The Avengers + Item 47 (2012): Een MCU Terugblik MARVEL MAANDAG #20

Welkom bij alweer de 20ste editie van MARVEL MAANDAG. In deze editie van de MCU Terugblik, waarin ik alle MCU-films en One-Shots die t/m 2014 zijn uitgekomen bespreek, behandel ik de eerste Avengers-film, een van de succesvolste films aller tijden wat betreft opbrengsten = 1,5 miljard dollar. De film is de eerste in een reeks van vele die de box-office in hun greep hielden.

Nick Fury arriveert tijdens een evacuatie in een afgelegen basis van S.H.I.E.L.D.. Het blijkt dat de kosmische kubus (dezelfde als die in Captain America: The First Avenger, maar nu de Tesseract genoemd) tijdens experimenten van S.H.I.E.L.D. zichzelf heeft geactiveerd. De kubus veroorzaakt een wormgat waarlangs Loki op aarde is beland. Loki is blijkbaar tussen het moment dat hij aan het eind van de film Thor in het wormgat van de Bifröst viel en zijn aankomst op aarde in contact gekomen met een buitenaards ras genaamd de Chitauri, en heeft hen de kubus beloofd in ruil voor hun hulp de aarde te veroveren. Eenmaal op aarde neemt Loki enkele S.H.I.E.L.D.-medewerkers in zijn macht met zijn staf, waaronder Dr. Erik Selvig en Agent Clint Barton, en steelt de kubus.

Als reactie op Loki’s komst besluit Fury om het Avengersplan opnieuw uit de kast te halen. Agent Natasha Romanoff wordt naar India gestuurd om dr. Bruce Banner te rekruteren omdat hij kan helpen de kubus op te sporen, terwijl agent Phil Coulson Tony Stark benadert. Fury gaat zelf langs bij Steve Rogers. Rogers, als Captain America, en Tony, als Iron Man, gaan achter Loki aan. Die blijkt in Duitsland bezig te zijn het iridum dat hij nodig heeft om de kracht van de kubus te kunnen beheersen te verzamelen. Hij wordt door de twee helden gevangen en naar de Helicarrier van S.H.I.E.L.D. gebracht. Dan arriveert onverwacht ook Thor op aarde om te proberen op zijn broer in te praten. Dit leidt tot een conflict tussen hem, Captain America en Iron Man.

Loki wordt uiteindelijk opgesloten en de helden komen voor het eerst allemaal samen. Ze krijgen echter al snel argwaan over waarom S.H.I.E.L.D. hen niet eerder bijeen riep, en S.H.I.E.L.D.’s ware bedoelingen met de kubus. Na te zijn geconfronteerd met de bewijzen die Stark en Rogers gevonden hebben, biecht Fury uiteindelijk op dat sinds de gebeurtenissen uit de film Thor S.H.I.E.L.D. op de hoogte is van het bestaan van andere werelden en volkeren, en vreest dat enkele van deze volkeren de aarde als makkelijk doelwit zullen zien. Daarom wil S.H.I.E.L.D. van de kubus zelf wapens maken.

Loki’s handlangers vallen de helicarrier aan en laten haar bijna neerstorten in zee. Slechts door Iron Man’s toedoen kan dit worden voorkomen. Tegelijk zorgt Loki ervoor dat Bruce weer in de Hulk veranderd. Thor bevecht hem, totdat Hulk wordt afgeleid door een straaljager, en in een poging deze aan te vallen uit de Hellicarrier valt. Thor zelf wordt door Loki uit de Helicarrier gegooid, waarna Loki ontsnapt en daarbij agent Coulson doodt. Wel weet Romanoff Loki’s controle over Barton te breken.

