De Tour de France 5 juli: Rohan Dennis rijdt snelste Tour-tijdrit ooit, Dumoulin en andere ijzersterke Nederlanders kunnen geel nog pakken in eerste week

on

Door Hidde Heikoop

Gisteren was er eindelijk weer een enorm Tour-spektakel in Nederland. Na het succes van de proloog in Rotterdam vijf jaar geleden en jarenlang met succes lobbyen om de Tour naar Utrecht te halen door onder andere oud-burgermeester Aleid Wolfsen en initiafnemer en bedenker van het geheel op een bierviltje Jeroen Wielaert, kwam de Tour dan eindelijk naar Utrecht. De tijdrit werd afgetrapt door de Eritreër Daniel Teklehaimanot van MTN-Qhubeka, winnaar van de bolletjestrui in de Dauphine en Eritrees kampioen tijdrijden. Ruim 600.000 man in Utrecht (waaronder ikzelf met veel plezier in de hitte :), nadat ik in Rotterdam ook al was wezen kijken naar hoe Cancellara toen glansrijk won) en 1.541.000 voor de televisie in Nederland en miljarden mensen over de hele wereld zagen vervolgens hoe de jonge Australiër Rohan Dennis van BMC Racing de snelste Tour-tijdrit ooit reed: 14 minuten en 56 seconden. De Australiër won in 1 klap geel, groen en wit en reed harder dan de drie favorieten waarvan we op voorhand dachten dat zij nummer een, twee en drie zouden worden. “Alles ging perfect”, meldde de Australiër van BMC na zijn triomf in Utrecht. “Dit is een droom, iets wat ik altijd heb gewenst. Het besef dat ik het geel had kwam een paar minuten voor het einde. Toen zag ik dat de grote namen niet aan mijn tijd kwamen. Het is bijna onwerkelijk en er kwamen wel wat emoties los.” Dennis kwam tot een gemiddelde van 54,45 kilometer per uur, de snelste tijdrit ooit in de historie van de Tour.

2015-07-04 18.12.46 2015-07-05 07.40.232015-07-04 21.25.412015-07-05 07.42.43

Der Panzerwagen Tony Martin van Etixx-Quickstep kwam 5 seconden langzamer over de streep en mag morgen als tweede in het puntenklassement van start gaan in de groene trui. ”Ik wilde hier dolgraag winnen”, zei Martin. ”Dus alles minder is een ontgoocheling. Ik ben zwaar teleurgesteld. Ik kon de hitte blijkbaar niet goed verdragen, vooral in het tweede deel voelde ik me verzwakken.”

Fabian Cancellara van Trek Factory Racing reed, zoals vanouds, ook een ijzersterke tijdrit en gaf 6 seconden toe op Dennis. ”Deze oude man moet zich gewonnen geven. Het is duidelijk aan de jeugd. De hitte was zwaar en ik miste ook een paar bochten, waardoor ik wellicht een paar seconden verloor. Maar dat mag geen excuus zijn.”

Tom Dumoulin van Giant-Alpecin reed ook hard, maar had wat tegenwind omdat hij later startte en werd gehinderd door Machado van Katoesja in de laatste kilometer. De Portugees ging niet opzij en Dumoulin moest een beetje inhouden, maar uiteindelijk was dat nog te weinig geweest om de tijdrit te winnen en het geel te pakken. De jonge Nederlander en torenhoog favoriet moest 8 seconden toegeven op Dennis en mag morgen als tweede in het jongerenklassement de witte trui aantrekken in de etappe naar Neeltje Jans.

“Ik heb Rohan Dennis al een paar keer geklopt, maar vandaag was hij sterker dan ik”, zei een teleurgestelde Dumoulin na zijn tijdrit tegen de NOS. “Daar houdt het mee op. Het is balen. Ik ben op waarde geklopt, heel graag had ik op hier het hoogste treetje gestaan.” Dumoulin verbaasde zich over het verschil van acht seconden. ”Dat is veel, dat had ik niet verwacht. Misschien verlies ik in die laatste bocht nog een seconde omdat die jongen voor me reed, maar dat maakt niet uit. Nee, ik had het nergens goed kunnen maken. Dit was de max.”

