Op weg naar de Tour de France 1 juli 2015 (1 van 3): Terugblik op de Tour-voorbereidingskoersen = Criterium du Dauphine 2015 NOG DRIE DAGEN TOT DE TOUR DE FRANCE 2015 IN UTRECHT START

Door Hidde Heikoop

Voordat al het tijdritgeweld en Franse hittegolven Utrecht en Nederland binnendenderen op 4 juli, blik ik vandaag terug op de voorbereidingskoersen (Criterium du Dauphine, Ronde van Zwitserland en Route du Sud) voor de tweede Grote Ronde van het jaar. (Giro vorige maand gewonnen door Contador, lees daar alles over in deze rubriek; klik bovenaan dit bericht op de categorie Op weg naar de Tour de France of Sport en als je helemaal terug wil gaan naar de Giro-start 2015, begin dan met de eerste twee etappes via deze link: https://hitaar.wordpress.com/2015/05/11/op-weg-naar-de-tour-de-france-11-mei-2015-giro-ditalia-orica-greenedge-doet-het-goed-in-italie-en-lottonl-jumbo-was-dichtbij-ritzege/ )

De Criterium du Dauphine begon dit jaar eens niet met een tijdrit en had ook alleen maar een race tegen klok in teamverband deze editie. Alberto Contador en Nairo Quintana kozen verrassend voor de kleine etappe-wedstrijd Route du Sud als voorbereiding, maar de andere favorieten voor de eindzege dit jaar Christopher Froome en Vincenzo Nibali startten wel in de traditionele voorbereidingswedstrijd.

Peter Kennaugh won de eerste etappe. De 25-jarige Britse nationale kampioen van Team Sky bleef in een etappe die veel heuvels bevatte, het peloton nipt voor in Albertville. Op twee seconden van de winnaar eindigde Sacha Modolo van Lampre-Merida als tweede. De Italiaan versloeg Edvald Boasson Hagen (die sinds kort voor de continentale Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka uitkomt en MTN is hiermee het eerste Afrikaanse team die ook in de Tour de France zal starten met een wildcard) in de sprint van het peloton. Wilco Kelderman van LottoNL-Jumbo legde beslag op de elfde plaats in de eerste rit en dus ook gelijk in het algemeen klassement. Kennaugh werd dankzij zijn zege de eerste leider in de Dauphiné 2015.

De 132 kilometer lange etappe rond Albertville stond in het teken van een lange vlucht van de Duitser Björn Thurau van continentale ploeg Bora-Argon, de Eritreër Daniel Teklehaimanot van continentale ploeg MTN, de Fransman Romain Guillemois van continentale ploeg Europcar en de voor Lotto-Jumbo koersende Belg Maarten Wynants. Het kwartet vluchters werd in het laatste uur gehalveerd toen Teklehaimanot en Thurau demarreerden. Op de laatste van meer dan een handvol hellingen reed Thurau weg bij Teklehaimanot (die alvast een flinke voorsprong pakte in het bergklassement voor de bolletjestrui) en probeerden diverse renners, onder wie Daniel Oss en Kennaugh, vanuit het peloton de aansluiting met de coureurs voorop te vinden.

Dauphine 2Dauphine 1

Nacer Bouhanni won de tweede etappe en ditmaal was het wel een massa-sprint. De 24-jarige Fransman van Cofidis was overtuigend de sterkste in de rit naar Villars-les-Dombes. De Fransman Samuel Dumoulin van AG2R legde beslag op de tweede plaats, voor de Italiaan Sacha Modolo van Lampre-Merida. Dennis van Winden van LottoNL-Jumbo was op plek veertien de beste Nederlander. Zijn kopman Wilco Kelderman kwam op ongeveer anderhalve kilometer van de meet ten val. Hij stapte gelukkig al snel weer op zijn fiets en hield er alleen wat schaafwonden en een pijnlijke pols aan over. Kelderman liep geen tijdverlies op omdat de val binnen drie kilometer van de meet plaatsvond. Peter Kennaugh behield de leiderstrui en de Sky-renner had een voorsprong van twee seconden op Modolo.

Het belangrijkste obstakel in de tweede etappe was de Col de Cuvéry. Deze berg van eerste categorie zorgde niet voor spectaculaire ontwikkelingen, mede omdat de top op liefst 99 kilometer van de aankomst lag. Drager van de bolletjestrui Daniel Teklehaimanot pakte echter opnieuw wat punten voor het klassement in zijn vlucht samen met Perrig Quemeneur van Europcar en Arnaud Courteille van FDJ. De voorsprong van het trio schommelde voortdurend tussen de twee en drie minuten. Telkens als de hoofdmacht iets dichter bij leek te komen, werd het tempo weer gedrukt in het peloton. Dit kat-en-muisspel (wat je vaak ziet als het peloton of de grote ploegen een massa-sprint willen) was op ongeveer vijf kilometer van de meet voorbij, waarna Bouhanni naar de zege sprintte. Eerder dit seizoen won de Fransman al twee etappes in het Circuit de la Sarthe en schreef hij de GP Denain op zijn naam.

