Op weg naar de Tour de France 3 juli 2015: Wie heeft er al gewonnen en wie gaat er meedoen om de winst in de Tour de France 2015? NOG 1 DAG TOT DE TOUR DE FRANCE 2015 IN UTRECHT START

on

Door Hidde Heikoop

Jaja, nog één dag en dan barst het Tour-spektakel al weer los. Het belooft morgen een tropische en echte Franse dag te worden voor de 198 renners die van start zullen gaan bij de Jaarbeurs in Utrecht. Deze editie van de Tour de France lijkt een titanenstrijd te gaan worden tussen Froome, Nibali, Quintana en Contador en er doen 20, jawel 20 Nederlanders mee dit jaar. Daarmee hebben we, naast de Fransen, de meeste renners in het Tour-peloton en wielerfans en niet-wielerfans hebben Tom Dumoulin al gebombardeerd tot de opvolger van Erik Breukink (die in 1989 de laatste Nederlandse geletruidrager was) als de eerste geletruidrager van de Tour de France 2015. Maar wie gaat er winnen en wie rijdt er voor wie? Ik zet mijn voorspellingen en verwachtingen van deze Tour de France voor je op een rijtje.

Astana Pro Team (Kazachstan): We beginnen met de ploeg die de winnaar van vorig jaar voortbracht: Vincenzo Nibali uit Italië. De meesterdaler en klassementsrenner, ook wel de Haai van Messina genoemd, maakte grote indruk vorig jaar door zijn overheersing in het algemeen klassement en won maar liefst 4 (!!!) etappes. Hij is dan ook de onbetwiste kopman van Astana, dat naast de twee Nederlanders Lieuwe Westra en Lars Boom (die ook zeker een goede tijd gaan neerzetten morgen en Lars Boom heeft de kasseienetappe ongetwijfeld aangekruist op zijn lijstje na zijn historische etappe-overwinning vorig jaar), vooral helpers voor Nibali heeft meegenomen in de persoon van Andriy Grivko, Dmitriy Gruzdev en Jakob Fuglsang, die dit jaar nog geen grote wedstrijden of uitslagen hebben gereden. Tanel Kangert reed eerder dit jaar de Giro en werd knap 13de in het algemeen klassement en Rein Taaramae won de Ronde van Murcia eerder dit jaar. Oudgediende en winnaar van de Giro d’Italia 2011 Michele Scarponi maakt de ploeg compleet met nog wat extra ervaring in grote rondes. Ik verwacht dat Astana zeer goed zal zijn als ploeg en in de belangrijke ritten ook met een paar man zal overbleven om Nibali te ondersteunen.

AG2R-La Mondiale (Frankrijk): Dit Franse team maakte vorig jaar grote indruk in de Tour. Jean Christophe Peraud reed vorig jaar geweldig en eindigde zo als tweede in het algemeen klassement en de oudgediende won ook eerder dit jaar het Internationaal Wegcriterium. Jonkie Romain Bardet (al getipt als de nieuwe Hinault door de Fransen :)) werd vorig jaar zesde in de Tour en won een mooie bergrit in Criterium du Dauphine dit jaar. Zij zijn de onbetwiste kopmannen in een team met voornamelijk aanvallers die voor een dagzege gaan, zoals de Belg Jan Bakelants en Christophe Riblon (die in 2010 en 2013 al een Tour-etappe wist te winnen). Andere renners zoals Ben Gastauer en Damien Gaudin zullen vooral hun kopmannen Peraud en Bardet gaan ondersteunen.

FDJ (Frankrijk): Dit Franse team pakte net als AG2R hun kans in het algemeen klassement toen Contador en Froome uitvielen. Thibaut Pinot reed sterk, werd derde in het algemeen klassement en won ook het jongerenklassement. Hij is dit jaar ook weer de onbetwiste kopman en het gevoel dat hij ook weer hoge ogen kan gooien deze Tour, kwam toen hij bijna de Ronde van Zwitserland wist te winnen. Hij moest helaas zijn meerdere erkennen in Simon Spilak in de tijdrit, maar deze Tour bevat alleen de tijdrit van morgen en de ploegentijdrit, dus met de kansen van Thibaut Pinot zit het wel goed. Renners als Jeremy Roy en William Bonnet zullen de Fransman gaan ondersteunen en sprinter Arnaud Demare zal zich weer gaan mengen in de massasprints.

