De Tour de France 8 juli 2015 (2 van 2): Groene trui Greipel wint chaotische sprint grotendeels zonder trein en verstevigd positie in puntenklassement, Tony Martin behoudt geel, Bouhanni na val uit de Tour, weer grote valpartij waarbij Kruijswijk valt, Pinot verliest opnieuw veel tijd

on

Door Hidde Heikoop

Vanaf vandaag en de rest van de Tour kun je via deze link live volgen wie er precies waar rijdt (Nederlanders, per ploeg, klimmers en Algemeen Klassement-favorieten) en op hoeveel minuten achterstand: http://letour-livetracking.dimensiondata.com/?utm_source=LivetrackingSite&utm_medium=LeTourData&utm_campaign=TDF2015#dropdown1

De Tour stond vandaag weer in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, nu 100 jaar geleden, net als vorig jaar in de etappes door Noord-Frankrijk. Chris Froome en Sky-ploegmaat Peter Kennaugh hebben voor de start van de etappe bloemen neergelegd bij een begraafplaats. Froome en Kennaugh maakten voor de start tijd vrij om bloemen neer te leggen bij de Arras Memorial, een van de vele begraafplaatsen die het peloton op weg naar Amiens zal tegenkomen. Op die begraafplaats ligt het graf van 35.000 soldaten uit Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, die allemaal gesneuveld zijn in de slag bij Arras in april 1917. De renners kwamen vandaag ook door het slagveld van de Slag om de Somme. De Australische formatie Orica-GreenEdge eerden de gesneuvelden WOI-soldaten met speciale rouwbanden vandaag. Zo rijdt er, circa 100 jaar na dato, een Duitser (Tony Martin van Etixx-Quickstep) in het geel. Het kan snel gaan in 100 jaar, van grootste vijanden Frankrijk en Duitsland naar samen fietsen in de Tour de France en politiek optrekken in de EU.

Tour 8 juli 4Tour 8 juli 5

De eerste echte sprintetappe, die door de harde wind en hevige regen en gladheid ook zomaar eens uit zou kunnen draaien op waaiers aan de Franse kust en spannende uurtjes voor de renners, kende gelijk een drama voor Cofidis: Nacer Bouhanni werd afgevoerd door de ambulance na een val samen met zijn ploegmaat Daniel Navarro (kopman voor het klassement voor Cofidis – nu op 12 minuten van gele trui Tony Martin, de Spanjaard kon nog wel door) en nog twee andere Cofidis-renners, al heel vroeg in de etappe. De Franse sprinter was al onzeker voor de Tour na een val op het Frans kampioenschap en  Cofidis moet nu onthoofd en dus zonder kopman verder in deze Tour. Ook Michael Albasini van Orica-GreenEdge viel vroeg in de etappe, maar kwam redelijk ongeschonden uit de strijd en kon zijn weg vervolgen. Eerder waren Michael Matthews (rode lantaarndrager in het algemeen klassement na zijn val in etappe 3 naar de Muur van Hoei) en Simon Gerrans (die eerder in het voorjaar ook al vaak viel en dit keer viel hij samen met Tom Dumoulin en William Bonnet in etappe 3, waardoor hij de strijd moest staken) al slachtoffer van een valpartij. Ook Orica-GreenEdge heeft dus al flinke pech gekend. Thomas de Gendt van Lotto-Soudal, Greg van Avermaet van BMC en de andere Franse sprinter Bryan Coquard van Europcar kwamen ook ten val, maar konden wel door.

Tour 8 juliTour 8 juli 3Tour 8 juli 2

Nicholas Edet van Cofidis en Pierre-Luc Perichon van Bretagne Seche Environnement sprongen weg uit het peloton en kregen een maximale voorsprong van 3 minuten. Nicholas Edet werd teruggefloten door zijn ploegleider om Bouhanni in de sprint bij te staan, om er vervolgens achter te komen dat Bouhanni ten val was gekomen en niet meer in koers was. Een hele rare beslissing van de Cofidis-ploegleider dus. Perichon werd de eenzame vluchter voor een peloton dat later in de etappe vermoedelijk uit elkaar getrokken zou worden door opnieuw waaiervorming in het peloton, net als in etappe 2 naar Neeltje Jans.