Dauphine 3 Dauphine 4

BMC won de ploegentijdrit. Rohan Dennis (die je zeker op kan schrijven voor etappe 1 van de Tour de France, een tijdrit die helemaal op het lijf van deze Australiër geschreven is) nam na deze derde etappe de gele trui over van Peter Kennaugh, die met zijn ploeg op 35 seconden van BMC binnenkwam. De Amerikaanse formatie BMC completeerde de 24,5 kilometer van Roanne naar Montagny in 29 minuten en 58 seconden, net boven de 49 (!!) kilometer per uur gemiddeld.

Lieuwe Westra werd door de tweede plaats van Astana vijfde in het klassement op vier seconden van de Australische leider. Lars Boom, die ook voor de equipe uit Kazachstan rijdt, werd dertiende op zestien tellen. Movistar eindigde met Alejandro Valverde in de gelederen als derde met een achterstand van vijf tellen. Lotto-Jumbo werd met kopman Wilco Kelderman, die maandag ten val kwam, tiende op 54 seconden. “De samenwerking was goed”, reageerde Kelderman, die geen last meer ondervond van zijn val. “Het ging goed.” Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle en regerend winnaar Andrew Talansky legden met Cannondale-Garmin beslag op plaats zeven, vijf plekken boven het Lotto-Soudal van Pim Ligthart. Bauke Mollema werd met Trek slechts zeventiende op 1.14 (die dus nog zeker werk voor de boeg hadden qua tijdritten), een plekje boven Giant-Alpecin dat aantrad met Albert Timmer.

Dauphine 6 Dauphine 7

Nacer Bouhanni won opnieuw in de vierde etappe en de Fransman was in de vierde etappe opnieuw duidelijk de sterkste in de sprint voor de Belg Jonas Vangenechten en Luka Mezgec, de Sloveense sprinter van Giant-Alpecin. Martijn Keizer van LottoNL-Jumbo kleurde de rit met een lange ontsnapping waarin hij na het afhaken van medevluchter Tosh Van der Sande van Lotto-Soudal als laatste overbleef. Keizer hield het tot zo’n 10 kilometer voor de streep vol. Zijn kopman Wilco Kelderman probeerde de aanval nog over te nemen, maar slaagde daar niet in.

Na diverse vluchtpogingen van onder anderen Tim Wellens van Lotto-Soudal werd het toch een sprint van een uitgedund peloton. Bram Tankink, teamgenoot van Keizer en Kelderman, was uiteindelijk de beste Nederlander op de twaalfde plaats. In het algemeen klassement behield Rohan Dennis zijn leidende positie na de winst van BMC in de ploegentijdrit. Zijn kopman Tejay van Garderen stond tweede in dezelfde tijd. Vincenzo Nibali, kopman van Astana en winnaar van Tour de France 2014, is de nummer vier voor zijn teamgenoot Lieuwe Westra. Kelderman stond veertigste op 54 seconden en Bauke Mollema gaf op plek 57 al 1.15 toe. Chris Froome stond er met een achterstand van 35 seconden ook niet geweldig voor.

Dauphine 8 Dauphine 9

De vijfde etappe in het Criterium du Dauphiné werd gewonnen door Romain Bardet. De 24-jarige Fransman van AG2R soleerde naar de zege in de bergrit met aankomst in Pra-Loup. Bardet, die een aanval bekroonde, bleef BMC-renner Tejay van Garderen 36 seconden voor. De Amerikaan passeerde in de laatste honderd meter Chris Froome, die enigszins stil was gevallen na een aanval. Van Garderen nam de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Rohan Dennis, die de trui veroverde in de ploegentijdrit. In het klassement verdedigde in Van Garderen het nieuwe klassement een voorsprong van achttien seconden op Beñat Intxausti van Movistar en Bardet volgde na zijn etappe-winst op twintig seconden op plek drie en Froome stond vijfde op 41 seconden van Van Garderen. In de slotfase moesten onder anderen Wilco Kelderman, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali lossen in de groep der favorieten. Bauke Mollema verloor al eerder de aansluiting en eindigde als 92e op ruim vijftien minuten. Kelderman passeerde als achttiende de streep, op 1.42 minuut van Bardet. Nibali gaf 1.59 minuut toe. In de beginfase van de bergrit ontstond een kopgroep van zeven renners, onder wie Albert Timmer van Giant-Alpecin en Daniel Teklehaimanot (!!), de leider in het bergklassement.

Dauphine 10 Dauphine 11

Rui Costa won de zesde etappe. In een enerverende rit rekende de 28-jarige Portugees van Lampre-Merida af met zijn medevluchter Vincenzo Nibali. Rui Costa stak in de laatste meters de Italiaan van Astana voorbij. Alejandro Valverde van Movistar passeerde op ruim een halve minuut als derde de streep, voor Tony Gallopin van Lotto-Soudal. Dit viertal maakte deel uit van een kopgroep in de rit met aankomst in Villard-de-Lans. Als troost nam Nibali wel de gele leiderstrui over van de Amerikaan Tejay van Garderen. De ‘voorhoede’ van het peloton, met Chris Froome, finishte op ruim twee minuten. Wilco Kelderman moest een verlies van ongeveer twintig seconden toestaan op Froome. De kopman van Lotto-Jumbo passeerde als dertiende de streep en steeg in het klassement naar de veertiende plek. Trek-kopman Bauke Mollema, die met rugklachten kampt en donderdag veel tijd verloor, finishte als 138e op ruim 36 minuten van winnaar Costa.