Sky (Groot-Brittannië): En dan zijn we aangekomen bij een uitermate sterke ploeg. Christopher Froome is dit jaar in topvorm en won de Criterium du Dauphine en lijkt af te stevenen op opnieuw een goede Tour na zijn winst in 2013. Leopold Konig (zesde in de Giro dit jaar), Richie Porte (winnaar van Parijs-Nice, Ronde van Catalonië en de Ronde van Trentino) en Geraint Thomas (winnaar van de E3-prijs, derde in Gent-Wevelgem en tweede in de Ronde van Zwitserland dit jaar) zijn ook zeer sterk in goede klassementen en etappes rijden en een van hen zal bij een eventuele uitval van Froome (vorig jaar gebeurde het tenslotte ook, geheel onverwacht) het kopmanschap ongetwijfeld overnemen. Nederlander Wout Poels gaat als meesterknecht voor Froome aan de slag in de bergen en liet dit jaar zien wat voor klasbak hij is. Hij won een etappe in Tirreno-Adriatico en loste de ene na de andere klassementsrenner in de Dauphine.

Tinkoff-Saxo (Rusland): De ploeg van de ”prettig” gestoorde Oleg Tinkov. Contador is de onbetwiste kopman na zijn winst in de Giro dit jaar (en hij won ook Route du Sud net voor Quintana een paar weken geleden) en zijn ruime ervaring in het winnen van grote rondes (winnaar Tour 2007, Giro 2008, Vuelta 2008, Tour 2010, Vuelta 2012 en Vuelta 2014). Peter Sagan zal weer gaan proberen om de groene trui te pakken (In 2012, 2013 en vorig jaar mocht hij het groen in Parijs aantrekken en won al drie keer het puntenklassement in de Ronde van Zwitserland en dit jaar won hij verrassend de Ronde van Californië), maar zal voornamelijk in dienst van Contador moeten rijden. Meesterknechten Roman Kreuziger en Rafal Majka (vorig jaar winnaar van het bergklassement voor de bolletjestrui in de Tour) zullen zich in de bergen gaan laten zien en Ivan Basso brengt nog wat grote ronde-ervaring mee (winnaar van de Giro in 2006 en 2010).

Movistar (Spanje): Dit jaar doet Nairo Quintana, winnaar van de Giro 2014 en in de Tour 2013 tweede achter Froome en winnaar van het jongerenklassement en het bergklassement, mee met de Tour als kopman en word als een van de vier favorieten gezien, samen met Nibali, Froome en Contador. Ervaren klassieker- en klassementsrenner Alejandro Valverde is tweede kopman bij de Spaanse wielerformatie: (Luik-Bastenaken-Luik 2006, 2008 en dit jaar; Waalse Pijl 2006, 2014 en dit jaar en Clasica San Sebastian 2008 en 2014 en winnaar van de Vuelta 2009 en drie keer derde in 2003, 2013,2014 en twee keer tweede in 2006 en 2012 en in de Tour 2014 net vierde achter Pinot, Peraud en Nibali). Adriano Malori (Italiaanse tijdritkampioen), Jonathan Castroviejo (Spaanse tijdritkampioen), Alex Dowsett (Britse tijdritkampioen) zijn niet onverdienstelijke tijdrijders en die kun je dus ook noteren in het lijstje voor morgen en het hele Movistar-team zal vermoedelijk ook goede zaken gaan doen in etappe 9, de ploegentijdrit. De rest van de Movistar-renners (Winner Anacona, Imanol Erviti, Jose Herrada, Gorka Izagirre) rijden voor kopman Quintana.

BMC Racing Team (Verenigde Staten): Bij de Amerikaanse wielerformatie is Tejay van Garderen de kopman. Hij reed al heel goed in Criterium du Dauphine (hij werd op 10 seconden achterstand tweede na Christopher Froome) en won in 2012 het jongerenklassement in de Tour de France. Damiano Caruso werd achtste in de Giro dit jaar en zal bij een eventuele uitval van Tejay doorschuiven naar de kopmanpositie. Verder zal de Belg Greg van Avermaet de eerste week voor etappes gaan, want de route loopt precies door een gebied waar hij altijd goede uitslagen rijd. Hij zal de etappe naar de Muur van Hoei en de kasseienrit ongetwijfeld hebben aangestreept.

