Iron Man 3 + All Hail The King (2013): Een MCU Terugblik MARVEL MAANDAG #21

Door Hidde Heikoop

Nadat Tony Stark bijna om het leven kwam, kampt hij met een posttraumatische stressstoornis. Hij bouwt aan de lopende band nieuwe Iron Man-harnassen (het zijn er inmiddels 42) en wordt afstandelijk tegenover zijn vriendin Pepper Potts. In een flashback is te zien hoe in 1999 Tony Stark tijdens een receptie de wetenschapper Aldrich Killian volkomen negeerde toen deze hem vroeg mee te werken aan Advanced Idea Mechanics (AIM).

Dan dient een nieuw gevaar zich aan; een terrorist genaamd de Mandarin pleegt een reeks aanslagen, en wereldwijd zijn geheime diensten machteloos tegen hem daar er maar heel weinig over deze Mandarin bekend is. Wanneer zijn medewerker Happy Hogan slachtoffer is van een bomaanslag van de Mandarin, daagt Tony de Mandarin openlijk uit tijdens een persconferentie. De Mandarin reageert hierop door Starks huis aan te laten vallen met helikopters. Stark komt hierbij schijnbaar om het leven, maar in werkelijkheid is hij op tijd in veiligheid gebracht door JARVIS, die de besturing van Starks harnas had overgenomen.

Na de aanval duikt Stark onder. Hij ontmoet Harley, een 10-jarig wonderkind, en doet samen met hem onderzoek naar de Mandarin. Hij ontdekt dat soldaten van het Extremis-programma, een experimentele behandeling die mensen sneller laat genezen van zware verwondingen, betrokken waren bij de aanslagen. Het project werd klaarblijkelijk gestaakt toen bleek dat het middel tot oververhitting en uiteindelijk de dood kan leiden. Stark ontdekt dat het Extremis-programma in het geheim toch voortgezet wordt wanneer hij wordt aangevallen door 2 handlangers van de Mandarin: Ellen Brandt en Eric Savin.

Met Harleys hulp traceert Stark De Mandarin in Miami. Hij ontdekt daar dat de Mandarin in werkelijkheid een Brits acteur is genaamd Trevor Slattery, en dat Killian het ware meesterbrein is achter alles. Hij gebruikt de daden van De Mandarin om het Extremis-programma te verhullen, en heeft al die tijd de Amerikaanse inlichtingendiensten aan het lijntje gehouden. Killian heeft Potts inmiddels ontvoerd en haar ook het Extremis-middel toegediend met het plan haar tegen Stark op te zetten. Op die manier wil hij Stark dwingen hem te helpen de formule te verbeteren en de fatale bijwerkingen van Extremis te verhelpen. Killian lokt tevens Starks vriend James Rhodes, die nog altijd het War Machine-harnas (nu Iron Patriot geheten) uit Iron Man 2 heeft, in de val zodat hij dit harnas kan stelen.

Stark ontsnapt aan Killian en ontdekt samen met Rhodes dat Killian een aanval wil uitvoeren op Air Force One. Stark gebruikt een op afstand bestuurbaar harnas om de passagiers en bemanning van het vliegtuig te redden, maar hij kan Killian er niet van weerhouden president Ellis te ontvoeren. Hij neemt de president mee naar de containerkranen in de haven, waar hij hem voor het oog van tv-camera’s wil vermoorden, zodat de vicepresident, die feitelijk een stroman is van Killian, aan de macht zal komen.

Samen met al zijn harnassen, bestuurd door JARVIS, valt Stark het de containerkranen aan. Hij redt Potts terwijl Rhodes de president bevrijdt. Stark vangt Killian in een harnas, dat hij vervolgens op zelfvernietiging zet. Killian overleeft de aanslag, maar wordt vervolgens alsnog gedood door Potts.

Na het gevecht geeft Stark JARVIS het bevel om alle harnassen te vernietigen. Slattery en de vicepresident worden gearresteerd. Potts en Stark ondergaan beide een operatie; Potts om van het Extremis-middel af te komen, en Stark om eindelijk de granaatscherven uit zijn borstkas te laten halen zodat hij zijn magneet en bijbehorende reactor niet meer nodig heeft om te overleven. Hij gooit de reactor nadien in zee met de mededeling dat hij altijd Iron Man zal blijven, met of zonder harnas.

After Credits Scene en All Hail The King One-Shot

In een bonusscène na de aftiteling ziet men hoe Stark Dr. Bruce Banner over zijn belevenissen vertelt, maar Banner is aan het begin van het verhaal al in slaap gevallen en heeft niets gehoord van Starks uitleg. Een grappige after-credits-scene voor deze gedurfde film, waarin de Mandarin een beetje anders is.

Trevor Slattery (Ben Kingsley), de acteur die in opdracht van Aldrich Killian zich voordeed als de Mandarin, zit inmiddels in de gevangenis waar ook Justin Hammer (uit Iron Man 2) verblijft. Hij geniet daar echter van een luxe leventje met een persoonlijke butler en een fanclub van gedetineerden die hem beschermen tegen andere gedetineerden. Slattery krijgt bezoek van een documentairemaker genaamd Jackson Norriss. Na wat informatie te hebben losgekregen over Slattery’s jeugd, onthuld Norriss dat Slattery met zijn vertolking van De Mandarin een hoop mensen kwaad gemaakt heeft, waaronder de echte leiders van de terroristengroep ‘de 10 ringen’. Norriss verteld Slatery wat meer over de geschiedenis van de 10 ringen, en onthuld vervolgens ook lid van deze groep te zijn. Hij wil Slattery uit de gevangenis helpen ontsnappen zodat ‘de echte Mandarin’ hem kan ontmoeten.

Met deze extra scene en One-Shot weten we dus dat de echte Mandarin waarschijnlijk nog een keer zal verschijnen in de MCU.

1 juni 2015: IRON MAN 8 juni 2015: THE INCREDIBLE HULK + THE CONSULTANT 15 juni 2015: IRON MAN 2 22 juni 2015: Funny Thing Thor’s Hammer + THOR 29 juni 2015: CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER + AGENT CARTER ONESHOT EN TV-SERIE 6 juli 2015: AVENGERS + ITEM 47 13 juli 2015: IRON MAN 3 + ALL HAIL THE KING 20 juli 2015: THOR: THE DARK WORLD 27 juli 2015: CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER 3 augustus 2015: GUARDIANS OF THE GALAXY 10 augustus 2015: Ant-Man-Review/Fantastic Four-Review

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.