2015-07-04 09.17.282015-07-04 09.19.342015-07-04 19.10.45Tour 7

Debutant in de Tour Jos van Emden van LottoNL-Jumbo zette een ijzersterke en verrassende tijd neer (15.14) en staat nu vijfde in het algemeen klassement, gevolgd door Castroviejo van Movistar, Brändle van IAM Cycling, Malori van Movistar en Wilco Kelderman va. De kersverse Nederlands kampioen tijdrijden liet in de Giro al eens zien wat voor goede klassementsrenner hij is en hij zal in zijn debuut in de Tour waarschijnlijk ook heel goed gaan eindigen, met hulp van zijn ploeggenoten. LottoNL-Jumbo, dat met drie renners bij de eerste 20 kwam, nam revanche in de tijdrit op vorig jaar, toen het materiaal te wense overliet en voert ook het ploegenklassement aan. Tom Dumoulin (-8 sec) en de drie Lotto’s Van Emden (-15 sec), Wilco Kelderman (-30 sec) en Robert Gesink (-33 sec) maken allemaal nog kans op geel als er in de etappe van vandaag veel wind staat en er waaiers gaan ontstaan (de Nederlandse specialiteit als het op wielrennen aankomt, in 2013 werd Valverde al op grote achterstand gezet door een Nederlandse waaier) en als een van de vele Nederlanders nog bij een voorste groep zit in de derde etappe naar de Muur van Hoei. Ook Bauke Mollema van Trek Factory Racing (-37 sec) en Dylan van Baarle van Cannondale-Garmin (-38 sec) kunnen nog geel pakken.

Mollema over zijn tijdrit: “Het was een goede tijdrit en ik ben erg tevreden met het resultaat. Dit geeft vertrouwen voor de komende dagen”, aldus de kopman van Trek. (Mollema kende geen vlekkeloze voorbereiding richting de Tourstart in Utrecht. De Groninger kampte met rugklachten in de Dauphiné en sloot die rittenkoers als zestigste af.)

“Voor mezelf wist ik dat ik weer in orde was, maar na zo’n Dauphiné is het goed om hier lekker te vertrekken. Dat zien de teamgenoten die me moeten helpen ook en dat is fijn.” (De klimmer kondigde al aan dat zijn rugklachten verleden tijd zijn en dat bleek ook in de race tegen de klok, die altijd met een voor het lichaam zware aerodynamische houding wordt afgewerkt.) “Ik heb er totaal geen last van gehad. Ik zat voor mijn gevoel wel een beetje rechtop in die tijdrit, maar dat ging blijkbaar niet ten koste van de snelheid. Misschien is dat ook een goed teken. Ik deed het eerste gedeelte rustig aan en voelde dat ik in de laatste kilometers kon versnellen. Dat was echt een goed gevoel. Ik kreeg vleugels in het tweede deel.”

2015-07-05 07.42.09 2015-07-05 07.42.31 2015-07-05 07.43.00 2015-07-05 07.43.04 2015-07-05 07.43.082015-07-04 19.10.20

Lars Boom van Astana, die normaal gesproken ook goed is in tijdrijden, moest 44 seconden toegeven en reed na alle commotie rondom zijn cortisol-waarden (bleek uiteindelijk te komen door astma-medicijn en Boom mocht gewoon starten van de UCI) toch nog een goede tijdrit. “Ik dacht nadat ik over de streep kwam al dat ik een slechte tijdrit had gereden”, aldus Boom. “Het voelde heel slecht, niet zoals het zou moeten zijn.” (Vrijdagavond ontstond er onduidelijkheid of de 29-jarige Brabander wel zou mogen starten in de Tour. Bij een test werden ‘abnormaal lage’ cortisolwaarden gevonden en volgens de regels van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, mag een renner dan acht dagen niet koersen. Zijn ploeg Astana wilde echter niet met een man minder aan de Ronde van Frankrijk beginnen en de UCI stond het opstellen van een reserve niet meer toe. Boom stond daardoor zaterdagmiddag gewoon aan de start van de 13,8 kilometer lange tijdrit.)