Dauphine 12 Dauphine 13 Dauphine 14

Chris Froome won de zevende etappe, de koninginnenrit van het Criterium du Dauphiné. Tejay van Garderen nam de leiding in het algemeen klassement weer over van Vincenzo Nibali. Froome reed in de laatste kilometers van de zevende etappe weg bij de concurrentie en kwam solo over de streep in Saint-Gervais Mont Blanc. De kopman van Team Sky had aan de finish zeventien seconden voorsprong op Van Garderen en dat was net niet voldoende om de leiderstrui te pakken. De Amerikaan verdedigde in de laatste rit een voorsprong van achttien seconden. Beñat Intxausti staat op 45 seconden derde. Nibali kon de favorieten in de zware bergrit niet volgen en kwam op bijna vier minuten van Froome binnen. Ook Wilco Kelderman moest veel tijd toegeven. De kopman van Lotto-Jumbo kon op de voorlaatste klim niet mee met het peloton en verloor bijna 23 minuten (!!) Hij duikelde van de veertiende naar de 23e plek in het klassement.

Een omvangrijke kopgroep met daarin onder meer Bauke Mollema en Pim Ligthart reed lange tijd op kop. Met nog zestig kilometer te gaan schroefde Team Sky het tempo in het peloton op en werd de achterstand steeds kleiner. Onder meer Nibali, Alejandro Valverde en Rui Costa konden het tempo niet bijbenen en moesten lossen. Froome werd op de slotklim lang geholpen door zijn ploeggenoot Wout Poels, waarna hij er samen met Van Garderen vandoor ging. De Amerikaan moest vervolgens lossen na een tempoversnelling van Froome.

Dauphine 15 Dauphine 16

Chris Froome won uiteindelijk voor de tweede keer in zijn loopbaan het Criterium du Dauphiné. De 30-jarige Brit zegevierde in de lastige slotrit en reed en passant de Amerikaan Tejay van Garderen uit de leiderstrui. De finale van het Criterium du Dauphiné mondde uit in een zeer spannende strijd tussen Froome en Van Garderen. De Brit van Team Sky moest een achterstand van achttien seconden goedmaken en slaagde in zijn missie in de rit met aankomst op de Modane Valfréjus, een col van eerste categorie van acht kilometer. Voordat Froome zijn aanval plaatste, werd hij gegangmaakt door zijn sterke teamgenoot Wout Poels (die dezelfde rol gaat vervullen in de Tour de France.) Van Garderen passeerde weliswaar op achttien seconden als vierde de streep, de tien seconden bonificatie die Froome mocht incasseren deden hem de das om. De Brit Simon Yates in de witte trui voor het jongerenklassement besloot de rit als tweede, voor de Portugees Rui Costa.

Poels legde beslag op de achtste plek en Bauke Mollema werd vijftiende op 1.35 minuut. Laatstgenoemde kampte eerder in de ronde nog met een rugblessure, waardoor hij veel tijd verloor. In de openingsfase van de 156,5 kilometer lange slotrit ontstond een kopgroep van dertien renners, onder wie de Nederlanders Albert Timmer, Wilco Kelderman en Lars Boom. Ook Stephen Cummings en meervoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin maakte deel uit van de vlucht die een maximale voorsprong van bijna vijf minuten bij elkaar fietste. De renner van Etixx-QuickStep vond kennelijk dat de snelheid in de kopgroep onvoldoende was, waardoor hij het solo probeerde. Ondertussen schroefde het Team Sky van Froome het tempo op in het peloton, waaruit vele renners moesten lossen. In de finale bleek de tank bij Martin leeg. De Duitser werd voorbijgereden door Cummings, die met een marge van ruim een minuut op de groep der favorieten begon aan de slotklim van acht kilometer. Kelderman was toen al ingelopen, een lot dat Cummings was beschoren tijdens de laatste beklimming toen Froome demarreerde op 2,5 kilometer van de aankomst.

Van Garderen reageerde attent, maar de Amerikaan kon toch niet in het wiel komen van zijn concurrent. Froome, die zaterdag ook al een ritzege boekte in een bergrit, liep langzaam maar zeker uit en pakte genoeg marge voor zijn tweede eindzege in de Dauphiné. In 2013 triomfeerde Froome ook al in de Franse etappewedstrijd. Ruim een maand later won hij eveneens de Tour de France. Een voorteken?! De beste Nederlander in het eindklassement was Kelderman op de 22e plaats. Vincenzo Nibali moest met de twaalfde plek genoegen nemen.

Dauphine 17 Dauphine 18 Dauphine 19

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.