Lotto-Soudal (België): Dan komen we bij de eerste sprintploeg. Duitse sprinter Andre Greipel, zesvoudig Touretappe-winnaar (tweevoudige Giroetappe-winnaar en viervoudig Vueltaetappe-winnaar) en winnaar van het eindklassement van de Nederlands/Belgische Ster ZLM Tour, zal weer volop gaan strijden voor etappe-zeges en dat zal voornamelijk in de eerste week gebeuren. In de laatste twee weken zijn er voornamelijk heuvel- en bergetappes waar Greipel meestal snel lost. Jonge Belg Tim Wellens zal voor een etappe-zege en wellicht een goed klassement gaan rijden, Adam Hansen (die al 15 grote rondes uitreed en een Vuelta- en Giro-etappe heeft gewonnen, maar nog nooit een Tour-etappe) gaat ook voor etappe-winst als de sprintetappes eenmaal geweest zijn en Tony Gallopin (die vorig jaar een Tour-etappe won en een dag in het geel reed) zal ook voor een etappe gaan. De rest zal voornamelijk als wagon dienen voor de machtige sprinttrein (Lars Bak, Thomas De Gendt, Jens Debusschere, Gregory Henderson, Marcel Sieberg.)

Giant-Alpecin (Nederland/Duitsland): De tweede sprintploeg was eerder al zeer succesvol met een aantal etappe-overwinningen met Marcel Kittel en John Degenkolb, maar alleen Degenkolb start in deze editie van de Tour de France, want Kittel was niet op tijd fit. Nederlander Tom Dumoulin is de meestertijdrijder van de ploeg en kan (volgens iedere wel en niet-wielerfan) het geel pakken in de tijdrit morgen en hij zal verder misschien nog voor het klassement gaan rijden. Warren Barguil zal voor etappe-zeges gaan in de bergen en voor een goed klassement (eerder al achtste in de Vuelta 2013 en winnaar van twee etappes in diezelfde Vuelta.) De rest van de Giant-renners helpt John Degenkolb in de vlakke en heuvel-etappes en Warren Barguil in de bergen (Simon Geschke, Georg Preidler, Ramon Sinkeldam, Koen de Kort, Roy Curvers en Albert Timmer.)

LottoNL-Jumbo (Nederland): De Nederlandse Lotto-formatie verschijnt met 4 (!!) kopmannen aan de start. Robert Gesink (eerder al vierde in de Tour 2010 en zesde in de Vuelta 2012 en winnaar van de Ronde van Californië 2012) en Wilco Kelderman (zevende in de Giro 2014 en winnaar van Ronde van Noorwegen 2011 en Ronde van Denemarken 2013) zijn de twee officiële kopmannen, maar Steven Kruijswijk (vorig jaar in de Tour vijftiende en verrassend zevende in de Giro dit jaar) en Laurens Ten Dam (dertiende in de Tour 2013 en negende in de Tour 2014 en ook nog achtste in de Vuelta 2012) dienen ook als schaduwkopmannen die vermoedelijk wel wat meer vrijheid gaan krijgen van Gesink en Kelderman. De Belg Sep Van Marcke gaat proberen om in de eerste week (Muur van Hoei, kasseienrit) Gesink en Kelderman te helpen in de hectische strijd die ongetwijfeld gaat losbarsten. De rest van de Lotto-renners zal als knecht fungeren (Bram Tankink, Tom Leezer, Jos van Emden, Paul Martens.)

Katoesja (Rusland): Hier is Joaquim Rodriguez de kopman (derde achter Quintana en Froome in Tour 2013) en Alexander Kristoff, die een geweldig voorseizoen heeft gehad (winnaar van Milaan-San Remo 2014 en Ronde van Vlaanderen 2015 en won in Tour 2014 twee sprintetappes), zal weer zonder trein (!!!) voor een aantal etappes gaan en wellicht ook voor het puntenklassement, want hij weet ook wel raad met de bergen.

Orica-GreenEdge (Australië): Hier zijn Simon Gerrans en Michael Matthews (beiden drager van de roze trui in de Giro dit jaar) de kopmannen. Ze zullen voornamelijk voor ritzeges gaan en er word verwacht dat de broertjes Adam en Simon Yates (winnaar van het jongerenklassement in Criterium du Dauphine dit jaar) ook goede klassementen zullen gaan rijden. De Nederlander Pieter Weening (Tour-etappe in 2005, Giro-etappe in 2011 en 2014) zal waarschijnlijk vaak in ontsnappingen meezitten, zoals we van hem gewend zijn. Orica zal ook de ploegentijdrit hebben opgeschreven, want zij rijden normaal gesproken de beste ploegentijdrit in een grote ronde.