Bryan Coquard van Europcar kwam opnieuw in de problemen door onoplettendheid, na zijn val eerder in de etappe. De Franse sprinter lijkt in 2016 voor een andere ploeg te gaan rijden (BMC, IAM Cycling, AG2R.) Zijn keuze voor een nieuwe ploeg hangt van het eventuele vertrek van IAM-renner en landgenoot Jerome Pineau af, zijn trainingsmaatje.

Pierre-Luc Perichon hield nog heel even stand in zijn eentje, terwijl groene trui Andre Greipel de tussensprintpunten opraapte (17 punten) met Degenkolb (15 punten) en Cavendish (13 punten) in zijn kielzog. Nummer twee in het puntenklassement voor de groene trui Peter Sagan pakte nog 11 punten mee. Na de sprint reed het peloton wat sneller en slokte de Fransman dan eindelijk op. Etixx-Quickstep, de ploeg van gele trui Tony Martin en favoriet voor de dagzege van vandaag Mark Cavendish, controleerde het peloton en was ook al goed met de ploeg in de waaier-etappe naar Neeltje Jans, dus als het vandaag op waaiers zou uitdraaien hadden zij al een streepje voor. Sky, Tinkoff-Saxo, Cannondale-Garmin (met Langeveld en Van Baarle) en Robert Gesink met Bram Tankink van LottoNL-Jumbo kwamen ook alvast naar voren gereden om in de eerste groep te zitten. Michael Matthews, die vannacht nauwelijks kon ademhalen door gekneusde ribben, reed helemaal achteraan met een knie in het verband. Een echte bikkel die Bling, want hij leek vastbesloten om weer terug naar het peloton te rijden. Hij werd geholpen door verschillende ploegleiderwagens en kwam uiteindelijk wat renners tegen die eten en drinken gingen ophalen voor hun kopmannen. Matthews was weer terug in het peloton!

Tour 8 juli 10

Op 80 km van de streep trok het peloton op gang en de klassementsploegen gingen vol naar voren. Langzaam aan werd het peloton op een lint getrokken. Cannondale-Garmin zette zich ook van voren en ploeggenoot Jack Bauer moest op het zelfde moment de Tour verlaten na twee valpartijen vandaag (hij was vorig jaar heel dichtbij een etappe-zege, maar werd samen met Martin Elmiger van IAM Cycling vlak voor de streep teruggepakt.) Onder anderen Lars Boom van Astana en Peter Kennaugh van Sky moesten lossen uit het peloton. Basso en Majka en Rolland (die gisteren minuten verloor) moesten even later ook lossen, door kopwerk van Wout Poels van Sky, de meesterknecht van Froome. Ten Dam, Kelderman en Martens van LottoNL-Jumbo konden het strakke tempo van Tinkoff-Saxo, BMC, Movistar en Sky ook niet bijhouden en Clement van IAM Cycling, Langeveld van Cannondale-Garmin, Richie Porte van Sky en Pieter Weening, samen met Michael Matthews van Orica-GreenEdge werden ook in de tweede groep gesignaleerd.

Cavendish reed ondertussen lek en werd snel teruggebracht door zijn ploegmaten Stybar en Vermote. De weg was glad en een motorrijder, die het peloton op een onhandige manier wilde passeren, gleed uit. Astana begaf zich ook naar de voorkant van het peloton met een aantal renners en ook de ploeg van Duitse sprinter John Degenkolb, Giant-Alpecin, kwam met een treintje naar voren. Bauke Mollema sloot achter de blauwe Astana-trein aan om goed van voren te zitten in de finale. Hij bleek voordat de televisie-uitzending begon ook bij een valpartij betrokken te zijn geweest, maar hij leek er niet zoveel last van te hebben. Morabito van FDJ gleed uit over een bidon, maar kon al snel aansluiten bij zijn ploegmaten en Thibaut Pinot die gisteren veel tijd verloor.

