Op weg naar de Tour de France 1 juli 2015 (3 van 3): Terugblik op de Tour-voorbereidingskoersen = Route du Sud 2015 NOG DRIE DAGEN TOT DE TOUR DE FRANCE 2015 IN UTRECHT START

Door Hidde Heikoop

Voordat al het tijdritgeweld en Franse hittegolven Utrecht en Nederland binnendenderen op 4 juli, blik ik vandaag terug op de voorbereidingskoersen (Criterium du Dauphine, Ronde van Zwitserland en Route du Sud) voor de tweede Grote Ronde van het jaar. (Giro vorige maand gewonnen door Contador, lees daar alles over in deze rubriek; klik bovenaan dit bericht op de categorie Op weg naar de Tour de France of Sport en als je helemaal terug wil gaan naar de Giro-start 2015, begin dan met de eerste twee etappes via deze link: https://hitaar.wordpress.com/2015/05/11/op-weg-naar-de-tour-de-france-11-mei-2015-giro-ditalia-orica-greenedge-doet-het-goed-in-italie-en-lottonl-jumbo-was-dichtbij-ritzege/ )

Normaal gesproken zou een wedstrijd als Route du Sud niet interessant zijn als je probeert te kijken wie de Tour de France zou kunnen winnen. Dit jaar kozen Contador en Quintana er echter voor om deze driedaagse etappe-koers te rijden en ze streden met z’n tweeën om de oranje leiderstrui die Contador uiteindelijk won.

Steven Tronet won de eerste etappe van deze kleine ronde. De Fransman van de continentale ploeg Auber 93 versloeg in een lange sprint omhoog zijn landgenoot Romain Hardy en de Deen Michael Carbel Svendgaard. De 28-jarige Tronet werd automatisch ook de eerste leider in de Franse etappekoers. Nadat een kopgroep van vijf man was bijgehaald door het peloton, regende het in de laatste 15 kilometer aanvallen. Op ongeveer 1,5 kilometer voor de finish werd ook het laatste groepje bijgehaald. Iedereen keek naar de Franse sprinter Brian Coquard van Europcar, maar hij verspilde zijn energie al vroeg op de stijgende aankomst. Tronet ging juist op het goede moment aan en won ruim in de straten van Auch. Alberto Contador kwam in zijn eerste koersdag sinds zijn winst vorige maand in de Ronde van Italië als tiende over de streep. Een andere Tour-favoriet, Nairo Quintana, bereidt zich in de Route du Sud ook voor op de Ronde van Frankrijk.

Dauphine 41Dauphine 42Dauphine 43

De Fransman Bryan Coquard won de tweede etappe. De coureur van Europcar was oppermachtig in de massasprint van de rit tussen Auch en Saint-Gaudens. Coquard pareerde in de laatste meters een uitval van Quentin Jauregui (AG2R), die als tweede over de meet kwam. Klassementsleider Steven Tronet, donderdag winnaar van de openingsrit, behoudt de leiding. Zaterdag wordt in de Franse etappekoers de koninginnenrit gereden, als de renners onderweg naar Bagnères-de-Luchon drie zware klimmen krijgen te verwerken. Toprenners als Alberto Contador en Nairo Quintana bereiden zich in de koers voor op de Ronde van Frankrijk.

Alberto Contador won de koninginnenrit naar Bagneres-de-Luchon en nam de leiderstrui over van winnaar van etappe 1 Steven Tronet. De Spanjaard bleef Nairo Quintana in de slotklim naar Bagnères-de-Luchon voor en greep de leiding in de Franse etappekoers. In de rit van Izaourt naar Bagnères-de-Luchon moest het peloton drie cols van de eerste categorie over, waaronder de beroemde Port de Balès. In de slotfase bleek Contador de betere. De kopman van Tinkoff-Saxo kwam dertien seconden eerder dan Quintana over de streep en nam de leiderstrui over van Steven Tronet. Pierre-Roger Latour uit Frankrijk werd derde. Zondag wordt de laatste etappe in de Route del Sud verreden. De etappekoers geldt voor Contador en Quintana als voorbereiding op de Tour de France.

Bryan Coquard won ook de slotetappe van de Route du Sud. De Franse sprinter van Europcar was in Gaillac de snelste in een massaspurt. Lorrenzo Manzin eiste de tweede plaats voor zich op, terwijl Leonardo Duque derde werd. Alberto Contador greep zaterdag in de koninginnenrit de macht in het algemeen klassement en hield die op de slotdag vast.
De slotetappe van de meerdaagse Franse koers ging over 166 kilometer van Revel naar Gaillac. In de laatste etappe was het koersverloop vertrouwd: een groepje mocht wegrijden en de ploeg van klassementsleider Contador controleerde de voorsprong. Het duurde echter verrassend lang voordat de kopgroep werd gegrepen door het peloton. Pas in de laatste twee kilometer moest de laatste vluchter capituleren en kon de voorbereiding op de sprint beginnen. Coquard werd in een perfecte positie afgezet door zijn ploeg en rondde het teamwerk succesvol af. De leidende positie van Contador in het klassement kwam op de laatste dag geen enkel moment in gevaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.