Etixx-Quickstep (België): Mark Cavendish zal weer gaan proberen om sprint-etappes te winnen en gaat waarschijnlijk ook voor het puntenklassement voor de groene trui (25-voudig winnaar van een Tour-etappe, 17-voudig Giro-etappewinnaar en 4-voudig winnaar van een Vuelta-etappe.) Michael Kwiatkowski en Rigoberto Uran (tweede in Giro 2013 en 2014) gaan vermoedelijk wel voor een goed klassement. Der Panzerwagen Tony Martin heeft ongetwijfeld zijn vizier gericht op de tijdrit morgen en kan ook zeer verdienstelijk mee met een ontsnapping. De rest van de Etixx-renners dienen als sprinttrein voor Cavendish en/of knecht voor een van de klassementsmannen (Michal Golas, Mark Renshaw, Zdenek Stybar, Matteo Trentin en Julien Vermote.)

Trek Factory Racing (Luxemburg): De Nederlander Bauke Mollema is hier de kopman. Vorig jaar reed hij nog voor Belkin (nu LottoNL-Jumbo) en werd hij negende en stond hij dus samen met ex-ploeggenoot Laurens Ten Dam in de top tien van het algemeen klassement. Fabian Cancellara, die zelf ook al veel ervaring heeft met winnen (8-voudig Tour-etappewinnaar – won in Tour 2010 de proloog in Rotterdam – , 3-voudig Vuelta-etappewinnaar en 3-voudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de E3-prijs), zal in dienst rijden van Mollema, maar heeft waarschijnlijk wel de Muur van Hoei en de kasseienrit aangevinkt.

Europcar (Frankrijk): Hier is Pierre Rolland de kopman (tiende in de Tour 2011 en won een etappe, achtste in de Tour 2012 en won een etappe, vierde in de Giro 2014 en elfde in de Tour 2014.) Thomas Voeckler zal vermoedelijk wel een paar etappes uitkiezen waarin hij in de ontsnapping meegaat.

Lampre-Merida (Italië): Hier is de Portugees Rui Costa de kopman (drievoudig winnaar van de Ronde van Zwitserland, derde in Criterium du Dauphine dit jaar.) Oudgediende en sprinter Fillippe Pozzato zal ook nog in de sprints proberen een goed resultaat te halen.

Cannondale-Garmin (Verenigde Staten): Hier is Andrew Talansky de kopman (zevende in de Vuelta 2012, tiende in de Tour 2013 en winnaar van Criterium du Dauphine 2014), met Ryder Hesjedal (vijfde in de Tour 2010, winnaar van de Giro 2012, negende in de Giro 2014 en vijfde in de Giro dit jaar. De Nederlanders Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle (won vorig jaar de Ronde van Groot-Brittannië)  helpen hun kopman(nen), maar kunnen waarschijnlijk ook wel voor eigen kansen gaan.

IAM Cycling (Zwitserland): Het Zwitserse team heeft geen duidelijke kopman, maar Sylvain Chavanel en de Nederlander Stef Clement zijn het meest ervaren. Renners als Martin Elmiger en Mathias Frank zullen waarschijnlijk gaan aanvallen in een paar ritten.

Cofidis (Frankrijk): Het was lang onduidelijk of Nacer Bouhanni, sprinter en kopman van Cofidis, mee zou kunnen doen met de Tour de France na zijn ernstige val bij de Franse nationale kampioenschappen. Het bleek uiteindelijk toch mee te vallen en de Frans-Algerijnse sprinter zal een aantal sprintetappes proberen te winnen en misschien gaat hij ook nog wel voor een paar dagen groene trui (won 2de en 4de etappe van het Criterium du Dauphine dit jaar en won al eerder het puntenklassement voor de rode trui in de Giro 2014.)

MTN-Qhubeka (Zuid-Afrika): MTN is de eerste Afrikaanse ploeg die mee gaat doen aan de Tour de France. Ze hebben topsprinters Tyler Farrar (Tour-etappewinnaar in 2011, tweevoudig Giro-etappewinnaar en drievoudig Vuelta-etappewinnaar) en Edvald Boasson Hagen (won in Giro 2009 een etappe en Gent-Wevelgem 2009 en won twee etappes in de Tour 2011) en de Eritreëse winnaar van de bolletjestrui en overheerser in de bergen in Criterium du Dauphine Daniel Teklehaimanot in de gelederen die vermoedelijk wel voor een etappe willen gaan strijden.

Bretagne Seche Environnement (Frankrijk) en Bora-Argon 18 (Duitsland): Zullen voornamelijk renners zijn die gaan aanvallen, zoals Jan Barta (Bora) en Brice Feillu (Bretagne).
 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.