“Ik heb wel een beetje meer stress gehad dan normaal”, gaf de oud-renner van Belkin toe. “Gisteravond begon het circus al en ik heb geen ideale nachtrust gehad. De Tour begint in eigen land en dan verwacht je wel wat van jezelf. Ik ben blij dat we nu onderweg zijn en dat we uit kunnen kijken naar de komende dagen.” (Boom schrok wel even toen hij hoorde van zijn te lage cortisolwaarden, die hij toeschrijft aan het gebruik van zijn medicijnen tegen astma.) “Maar er is in principe niets aan de hand. Ik heb geen foute dingen ingenomen, geen injecties gebruikt. Ik ben altijd honderd procent tegen doping geweest en dat ben ik nu nog steeds. We gaan het de komende dagen zeker nog een keer goed laten testen en kijken hoe het dan is. Nu werd ik ’s ochtends al heel vroeg getest. Ik denk dat als ik twee uur later gecontroleerd was, dat mijn waarden misschien wel heel anders waren geweest. Daarom is die test misschien ook niet helemaal betrouwbaar.”

De grote favorieten voor de eindzege deden het redelijk in Utrecht: Nibali (-43 sec): Froome (-50 sec), Contador (-58 sec) en Quintana (-1.01). (Bekijk hieronder, na nog meer prachtige beelden van de Tour-start in Utrecht, alle klassementen voor de truien.)

Tour 1Tour 2Tour 3Tour 4 (1)Tour 4 (2)Tour 4Tour 5 (1)Tour 5Tour 6Tour 7Tour 8Tour 9Tour 10Tour 11Tour 12Tour 13Tour 14Tour 15Tour 16Tour 17Tour 18Tour 19Tour 20Tour 21

Etappe-uitslag

1 R. Dennis BMC Racing 14:56
2 T. Martin Etixx-Quick-Step +5
3 F. Cancellara Trek +6
4 T. Dumoulin Giant +8
5 J. van Emden LottoNL +15
6 J. Castroviejo Movistar +23
7 M. Brändle IAM Cycling +23
8 A. Malori Movistar +29
9 W. Kelderman LottoNL +30
10 S. Cummings Team MTN +32

Algemeen Klassement

1 R. Dennis BMC Racing 14:56
2 T. Martin Etixx-Quick-Step +5
3 F. Cancellara Trek +6
4 T. Dumoulin Giant +8
5 J. van Emden LottoNL +15
6 J. Castroviejo Movistar +23
7 M. Brändle IAM Cycling +23
8 A. Malori Movistar +29
9 W. Kelderman LottoNL +30
10 S. Cummings Team MTN +32

Puntenklassement

1 R. Dennis BMC Racing 20
2 T. Martin Etixx-Quick-Step 17
3 F. Cancellara Trek 15
4 T. Dumoulin Giant 13
5 J. van Emden LottoNL 11
6 J. Castroviejo Movistar 10
7 M. Brändle IAM Cycling 9
8 A. Malori Movistar 8
9 W. Kelderman LottoNL 7
10 S. Cummings Team MTN 6

Jongerenklassement

1 R. Dennis BMC Racing 14:56
2 T. Dumoulin Giant +8
3 W. Kelderman LottoNL +30
4 B. Jungels Trek +38
5 D. van Baarle Cannondale +38
6 T. Pinot FDJ +41
7 P. Sagan Tinkoff – Saxo +41
8 L. Durbridge Orica +46
9 S. Yates Orica +46
10 M. Matthews Orica +58

Ploegenklassement

1 LottoNL 46:06
2 Trek +3
3 BMC Racing +8
4 Movistar +10
5 Etixx – Quick-Step +12
6 Giant +34
7 IAM Cycling +40
8 Team Sky +48
9 Astana +54
10 Orica +59
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.