Captain America: The First Avenger en Agent Carter One-Shot/TV-serie (2011): Een MCU Terugblik MARVEL MAANDAG #19

Door Hidde Heikoop

De film begint met een scène in het heden, waarin te zien is hoe wetenschappers op de Noordpool een vreemd object in het ijs vinden. Het object heeft een rood, blauw en wit motief.

captain-america-the-first-avenger-photos-11 Captain-America-trailer-screencaps-the-first-avenger-captain-america-19929876-1920-800

Vervolgens verplaatst het verhaal zich naar 1942. De Tweede Wereldoorlog woedt volop in Europa. Johann Schmidt, een Nazi-officier die ook bekendstaat als de Red Skull, valt met een groep soldaten een kasteel in Tønsberg, Noorwegen, aan, en steelt een zogenaamde Kosmische Kubus (Tesseract) die ook bekendstaat als “het juweel van Odin”. Ondertussen, in New York City, probeert een jongeman genaamd Steve Rogers dienst te nemen in het Amerikaanse leger, maar hij komt niet door de keuring. Rogers vriend, Sgt. James “Bucky” Barnes, neemt hem vervolgens mee naar de futuristische Stark Expo georganiseerd door Howard Stark (De Stark Expo werd later in de timeline ook gehouden door Tony Stark in Iron Man 2.)

captain-america-small-steveDominic-Cooper-Howard-Stark

Rogers wil kostte wat het kost zijn land dienen en onderneemt nog een poging in het leger te komen. Rogers trekt met zijn gedrevenheid de aandacht van dr. Abraham Erskine, die hem rekruteert voor een geheim militair project. Rogers zal worden gebruikt als testpersoon om de eerste supersoldaat ooit te creëren en Howard Stark is degene die achter de knoppen zit. Hij krijgt een speciaal serum toegediend en wordt bestraalt met wat Erskine “vitastraling” noemt. Deze combinatie verandert Rogers van een lichamelijk zwakke man in een gespierd en kerngezond persoon. Zijn vaardigheden worden meteen op de proef gesteld wanneer een van de in het laboratorium aanwezige mannen de Nazispion Heinz Kruger blijkt te zijn. Kruger doodt Erskine. Rogers probeert Kruger nog te vangen, maar deze pleegt zelfmoord om te voorkomen dat hij kan worden ondervraagd.

41001310180177-fb-fx-0009-560x3724183350-captain-america-the-first-avenger

Zonder Erskine is het onmogelijk het experiment te herhalen, dus zal het Amerikaanse leger het puur met Rogers moeten doen. Maar in plaats van hem naar het front te sturen, wordt hij ingezet om het leger te promoten via een revue-show. Hij krijgt een speciaal kostuum en maakt onder de naam Captain America een tournee door het land om meer mensen aan te sporen dienst te nemen. Tevens maakt hij een reeks films en krijgt zijn eigen stripserie. Een jaar later reist hij af naar Italië om de troepen daar zijn steun te betuigen, maar ze moeten duidelijk niks van hem weten en lachen hem keihard uit.

Wanneer Rogers hoort dat Barnes en een aantal andere soldaten gevangen zijn door Red Skull, overtuigt hij Stark en Peggy Carter om hem te helpen in het vijandige gebied te komen voor een reddingsactie. Rogers breekt in bij een kasteel dat door Red Skull wordt gebruikt als hoofdkwartier, en ontdekt dat Red Skull bezig is zijn eigen terroristische organisatie te vormen genaamd HYDRA om zo de nazi’s omver te werpen en eigenhandig de wereld te veroveren. De Skull blijkt tevens al ver te zijn gevorderd met zijn onderzoek naar het juweel van Odin; hij heeft een reeks extra sterke bommen en futuristische wapens gemaakt met de energie van het juweel als krachtbron.

Captain America: The First Avengercaptain-america-first-avenger-captain-america-the-first-avenger-captain-a-7-g

Rogers bevrijdt Barnes en de anderen en bevecht de Skull korte tijd, maar deze ontsnapt. Nu hij zichzelf heeft bewezen krijgt Rogers volledige status van legerkapitein en een positie aan het front. Hij stelt een ploeg samen bestaande uit Barnes, Timothy “Dum Dum” Dugan, Gabe Jones, Jim Morita, James Montgomery Falsworth, en Jacques Dernier om HYDRA een halt toe te roepen. Tevens krijgt Roger zelf een nieuw wapen; een rond schild gemaakt van vibranium (gemaakt door Howard Stark). Samen vernietigen ze een voor een alle HYDRA-hoofdkwartieren. Tijdens een aanval op een pantsertrein van HYDRA wordt de rechterhand van de Skull, doctor Zola, gevangengenomen, maar valt Barnes in een afgrond en wordt dood gewaand.