Fury gebruikt Coulson’s dood als motivatie voor de Avengers om nu toch echt samen te gaan werken. Loki begeeft zich naar Stark’s toren in New York, opent een poort naar de wereld van de Chitauri en haalt een groot leger van hen naar Manhattan. De Avengers reizen af naar New York om de invasie het hoofd te bieden. Een grote veldslag is het gevolg. De leiding van S.H.I.E.L.D. heeft er echter een hard hoofd in dat de helden tegen het leger zijn opgewassen, en staat op het punt zelf in te grijpen met een kernraket. Iron Man weet de raket te onderscheppen en stuurt hem richting de poort en de thuiswereld van de Chitauri. De raket vernietigt het moederschip van de Chitauri, waardoor alle Chitauri op aarde ook sterven. De poort wordt gesloten, waarna Thor Loki en de kubus mee terugneemt naar Asgard. De overige Avengers gaan eveneens hun eigen weg.

After Credits Scene en Item 47 One-Shot

In een scène na de aftiteling blijkt dat Thanos de leider is van de Chitauri, en mogelijk nog steeds in de aarde geïnteresseerd is. In een laatste bonusscène na de aftiteling zitten the Avengers samen in een shoarmatent.

Item 47 speelt zich direct af na het gevecht tussen de Avengers en de Chitauri. Bennie en Claire, een aan lager wal geraakt koppel, vinden tussen de puinhopen in New York een wapen van de Chitauri, en besluiten er een paar bankovervallen mee te plegen. S.H.I.E.L.D. agent Sitwell (al eerder te zien in de One-Shot The Consultant met Phil Coulson) krijgt de opdracht de twee op te sporen.

Hij vindt de twee in een motelkamer, die in de erop volgende confrontatie geheel wordt gesloopt. Daarbij wordt ook al het gestolen geld vernietigd. Sitwell slaagt erin het wapen af te nemen, maar omdat hij toch wel onder de indruk is van hoe Bennie en Claire een buitenaards wapen aan de praat wisten te krijgen, biedt hij hen een baan bij S.H.I.E.L.D. aan als alternatief voor een gevangenisstraf. Bennie wordt toegewezen aan een team dat via reverse engineering Chitauri technologie onderzoekt, en Claire wordt Blake’s assistent.

Nerdy Notes:

– Thanos, de grote man achter Loki en de Chitauri, is de vijand in het grote Infinity War/Infinity Gauntlet-event in Marvel Comics, waarvan in 2018 en 2019 films gemaakt worden: Avengers Infinity War Part I in 2018 en Avengers Infinity War Part II in 2019.

– Thanos speelt ook een rolletje (ditmaal gespeeld door Josh Brolin) in het andere bekende team van Marvel en verrassend succes Guardians of the Galaxy.

– Fury zegt dat na de gebeurtenissen in Thor, buitenaardse volkeren en werelden geïnteresseerd zullen zijn in de Aarde en het als gemakkelijk doelwit zullen zien. De vijandige elf Malekith in Thor: The Dark World valt de aarde daadwerkelijk aan.

– Item 47 kun je als kleine easter-egg zien voor een storyline (Captain America: The Winter Soldier en Avengers: Age of Ultron) die zich later in de MCU gaat afspelen. De Chitauri-spullen spelen daarbij een kleine rol en Sitwell blijkt geen gewone SHIELD-agent te zijn.

Bekijk hieronder de afspeellijst van alle Ant-Man-trailers, sneak-peeks en TV-spots (Ant-Man komt in augustus in Nederland uit) en het uploadschema van De MCU Terugblik:

1 juni 2015: IRON MAN 8 juni 2015: THE INCREDIBLE HULK + THE CONSULTANT 15 juni 2015: IRON MAN 2 22 juni 2015: Funny Thing Thor’s Hammer + THOR 29 juni 2015: CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER + AGENT CARTER ONESHOT EN TV-SERIE 6 juli 2015: AVENGERS + ITEM 47 13 juli 2015: IRON MAN 3 + ALL HAIL THE KING 20 juli 2015: THOR: THE DARK WORLD 27 juli 2015: CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER 3 augustus 2015: GUARDIANS OF THE GALAXY 10 augustus 2015: Ant-Man-Review/Fantastic Four-Review

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.