Tour 8 juli 6Tour 8 juli 7

Het bleek uiteindelijk wel mee te vallen met de wind en er was dus niet echt sprake van waaiervorming, al reed de groep met Lars Boom, Laurens Ten Dam, Wilco Kelderman, Sebastiaan Langeveld en Stef Clement wel op 3 minuten achterstand. Op een zeer glad stuk wegdek weg viel er een enorme groep renners met onder andere Kruijswijk van LottoNL-Jumbo, Haller van Katoesja, oude rot Tosatto van Tinkoff-Saxo, belangrijke helper van Cavendish Matteo Trentin, Svein Tuft van Orica-GreenEdge en opnieuw Thibaut Pinot, die in de problemen kwam. In het peloton werd het steeds nerveuzer en reden ze steeds sneller. De klassementstreinen – met Bauke Mollema en twee Trek-ploegmaten en een trein van vier met Gesink van LottoNL-Jumbo – en de sprinttreinen maakten zich op voor de finale. De ASO maakte vlak voor de finish bekend dat Michael Matthews, die niet kon meedoen met de sprint vandaag, het rode rugnummer vandaag kreeg voor zijn doorzettingsvermogen in zijn eenzame achtervolging eerder in de etappe.

Op 3 km van de streep waren de klassementsploegen veilig en reden de sprinttreinen naar voren (Etixx-Quickstep voor Cavendish met wereldkampioen Kwiatkowski en gele trui Tony Martin, MTN-Qhubeka voor Boasson Hagen, Giant-Alpecin voor Degenkolb en Lotto-Soudal voor Greipel.) Een paar sprinttreinen waren te snel opgerookt, maar Greipel kon het alleen afmaken in de groene trui, heel kort gevolgd door witte trui Peter Sagan. Mark Cavendish, zelfs met een koninklijke trein, kon het weer niet!

Tour 8 juli 9Tour 8 juli 8

Uitslag rit 5 Arras-Amiens

1 DUI André Greipel LTS 4u39’00”
2 SLW Peter Sagan TCS +0″
3 GBR Mark Cavendish EQS +0″
4 NOO Alexander Kristoff KAT +0″
5 NOO Edvald Boasson Hagen MTN +0″
6 DUI John Degenkolb TGA +0″
7 FRA Arnaud Démare FDJ +0″
8 FRA Bryan Coquard EUC +0″
9 ITA Davide Cimolai LAM +0″
10 BEL Greg Van Avermaet BMC +0″

Algemeen klassement na etappe 5

1 DUI Tony Martin EQS 17u19’26”
2 GBR Chris Froome SKY +12″
3 VS Tejay van Garderen BMC +25″
4 SLW Peter Sagan TCS +33″
5 FRA Tony Gallopin LTS +35″
6 BEL Greg Van Avermaet BMC +40″
7 COL Rigoberto Urán EQS +46″
8 SPA Alberto Contador TCS +48″
9 GBR Geraint Thomas SKY +1’15”

Puntenklassement na etappe 5

1 DUI André Greipel LTS 101
2 SLW Peter Sagan TCS 89
3 DUI John Degenkolb TGA 75
4 GBR Mark Cavendish EQS 66
5 DUI Tony Martin EQS 60
6 FRA Bryan Coquard EUC 45
7 GBR Chris Froome SKY 40
8 BEL Greg Van Avermaet BMC 35
9 SPA Joaquim Rodríguez KAT 30
10 FRA Tony Gallopin LTS 30

Berg

1 SPA Joaquim Rodríguez KAT 2
2 ZWI Michael Schär BMC 1
3 POL Rafal Majka TCS 1
4 BEL Thomas De Gendt LTS 1
5 GBR Chris Froome SKY 1

Jongerenklassement: Peter Sagan nog steeds leider na zijn tweede plaats vandaag.

Ploegenklassement: BMC Racing blijft leider in ploegenklassement.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.