captainamerica-tvspotscaptain-america-the-first-avenger-movie-image-47

Uiteindelijk is er nog 1 HYDRA-basis over, waarvan Zola de locatie bekendmaakt. Rogers en zijn mannen dringen hier binnen, maar de Red Skull kan ontkomen in een hypermoderne bommenwerper, waarmee hij zijn zelfgemaakte bommen boven Amerika wil uitgooien. Rogers kan nog net mee aan boord klimmen. Aan boord van het vliegtuig bevechten de Skull en Rogers elkaar opnieuw. De Skull probeert het juweel van Odin te gebruiken, maar het voorwerp werkt niet naar behoren en de Skull desintegreert tot een lichtbundel, die de ruimte inschiet. Het juweel zelf valt uit het vliegtuig, dat niet veel later neerstort op de Noordpool. Howard Stark onderneemt een zoekactie en vindt het juweel, maar van het vliegtuig en Rogers ontbreekt ieder spoor. Aangenomen wordt dat Rogers is omgekomen bij het vliegtuigongeluk.

Terug in het heden blijkt dat Steve Rogers het object was dat in het ijs was gevonden. Hij ontwaakt in een kamer die sterk lijkt op een typische ziekenhuiskamer uit de jaren 40, maar Rogers beseft dat de kamer slechts namaak is en vlucht het gebouw uit de straat op. Daar confronteert Nick Fury hem met de mededeling dat Rogers 70 jaar lang ingevroren heeft gezeten. Al het mogelijke zal gedaan worden om hem te helpen integreren in de moderne samenleving.

Captain-America-The-First-Avenger-captain-america-27390778-1280-720Red Skull

After Credits Scene

Tevens vertelt Fury Rogers (in een bonusscène na de aftiteling) dat hij een speciale missie voor hem heeft. Steve Rogers word hiermee dus gerekruteerd voor The Avengers (2012) en de opening van die film speelt zich direct na deze scene af.

Agent Carter One Shot, TV-serie en het uitbouwen van de jaren 40 en 50 MCU-Timeline

De Agent Carter One Shot speelt zich een jaar na de gebeurtenissen in Captain America: The First Avenger af (in 1946) en draait om agent Carter die op zoek gaat naar de mysterieuze Zodiac. Tot ongenoegen van haar baas (agent Flynn) rond ze een missie succesvol af zonder de benodigde permissie van hem te hebben verkregen. Aanvankelijk weigert hij dan ook om haar nog op andere missie te laten gaan. Flynn krijgt echter een telefoontje van Howard Stark die hem vertelt dat Carter bij S.H.I.E.L.D. kan komen werken. Deze One Shot was een leuke toevoeging om een kleine glimps op te vangen van de levens van Howard Stark en Agent Carter nadat ze hun vriend Steve Rogers waren kwijtgeraakt.

In 2015 werden de gebeurtenissen in de Agent Carter One Shot echter teniet gedaan door de komst van de Agent Carter TV-serie op ABC. In deze achtdelige mini-serie (die in januari 2016 met seizoen 2 10 afleveringen zal tellen) werd het leven van Agent Carter veel meer belicht en bouwt de serie op na de onvermijdelijke oprichting van SHIELD. De serie zal uiteindelijk over de gebeurtenissen in de One Shot heen springen en de jaren 40 en 50 meer uitbouwen. (Voor meer info over het eerste seizoen van Agent Carter: https://hitaar.wordpress.com/2015/03/02/agent-carter-eindigt-eerste-seizoen-met-epische-verrassingscameo-en-agents-of-shield-keert-morgen-weer-terug-van-een-pauze-marvel-maandag-3/). We weten nu ook al dat Agent Carter en de oudere Howard Stark (John Slattery) een rol gaan spelen in een flashback in Ant-Man en dat de stokoude Peggy Carter misschien nog verschijnt in Captain America: Civil War.

Nerdy Notes

  • Samen met Iron Man, The Incredible Hulk en Thor is Captain America bedoeld als aanloop naar The Avengers.
  • Dominic Cooper speelt in deze film een jonge versie van Howard Stark, de vader van Tony Stark (Iron Man).
  • Samuel L. Jackson was eerder al te zien als Nick Fury in de films Iron Man en Iron Man 2.
  • Het Noorse dorp waar de Red Skull het juweel vindt, is hetzelfde dorp waar de strijd tussen de Asgardianen en de IJsreuzen plaatsvond in de openingsscène van de film Thor, maar dan een paar eeuwen later.

1 juni 2015: IRON MAN V 8 juni 2015: THE INCREDIBLE HULK + THE CONSULTANT V 15 juni 2015: IRON MAN 2 V 22 juni 2015: Funny Thing Thor’s Hammer + THOR V 29 juni 2015: CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER + AGENT CARTER ONESHOT 6 juli 2015: AVENGERS + ITEM 47 13 juli 2015: IRON MAN 3 + ALL HAIL THE KING 20 juli 2015: THOR: THE DARK WORLD 27 juli 2015: CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER 3 augustus 2015: GUARDIANS OF THE GALAXY 10 augustus 2015: Ant-Man-Review/Fantastic Four-Review

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.