade (soort Chinese maffia/criminele organisatie). Oliver krijgt het CEO-schap van Queen Consolidated aangeboden, maar weigert omdat hij niet de man is die zijn vader was en dat zal hij ook nooit zijn. Laurel blijft vastbesloten om Somers aan te klagen ondanks de gevolgen en die komen er, want China White en de Triade vallen Laurel aan, die net een goed gesprek had met Oliver die opnieuw zijn spijt betuigde over Sara. Oliver weet Laurel te beschermen met hulp van Diggle en voor The Hood/Oliver is het dit keer persoonlijk en hij dwingt Somers om de moord te bekennen. De politie betreed de scene en The Hood word bijna gepakt door Detective Lance, maar Oliver weet te ontkomen en laat een pijl met een audio-boodschap van de Somers-bekentenis achter, zodat Laurel hem achter de tralies kan zetten. In een flashback zien we dat Oliver het lichaam van zijn vader begraaft onder een hoop stenen en het blijkt dat hij niet alleen op het eiland is, want hij word beschoten door een mysterieuze boogschutter met een kostuum wat heel erg lijkt op dat van Oliver in het heden.

Arrow-Season-1-Episode-2-8 arrow-logo-s2

Wederom een steengoede aflevering waar iets minder actie in te vinden was, maar daarentegen werden de karakters nog wat verder uitgewerkt: Thea en Oliver waren nog meer in conflict als in de eerste aflevering, want Thea accepteert de ”vaderrol” van Oliver niet; Laurel is niet meer alleen maar de huilende ex-vriendin die boos blijft op Oliver en slaagt erin om Somers achter de tralies te krijgen en Detective Lance en Laurel waren het vaak oneens dat Quentyn niet weer een dochter wilde verliezen, terwijl Laurel dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen.

Episode 3 Lone Gunmen: Oliver tracks down another millionaire from his list, but before he can get the answers he wants the man is killed by an assassin known as Deadshot. Initially, the police suspect the vigilante (whom they call “The Hood”) of the killing, but the evidence goes against that theory. Oliver decides to build a new dance club above his hideout as a cover for his nighttime disappearances. While comparing the competition, he finds Thea, who reveals that Laurel and Tommy had been sleeping together during Oliver’s absence. Laurel becomes suspicious when Oliver does not react to the news, and concludes he already knew. Meanwhile, Oliver uses the assassin’s M.O. to learn his true identity, and, as the vigilante, enlists the help of Detective Lance to prevent Deadshot assassinating more of the wealthy. Oliver stops Deadshot, apparently killing him in the process, but his bodyguard Diggle is shot during the assassination attempt. In order to save Diggle’s life, Oliver is forced to reveal his dual identity to him. Flashbacks reveal that the archer who attacked Oliver was actually trying to help him; Oliver misunderstands and escapes, but is pursued by an unknown group of armed professionals.

arrow-deadshotArrow-Season-1_-03-1

In de derde aflevering komen er weer wat personages bij die we de rest van de serie terug zien komen. We hebben Deadshot aka Floyd Lawton, een van de bekendste vijanden en schurken van DC Comics en sidekick, tech-expert en love-interest Felicity Smoak die we voor het eerst ontmoeten. Felicity helpt Oliver bij het opsporen van Deadshot en zorgt voor nog wat extra humor, samen met Tommy en Diggle die ook het een na het andere hilarische gesprek hebben met Oliver. Deadshot lijkt in veel punten op Oliver (dood mensen die corrupt zijn en heeft waarschijnlijk ook een getraumatiseerd verleden, je zet niet voor niets tattoo’s van de mensen die je hebt gedood op je hele lichaam :)), maar is toch veel koelbloediger. Deze aflevering bevat wederom weer flink wat actie met een gevecht tussen Deadshot en The Hood, dat Oliver wint door een pijl door Lawton’s oog te schieten en hij lijkt dood (maar hoe vaak gebeurd het niet in superheldenfilms en series dat schurken opstaan uit de dood *kuch Loki *kuch). Diggle raakt gewond door rondvliegende kogels van Deadshot en Oliver moet noodgedwongen zijn geheime identiteit The Hood prijsgeven als hij Diggle redt met medicijnen van het ”onbewoond” eiland Lian Yu.

Volgende week dinsdag, in de eerste DC DINSDAG, behandel ik episode 4 – 6 van seizoen 1 van Arrow en ik ga door met reviews van Arrow en later ook spinoff-serie The Flash totdat beide seizoenen begin Oktober starten.

Advertenties

104 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.